Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
21/09/2001

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Συνασπισμού

Oι χθεσινές αποφάσεις των αρμόδιων υπουργών της Ε.Ε. για την "αντιμετώπιση της τρομοκρατίας", οι οποίες θα τεθούν προς έγκριση στη σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου και σε εφαρμογή από τις αρχές του επόμενου έτους συνιστούν μια σαφή συντηρητική αναδίπλωση στις κατακτήσεις και τις εγγυήσεις του νομικού πολιτισμού της Ευρώπης.

Προκαλεί εύλογες ανησυχίες η σπουδή να ληφθούν τέτοιες αποφάσεις υπό το καθεστώς προφανούς πίεσης και καθ΄ υπαγόρευση των ΗΠΑ ώστε να συγκροτηθεί το νομικό πλαίσιο του εξαγγελθέντος μόλις προ ωρών "δεκαετούς πολέμου" από τον Πρόεδρο Μπους.

Με τις αποφάσεις αυτές μετά τα θύματα των πρόσφατων τρομοκρατικών επιθέσεων με την πιθανή καταχρηστική άσκηση και υπό το πρόσχημα της πρόληψης νέων τρομοκρατικών χτυπημάτων, υπάρχει ορατός κίνδυνος τα νέα θύματα να είναι η δικαιοσύνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι δημοκρατικές ελευθερίες.

Ενώ η πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης καρκινοβατεί, η λεγόμενη αντιτρομοκρατική συνεργασία με την έκδοση ευρωπαϊκών ενταλμάτων σύλληψης και την υποχρεωτική έκδοση πιθανών υπόπτων σε αντίθεση με τα διεθνώς σχύοντα, τις εθνικές νομοθεσίες και το ελληνικό Σύνταγμα, προκαλεί ευθέως το κοινό περί δικαίου αίσθημα και καθιστά εν δυνάμει υπόπτους για τρομοκρατικές ενέργειες χιλιάδες Ευρωπαίων πολιτών.

Προκαλούνται εύλογα ερωτηματικά για το ποιος, για το ποια αρχή, με βάση ποια αντίληψη και με ποια στοιχεία αναλαμβάνει την ευθύνη να θεωρήσει ως "πιθανή τρομοκρατική ενέργεια" και να προσδιορίσει την ποινικοποίηση ή και την προληπτική ενέργεια, όταν από την ίδια την χθεσινή σύνοδο έμεινε εντελώς ανοιχτή και αδιευκρίνιστη η συζήτηση για τον ορισμό των τρομοκρατικών πράξεων.

΄Όλα τα στοιχεία των σημερινών δημοσκοπήσεων δείχνουν ότι οι ευρωπαϊκές κοινωνίες αρνούνται τον πόλεμο και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Οχι μόνο γιατί έχουν επίγνωση για την πιθανή εκατόμβη νέων αθώων θυμάτων, αλλά και γιατί φοβούνται βάσιμα την μετάλλαξη των σύγχρονων πολυπολιτισμικών κοινωνιών στη σκιά αυταρχικών αστυνομικών και στρατοκρατικών αντιλήψεων και πρακτικών.

Την ίδια ανησυχία προφανώς προκαλεί η εμπλοκή της τρομοκρατίας ως προτεραιότητας στο ελληνικό αμυντικό δόγμα, ενέργεια που διαφοροποιεί ποιοτικά το ρόλο και τη φύση των ενόπλων δυνάμεων. Πολιτική που δεν δικαιολογείται σε καμία περίπτωση ως πιθανό αντίβαρο στις υπαρκτές πιέσεις προς τη χώρα μας από τις ΗΠΑ που εντείνονται μετά την πρόσφατη ψήφιση του τρομονόμου.

Η σημερινή Σύνοδος των ηγετών της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης είναι κρίσιμη. Θα είναι υπόλογοι ενώπιον των ευρωπαϊκών λαών εάν αποδεχτούν το δίλημμα του κυρίου Μπους "όποιος δεν είναι με εμάς, είναι με τους τρομοκράτες". Εάν συναινέσουν σε πολεμικές επιχειρήσεις εναντίον κρατών και λαών. Εάν αποδεχθούν τα μανιχαϊστικά διλήμματα και τη δαιμονοποίηση στη διεθνή σκηνή. Εάν συνεχίσουν να συνεργούν στην περιθωριοποίηση του ΟΗΕ . Εάν δεν συγκροτήσουν ένα σαφές μέτωπο εναντίον των αντιλήψεων που καλλιεργούν το μίσος και την αντιπαράθεση ανάμεσα στους πολιτισμούς και στον ευημερούντα Βορρά έναντι του φτωχού Νότου.

Η ευθύνη είναι πράγματι ιστορική και πρέπει να υπάρξουν αυτές οι αποφάσεις και πρωτοβουλίες που θα επιβάλουν τον σεβασμό στη διεθνή νομιμότητα και την καταπολέμηση των βαθύτερων αιτίων που δημιουργούν εστίες έντασης, φτώχειας, φανατισμών και ρατσισμών. Ωστε να δημιουργηθεί ένα διαφορετικό πλαίσιο ευνοϊκό για τη σύλληψη και τιμωρία ενόχων και την αποδιάρθρωση συγκεκριμένων ομάδων που προωθούν την τυφλή βία.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου