Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
27/06/2012

Συνέντευξη του Π.Σκουρλέτη, υπεύθυνου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ στον ρ/σ Flash (Αγγελική Σπανού - Δημήτρης Μητρόπουλος)

 

-          Πρώτα – πρώτα πως βρήκατε τη συμμετοχή του κ. Βερνίκου στην offshore εταιρία;

-          Γρήγορο γκολ βάλατε πάντως, έτσι;

 

Κοιτάξτε να δείτε, κυκλοφορούσε ευρέως. Εσείς, δηλαδή, ως δημοσιογράφοι θα το είχατε ακούσει πριν εμείς βγάλουμε την ανακοίνωση. Δεν ήταν φαίνεται κάτι το οποίο ήταν αρκετά δύσκολο να το καταλάβει κανείς.

 

-          Ναι αλλά πως κάνατε focus στο συγκεκριμένο πρόσωπο;

 

Εδώ υπάρχουν τα εξής ζητήματα. Πρώτα απʼ όλα εάν σε ορισμένα κρίσιμα υπουργεία βάζουμε ανθρώπους, οι οποίοι είναι από τον ίδιο χώρο και ουσιαστικά έρχονται να παίξουν ποιον ακριβώς ρόλο; Δηλαδή, ο κ. Βερνίκος ως άνθρωπος προερχόμενος από τον εφοπλιστικό κόσμο, θα έπρεπε και θα εκπροσωπούσε ποιών τα συμφέροντα, σε μια αναγκαία συμφωνία εν πάση περιπτώσει, έναν επανακαθορισμό σχέσεων που θα έπρεπε να έχει ο εφοπλιστικός κόσμος με την ελληνική πολιτεία; Υπάρχουν ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις φοροαπαλλαγές – τουλάχιστον γι εμάς το λέω, ενδεχομένως να ισχύει και για την κυβέρνηση – με τις φοροαπαλλαγές των εφοπλιστών. Ήταν το πιο κατάλληλο πρόσωπο ο κ. Βερνίκος; Ή από την άλλη, είναι πιο κατάλληλα πρόσωπα, τα οποία δημοσίως έχουν υπερασπιστεί μνημόνια και έχουν εκφράσει τα συμφέροντα των τραπεζιτών να τα βάζουμε σε κρίσιμα οικονομικά υπουργεία, για να υπηρετήσουν την υπόθεση της επαναδιαπραγμάτευσης και της επικαιροποίησης, όπως λένε, του μνημονίου; Αυτά είναι κάποια ερωτήματα, τα οποία πρέπει να απαντηθούν. Έτσι δεν είναι;

 

-          Αναφέρεστε στην επιλογή του κ. Στουρνάρα;

 

Του κ. Στουρνάρα και προηγουμένως βεβαίως. Όχι μόνο του κ. Στουρνάρα.

 

-          Ένα λεπτό να σας ρωτήσω κάτι. Στην περίπτωση του κ. Βερνίκου με την offshore εταιρεία έχουμε ένα τυπικό νομικό παράπτωμα. Εσείς εκφράζετε μια γενική πολιτική θέση, ότι όποιος προέρχεται από τον εφοπλιστικό χώρο δε μπορεί να έχει ρόλο στην πολιτική;

 

Όχι αυτό βεβαίως, αλίμονο. Το συγκεκριμένο, όμως, υπουργείο δεν είναι γενικώς ένας ρόλος στην πολιτική. Το συγκεκριμένο υπουργείο έχει να διαμεσολαβήσει, να εξετάσει τις σχέσεις του εφοπλιστικού κόσμου με την ελληνική πολιτεία. Το να βάζεις έναν άνθρωπο που προέρχεται από εκεί, δεν ξέρω αν είναι η πιο κατάλληλη επιλογή. Για το πρώτο μπορεί καθένας να έχει την άποψή του. Το πολιτικό ζήτημα που ανακύπτει είναι το εξής: μπορούν αυτή τη στιγμή τα πρωτοκλασάτα στελέχη της κυβέρνησης, όπως είδα τις πρώτες δηλώσεις, να υπερασπίζονται ουσιαστικά το δικαίωμα νόμιμης  φοροαποφυγής μέσα από τη δημιουργία offshore εταιρειών; Αυτό είναι τα ζήτημα. Διότι, εγώ δεν είδα αυτή τη στιγμή κάποιος να λέει: «α, κάναμε ένα λάθος, δεν το είχαμε προσέξει». Ο κ. Βερνίκος το είπε περισσότερο από όλους. Αλλά είδα δημόσιες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, οι οποίοι λένε: «α, με αυτό τον τρόπο αποκλείουμε τον εφοπλιστικό κόσμο» και «τι πράγματα είναι αυτά». Ουσιαστικά υπερασπίζονται το δικαίωμα ολίγων ισχυρών να μην πληρώνουν φόρους. Και δεν συμβαίνει αυτό μόνο στον τομέα της Ναυτιλίας. Συμβαίνει και αλλού. Και σε άλλες οικονομικές δραστηριότητες ανθίζουν τώρα οι offshore εταιρείες. Σε ένα κύκλωμα εισαγωγικών εταιρειών κλπ. Άρα, δεν το καταλαβαίνω. Τι υπερασπίζεται, δηλαδή, αυτή η κυβέρνηση; Υπερασπίζεται τους οικονομικά ισχυρούς εφοπλιστές και τους τραπεζίτες. Αυτό τελικά είναι το δείγμα γραφής.

