Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
09/07/2012

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΛΩΝ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, - Συνέντευξη Τύπου του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Αλέξη Τσίπρα πανελλαδική καμπάνια εγγραφής μελών στον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ,

Φίλες και Φίλοι,

Αγαπητοί προσκεκλημένοι,

 

Σας ευχαριστώ για τη σημερινή παρουσία σας.

Σήμερα δεν ξεκινάμε την πορεία προς το λαό, όπως κοινότυπα πολλοί επαναλαμβάνουν, αλλά από μια νέα αφετηρία, συνεχίζουμε μαζί με το λαό, την κοινή πορεία μας.
Την πορεία της λαϊκής χειραφέτησης για να αποτρέψουμε τη κοινωνική καταστροφή.
Και να αναλάβουμε τη διακυβέρνηση του τόπου για να φέρουμε τον ίδιο το λαό στην εξουσία.

Με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ως το θεσμικό και πολιτικό υποκείμενο του λαού στην εξουσία.
Ξεκινάμε σήμερα μια συγκεκριμένη πορεία διαδοχικών βημάτων για τη συγκρότηση του ενιαίου πολιτικού φορέα που θα εκφράσει αξιόπιστα και αποτελεσματικά το ιστορικό αίτημα για κοινωνική και πολιτική αλλαγή και ανατροπή.

Το αίτημα για μια νέα Ελλάδα, απαλλαγμένη από το καταστροφικό  Μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση της υποτέλειας.
Για μια Ελλάδα ισότιμο μέλος και ενεργό παράγοντα βαθιών αλλαγών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη.

Το αίτημα για την Ελλάδα της δημοκρατίας, της βιώσιμης ανάπτυξης και της ευημερίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και αλληλεγγύης, της εγγυημένης αξιοπρεπούς διαβίωσης όλων.
Της εθνικής αξιοπρέπειας και του κράτους δικαίου. 

Ξεκινάμε σήμερα τη συγκρότηση της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης της Αριστεράς.
Δεν πρόκειται για μια στεγνή κομματική διαδικασία, αλλά για μια ανοιχτή κοινωνική διαδικασία.
Μια πολιτική διαδικασία σύνθεσης στο προγραμματικό πλαίσιο του φορέα της αλλαγής και της ανατροπής των ανησυχιών, των ευαισθησιών, των οραμάτων και των προσδοκιών των εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών που μας πρωτογνώρισαν στις 17 Ιουνίου.

Θέλουμε να συναντηθούμε με ακόμα περισσότερους. Γιʼ αυτό και επιδιώκουμε, ο μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ σε ενιαίο πολιτικό φορέα να γίνει υπόθεση και διεκδίκηση της κοινωνίας.
Γιατί αφορά το σήμερα και το αύριο του λαού και του τόπου.

Με τη συμμετοχή μας στις πολιτικές και οργανωτικές διαδικασίες μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στη μεγάλη Αριστερά του 21ου αιώνα, συμβάλλουμε, όλες και όλοι, εξίσου, εξʼ αδιαιρέτου, χωρίς εξαιρέσεις και αποκλεισμούς  και ανεξάρτητα από τη θέση μάχης, σʼ ένα πρωτότυπο πολιτικό σχήμα, χωρίς ιστορικό προηγούμενο.

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ δεν φιλοδοξεί να είναι ούτε μπορεί να είναι αντίγραφο ούτε της ΕΔΑ του 1958, ούτε του ΠΑΣΟΚ του 1981.
Γιατί πολύ απλά σήμερα δεν έχουμε ούτε 1958 ούτε 1981.
Θα αντλήσουμε τα καλύτερα από τις παραδόσεις της αριστεράς και από τους αγώνες του λαού μας για δημοκρατία και κοινωνική προκοπή, αλλά έχουμε πλήρη επίγνωση ότι βρισκόμαστε σε μια νέα, σύνθετη απαιτητική εποχή, με το λαό μας μπροστά σε μια πρωτοφανή δοκιμασία.

Οι διαιρέσεις και οι διαχωριστικές γραμμές του χθες, ανασυντίθενται πάνω στη βαθιά κοινωνικά, ταξική διαχωριστική γραμμή που με βίαιο τρόπο επιβάλει η πολιτική του μνημονίου στη χώρα μας.

Το εγχείρημά με σαφή μεν αριστερή προοδευτική ταυτότητα, δε φιλοδοξεί να εκφράσει μόνο τις αριστερές και τους αριστερούς, αλλά όλους τους πολίτες, άνδρες και γυναίκες που επαναπροσδιορίζουν τη πολιτική τους συνείδηση όχι στη  βάση της κομματικής τους καταγωγής αλλά στη βάση του κοινωνικού τους συμφέροντος.

Και σήμερα είναι πλέον σαφές ότι στον πολιτικό χάρτη έχουμε δύο πόλους.
Από τη μια τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη της αριστεράς, τη μόνη προοδευτική αντιμνημονιακή δύναμη, με ορατή προοπτική εξουσίας.
Και από την άλλη την ανίερη συμμαχία του μπλοκ του μνημονίου, με κοινή ιδεολογία τον ακραίο νεοφιλελευθερισμό και έναν λανθάνον ευρωπαϊσμό που συγκλίνει όμως με τη πιο αντιευρωπαϊκή εκδοχή, με τη στρατηγική της κας Μέρκελ και του ευρωπαϊκού Βορά, που καταστρέφει την ιδέα της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Οι τρεις πολιτικές δυνάμεις της μνημονιακής συγκυβέρνησης αθροίζουν και τυπικά από χθες μια συγκυριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Έχουν, όμως, χάσει την όποια κοινωνική στήριξη ή ανοχή απέσπασαν με τον επαμφοτερίζοντα προεκλογικό πολιτικό λόγο τους.
Μετέτρεψαν τη λαϊκή εντολή της 17ης Ιουνίου για επαναδιαπραγμάτευση και απαγκίστρωση από το Μνημόνιο στη πιο συνεπή, ιδεολογικά και προγραμματικά, πολιτική εφαρμογής του.
Δημαγώγησαν με το Μνημόνιο και κάηκαν.
Εκβίασαν με τη δραχμή και θα την πληρώσουν.
Πρόδωσαν τη λαϊκή εντολή και θα απολογηθούν.

Και όσο, με το Μνημόνιο, κονιορτοποιούν το βιοτικό επίπεδο, τον τρόπο ζωής και την κοινωνική αναφορά των μεσαίων στρωμάτων τόσο πιο γρήγορα τα στρώματα αυτά θα ενστερνιστούν το αίτημα για την άμεση ανατροπή των πολιτικών του.
Όσο πιο βαθειά σπρώχνει το Μνημόνιο αυτά τα στρώματα στην ανασφάλεια της επιβίωσης τόσο πιο γρήγορα θα εμπιστευτούν την ασφάλεια της ελπίδας που γεννά το πρόγραμμα εξουσίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.
Και θα αποδειχτεί, για μία ακόμα φορά, ότι η παρατεταμένη λιτότητα και η συστηματική υποβάθμιση του δημόσιου χώρου είναι η μήτρα της πολιτικής ριζοσπαστικοποίησης των μεσαίων στρωμάτων.

Γιʼ αυτούς τους λόγους, για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που μας εμπιστεύτηκε ο λαός στις 17 Ιουνίου είναι το σύντομο στάδιο για την ολοκλήρωση της προετοιμασίας μας για την ανάληψη της μεγάλης και βαριάς ευθύνης ανοικοδόμησης της χώρας, μέσα από τα κοινωνικά ερείπια των πολιτικών του μνημονίου.Για την πιο στέρεη και επεξεργασμένη διατύπωση των προγραμματικών προτάσεών μας. Και για την ομογενοποίηση του πολιτικού λόγου μας.

