Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Έχω καταλάβει πλήρως ότι στην τρικομματική αυτή κυβέρνηση της μνημονιακής συνέχειας και της συνευθύνης έχουν μοιραστεί ρόλοι. Και ο ρόλος που έχει αναλάβει ο κ. Βενιζέλος, ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αλλά ενός κόμματος που έχει την πλήρη ευθύνη για την αρχή της τραγωδίας της χώρας μας, δεν είναι να συμπολιτεύεται την κυβέρνηση, αλλά να είναι η συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση στο ΣΥΡΙΖΑ.
Θα ήθελα να του υπενθυμίσω ότι τούτη την ώρα δεν βρισκόμαστε πριν τις εκλογές, βρισκόμαστε μετά τις εκλογές. Θα ήταν προτιμότερο να αναλάβετε την ευθύνη για τις επιλογές σας, επιλογές πολύ βαριές για τον ελληνικό λαό. Και προφανώς γνωρίζετε ποιες ήταν και ποιες είναι οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Τόσο ντόρο κάνατε, άλλωστε, για την περιβόητη επιστολή που είχαμε αποστείλει στον κ. Μπαρόζο για την οποία από τότε κάποιοι προσπάθησαν να δημιουργήσουν κλίμα, όχι ενάντια στο ΣΥΡΙΖΑ, ενάντια στη χώρα, λέγοντας ότι το περιεχόμενο της επιστολής που μιλούσε ξεκάθαρα για ένα μνημόνιο το οποίο έχει καταρρεύσει διότι είναι αποτελεσματικό και διότι το καταψήφισε ο ελληνικός λαός και πρέπει να αντικατασταθεί, δεν ακούτε τώρα για πρώτη φορά αυτή τη λέξη, κάποιοι έσπευσαν με τις προσωπικές τους επαφές και διασυνδέσεις με παράγοντες της ΕΕ να δημιουργήσουν ζήτημα και να προκαλέσουν δηλώσεις εναντίον της χώρας μας. Και βεβαίως όταν ο Γιάννης Δραγασάκης σε μια συνέντευξή του ανέδειξε το θέμα, κάποιοι έσπευσαν με ανακοινώσεις τους προδήλως, προφανώς επειδή είχαν την φωλιά τους λερωμένη, να πουν ότι από κι ως που βγάζετε τέτοιου είδους συμπεράσματα. Και ήρθε το πρακτορείο Reuters και επιβεβαίωσε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Δεν θα ασχοληθώ με την αντιπολιτευόμενη συμπολίτευση, θα ασχοληθώ με την συγκυβέρνηση του κ. Σαμαρά, διότι είναι η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά, που στηρίζετε κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ και είναι μια κυβέρνηση μνημονιακής συνέχειας και θα προτιμήσω να ασχοληθώ με έναν αυθεντικό εκφραστή, με τον υπουργό των Οικονομικών, τον οποίο εκτιμώ για τις γνώσεις του, κυρίως, όμως, εκτιμώ γιατί είναι ένας καθαρός αντίπαλος. Δεν καμώνεται τον αντιμνημονιακό προωθώντας μνημονιακές επιλογές. Όταν ο σημερινός πρωθυπουργός ο κ. Σαμαράς, από αυτό εδώ το βήμα, έλεγε ότι το μνημόνιο είναι λάθος και εξαπέλυε μύδρους εναντίον της επιλογής της κυβέρνησης Παπανδρέου για την προσφυγή στο ΔΝΤ και έλεγε ότι το μνημόνιο είναι καταστροφή, ο κ. Στουρνάρας ήταν αυτός που ήταν υπερασπιστής του μνημονίου και συνεχίζει να είναι και σήμερα.
Τι είπε, λοιπόν, χτες ο υπουργός των Οικονομικών;
Ξεκίνησε την ομιλία του με τα δύο χαρακτηριστικότερα αποφθέγματα των αγορών, δύο συνθήματα που αποτελούν την επιτομή του νεοφιλελευθερισμού.