 

-          Η επιλογή του κ. Στουρνάρα για τη θέση του Υπουργού Οικονομικών πως σας φάνηκε;

 

Ο κ. Στουρνάρας τεχνοκρατικά είναι άψογος. Δεν είναι, όμως, ουδέτερες πολιτικά, οι απόψεις του. Ο κ. Στουρνάρας έχει δημοσίως υπερασπιστεί μνημονιακές πολιτικές και το ατού του είναι ότι έχει κάνει μελέτες γύρω από την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, των επόμενων μηνών. Αυτά, δηλαδή, τα οποία θέλουν να βάλουν στο χέρι οι δανειστές μας. Αυτός είναι ο κ. Στουρνάρας. Είναι ο πιο κατάλληλος άνθρωπος - υπερασπιστής του μνημονίου, σε αυτή τη θέση. Αν αυτός ο άνθρωπος μπορεί να υπερασπιστεί αυτό το οποίο ψήφισε μεταξύ 6ης Μαΐου και 17ης Ιουνίου το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ., δηλαδή την αναθεώρηση, την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, πολύ αμφιβάλλω.

 

-          Άρα, ο Γ. Στουρνάρας έχει διαφορετικές πολιτικές θέσεις από αυτές που πρεσβεύετε εσείς. Επόμενο είναι, δεν νομίζω ότι κανείς από την κυβέρνηση έχει καμία σχέση, από πλευράς ιδεολογικής, με τις δικές σας θέσεις. Εγώ, εκεί που έχω την απορία είναι, εσείς πιστεύετε ότι κάποιος που έχει περάσει από το χώρο της αγοράς είναι απριόρι κάποιος ο οποίος δεν μπορεί να βρεθεί σε αυτή την κυβέρνηση αυτή τη στιγμή;

 

Το αντίθετο θα έλεγα. Μπορεί και να βοηθάει. Διότι η αγορά έχει διάφορες θέσεις. Όταν είσαι από το χώρο της αγοράς μπορεί να είσαι και από τους από πάνω και από τους από κάτω. Σε καμία περίπτωση. Το σημαντικότερο είναι τι απόψεις έχεις και ποιες πολιτικές υπηρετείς. Αλλά, ο κ. Στουρνάρας δεν είναι ουδέτερος, έχει εκφραστεί δημοσίως. Ο άνθρωπος είχε πει ότι το μνημόνιο θα έπρεπε να υπάρξει, είχε κάνε και εκτιμήσεις ότι το 2009 θα είχαμε ανάπτυξη της οικονομίας κλπ. Δεν είναι ένα τυχαίο πρόσωπο, έχει εμπλακεί με τον…..

 

-          Δεν νομίζω ότι πια στην Ελλάδα του μνηνομίου μπορεί να είναι ουδέτερος. Δεν ξέρω αν εσείς ξέρετε κάποιον, ο οποίος να είναι ουδέτερος αυτή τη στιγμή. Εγώ, ήθελα να σας ρωτήσω…

 

Την ουδετερότητα την υπερασπίζεται η κυβέρνηση λέγοντας ότι υπάρχει ένας μονόδρομος, δεν τον υπερασπιζόμαστε εμείς. Εμείς, ίσα – ίσα λέμε ότι αυτές οι πολιτικές είναι ταξικά και κοινωνικά προσδιορισμένες. Δεν είναι ουδέτερες. Ακριβώς, συμφωνώ μαζί σας. Δεν υπάρχει ουδετερότητα σήμερα στην άσκηση οικονομικής πολιτικής. Εκφράζει συμφέροντα, έχει προτεραιότητες, υλοποιεί πολιτικές. Δεν είναι μονόδρομος πάντως.