Σʼ αυτήν την ανάγνωση της κοινωνικής και πολιτικής πραγματικότητας εγγράφεται το ιστορικό εγχείρημα για το μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ σε ενιαίο, δημοκρατικό και πλουραλιστικό φορέα πολιτικής ενότητας.
Σε κόμμα των μελών του.
Γιʼ αυτό απευθυνόμαστε σε κάθε Ελληνίδα και σε κάθε Έλληνα ξεχωριστά:
Σας καλούμε όχι να ενταχθείτε στο δικό μας σχήμα.
Σας καλούμε να φτιάξετε το δικό σας πολιτικό φορέα.
Να πάρετε μέρος στο μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ σε πολιτική δύναμη της μίας και μοναδικής συνιστώσας: του κυρίαρχου λαού.

Απευθυνόμαστε ξεχωριστά στις νέες και στους νέους.
Στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.
Στους αγρότες, τους επαγγελματίες, τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες.
Απευθυνόμαστε στους αποκλεισμένους του Μνημονίου και τους λέμε: Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ είναι η μόνη ελπίδα. Για τη ζωή μας. Για το αύριο. Για μια Ελλάδα της αξιοπρέπειας και της κοινωνικής συνοχής.

Φίλες και Φίλοι,
Αγαπητοί προσκεκλημένοι,

Ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ δεν είναι πια ένα άθροισμα συνιστωσών.

Είναι η συνισταμένη της ελπίδας που στήριξαν και στηρίζουν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, άντρες και γυναίκες, σε όλη τη χώρα.
Από το πιο μικρό χωριό, μέχρι την Αλεξανδρούπολη, το Καστελόριζο, την Κέρκυρα, τη Σπάρτη, την Κρήτη, τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα.
Υπακούμε στη διάθεση των ανθρώπων που επιθυμούν να συμμετάσχουν σʼ ένα μεγάλο πολιτικό κίνημα.
Που θα φέρει την Αριστερά στην κυβέρνηση και θα οδηγήσει σε έξοδο από την κρίση με βάση τις κοινωνικές ανάγκες.
Συναντηθήκαμε δυνάμεις από τον αριστερό σοσιαλιστικό χώρο, τη ριζοσπαστική αριστερά, τη ριζοσπαστική οικολογία, δυνάμεις του διεθνιστικού πατριωτισμού.
Δεν αναπαράγουμε τον εαυτό μας.
Οικοδομούμε κάτι νέο και διαφορετικό.
Το μέλος μας θα συμμετέχει με τον πιο ενεργητικό τρόπο στην απόφαση, στην ενιαία εμφάνιση και  στην κοινωνική και πολιτική παρέμβαση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ δεν μπορεί και δεν θέλει να είναι μία από τα ίδια. Οικοδομείται μέσα από πλατιές λαϊκές συνελεύσεις – αυτό το πρωτόγνωρο διαρκές συνέδριο των μελών του, αλλά και ολόκληρου του λαού.
Πρόκειται για μια νέα Εκκλησία του Δήμου.

Συγκροτείται, λοιπόν, οργανωτική επιτροπή με συντονίστρια την Σοφία Σακοράφα.

Στόχος είναι να υπάρξουν οργανώσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ παντού.
Συγκροτείται Επιτροπή πολιτικού προγράμματος και Επιτροπή κωδικοποίησης των ιδεολογικών μας αναφορών.
Δεν ξεκινάμε από το μηδέν. Οι εμπειρίες μας, η φυσιογνωμία μας, το πολιτικό μας στίγμα, το κοινά συμφωνημένο πολιτικό πρόγραμμα που καταθέσαμε στις εκλογές συνυπάρχουν στην προσπάθειά μας.
Είναι η βάση για την εκτίναξή μας και τη συνδιαμόρφωση, μαζί με το λαό, του νέου ποιοτικού μας βήματος.

Φίλες και Φίλοι,
Αγαπητοί προσκεκλημένοι,

Κοιτάμε κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα στα μάτια. Με καθαρό βλέμμα.
Και τους καλούμε να συμπορευτούμε, όλες και όλοι μαζί.
Να γίνουμε συνταξιδιώτες στο συναρπαστικό και μοναδικό ταξίδι του λαού προς την χειραφέτηση.

Με την Αριστερά του 21ου αιώνα. Να ανοίξουμε όλες και όλοι μαζί το βήμα μας.
Για να ανταποκριθούμε στο προσκλητήριο της Δημοκρατίας, της Ελλάδας και της Ιστορίας.

Σας ευχαριστώ πολύ.

 


 

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ

 

-          Κατσίγιαννης (ΑΘΗΝΑ 9.84): Αυτό που κατάλαβα από την παρέμβασή σας είναι ότι οι εκλογές δεν έχουν τελειώσει και ότι με βάση την εκτίμησή σας ότι αργά ή γρήγορα… ήθελα να σας ρωτήσω αν ζητάτε εμμέσως πλην σαφώς εκλογές σε άμεσο χρονικό διάστημα…

 

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εάν λάβω υπόψη μου τη χθεσινή πρωτοφανή για κοινοβουλευτικά δεδομένα καταληκτική ομιλία του πρωθυπουργού, μάλλον έχει την αίσθηση ότι βρίσκεται στα προεκλογικά μπαλκόνια κι ότι οι εκλογές δεν έχουν τελειώσει. Οι εκλογές όμως, δυστυχώς για το λαό μας, τελείωσαν και όποιος απομακρύνθηκε από την κάλπη, από το ταμείο, όπως λέει ο λαός μας, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται.

Εμείς θα σεβαστούμε την ετυμηγορία του λαού. Όμως αυτή η ετυμηγορία δόθηκε πάνω σε συγκεκριμένες θέσεις και προγράμματα. Κανένας δεν γνώριζε στις 17 του μήνα ότι το πρώτο πράγμα που θα γίνει την επόμενη ημέρα θα είναι το ξεπούλημα της χώρας. Δεν υπήρξε καμία προγραμματική αναφορά των τριών κομμάτων σ΄ αυτή τη διαδικασία.

Ως εκ τούτου εμείς από θέση ευθύνης, και για μας η ευθύνη είναι να μην είμαστε αδιάφοροι στην τραγωδία που περνάει ο λαός μας, θα αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα και κάθε μέσο ώστε να ασκήσουμε αντιπολίτευση, να προσπαθήσουμε να αποτρέψουμε αυτή την εξέλιξη του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, γιατί θεωρούμε ότι αποτελεί προϋπόθεση για την όποια ανάκαμψη.

Δεν ζητάμε προφανώς εκλογές λίγο μετά τις εκλογές. Αναμφίβολα. Αυτό που ζητάμε είναι περισσότερη ειλικρίνεια και λογικά επιχειρήματα. Γιατί το παραλήρημα του πρωθυπουργού χθες είναι η απόδειξη του πανικού στον οποίον βρίσκεται. Δεν είχε κανένα λογικό επιχείρημα να αντικρούσει τις προτάσεις και τις θέσεις μας. Αυτό όμως δείχνει, προδικάζει και την επιθετικότητα με την οποία θα αντιμετωπίσει η συγκυβέρνηση Σαμαρά τις διεκδικήσεις  των εργαζόμενων και του λαού μας που βρίσκεται ένα βήμα πριν την εξαθλίωση.