Είπε στην έναρξη της ομιλίας του «δεν έφερε το μνημόνιο την κρίση, η κρίση έφερε το μνημόνιο» και στο τέλος της ομιλίας του την περίφημη φράση «η κρίση θα μετατραπεί σε ευκαιρία».
Κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης,
Δεν έφερε το μνημόνιο την κρίση. Αλήθεια όμως. Την κρίση ποιος την έφερε σ΄ αυτόν τον τόπο; Μήπως οι κυβερνήσεις της Αριστεράς, μήπως οι εργαζόμενοι που ζούσαν όλα αυτά τα χρόνια σ΄ʼ αυτόν τον τόπο πάνω από τις δυνατότητές τους όπως μας λέει η κα Μέρκελ τόσα χρόνια;
Μήπως οι δημόσιοι υπάλληλοι που μαζί τα φάγαμε; Ποιος έφερε την κρίση σ΄ αυτόν τον τόπο; Μήπως την κρίση σ΄ αυτόν τον τόπο την έφεραν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, μήπως την κρίση σ΄ αυτόν τον τόπο την έφεραν οι νεοφιλελεύθερες επιλογές της δεκαετίας του ʼ90 που διόγκωσαν το χρέος και σήμερα καλείται ο ελληνικός λαός να το πληρώσει;
Και, βεβαίως, είναι μεγάλο θράσος να ενοχοποιείται μια ολόκληρη κοινωνία με το κυρίαρχο επιχείρημα του πλεονασματικού ευρωπαϊκού Βορρά ενάντια στον ελλειμματικό ευρωπαϊκό Νότο - και σ΄αυτήν την αντιπαράθεση εσείς εδώ που μας κυβερνάτε παίρνετε το μέρος του ευρωπαϊκού Βορρά και της κας Μέρκελ και μας κατηγορείτε εμάς ως αντιευρωπαϊστές. Εσείς δεν είστε ευρωπαϊστές, Μερκελιστές είστε. Και η Μέρκελ και το Βερολίνο, σήμερα, είναι ότι πιο αντιευρωπαϊκό υπάρχει στην Ευρώπη διότι οδηγεί την Ευρώπη σε διάλυση -. Το κυρίαρχό τους επιχείρημα είναι ότι ήταν τεμπέληδες οι έλληνες και οι λαοί του Νότου, γι αυτό οδηγηθήκαμε στην κρίση. Το υπερασπίζεστε αυτό το επιχείρημα;
Υπερασπίζεστε, όμως, σίγουρα το επιχείρημα ότι η Αριστερά φταίει διότι υποστηρίζει τον κρατισμό έχετε το θράσος να το λέτε, αυτό που φτιάξατε κατ΄ εικόνα και ομοίωση σας ένα πελατειακό, ρουσφετολογικό και αναποτελεσματικό κράτος.
Ε, λοιπόν κύριοι της κυβέρνησης και κύριε υπουργέ των Οικονομικών δεν προέκυψε η εκτίναξη του ελλείμματος από τις υψηλές κοινωνικές δαπάνες. Την δημοσιονομική κρίση στην χώρα την πυροδότησε, κυρίως, η αύξηση και η ενορχηστρωμένη και ταξικά προσανατολισμένη αύξηση των φοροαπαλλαγών, δηλαδή κατά 20% μόνο η δημοσιονομική κρίση προέκυψε από τις υψηλές δαπάνες και κατά 80% από την ενορχηστρωμένη φοροαπαλλαγή των γνωστών αγνώστων, δηλαδή από τα χαμηλά έσοδα εξαιτίας της φοροδιαφυγής και των φοροαπαλλαγών. Να, λοιπόν, η απάντηση στο ερώτημα που δεν σας έχουν κάνει φαίνεται ποτέ κύριε Στουρνάρα, ποιος φταίει για την κρίση.
