ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αποσπάσματα συνέντευξης Δημ. Παπαδημούλη
Είναι κυβέρνηση Σαμαρά με έντονο άρωμα παλαιοδεξιάς και φιλική συμμετοχή από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Όσοι συνέπραξαν στον σχηματισμό της κυβέρνησης αυτής και θα της δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης θα είναι 100% συνυπεύθυνοι είτε στα καλά είτε στα κακά.
Πάντως αν δει κανείς τους αριθμούς δεν είναι καν αναλογική η συμμετοχή των τριών εταίρων της κυβέρνησης. Και ποσοτικά και ποιοτικά. Όλα τα κρίσιμα πόστα τα παίρνει η ΝΔ και ο Σαμαράς δεν βάζει καν την «εθνική» της ΝΔ αλλά τους κολλητούς του.
Δεν μπορώ να καταλάβω την στάση του κ. Βενιζέλου και του κ. Κουβέλη. Από την στιγμή που αποφάσισαν να συμπράξουν στο σχηματισμό κυβέρνησης γιατί δεν προέβησαν στις πιο κατάλληλες επιλογές να τους εκπροσωπήσουν; Κι όχι ο κ. Βενιζέλος να επιλέγει κάποιους φίλους του καθηγητές. Πώς θα σηκώσουν μια πολιτική αντιπαράθεση σε περίπτωση που «στραβοτιμιονιάσει» η κοινή πολιτική της κυβέρνησης στην οποία συμμετέχουν;
Σε κάθε περίπτωση, όπως όλες οι κυβερνήσεις έτσι κι αυτή θα κριθεί εκ του αποτελέσματος. Με το κριτήριο της πράξης κι όχι των λόγων. Σίγουρα το μεγαλύτερο στοίχημα αυτής της κυβέρνησης είναι η οικονομία. Δηλαδή αν θα καταφέρει να βάλει φρένο στην ύφεση, την ανεργία που διαλύουν την κοινωνία. Τι θα κάνει με τον πήχη της αναδιαπραγμάτευσης που μέσα σε ελάχιστες ώρες έγινε «επικαιροποίηση» του μνημονίου. Πώς θα αντιμετωπίσει την διάλυση του κοινωνικού κράτους (Υπουργείο υγείας-εργασίας), αφού στον ευαίσθητο αυτό τομέα ο κ. Σαμαράς επέλεξε υπασπιστές του.
Είναι πάντως αξιοσημείωτο ότι η ολιγομελής σύνθεση της κυβέρνησης των 28-30 έγινε τελικά 40 με «άρωμα» παλαιοδεξιάς αλλά όχι «άρωμα» γυναίκας.
Πρόκειται για προσωπική επιλογή του κ. Σαμαρά που έγινε δεκτή από τους κ.κ Βενιζέλο-Κουβέλη και αποτελεί την διάδοχη κατάσταση της επιλογής Παπαδήμου και της «εποχής Σημίτη» με κύριο χαρακτηριστικό ότι χαίρει της εμπιστοσύνης του τραπεζικού συστήματος. Για τα υπόλοιπα ο κ. Ράπανος θα κριθεί από την δουλειά που θα κάνει. Δεν αποτελεί σίγουρα την προοδευτική σταγόνα στον ωκεανό της παλαιοδεξιάς.
Μου φαίνεται δύσκολο να μακροημερεύσει. Γιατί το ιδρυτικό στίγμα της κυβέρνησης αυτής και η τακτική του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ «μετέχω μεν με πρόσωπα αλλά αυτά δεν ανήκουν στο ηγετικό πολιτικό προσωπικό της παράταξης μου», η επάρκεια των στελεχών αυτής της κυβέρνησης, ο πήχης των προσδοκιών κλπ.
Εμείς δεν επιδιώκουμε να κερδίσουμε κομματικούς πόντους πάνω στην περαιτέρω οπισθοχώρηση της χώρας και την καταστροφή της κοινωνίας και του παραγωγικού ιστού της οικονομίας. Το ζητούμενο είναι να γίνει και πέντε πράγματα. Αν αυτά γίνουν και είναι θετικά και υπάρχουν και στο πρόγραμμα μας δεν θα διστάσουμε να τα στηρίξουμε.
Αν υπάρξουν μέτρα για την επιμήκυνση του επιδόματος ανεργίας από 1 σε 2 χρόνια, αν επανέλθει η μετενέργεια και η ισχύς των κλαδικών συμβάσεων ή αν υπάρξουν κάποια μέτρα για την ταχύτερη απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων του ΕΣΠΑ και την τόνωση της ανάπτυξης. Αν επιτέλους εφαρμοστεί στη χώρα ένα σύγχρονο με μηχανογράφηση, δίκαιο φορολογικό σύστημα που θα κατανέμει τα βάρη ισότιμα.
Όλων οι επιλογές, όπως και του ΣΥΡΙΖΑ που επέλεξε την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα κριθούν από τους πολίτες. Η αίσθηση που έχω είναι ότι αυτή η κυβέρνηση γρήγορα θα αποδειχθεί ότι είναι μια κυβέρνηση με έντονο το δεξιό μνημονιακό πρόσημο και με αποτυχημένη κατάληξη.
Όσον αφορά την έλευση της τρόικα και την αξιολόγηση ενόψει της «επικαιροποίησης» του μνημονίου θα αναμετρηθεί το ύψος του πήχη αναδιαπραγμάτευσης που θέτουν οι 3 συνυπεύθυνοι της κυβέρνησης με τα περιθώρια των πραγματικών αλλαγών που υπάρχουν. Σε κάθε περίπτωση η πολιτική βούληση της νέας κυβέρνησης τώρα θα φανεί. Πάντως η κυβέρνηση θα μπορούσε να αξιοποιήσει σαν διαπραγματευτικό ατού και το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς έχουμε πει ότι διαφωνούμε με το διαπραγματευτικό πλαίσιο της κυβέρνησης αλλά αν ο Αντώνης Σαμαράς θελήσει να συναντήσει τον Αλέξη τον Τσίπρα πριν από την αναδιαπραγμάτευση και τη Σύνοδο Κορυφής είναι βέβαιο ότι θα ανταποκριθούμε.
Το 1 δις που παρακρατήθηκε λόγω του «κακού» ΣΥΡΙΖΑ και δεν πήγε στην Υγεία, όπως προβλεπόταν κατά τον κ. Λοβέρδο, η αλήθεια είναι ότι τα 900 εκατομμύρια τα πήραμε για να τα επιστρέψουμε στο μηχανισμό στήριξης το ΕFSF, ως την ελληνική συνδρομή στο ΔΝΤ. Άρα όλα όσα ειπώθηκαν στην αντι-ΣΥΡΙΖΑ καμπάνια πριν από τις εκλογές ήταν χοντρά ψέματα.
To Γραφείο Τύπου