 

-          Παντελάκης  (ΝΕΤ): Είναι προφανές ότι από την τριήμερη συζήτηση πως έχουν εξαχθεί και από την πλευρά σας κρίσιμα συμπεράσματα για την πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση.. Θεωρείτε πως θα ακολουθήσει σαφώς μια μνημονιακή πολιτική που δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση, από την ύφεση, από την ανεργία. Θα ήθελα ένα σχόλιο από την πλευρά σας για την κυβερνητική συνοχή. Πώς εκτιμάτε ότι θα αντιμετωπίσουν οι κυβερνητικοί εταίροι στο μέλλον την κατάσταση που διαμορφώνεται… σε κομβικά ζητήματα όπως είναι οι ιδιωτικοποιήσεις. Θα προχωρήσουν αρραγώς ή θα δοκιμαστεί αυτή η κυβερνητική συνοχή πολύ σύντομα;

 

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Λίγο ενδιαφέρει το λαό μας αν θα είναι αρραγής ή μη αρραγής η συνοχή της κυβέρνησης. Αυτό που ενδιαφέρει το λαό μας είναι τι θα γίνει με το μέλλον του.

Χθες ο πρωθυπουργός φρόντισε στους στίχους του Καβάφη που του είπα το Σάββατο, τους στίχους, τι θα απογίνουμε δίχως βαρβάρους, να μου απαντήσει με στίχους Καβάφη επίσης, αποχαιρέτα την Αλεξάνδρεια. Όντως τυχαίως πρόκειται για στίχους «Απολείπειν ο Θεός Αντώνιον».

Εγώ θα ήθελα, μιας και δεν μου δόθηκε η ευκαιρία χθες, δεν μου έδωσε ο Πρόεδρος της Βουλής τη δυνατότητα να του απαντήσω, να απαντήσω πάλι με στίχους, αυτή τη φορά του Κώστα Βάρναλη: «δειλοί, μοιραίοι και άβουλοι αντάμα προσμένουν ίσως κάποιο θάμα». Αυτό είναι η κυβέρνησή μας. Μια κυβέρνηση που εκλέχτηκε με αίτημα την επαναδιαπραγματεύση και σήμερα έχει γραμμή και δόγμα αυτό που είπε ο υπουργός των Οικονομικών, αφού δεν θέλουν να διαπραγματευτούν, θα περιμένουμε.

Πιστεύουμε ότι αυτή η στάση κι αυτή η κυβέρνηση δεν είναι αντίστοιχη της περίστασης που περνάει ο λαός μας, δεν είναι αντίστοιχη ακόμα και των προσδοκιών που είχαν οι ψηφοφόροι που ψήφισαν τα τρία κόμματα στις 17 του Ιούνη. Κι αυτό είναι το μεγάλο δυστύχημα για το λαό, ανεξαρτήτως της συνοχής που θα έχει αυτή η κυβέρνηση. Ότι ο λαός μας, με τους αγώνες τους και την ψήφο του, έβαλε ψηλά τον πήχη των προσδοκιών και αυτή η κυβέρνηση περνάει από κάτω από τον πήχη. Δεν αποπειράται καν άλμα για να περάσει τον πήχη. Γιατί θάλεγε κανείς, αν έκανε ένα άλμα, δεν θα τα κατάφερνε, ανθρώπινα είναι αυτά. Δεν αποπειράται καν να αγωνιστεί.

 

-          Κωβαίος  (ΒΗΜΑ)- Μιλάτε για την εντολή του λαού που δεν έχει λάβει υπόψη  της η κυβέρνηση Σαμαρά, η συγκυβέρνηση των τριών κομμάτων. Παράλληλα υπάρχει η αίσθηση και μερικές αναφορές στελεχών σας ότι στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων ή ή του ξεπουλήματος, όπως το χαρακτηρίζετε, είστε διατεθειμένοι να ξεκινήσετε ένα κύμα διώξεων, να προχωρήσετε σε φυλακίσεις πολιτικών στελεχών.. δεν ξέρω τι. Θα ήθελα να διευκρινίσετε, επειδή αυτή ήταν η κοινοβουλευτική αντιπαράθεση χθες, ο κ. Σαμαράς απαντούσε σε εσάς λέγοντας ότι θέλετε να στείλετε κάποιους φυλακή. Θέλετε να στείλετε κάποιους φυλακή; Έχετε λάβει εσείς τη δική σας εντολή ως εντολή για διώξεις ή ως εντάλματα συλλήψεων. Και εν πάση περιπτώσει ποιοι είναι αυτοί που απειλούνται από τη δική σας πολιτική στάση….

 

ΑΛ.ΤΣΙΠΡΑΣ : Μου φαίνεται αστείο, γιατί συνήθως στην ιστορία του τόπου αντικείμενο δίωξης ήταν οι ιδέες και οι αγώνες των αριστερών. Η αριστερά διώκονταν. Δεν δίωκε, ούτε διώκει. Άλλωστε εμείς δεν απειλούμε κανέναν. Λέμε το αυτονόητο όμως. Ότι η δημόσια περιουσία δεν είναι τσιφλίκι κανενός, ούτε την κληρονομεί κανείς από τους παππούδες του. Ανήκει σε όλους τους Έλληνες και σε όλες τις Ελληνίδες, Και δεν μπορεί μια συγκυριακή και οριακή πλειοψηφία να αποφασίζει για το μέλλον των επόμενων γενεών.

Στη γειτονική Ιταλία έγινε δημοψήφισμα για το αν θα ιδιωτικοποιηθούν ή όχι τα νερά. Και αποφάσισε ο ιταλικός λαός να μην ιδιωτικοποιηθούν. Σήμερα, αυτές τις μέρες είδαμε έκπληκτοι ότι έχει προγραφεί ένας κατάλογος δημόσιων οργανισμών που είναι στρατηγικής σημασίας για την οικονομία και μάλιστα αποτελούν ανάγκες κοινωνικές αδιαπραγμάτευτες, η πρόσβαση στο νερό, στο ηλεκτρικό ρεύμα και έχουν προγραφεί προς πώληση κερδοφόροι οργανισμοί όπως ο ΟΠΑΠ. Εμείς είπαμε το αυτονόητο, ότι όποιος αναλαμβάνει αυτή την πολιτική ευθύνη πρέπει να γνωρίζει ότι ελέγχεται από το Σύνταγμα και τους νόμους της χώρας. Αυτό δεν είναι απειλή. Είναι το αυτονόητο. Ισχύει για καθέναν από μας, για κάθε κυβέρνηση.

Ο τρόπος με τον οποίον αντεπιτέθηκε χθες ο πρωθυπουργός είναι αυτό που λέει ο λαός μας, όποιος έχει τη μύγα μυγιάζεται. Δεν υπήρξε κανείς από μας που να απειλήσει τον κ. Σαμαρά, πόσο δε μάλλον εκλεγμένος πρωθυπουργός είναι, με ειδικά δικαστήρια, γιατί κάτι τέτοιο υπαινίχθηκε, ούτε δημόσιους υπαλλήλους ότι θα μπουν φυλακή. Αλλά νομίζω ότι ο τρόπος και η επιθετικότητα της απάντησής του νομίζω ότι προδικάζει \ότι έχει κατανοήσει πλήρως ότι απ΄ αυτό που ετοιμάζονται να κάνουν είναι πολιτικό και οικονομικό έγκλημα.

Συνεπώς εμείς το επόμενο διάστημα θα συνεχίσουμε να εξηγούμε με επιχειρήματα στην κυβέρνηση, παρά τις απαντήσεις που απ΄ ότι φαίνεται στερούνται λογικής και επιχειρημάτων, και θα της ζητούμε να μας εξηγήσει ποιο το όφελος, ποιο το κέρδος για τον ελληνικό λαό από την εκποίηση, και μάλιστα στις σημερινές εξευτελιστικές τιμές, της δημόσιας περιουσίας.