Για δεκαετίες βασίλευε στη χώρα ο «εκσυγχρονισμός» της διαπλοκής των κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών, της διαφθοράς, των υπερκοστολογήσεων και των εξοπλισμών. Λέτε για το πελατειακό κράτος, δεν λέτε, όμως γι αυτούς τους φίλους των κυβερνήσεών σας που σας πριμοδοτούν και σας πριμοδοτούσαν προεκλογικά και φυσικά τους ανταμείβατε με ευνοϊκές ρυθμίσεις που είχατε κάνει το κράτος πελάτη.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Πραγματικά αναρωτιέμαι στο ερώτημα που έβαλε ο κ. Στουρνάρας, αν η κρίση το μνημόνιο ή το μνημόνιο την κρίση, ποια είναι η σωστή απάντηση. Θα ήθελα όμως ειλικρινά να αναλογιστούμε, υπάρχει κανείς έλληνας ή ελληνίδα που να μην κατανοεί ότι το μνημόνιο επιδείνωσε την κρίση;
Πόσο ήταν το χρέος πριν το μνημόνιο και πόσο σήμερα;
Πόση ήταν η ανεργία σ΄ αυτόν το τόπο πριν το μνημόνιο και πόση είναι σήμερα;
Πόσα τα λουκέτα πριν το μνημόνιο και πόσα σήμερα;
Ακόμα και αυτή η συζήτηση που άνοιξε για το ευρώ, πότε ξεκίνησε;
Πριν το μνημόνιο ξεκίνησε; Είναι μια συζήτηση που έχει ξεκινήσει και βασική της βασική της αιτία είναι η πολιτική της λιτότητας στην Ελλάδα και την Ευρώπη που οδηγεί σε κινδύνους το ίδιο το νόμισμα.
Θέλω, όμως, να ασχοληθώ και με το τελευταίο απόφθεγμα αυτό που κλείσατε την ομιλία σας κύριε υπουργέ των Οικονομικών. Διότι το ακούμε το πρωτοείπε ο πρ. πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου ότι πρέπει η κρίση να είναι ευκαιρία. Για ποιους, όμως, ευκαιρία, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι;
Ευκαιρία απ΄ ότι φαίνεται, μέχρι σήμερα, είναι για το μεγάλο κεφάλαιο, το παρασιτικό κεφάλαιο, τις τράπεζες, τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Ευκαιρία για τους νέους μαυραγορίτες της εποχής μας. Αυτούς που επέβαλλαν, σύμφωνα με λεγόμενα του κ. Βενιζέλου προεκλογικά στην τρόικα, στην διάλυση των συλλογικών συμβάσεων και των εργασιακών σχέσεων στο όνομα της ανταγωνιστικότητας. Δεν τους κατονομάσατε, προς τιμή σας το είπατε όμως, κύριε Βενιζέλο. Γι αυτούς ευκαιρία, ευκαιρία ενδεχομένως και γι αυτούς, σκοπεύετε να δώσετε σε εξευτελιστικές τιμές τη δημόσια περιουσία, τις υποδομές και τη μοναδική ελπίδα που έχει εντέλει αυτός ο τόπος να ανακάμψει αλλά να ανακάμψει με την κοινωνία όρθια και όχι με την κοινωνία ισοπεδωμένη. Κι επειδή εδώ είμαστε για να πούμε αλήθειες απέναντι στον ελληνικό λαό εμείς θα σας πούμε τη δική μας αλήθεια αυτό που κατανοούμε και το λέγαμε και προεκλογικά και θα το πούμε και τώρα μετεκλογικά. Το μνημόνιο είναι ένα πολιτικό και οικονομικό έγκλημα που επιβάλλεται στην χώρα μας από την τρόικα, φυσικά με την απόλυτη ευθύνη αυτών που μας κυβερνήσανε και δυστυχώς μας κυβερνάνε.
Και το πρώτο στάδιο αυτού του προμελετημένου εγκλήματος ήταν η λεηλασία της κοινωνίας.
Το δεύτερο στάδιο θα είναι η λεηλασία του δημόσιου πλούτου και το τρίτο δυστυχώς, αν δε σας σταματήσουμε, θα σας σταματήσουμε, όμως, το τρίτο θα είναι η χρεοκοπία και η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα.
