Ο Νίκος Κωνστανόπουλος αναπτύσσοντας την επίκαιρη ερώτησή του για τις αλλαγές στις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας και έλεγχο από την πολιτεία όλων των κυκλωμάτων που δρουν σε εκκλησία-δικαιοσύνη-κράτος και μυστικές υπηρεσίες, τόνισε:
"Λυπάμαι γιατί η κυβέρνηση οχυρώνεται πίσω από κοινοτοπίες και επικαλείται τετριμμένα επιχειρήματα όταν ο κόσμος βοά. Ο κόσμος είναι ενοχλημένος, σας ζητάει να κινήσετε πολιτικές πρωτοβουλίες, όχι διοικητικές διαδικασίες. Εσείς επαναπαύεσθε. Η κοινή γνώμη θεωρεί το πρόβλημα πολιτικό. Εσείς το υποβιβάζετε σε εσωτερικό θέμα των διαφόρων υπηρεσιών και περιμένετε. Η θεωρεία της αυτοκάθαρσης και των διοικητικών εσωτερικών εξετάσεων είναι άλλοθι. Η μία μετά την άλλη οι αποκαλύψεις δείχνουν ένα δημόσιο διαβρωμένο και διεφθαρμένο και σεις αλληλογραφείτε και τηλεφωνιέστε με τις αρμόδιες υπηρεσίες. Εγώ σας το λέω υπεύθυνα και συγκεκριμένα. Υπάρχει πρόβλημα παρακρατικών κυκλωμάτων στη δικαιοσύνη, στην εξωτερική πολιτική, σε κρατικές υπηρεσίες , στην εκκλησία, στην αστυνομία και την Ε.Υ.Π. Δεν καταφεύγουν οι ιεράρχες στην Ε.Υ.Π. ; Η παραθρησκευτική οργάνωση Χρυσοπηγή δεν είναι το ορμητήριο ζωηρών οπλοφόρων και ο ηγέτης της, ο αρχηγός της δεν περιφέρεται ως ο υβριστής των πάντων; Στα Ιεροσόλυμα, στην Ιταλία, κρίσιμα θέματα εθνικής πολιτικής δεν τα χειρίζονται υπόδικοι και καταζητούμενοι; Αποκαλύπτεται ότι χάνονται φάκελοι καθ οδόν οι οποίοι περιέχουν έγγραφα κρίσιμα για την προστασία της εθνικής πολιτικής, και αυτό είναι διοικητικό θέμα; Στήνονται δίκες και μηχανισμοί συμφερόντων εντός της δικαιοσύνης, βραχυκυκλώνουν προϊσταμένους και προωθούν ηγεσίες . Επιτέλους τι άλλο πρέπει να γίνει, δολοφονίες; Το πολιτικό υπόβαθρο στο οποίο δρα το παρακράτος, είναι το διαβρωμένο κράτος και οι αδρανείς κυβερνήσεις. Και μιλάω γενικά, πολιτικά. Αυτό το παρακράτος τρέφει τους Βαβύληδες και δεν είναι ένας ο Βαβύλης. Αυτό το παρακράτος πληρώνει σήμερα το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και η δικαιοσύνη. Πριν φθάσουμε λοιπόν να πούμε ποιος κυβερνάει επιτέλους αυτό τον τόπο θα κινηθείτε ως κυβέρνηση;
Εζήτησα τη συγκρότηση κατά το άρθρο 44 του Κανονισμού ειδικής εξεταστικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για το θέμα. Κωφεύει η κυβέρνηση. Είναι μείζον θέμα, το παρακάμπτετε. Εζητήσαμε από πλευράς Συνασπισμού, πριν από την προετοιμασία Αναθεώρησης του Συντάγματος για τη διάκριση των ρόλων κράτους και εκκλησίας, νομοθετικές πρωτοβουλίες, οι οποίες θα βάλουν μία θεσμική τάξη. Γιατί δεν μπορεί να υπάρχει αυτή η θεσμική στρέβλωση στην Ελλάδα και να συζητάμε στη Βουλή για την κύρωση του Ευρωπαϊκού Συντάγματος. Θα δεχθείτε, λοιπόν, επιτέλους, να υπάρξει άμεσος έλεγχος τώρα; Μου λέτε «θα γίνει» και μετά τα όσα συνέβησαν μέχρι σήμερα μου λέτε «θα κάνω έλεγχο της εκκλησιαστικής περιουσίας». Γιατί δεν τον έχετε ήδη διατάξει; Γιατί αφήνετε αυτό τον χρόνο να κυλάει και να δηλητηριάζει ακόμα περισσότερο από πλευράς δυσπιστίας την κοινή γνώμη; Και κάτι ακόμα, έχετε την ευθύνη της εποπτείας . Εγώ μία παρατήρηση θα ήθελα να κάνω για κάποιον Μητροπολίτη ο οποίος περιφέρεται αφορίζοντας τους πάντες. Ευτυχώς, υπάρχουν άλλοι ιεράρχες, επίσκοποι, κληρικοί και μοναχοί, που αποτελούν κοινωνικό και πνευματικό πρότυπο. Ευτυχώς."
To Γραφείο Τύπου