 

-          Τσακίρης  (ΑΝΤΕΝΝΑ): Ήθελα να σας ρωτήσω, επειδή γράφτηκε πολύ…. .ότι σκοπεύετε να αλλάξετε το όνομα και τα σύμβολα του κόμματος. Θα θέλατε να μας δώσετε μια απάντηση σ΄ αυτό;…

 

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ : Μας μπερδεύετε με τον κ. Βενιζέλο. Εμείς κατ΄ αρχήν δεν πιστεύουμε ότι τα σύμβολά μας και το όνομά μας είναι η ψυχή μας, αλλά δεν έχουμε κανένα λόγο να ξεκινήσουμε τη συζήτηση απ΄ αυτό. Μας ενδιαφέρει το περιεχόμενο και θεωρούμε ότι και τα σύμβολά μας αλλά και το όνομά μας είναι πλέον αυτό που στη γλώσσα την εμπορική λένε ένα ισχυρό brand name, δεν έχουμε κανένα λόγο να το αλλάξουμε.

 

-          Γαλιατσάτος  (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ):  Πριν από μια βδομάδα στην πανελλαδική συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ είπατε ότι αυτή η κυβέρνηση έχει νομιμοποίηση. Ακούγοντάς σας τις τελευταίες δυο μέρες και ειδικά αυτά που είπατε σήμερα, ότι έχουν απολέσει την έξωθεν καλή μαρτυρία, ότι είναι μια συγκυριακή πλειοψηφία κ.λπ. , θεωρείτε ή έχετε μετατοπιστεί στη θέση ότι αυτή η κυβέρνηση δεν έχει πια τη νομιμοποίηση που είχε και προδικάζει αυτό και την αντιπολιτευτική σας τακτική για το επόμενο διάστημα;

 

ΑΛ.ΤΣΙΠΡΑΣ : Η κυβέρνηση έχει τη δημοκρατική νομιμοποίηση. Έλαβε την ψήφο των πολιτών πριν από λίγες μέρες και χθες έλαβε την ψήφο εμπιστοσύνης στις προγραμματικές δηλώσεις. Δεν τίθεται για μας θέμα δημοκρατικής νομιμοποίησης. Τίθεται θέμα πολιτικής νομιμοποίησης. Θέμα ηθικής τάξης. Γιατί και αυτή η κυβέρνηση όπως και η κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου, επιτρέψτε μου την έκφραση, ίσως ακούγεται βαριά, αλλά υπέκλεψαν τη λαϊκή εντολή, ο κ. Παπανδρέου λέγοντας τότε λεφτά υπάρχουν, ο κ. Σαμαράς λέγοντας επαναδιαπραγμάτευση υπάρχει. Και αυτό είναι θέμα ηθικής τάξης πρωτίστως.

Έχουν τη δημοκρατική νομιμοποίηση, αλλά αυτό δεν αρκεί για να ασκούν μια πολιτική η οποία αργά ή γρήγορα θα βρει –είμαστε βέβαιοι γι αυτό- τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας σε αντίθεση. Ακόμα κι αυτούς που ψήφισαν τη Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜ.ΑΡ.

Το ίδιο συνέβη και με την κυβέρνηση Παπαδήμου, που είχε 250 και… βουλευτές που στήριξαν τις προγραμματικές δηλώσεις. Το ζήτημα είναι αν η ασκούμενη πολιτική βρίσκεται σε αρμονία με τη λαϊκή βούληση.

Δεν θέτουμε λοιπόν θέμα δημοκρατικής νομιμοποίησης λίγες μέρες μετά τις εκλογές. Θέτουμε όμως σαφώς θέμα πολιτικής και ηθικής νομιμοποίησης να προχωρήσουν σε μια πολιτική που δεν την είχαν εξαγγείλει προεκλογικά.

 

-          Τσούτσιας  (ΕΘΝΟΣ):  Θέλω να μου διευκρινίσετε μερικά πράγματα σε σχέση με την πορεία μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο πολιτικό φορέα. Μιλήσατε για μεγάλη δημοκρατική αριστερή παράταξη, για πλουραλιστικό πολιτικό φορέα. Το πρώτο ερώτημα είναι, θέλετε να πετύχετε να μπείτε σφήνα στο χώρο της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας, να φτιάξετε ένα αριστερό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα και το δεύτερο ερώτημα… οι συνιστώσες που συνυπάρχουν σήμερα, όπως ο ΣΥΝ π.χ., θα αυτοδιαλυθεί στην πορεία ενοποίησης, όταν θα γίνει το ιδρυτικό συνέδριο;…

 

ΑΛ.ΤΣΙΠΡΑΣ: Το εγχείρημά μας είναι ένα εγχείρημα ιστορικής υπέρβασης, από τις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, της ιστορικής σοσιαλδημοκρατίας που σήμερα μεταλλάσσεται σε δύναμη ακραίου νεοφιλελευθερισμού σε όλη την Ευρώπη, από τη μια πλευρά και από την άλλη υπέρβασης και από τις δυνάμεις της αριστεράς που ήταν προσανατολισμένες στο μοντέλο του υπαρκτού σοσιαλισμού. Και σ΄ αυτή την προσπάθειά μας, είπα και εισαγωγικά, συνδράμουν δυνάμεις, ρεύματα, ιδεολογικά και πολιτικά, από διαφορετικές αφετηρίες. Δεν επιδιώκουμε να καταλάβουμε στον πολιτικό χάρτη τη θέση της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας. Είπα και εισαγωγικά, έχουμε ένα ισχυρό πολιτικό στίγμα, μια ισχυρή πολιτική και ιδεολογική ταυτότητα, προσπαθούμε να συγκροτήσουμε  ένα σύγχρονο ρεύμα που να απαντάει στα ερωτήματα μιας νέας εποχής για τον κοινωνικό μετασχηματισμό. Δεν είναι ορίζοντάς μας το μνημόνιο. Ορίζοντάς μας είναι ο σοσιαλισμός του 21ου αιώνα. Και τι μπορεί να σημαίνει αυτό στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο;  Βρισκόμαστε σε ανοιχτή επικοινωνία και διαλεκτική αντιπαράθεση με όλα τα σύγχρονα ρεύματα  αριστεράς, όχι μόνο στην Ευρώπη, σε όλο τον πλανήτη, τα μεγάλα κινήματα της Λατινικής Αμερικής και θέλουμε να δώσουμε σύγχρονες απαντήσεις. Το πολιτικό φάσμα που γνωρίσαμε από τη μεταπολίτευση και μετά, αριστερά, κέντρο, δεξιά, δεν είναι ίδιο σήμερα. Γιατί  η μεγάλη μερίδα των πολιτών επαναπροσδιορίζει την πολιτική του τοποθέτηση σ΄ αυτό το φάσμα με βάση το κοινωνικό του συμφέρον και τις κοινωνικές τους ανάγκες.

Το μεγάλο πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., του κραταιού δικομματισμού που από το 80% έπεσε κάτω από 40% στις τελευταίες εκλογές, ,δεν ήταν μόνον ότι είχε ηγεσίες που δεν ευτύχησαν ή δεν ήταν ικανές. Αλλά ότι αποσυνδέθηκε από μεγάλες κοινωνικές δεξαμενές, από τα μεσοστρώματα τα οποία εξέφραζαν αυτά τα κόμματα διαχρονικά από τη μεταπολίτευση και μετά, εξέφραζαν ή εκπροσωπούσαν τα κοινωνικά τους συμφέροντα. Σήμερα υπάρχει κρίση πολιτικής εκπροσώπησης και εμείς θέλουμε πρωτίστως να εκφράσουμε τα κοινωνικά συμφέροντα, να είμαστε εκφραστές και εκπρόσωποι των αιτημάτων αυτών των κοινωνικών ομάδων.