Εσείς είστε αυτοί που θα γυρίσετε τη χώρα στη δεκαετία του 50, όχι ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι απειλή για το ευρώ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι απειλή για τις αγορές, για το τραπεζικό λόμπι, για τους τοκογλύφους και τη διαπλοκή, όχι όμως για τη σταθερότητα και την ισότιμη παρουσία της χώρας μας στην ευρωζώνη.
Αλλά μην αναρωτιέστε γιατί σας λέω σε υψηλούς τόνους ότι εσείς είστε απειλή να γυρίσετε τη χώρα στη δεκαετία του ʽ50. Στη δεκαετία της ΟΥΛΕΝ και της ΠΑΟΥΕΡ θα μας γυρίσετε, τότε που γυρνάγανε οι κανατάδες και πουλούσαν νερό με την οκά ήταν τότε που δεν υπήρχε ούτε η ΔΕΗ ούτε η ΕΥΔΑΠ.
Αυτό είναι το σχέδιό σας.
Και αυτό το σχέδιο το παρουσιάσατε, βεβαίως, με ωραία λόγια, μιλήσατε για ισοδύναμα μέτρα, δεν καταλαβαίνετε, όμως, ότι το πρόβλημα δεν είναι να βρούμε ισοδύναμα μέτρα ή ισοδύναμους πόνους στο σχέδιο της λιτότητας, το πρόβλημα είναι η ίδια η λιτότητα, το πρόβλημα είναι η εσωτερική υποτίμηση που οδηγεί την ελληνική οικονομία στην κόλαση και την κοινωνία, φυσικά, στην κόλαση.
Άκουσα, επίσης, τον υπουργό Οικονομικών να λέει ότι θα καταργήσει τις κοινωνικές δαπάνες επειδή είναι υψηλές, και ετοιμάζεται ακόμα να νοικιάσει λέει τμήματα των περιφερειακών νοσοκομείων. Εκτός από πωλήσεις δηλαδή θα κάνετε και ενοικιάσεις κοινωνικού κράτους και δημόσιων υποδομών.
Αυτό δεν είναι σχέδιο σωτηρίας, αυτό είναι πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό έγκλημα.
Είναι η απόλυτη νίκη των αγορών και των τραπεζιτών εις βάρος της κοινωνίας.
Και θα ήθελα, με μεγάλη εκτίμηση, να σας πω κύριε Υπουργέ των Οικονομικών, βεβαίως αντιπαράθεση ιδεών κάνουμε, με τις ιδέες σας αντιπαρατιθέμεθα και αντιπαρατιθέμεθα σκληρά, όμως πλέον είστε υπουργός των οικονομικών. Δεν είστε εκπρόσωπος του ΙΟΒΕ, ούτε μέλος ΜΚΟ για την αξιοποίηση της τεράστιας περιουσίας του ελληνικού δημοσίου. Και ως υπουργός των Οικονομικών έχετε ευθύνη να υπερασπιστείτε την μεγάλη πλειοψηφία των συμπολιτών μας εξαθλιωμένοι, όχι να υπερασπιστείτε βιομηχάνους και επιχειρηματίες. Και υπ αυτήν την έννοια σας λέμε ότι οι επιλογές αυτές είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσουν μεγάλο πόνο στον ελληνικό λαό.
Χρυσώσατε χτες το χάπι μιλώντας για την δημιουργία ή καλύτερα για τον στόχο δημιουργίας 150.000 θέσεων εργασίας.
Ειλικρινά αναρωτιέμαι πως θα πετύχετε αυτό το στόχο με ύφεση 7% . Να φέρουμε τους καλύτερους οικονομολόγους να μας το εξηγήσουν, αλλά ξεχάσατε να μας πείτε τι απολαβές θα έχουν αν κάποιοι πολίτες δουλέψουν σιτς ειδικές οικονομικές ζώνες που ετοιμάζετε. Θα είναι θέσεις εργασίας των 300 ευρώ χωρίς κανένα δικαίωμα σε εργοδότες που θα απολαμβάνουν φορολογική ασυλία.
