Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
11/07/2012

Ερώτηση της βουλευτίνας Λάρισας Ηρώς Διώτη με θέμα: Στελέχωση και ενίσχυση του έργου της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Λάρισας

Προς τους Υπουργούς Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων - Υγείας

Χωρίς τελειωμό είναι η ταλαιπωρία που έχουν να αντιμετωπίσουν οι οικογένειες θανόντων στη Λάρισα, καθώς εκτός του πένθους για την απώλεια του ανθρώπου τους, υποχρεώνονται εάν αυτός πεθάνει μετά το πέρας του ωραρίου των δημοσίων υπηρεσιών την Παρασκευή, να ταξιδέψουν εκατοντάδες χιλιόμετρα για τη διενέργεια της νεκροτομής, αφού η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Λάρισας είναι υποστελεχωμένη και υπολειτουργεί από τα μέσα Δεκεμβρίου 2011.

Στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Λάρισας υπηρετεί μία μόνο νεκροτόμος –σε μία από τις 2 οργανικές θέσεις που έχει προβλέψει το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων-, η οποία δικαιούται κανονικές και αναρρωτικές άδειες. Σύμφωνα, με τον Ν. 3772/2009 (ΦΕΚ 112/Α/10.7.2009), παρ. 2 του άρθρου 9,   η ιατροδικαστική υπηρεσία ακολουθεί το ωράριο λειτουργίας των Δημοσίων Υπηρεσιών. Στο ίδιο άρθρο προβλέπεται ότι οι ιατροδικαστές και το προσωπικό του κλάδου ΥΕ Νεκροτόμων υποχρεούνται, εφόσον επιβάλλεται από τις συνθήκες, να εκτελούν ιατροδικαστικές πράξεις και πέραν του ισχύοντος ωραρίου λειτουργίας των υπηρεσιών, καθώς και σε μη εργάσιμες ημέρες. Η ύπαρξη, όμως, μόλις μίας νεκροτόμου καθιστά ανεφάρμοστη την παρούσα διάταξη, με αποτέλεσμα οι σοροί να μεταφέρονται για τις απαραίτητες ιατροδικαστικές πράξεις στη Θεσσαλονίκη ή στην Κοζάνη. Η μοναδική νεκροτόμος της Ι.Υ. Λάρισας αναλαμβάνει περιστατικά από όλη τη Θεσσαλία, καθώς η αρμοδιότητα της Υπηρεσίας συμπίπτει προς εκείνη του Εφετείου Λάρισας (παρ. 1 αρ.2 Ν.3772/2009)

Στο Γενικό και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας υπηρετούν άλλοι 8 νεκροτόμοι, 3 στο ΓΝΛ και 5 στο ΠΓΝΛ, που θα μπορούσαν να συνεπικουρήσουν το έργο της Υπηρεσίας, όμως υπάγονται στο Υπουργείο Υγείας, ενώ η Ι.Υ. Λάρισας στο υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να υποκαταστήσουν την νεκροτόμο στις απουσίες της.

Επειδή ο φόρτος εργασίας στην Ι.Υ. Λάρισας είναι ιδιαίτερα μεγάλος για να “σηκώνεται” από μόλις ένα άτομο, ενώ θα έπρεπε, βάσει οργανογράμματος, να υπηρετούνε τουλάχιστον δύο, εάν όχι και περισσότερα όπως η αναγκαιότητα των καταστάσεων επιβάλλει.

Επειδή οι οικογένειες των θανόντων, εκτός από το ψυχικό κόστος, επιβαρύνονται με πρόσθετο οικονομικό κόστος, στο οποίο με δυσκολία μπορούν να ανταποκριθούν, βιώνοντας παράλληλα τη δυσάρεστη εμπειρία της πρόσθετης ψυχικής αναστάτωσης, καθώς αναγκάζονται να αναμένουν την επιστροφή της σορού από μακρινές Ι.Υ.

 

Για τους παραπάνω λόγους,

ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί:

 

1.      Ποια άμεση λύση θα δώσουν για την εύρυθμη λειτουργία της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Λάρισας κατά τις απουσίες της νεκροτόμου, ώστε να μην επιβαρύνονται συναισθηματικά και οικονομικά οι οικογένειες των θανόντων;

2.      Σε ποιες ενέργειες θα προβούν για την κάλυψη της 2

ης

οργανικής θέσης ΥΕ Νεκροτόμου στην Ι.Υ. Λάρισας;

3.      Σκοπεύει ο κ. Υπουργός Δικαιοσύνης να εκδώσει Απόφαση συγκρότησης της οριζόμενης από το Ν. 3772/2009 (παρ. 7

αρ. 4) τριμελούς Επιτροπής, η οποία θα προχωρήσει σε δημόσια προκήρυξη για πρόσληψη νεκροτόμων σε όλες τις Ι.Υ. της χώρας, που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στο ρόλο τους, λόγω υποστελέχωσης;

 

Η ερωτώσα βουλευτίνα

Ηρώ Διώτη