Άρα λοιπόν θα ήταν πιο πρόσφορο την προσπάθεια και το εγχείρημά μας να προσπαθήσει κανείς να το προσδιορίσει στον άξονα, όχι τον παραδοσιακό, αριστερά, δεξιά, κέντρο, αλλά σε έναν κοινωνικό άξονα. Δείτε τις εκλογές. Δείτε τον χάρτη που διαμορφώθηκε μετά τις εκλογές. Από το ποτάμι και πέρα, το χρώμα που δεσπόζει είναι το χρώμα του ΣΥΡΙΖΑ. Στις μεγάλες εργατουπόλεις, στις περιοχές με τη μεγάλη ανεργία το χρώμα που δεσπόζει είναι το χρώμα του ΣΥΡΙΖΑ. Ο άνεργος, ο χαμηλοσυνταξιούχος, ο μικροεπαγγελματίας, σήμερα πώς προσδιορίζεται πολιτικά; Με βάση τις διαχωριστικές γραμμές του κέντρου, της δεξιάς, του Καραμανλή του αείμνηστου ή του Α. Παπανδρέου ή με βάση το ποια πολιτική δύναμη σήμερα εκφράζει το συμφέρον του το κοινωνικό, το ταξικό.

Άρα λοιπόν είναι πιο εύκολο να μας προσδιορίσετε σ΄ αυτόν τον άξονα, τον κοινωνικό, και σε ότι αφορά τον πολιτικό είναι σαφές ότι έχουμε στίγμα και ταυτότητα αριστεράς, μιας μεγάλης αριστεράς. Θέλω να σας πω –το είπα και στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη- ο τόπος μας, η Ελλάδα έχει την ιδιαιτερότητα, είτε εξ αιτίας των μεγάλων αγώνων του λαού μας για κοινωνική προκοπή, από την Εθνική Αντίσταση, τον αντιδικτατορικό αγώνα, η αριστερά στον τόπο μας να έχει ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά. Δεν θεωρούμε έκπληξη το 27% Ξανάρχεται η αριστερά στα ποσοστά που της αντιστοιχούν στην ελληνική κοινωνία. Γιατί οι αξίες, οι θέσεις, τα οράματά της ήταν πάντοτε πολύ υψηλότερα απ΄ ότι τα εκλογικά ποσοστά της παραδοσιακής αριστεράς.

Υπʼ΄ αυτή λοιπόν την έννοια φιλοδοξούμε ένα νέο εγχείρημα, ένα πρωτόγνωρο ίσως εγχείρημα σε ότι αφορά την οργανωτική της δομή, αλλά με σαφή κοινωνική στόχευση, με σαφή πολιτική και ιδεολογική ταυτότητα. Βεβαίως θα είναι αντικείμενο και της προσπάθειάς μας αυτή η πολιτική ενότητα να μετατραπεί και σε ιδεολογική ενότητα. Ξέρουμε όμως ότι στις σύγχρονες μεγάλες παρατάξεις μπορούν να συνυπάρχουν και διαφορετικές ιδεολογικές προσεγγίσεις σε μια σειρά από ζητήματα. Γι αυτό θα είμαστε μια παράταξη ανοιχτή και πλουραλιστική, όχι σεχταριστική και κλεισμένη στον εαυτό της.

 

-          Αλειφερόπουλος (ALPHA): Καλέσατε κάθε ελληνίδα και κάθε  έλληνα που νιώθει προδομένος, απογοητευμένος και έχει κοινωνικό συμφέρον, να έρθει στο μεγάλο δημακρατικό ενιαίο φορέα  πέρα από κάθε  κομματική ταυτότητα και πέρα από κάθε πολιτικές πεποιθήσεις που είχε μέχρι στιγμής που κάνετε αυτό το προσκλητήριο κ. Πρόεδρε. Θέλω να ρωτήσω αν αυτό το προσκλητήριο απευθύνεται  και σε βουλευτές που σήμερα βρίσκονται  στους 179  στα τρία κόμματα που συγκυβερνούν και που ενδεχομένως σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα  θα αισθανθούν και αυτοί προδομένοι βλέποντας για παράδειγμα  ότι δεν έγινε διαπραγμάτευση ενώ ειπώθηκε προεκλογικά ή βλέποντας για παράδειγμα ότι παίρνονται μέτρα που είναι σε αναντιστοιχία με μέτρα που ειχαν πει οτι θα ακυρωθούν προεκλογικά. Θέλω να ρωτήσω ευθέως και θέλω μιαν απάντηση αν αυτό το προσκλητήριο αφορά και βουλευτές  και αν θέλετε ένα σχόλιο τι μπορούμε να περιμένουμε από τις σημερινές ….

ΑΛ.ΤΣΙΠΡΑΣ  : Κύριε Αλειφερόπουλε ο καθένας και η καθεμία έχει το δικαίωμα και τη δυνατότητα του επαναπροσδιορισμού της θέσης και της στάσης του ανεξάρτητα από την ιδιότητα που έχει . Αλλά, για όνομα του θεού , εμείς δεν απευθυνόμαστε τους βουλευτές των άλλων κομμάτων, στους πολίτες απευθυνόμαστε. Χθες γίνανε εκλογές, βεβαίως ο καθένας έχει δικαίωμα να αλλάξει άποψη ή θέση.  Αλλά επειδή είναι πονηρό το ερώτημα σας , στόχος μας είναι να συγκροτήσουμε αυτήν την ανοιχτή μαζική παράταξη κυρίως στη βάση με τους απλούς πολίτες, με  τις λαϊκές συνελεύσεις  και στόχος μας αν θέλετε είναι και εμείς οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να μπορούμε να καθοδηγηθούμε από τον απλό κόσμο και όχι εμεις να καθοδηγούμε.  Από κει και πέρα το τι θα κάνουν αυτοί οι βουλευτές στους οποίους αναφερόσαστε αν αισθανθούν ότι  προδίδονται  είναι δικό τους θέμα. Εμείς  δεν πρόκειται να λειτουργήσουμε μέσα στην Βουλή με έναν τέτοιο στόχο να προκαλέσουμε αποστασίες ή να παρακινήσουμε βουλευτές να αλλάξουν στάση . Ο καθένας βέβαια έχει το δικαίωμα του επαναπροσδιορισμού αλλά βασικός δικός μας στόχος είναι η δημιουργία μιας μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας , αυτό είναι το βασικό ζήτημα για μας. Τώρα σε σχέση με το Eurogroup δεν περιμένουμε  πολλά . Είμαστε ανοιχτοί και στο χειρότερο ακόμη που μπορεί να συμβεί. Γιατί όταν πηγαίνει κάποιος με δόγμα ότι θα είναι ο καλός και υπάκουος μαθητής  και με δόγμα «δεν διεκδικώ και αν δεν θες εσύ να κουβεντιάσουμε δε θα κουβεντιάσουμε», τι μπορεί να περιμένει κανείς . Πιστεύω ότι η Ελλάδα έχασε μια μεγάλη ευκαιρία κ. Αλειφερόπουλε και το ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι είναι ανακουφισμένοι που δεν έχουν στην κυβέρνηση της Ελλάδας τον ΣΥΡΙΖΑ, μια κυβέρνηση που θα διεκδικήσει στο όνομα του λαού, και όχι μόνο δεν θα  φανούν γενναιόδωροι απέναντι σε αυτούς που υποστήριξαν με πάθος προεκλογικά, αλλά ανακουφισμένοι πια θα συνεχίσουν το ίδιο βιολί. Οι δηλώσεις της κας Λαγκάρντ ήταν αποκαλυπτικές και προκλητικές. Το μοντέλο που θέλουν για την Ελλάδα είναι το μοντέλο που θα υπακούει πιστά σε ένα πρόγραμμα καταστροφικό, ανεξάρτητα από το μέγεθος της καταστροφής που προκαλεί. Και αυτό είναι δυστύχημα για τη χώρα δεν είναι για το ΣΥΡΙΖΑ.

