Στο πλαίσιο της ακραίας πολεμικής, που ασκείται στην Κύπρο κατά της κυβέρνησης Χριστόφια, εντάσσεται και σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Σημερινή», όπου ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται επικριτικός για τους χειρισμούς του πρόεδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Κυπριακό.
Ειδικότερα η κυπριακή εφημερίδα επικαλείται διαστρεβλωμένη απόδοση της πρόσφατης συνέντευξης Τσίπρα (25.06.2012) στην καθημερινή τουρκική αριστερή εφημερίδα Bir Gun.
Για την αποκατάσταση της αλήθειας, παραθέτουμε αυτούσια τη σχετική ερώτηση και την απάντηση Τσίπρα.
Σε ότι αφορά την ουσία του δημοσιεύματος, είναι πασίγνωστη η στάση αμέριστης αλληλεγγύης του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα με την κυβέρνηση Χριστόφια. Ο Αλέξης Τσίπρας από πολλά βήματα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη έχει εκφραστεί θετικά υπέρ των άοκνων προσπαθειών του προέδρου Χριστόφια για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ, επικρίνοντας ταυτόχρονα την τουρκική αδιαλλαξία ως το κύριο εμπόδιο για την μη πρόοδο στις διακοινοτικές συνομιλίες .
Ερ: Μετά τα αποτελέσματα πώς βλέπετε τις Ελληνο-Τουρκικές σχέσεις; Η είσοδος του νεοναζιστικού κόμματος στη Βουλή θα έχει αρνητική επίδραση;
Α.Τ.: Πιστεύουμε ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις πρέπει και μπορεί να μπουν σ΄ ένα διαφορετικό δρόμο, μακριά από εντάσεις, casusbelli και πολυδάπανους εξοπλισμούς. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την ειρήνη και τον διάλογο για τη λύση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων, με βάση το διεθνές δίκαιο και τον αμοιβαίο σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας. Στην κατεύθυνση αυτή, σημαντικό ρόλο καλείται να παίξει και η «διπλωματία των πολιτών και των κινημάτων».
Μεγάλο βήμα για τη βελτίωση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων θα ήταν και η επίλυση του Κυπριακού με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Δυστυχώς, όμως, η κυβέρνηση Χριστόφια στην Κύπρο δεν βρήκε την αναγκαία ανταπόκριση στην προσπάθειά της για «λύση από τους Κύπριους για τους Κύπριους» μέσα από τον διακοινοτικό διάλογο. Και στο σημείο αυτό θα ήθελα να επισημάνω ότι είναι εντελώς απαράδεκτη η στάση της κυβέρνησης Ερντογάν, που αμφισβητεί το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναλάβει την Προεδρία της Ε.Ε. από την 1η Ιουλίου. Η στάση αυτή δεν συμβάλει στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας. Πιστεύω ότι η είσοδος στη Βουλή της νεοναζιστικής «Χρυσής Αυγής» δεν θα έχει αρνητική επίδραση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η Χρυσή Αυγή εξακολουθεί να αποτελεί περιθωριακό φαινόμενο στην πολιτική μας ζωή. Επωφελήθηκε από τη βαθειά καπιταλιστική κρίση στη χώρα μας, αλλά ευνοήθηκε και από τη στάση της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ στο μεταναστευτικό. Ξέρουμε και από την ιστορία ότι τα ρατσιστικά και νεοναζιστικά φαινόμενα τροφοδοτούνται όταν διαλύεται η κοινωνία, καλπάζει η ανεργία και εξαπλώνεται η φτώχεια. Συνεπώς η εφαρμογή του δικού μας προγράμματος θα αφαιρούσε το έδαφος στο οποίο αναπτύχθηκε η εκλογική επιρροή της «Χρυσής Αυγής».
To Γραφείο Τύπου