 

-          Να ρωτήσω κάτι, σε σχέση με το είδος της αντιπολίτευσης που θέλετε να κάνετε. Αυτή η υπόθεση με τον κ.Βερνίκο ήταν ένα πρώτο δείγμα γραφής. Θα πάτε σε μία λογική αντιπολίτευσης, όπου ενδεχομένως θα αναζητήσετε παραπτώματα ή κενά - τρύπες στα βιογραφικά των ανθρώπων που συγκροτούν την κυβέρνηση; Δηλαδή, θα πάτε σε μια αντιπολίτευση ηθικού τύπου ή σκανδάλων ενδεχομένως;

 

Το να υπερασπίζεσαι τη νομιμότητα είναι ηθικού τύπου και σκανδαλολογία;

 

-          Όχι σας ρωτάω. Είναι θέμα έμφασης. Σας θυμίζω ότι το ΠΑΣΟΚ….τεχνική είναι η ερώτησή μου.

 

Νομίζω ότι είναι αυτονόητο, αυτή είναι η δουλειά του οποιοδήποτε βουλευτή, είτε βρίσκεται στην αντιπολίτευση είτε όχι, να υπερασπίζεται την νομιμότητα. Αλλά, θέλω να σας πω και ότι η αντιπολίτευσή μας θα είναι σε όλα τα επίπεδα, μέσα κι έξω από τη Βουλή.

 

-          Σας θυμίζω ότι το ΠΑΣΟΚ είχε τομέα τεκμηρίωσης στην περίοδο 2004 – 2009, ήταν εκεί ο Μ.Καρχιμάκης, γινόταν μια διαρκής προσπάθεια να βρίσκονται υποθέσεις, σκάνδαλα. Αντίστοιχα η Ν.Δ. είχε να αντιμετωπίσει το ΠΑΣΟΚ πριν το 2004.  Αυτό σας ρωτάω, θα πάτε κι εσείς σε μια τέτοια λογική; Αισθάνεστε ότι είναι μέρος του ρόλου σας;

 

Όχι σας απαντώ. Αλίμονο. Αλλά, δεν θεωρώ ότι πρέπει να λέμε το αυτονόητο. Για εμάς, το πιο σημαντικό στην υπόθεση είναι η πολιτική διάσταση. Δηλαδή, η νομιμοποίηση της φοροαποφυγής μέσω των off shore. Αυτό είναι το βασικό μέτωπο, αυτό καλείται σήμερα η πολιτεία να επανεξετάσει. Τον ρόλο των off shore και των σχέσεών της με την πολιτεία.

 

-          Όταν λέτε, κ. Σκουρλέτη, αντιπολίτευση μέσα κι έξω από τη Βουλή, τι εννοείτε;

 

Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από αυτό που λέω. Δηλαδή, εντός της Βουλής με αντιπροτάσεις νόμου, με προσπάθεια όπου υπάρχουν κάποια θετικά βήματα να διευρυνθούν μέσα σε αυτό το αρνητικό πλαίσιο που ούτως ή άλλως δεν αφήνει πολλά περιθώρια αλλά από την άλλη και μέσα από κοινωνικούς αγώνες, στο πλάι όλων όσων πλήττονται, μέσα από κινητοποιήσεις αλληλεγγύης, μέσα από μια προσπάθεια η κοινωνία να είναι παρούσα σε πολιτικά δρώμενα. Αυτό εννοούμε.

 

-          Συνέδριο πότε θα κάνετε;.

 

Αυτό θα αποφασιστεί μέσα από τις διαδικασίες του σχήματός μας, του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ. Εμείς εκτιμούμε  ότι όλος αυτός ο κόσμος, ο νέος κόσμος ο οποίος εκφράζεται σήμερα – νέος και ηλικιακά και νέος και πολιτικά – μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να του δοθεί η δυνατότητα να αποκτήσει μια άλλη πολιτική σχέση με τον χώρο μας, άρα θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε νέες οργανικές σχέσεις με όλο αυτόν τον καινούριο κόσμο σε εμάς. Αυτό θα εκφραστεί με κάποιες ιδρυτικές διαδικασίες, μάλλον κατά το φθινόπωρο. Αλλά είναι ακόμα ανοιχτά αυτά.

 

-          Σας ευχαριστούμε πολύ καλή σας ημέρα.

 

Καλημέρα.

To Γραφείο Τύπου