-          Σφέτσα (Αυγή): Κύριε Τσίπρα έχετε πει ότι δεν θα είστε αντιπολίτευση μόνο εντός της Βουλής αλλά και εκτός. Υπό αυτή την έννοια θα ήθελα να μου πείτε ποιες είναι οι προτεραιότητες της κοινωνικής σας παρέμβασης  και ποια είναι τα καθήκοντα αν μπορούμε να το πούμε έτσι των νέων μελών, των νέων ανθρώπων που θέλουν να ενταχθούν στο ΣΥΡΙΖΑ

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ : Οι προτεραιότητες είναι δύο . Η αντίσταση σε αυτήν την ολομέτωπη επίθεση  και η αλληλεγγύη . Και νομίζω ότι είναι δύο πεδία δράσης που αποτελούν για μας ανοιχτά πεδία, θα δοκιμαστούμε σε αυτά πέραν από την προγραμματική  επεξεργασία και την κοινοβουλευτική παρουσία, είναι πολύ σημαντικά αυτά τα δύο . Και νομίζω ότι αυτή η διαδικασία της ανασυγκρότησης θα συμβαδίζει με τις πρωτοβουλίες που θα πάρουμε και σε αυτά τα δύο πεδία.  Τα ζητήματα της αλληλεγγύης στους συμπολίτες μας που βρίσκονται στο περιθώριο από μια οπτική που δεν είναι φιλανθρωπική,  αλλά οπτική αγώνα, διεκδίκησης ,και της  συλλογικότητας να μην μείνει κανένας μόνος του απέναντι στη κρίση είναι για μας ίσως  πρωτόγνωρο μεν αλλά πολύ ουσιαστικό πεδίο στο οποίο  θα δοκιμαστούμε  και ταυτόχρονα αυτό που εμείς ονομάζουμε αντίσταση και αντιστάσεις . Ξέρετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι δυνάμεις του βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στους αγώνες των πολιτών  και στην αυτοργάνωση των πολιτών απέναντι στα χαράτσια της ΔΕΗ, απέναντι σε αυτούς που επιχειρούν να κόψουν το ρεύμα σε απροστάτευτους πολίτες  και νομίζω ότι και εκεί θα δώσουμε δείγματα γραφής και θα δοκιμαστούμε. Τα μεγάλα μέτωπα της περιόδου είναι σαφέστατα. Η εκποίηση των μεγάλων κερδοφόρων δημόσιων επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας , η επιδίωξη της εργοδοσίας να ακυρώνει συλλογικές συμβάσεις και να οδηγεί στην ανεργία μαζικά εργαζόμενους αυτά είναι τα πεδία της αντίστασης και διεκδίκησης μέσα στον κοινωνικό ιστό. Για μας  η πολιτική αντιπαράθεση δεν εξαντλείται στη βουλή , κάθε άλλο. Πολιτική αντιπαράθεση ουσιαστικά γίνεται μέσα στους κοινωνικούς χώρους και γι αυτό πιστεύουμε ότι καμία κυβέρνηση απλά με τη ψήφιση ενός νομοσχεδίου δεν μπορεί να προχωρά δίχως να αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα,  όταν η πολιτική της βρίσκει αντιστάσεις μέσα στην κοινωνία . Όλες αυτές οι εξαγγελίες και τα μέτρα και οι αποφάσεις οι μνημονιακές θα δοκιμαστούν μέσα στην πραγματικότητα  της ζωής . Και εκεί θέλουμε να δώσουμε ισχυρό παρόν στηρίζοντας τους αγώνες και τις διεκδικήσεις του λαού μας.

-          Λαουτάρης (ΠΡΙΝ)  : κ. Πρόεδρε κλείσατε την απόφαση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής με τη θέση ότι είναι κεντρικός πολιτικός στόχος η συμπαράταξη της Αριστεράς και κάνατε αναφορές τόσο στο ΚΚΕ όσο και στην εξωκοινοβουλευτική Αριστερά. Ήθελα να σας ρωτήσω, πιστεύετε ότι η Αριστερά πρέπει να έχει ένα κόμμα;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ : Συμπαράταξη δεν σημαίνει κατά ανάγκη ένα κόμμα. Και θα ήθελα σε αυτό το σημείο να επισημάνω ότι ήταν διαφορετική η στάση των κομμάτων, του ΚΚΕ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ της ριζοσπαστικής έκφρασης αυτής της  εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς κατά τη διάρκεια την προεκλογική. Διαφορετικοί και ανταγωνιστικοί συσχετισμοί.  Όμως το ΚΚΕ δυστυχώς κατήλθε στην εκλογική αναμέτρηση  και κεντρικό σύνθημα « Μην εμπιστεύεστε τον ΣΥΡΙΖΑ»  τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ έδινε έναν αγώνα για λογαριασμό της κοινωνίας. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν έκανε το ίδιο. Και θέλω να το πω αυτό διότι μια από τις αιτίες που τελικά χάσαμε στο νήμα αυτή την εκλογική μάχη ήταν και το γεγονός ότι από τα αριστερά μας δεν είχαμε ανάσες συμμαχιών. Είχαμε μια Δημοκρατική Αριστερά έτοιμη να προσχωρήσει στο μνημονιακό μπλοκ , κάτι το οποίο έκανε, ένα ΚΚΕ που είχε ως βασικό στόχο τον ΣΥΡΙΖΑ και όχι την κυβέρνηση . Το 1981 όταν το ΠΑΣΟΚ έκανε  τη μεγάλη αυτή  αλλαγή είχε απέναντι ένα Κομμουνιστικό Κόμμα,  όχι του 4%,  αλλά του 10%  που δεν είχε  σύνθημα «Μην εμπιστεύεστε την αλλαγή», είχε σύνθημα «Αλλαγή δεν γίνεται  χωρίς εμάς», συγκρίνετε τις διαφορές. Παρόλα αυτά εμείς πιστεύουμε  βαθειά  ότι τώρα είναι η ώρα να αλλάξει στρατηγική κατεύθυνση η ηγεσία του ΚΚΕ . Διότι η συμπαράταξη  της Αριστεράς όχι κατʼ ανάγκη από ένα ενιαίο κόμμα αποτελεί  προϋπόθεση για να μπορέσουμε ο καθένας από τη σκοπιά του να βάλει το λιθαράκι του για  αυτή  την μεγάλη πολιτική και κοινωνική αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος . Και το λέω αυτό έχοντας πλήρη επίγνωση ότι αυτό που θα  μας συνέφερε  είναι να πούμε ας συρρικνωθεί το ΚΚΕ  δεν μας νοιάζει. Είναι ένα ιστορικό κόμμα και είναι αναγκαία η συμπαράταξη  της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης που συγκροτούμε και με άλλες δυνάμεις της αριστεράς σε αυτή την προσπάθεια μας , δεν βλέπουμε ανταγωνιστικά την πορεία μας . Για μας παραμένει ως αναγκαία προϋπόθεση για την αποτελεσματική λαϊκή  αντίσταση η κοινή δράση των δυνάμεων της Αριστεράς. Στο κάλεσμα μας καλούμε όλους τους πολίτες, βεβαίως όμως συνεχίζουμε να θεωρούμε ως προαπαιτούμενο της  επιτυχούς έκβασης των λαϊκών αγώνων τις κοινές δράσεις  των διαφορετικών ομάδων, συλλογικοτήτων και δυνάμεων της Αριστεράς.