Άκουσα τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ να μιλάει για διαπραγμάτευση αντί της καταγγελίας. Που την είδατε κύριε Κουβέλη την διαπραγμάτευση κι εμείς δεν την βλέπουμε; Ψάχνουμε να τη βρούμε την περιβόητη διαπραγμάτευση. Το μόνο που είδαμε ήταν μια επιστολή του πρωθυπουργού προς τους ευρωπαίους εταίρους, που μιλούσε με έναν περίεργο για τα ελληνικά όρο περί ιδιοκτησίας του προγράμματος, προφανώς συντάχθηκε στα αγγλικά. Προφανώς δεν έχει σημασία όμως αυτό. Προσέξτε μετά τις εκλογές, πέρασε απαρατήρητο στον απόηχο της εκλογικής αναμέτρησης, η ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Eurogroup, όπου έλεγε επί λέξη «περιμένουμε το σύντομο σχηματισμό μιας νέας ελληνικής κυβέρνησης, που θα αναλάβει την ιδιοκτησία του προγράμματος προσαρμογής».
Και βεβαίως στην επιστολή σας, κύριε Πρόεδρε, το συμπεριλάβατε. Αναρωτιέται κανείς γιατί. Σ΄ ένα πρόγραμμα που οδεύει με μαθηματική ακρίβεια στην αποτυχία, το μερίδιο της αποτυχία θα το καρπωθεί αποκλειστικά η ελληνική κυβέρνηση απαλλάσσοντας την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ οι οποίοι θα έρθουν να μας πουν τότε ότι έχει συνέχεια το κράτος, έχει αναλάβει την ιδιοκτησία το κράτος σας. Ε, λοιπόν εμείς σας λέμε την ευθύνη την έχετε αποκλειστικά εσείς που βάλατε τις υπογραφές, που στέλνετε τις επιστολές και όχι ο ελληνικός λαός για την παταγώδη αποτυχία του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.
Κύριες και κύριοι συνάδελφοι,
Είχαμε την ευκαιρία αυτό το διήμερο, δυστυχώς όχι με την άνεση χρόνου που θα θέλαμε, να πάρουμε μια πρώτη εικόνα των σχεδίων της κυβέρνησης για το επόμενη μέλλον. Ειλικρινά είμαστε βαθιά απαισιόδοξοι κι απογοητευμένοι. Ακόμη κι εμείς περιμέναμε ότι αυτοί που τόσο σας υποστήριξαν προεκλογικά κάτι θα έδιναν να χρυσώσουν το χάπι. Φαίνεται ότι είναι απολύτως ικανοποιημένοι που υπάρχει μια κυβέρνηση που θα συνεχίσει τις δικές τους επιλογές και δεν φαίνεται ότι σας έχουν δώσει απολύτως τίποτε ώστε να πείτε στον ελληνικό λαό.
Θα ήθελα να σας πω κλείνοντας, εμείς, που όπως είδατε και κατά τη διάρκεια της συζήτησης του διημέρου. η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν παρούσα, ως επί τω πλείστων, μέσα στη Βουλή, τα άλλα έδρανα ήταν άδεια, θα είμαστε λοιπόν κάθε στιγμή, μέσα, κυρίως, όμως, έξω από τη Βουλή, δίπλα στους πολίτες, στα δίκτυα αλληλεγγύης, στα δίκτυα αντίστασης. Δεν θα κάνουμε ούτε βήμα πίσω, η μεγάλη δημοκρατική παράταξη της Αριστεράς δεν θα συναινέσει σ΄ αυτό ο έγκλημα, σ΄ αυτό το πολιτικό έγκλημα.
Είστε η τελευταία στάση του Μνημονίου στην κυβέρνηση του τόπου, θα είμαστε η αφετηρία για να ξαναφτιάξουμε, να ανοικοδομήσουμε τον τόπο μας πάνω στα κοινωνικά ερείπια που αφήνει η πολιτική σας.