-          Λιονάκης (ΑΠΕ) : κ. Πρόεδρε, παράλληλα εκτός από  την διαδικασία μετεξέλιξης του ΣΥΡΙΖΑ – Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο σε ενιαίο πολιτικό φορέα παρατηρούνται και κάποιες διεργασίες στο ευρύτερο  χώρο της λεγόμενης  κεντροαριστεράς . Αυτό φάνηκε για παράδειγμα και από τη  συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στη συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ . Εκεί πέρα αντηλλάγησαν κάποιες προσκλήσεις για πολιτικό διάλογο μεταξύ όμορων ιδεολογικά πολιτικών  χώρων. Στη διαδικασία ενοποίησης του ο ΣΥΡΙΖΑ ενδιαφέρεται να απευθυνθεί  στη βάση   αυτών των δυο κομμάτων; Μπορεί να τους προσεγγίσει;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ : Μιλάτε για τη βάση ή για την ηγεσία;

-          Για τη βάση…

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ : Απευθυνόμαστε σε όλους τους πολίτες αλλά, είπα και πιο πριν ότι  θεωρώ παρωχημένους αυτούς τους όρους, την κεντροαριστερά, το κέντρο … Δεν μπορώ να καταλάβω πια είναι η κεντροαριστερά σήμερα που στηρίζει τις πιο ακραίες θατσερικού τύπου ιδιωτικοποιήσεις στη χώρα μας. Τι είδους κεντροαριστερά είναι αυτή, τι είδους κεντροαριστερά είναι η κεντροαριστερά του μνημονίου ; Ας φύγουμε από π τα σχήματα και από τις ταμπέλες . Σήμερα έχουμε ένα καθαρό, σκληρό μνημονιακό μπλοκ μια ανίερη συμμαχία 3  κομμάτων με καθαρό ιδεολογικό φορτίο τον νεοφιλελευθερισμό . Για το ΠΑΣΟΚ δεν είχαμε καμία αμφιβολία η μετάλλαξη του ΠΑΣΟΚ σε ένα νεοφιλελεύθερο κόμμα είχε επέλθει από την περίοδο του Σημίτη. Για την ΔΗΜΑΡ είχαμε όμως, δεν το περιμέναμε αυτό, ομολογώ. Από κει και πέρα όμως μου λέτε για διεργασίες. Διεργασίες είναι δεδομένο ότι θα υπάρχουν στον πολιτικό χάρτη. Υπάρχει αναδιάταξη του πολίτικου χάρτη. Το ζήτημα είναι αν αυτές  οι διεργασίες θα συστοιχίζονται  με τις αντίστοιχες κοινωνικές διεργασίες. Το ζήτημα για κάθε πολιτικό οργανισμό είναι ποια κοινωνικά συμφέροντα εκφράζει και υπηρετεί. Το πρόβλημα για το σημερινό ΠΑΣΟΚ του κ Βενιζέλου είναι ότι δεν μπορεί να εκφράσει και να εκπροσωπήσει τα κοινωνικά συμφέροντα που εκπροσωπούσε όλα αυτά τα χρόνια αυτή η ιστορική παράταξη. Και νομίζω ότι αργά η γρήγορα  αυτό θα είναι και το πρόβλημα της ΔΗΜΑΡ . γι αυτό άλλωστε αναμένεται να ενωθούν «εις  σάρκαν μιαν» για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν με αποτελεσματικότερο τρόπο τη δυσκολία απεύθυνσης στην κοινωνία και τους πολίτες. Εμείς να τους ευχηθούμε να έχουνε « βίο ανθόσπαρτο» όχι καλούς απογόνους.

Πολάλη (Real) : Θα ήθελα λίγο να συνεχίσουμε στο ζήτημα της ΔΗΜΑΡ. θεωρητικά ΗΔΗΜΑΡ μπήκε στη κυβέρνηση για να λειτουργήσει ως το αριστερό αντίβαρο. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι μετά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων  η ΔΗΜΑΡ πήρε γόμα και έσβησε τις κόκκινες γραμμές τις οποίες υπέγραψε στη προγραμματική συμφωνία. Θα ήθελα τη θέση σας σε αυτό.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ : Κ. Πολάλη δεν νομίζω ότι μπορούμε να κοροϊδεύουμε για πολύ τον κόσμο . Τώρα αντιμνημονιακή συνιστώσα σε μια μνημονιακή πολιτική και μια υπερμνημονιακή κυβέρνηση που θα επιταχύνει το μνημόνιο δεν μπορεί να υπάρχει . Αν υπάρχει  τέτοια συνιστώσα παραιτείται  από την συμμαχία και φεύγει από την κυβέρνηση . Από κει και πέρα  νομίζω ότι όλοι μας κρινόμαστε καθημερινά από τους πολίτες. Κρινόμαστε όχι με βάσει τους αγώνες μας τους αδιαμφισβήτητους ή την πορεία  που μπορεί να έχει ο καθένας η καθεμιά από μας αλλά με βάση  και τι επιλέγουμε σήμερα, τι επιλέγουμε αύριο για το μέλλον  του τόπου. Λοιπόν η ΔΗΜΑΡ δεν ξέρω αν πήρε γόμα και έσβησε ή αν λείανε  τις γωνίες εγώ έχω την αίσθηση ,κάναμε  μεγάλη προσπάθεια εμείς για να αποτρέψουμε αυτή την πορεία αλλά ,σαν  έτοιμοι  από καιρό οι πρώην σύντροφοι μας προσχώρησαν έκαναν αυτό το βήμα το οποίο απ ότι φαίνεται είναι ένα βήμα χωρίς γυρισμό. Ενταχθήκαν ψυχή τε και σώματι στο κοινό  μνημονιακο μπλοκ και πλέον αναλαμβάνουν εξ αδιαιρέτου την ευθύνη της ιδιοκτησίας του προγράμματος, έτσι είπε ο κ. Σαμαράς στην επιστολή του και αυτήν την ιδιοκτησία την έχουν εξ αδιαιρέτου τα 3 κόμματα που προσχώρησαν σε αυτή τη συγκυβέρνηση. Δεν αλλάζουν πολλά πράγματα για το λαό μας. Δυστυχώς μια τρικομματική συγκυβέρνηση συνέχισε την καταστροφική πορεία της  κυβέρνησης Παπανδρέου, συνεχίζει μια τρικομματική συγκυβέρνηση αντί του για το ΛΑΟΣ του κ. Καρατζαφέρη έχουμε δυστυχώς την ΔΗΜΑΡ του κ. Κουβέλη και λέω δυστυχώς γιατί αυτό δεν είναι καθόλου ευχάριστο αν θέλετε συνολικά για την πορεία της Αριστεράς ,για την ιστορία της Αριστεράς να υπάρχει συμμετοχή μιας αριστερής πολιτικής δύναμης σε μια τέτοια κυβέρνηση. Αλλά επιτρέψτε μου οι χαρακτηρισμοί και οι προσδιορισμοί έχουν να  κάνουν με το περιεχόμενο της πολιτικής. Κανείς δεν μπορεί εσαεί να σηκώνει τα λάβαρα και τις κομματικές ταμπέλες και να κρύβεται πίσω από αυτές. Όλοι μας  θα δώσουμε λόγο για τις επιλογές μας . Και βεβαίως βλέπω ότι το κατανοούν αυτό ,γι αυτό και προσχωρούνε σε ένα νέο κόμμα από ότι φαίνεται με το κ. Βενιζέλο γιατί βλέπουν ότι δεν μπορούν για πολύ να κρατούν το όνομα αριστερά  που έχει ισχυρό ιστορικό στίγμα, δεν μπορεί η αριστερά να συμμετέχει στην κοινωνική καταστροφή και αυτή η κυβέρνηση θα επιταχύνει την κοινωνική καταστροφή.

-          Τσιγουρής (MEGA )  : Κ. Πρόεδρε θα ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει κάποιο μοντέλο σύμπραξης, συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, αποκρατικοποιήσεων που να υπερασπίζεται το δημόσιο συμφέρον κατά τη διαδικασία και να μπορεί να μπορεί να λειτουργήσει στο πλαίσιο μιας οικονομίας σαν τη δική μας  ή να λέτε αφετηριακά όχι σε κάθε είδους ιδιωτικοποιήσεις .

Με το δημόσιο ή με τον ιδιωτικό τομέα κ. Τσιγουρή; Μοντέλο συνεργασίας ιδιωτικού δημόσιου;

-          Σύμπραξης ναι

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κύριε Τσιγουρή υπάρχουν διάφορα μοντέλα αξιοποίησης των δημόσιων πόρων και του δημόσιου πλούτου , μέσα στο πλαίσιο  του καπιταλισμού μάλιστα . Μοντέλο αξιοποίησης είναι αυτό που υπάρχει στην Νιγηρία όπου οι μεγάλες πολυεθνικές απομυζούν τον ιδρώτα του λαού της Νιγηρίας και γεμίζουν με περιβαλλοντικά σκουπίδια, μοντέλο αξιοποίησης είναι και αυτός της Νορβηγίας ό που ο δημόσιος πλούτος αξιοποιείται με ανταποδοτικό προς την κοινωνία τρόπο. Και η Νορβηγία για παράδειγμα σήμερα έχει σε όλες τις αναλογιστικές μελέτες ασφαλιστικών προγραμμάτων, έχει το καλύτερο ασφαλιστικό σε όλο τον κόσμο. Είναι και αυτό ένα μοντέλο αξιοποίησης. Άλλο το μοντέλο που επιχείρησε η Θάτσερ στην Βρετανία, άλλο είναι το μοντέλο που προσπαθούν να φέρουν εις πέρας προοδευτικές κυβερνήσεις στην Λατινική Αμερική , στην Βραζιλία, στην Αργεντινή, στην Βενεζουέλα, που τόσο πολύ όλοι  έχουν πέσει επάνω μας να μας κατασπαράξουν επειδή   έχουμε σχέσεις με την κυβέρνηση της Βενεζουέλας . Τι κάνουν εκεί; Κάνουν συμπράξεις βεβαίως, αλλά τι είδους συμπράξεις; Με ισχυρό δημόσιο πυλώνα με δεσπόζουσα θέση του δημοσίου, αξιοποιούν τον εθνικό πλούτου, εκεί έχουν πετρέλαια βέβαια, εδώ δεν ξέρω αν θα ανακαλύψουμε,  αλλά αν ανακαλύψουμε είναι πολύ σημαντικό να δούμε πως θα τα αξιοποιήσουμε. Αξιοποιούν το δημόσιο πλούτο με συμπράξεις και κοινοπραξίες μέσα από διακρατικές συμφωνίες προκειμένου να υπάρχει ανταποδοτικότητα στο λαό. Αυτό που κάνουν τώρα εδώ είναι έγκλημα, ξέρετε γιατί κ. Τσιγουρή;  Είναι σαν να τους πουλάμε την αγελάδα και αυτοί μετά για μια ζωή  να μας πουλάνε το γάλα που θα παράγει η αγελάδα.  Αυτό κάνουν. Κερδοφόρους οργανισμούς, στρατηγικής σημασίας οργανισμούς για την οικονομία και την παραγωγική ανασυγκρότηση τις ξεπουλάνε  έναντι πινακίου φακής. Μας είπε βέβαια χθες ο πρωθυπουργός ότι να μην τον  ψεύουμε   διότι θα προχωρήσει σε διεθνείς  διακρατικές συμφωνίες λέει, για τον ΟΣΕ αν κατάλαβα καλά έχει την πληροφορία  ότι ισχυρά διεθνή συμφέροντα ενδιαφέροντα, μα τι κτηματομεσίτης είναι ο κ Πρωθυπουργός και γνωρίζει αν τα συμφέροντα αυτά ενδιαφέρονται και πως ενδιαφέρονται και εν πάση περιπτώσει μέσα από ποια διαδικασία θα διαλέξει η Βουλή τι είναι πρόσφορο και τι ωφέλιμο για τον τόπο. Εδώ ή έχεις ένα σχέδιο και μια στρατηγική που λέει ότι θα κρατήσουμε τον δημόσιο έλεγχο , το δημοκρατικό έλεγχο των οργανισμών αυτών που αποτελούν κομβικής σημασίας , στρατηγικής σημασίας για την οικονομία οργανισμούς και είναι κερδοφόροι ή θα τους ξεπουλήσουμε και απλά μέσα στη δημοπρασία ,μη στεναχωριέστε θα φέρουμε και ρώσους να αγοράσουν. Αυτό είναι  το θέμα αν θα είναι Ρώσοι, αν θα είναι Αμερικάνοι ή Κινέζοι. Το θέμα είναι ποια θα είναι η ανταποδοτικότητα για το λαό. Δεν ξέρω αν αυτό ήθελε να μας καθησυχάσει ο Πρωθυπουργός  ότι δε θα τα δώσει όλα στην εγχώρια διαπλοκή, θα πάρουν και οι ξένοι. Λοιπόν εμείς θεωρούμε ότι το μοντέλο της κυβέρνησης είναι το μοντέλο «πάρτα όλα» , το μοντέλο «ξεπουλάμε σε τιμή ευκαιρίας». Και ξέρετε κάτι, όταν κανείς βάζει την ταμπέλα   ξεπουλάμε τότε πως λέει η παροιμία «μπάτε σκύλοι αλέστε και αλεστικά μη δώσετε» και θέλω να επισημάνω ότι  τα μεγαλύτερα σκάνδαλα διαφθοράς στο ευρωπαϊκό και στο διεθνές γίγνεσθαι, ακόμα και στη Γερμανία που θεωρείται μια από τις χώρες με διαφάνεια, αξιοκρατία, τα σκάνδαλα δεν είναι εύκολα εκεί , μεγάλα σκάνδαλα γίνονται από ζητήματα που εδώ θα ήταν δευτερεύουσας σημασίας, απ΄ το αν ένας πολιτικός αποδεχτεί ένα δωρεάν εισιτήριο, είναι σκάνδαλο στη Γερμανία, εδώ  έχουμε μια πιο ανεκτική φιλοσοφία απέναντι σε αυτά. Στη Γερμανία το μεγαλύτερο σκάνδαλο που έγινε ποτέ ήταν  με την αποκρατικοποίηση του δημόσιου πλούτου της Ανατολικής Γερμανίας  όπου εκεί ακολουθήθηκαν  διαδικασίες που θέλουν να  ακολουθήσουν κι εδώ είναι το ίδιο μοντέλο. Έχουν το σχέδιο έτοιμο για να το εφαρμόσουν .

 


.