Ο Υμηττός, ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία του φυσικού περιβάλλοντος της Αττικής προστατεύεται με το ΠΔ 187/2011 και είναι ενταγμένος στο ευρωπαϊκό δίκτυο NATURA 2000.
Η σημασία του Υμηττού από οικολογική, ιστορική, αρχαιολογική και πολιτιστική άποψη είναι σε όλους γνωστή. Σημαντική είναι και η συμβολή του στη διαμόρφωση του μικροκλίματος της Αττικής, ειδικά σήμερα την εποχή της κλιματικής αλλαγής.
Ωστόσο, η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον Υμηττό χαρακτηρίζεται από πλήθος συμφερόντων, τα οποία έχουν βάναυσα κακοποιήσει το «σώμα» του βουνού. Η αυθαιρεσία, η παράνομη δόμηση, η καταπάτηση δημόσιας δασικής γης είναι μια πραγματικότητα, με συνέπεια αλλοιώσεις στο ανάγλυφο του βουνού και διατάραξη του οικοσυστήματός του.
Πολλές από τις παράνομες καταπατήσεις έχουν ήδη φτάσει στη Δικαιοσύνη, όπως στην περιοχή Αιξωνής Γλυφάδας, όπου έχουν εκδοθεί και καταδικαστικές αποφάσεις από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.
Ωστόσο ένα σημαντικό εργαλείο για την προστασία του βουνού, που θα έλυνε τελεσίδικα τα ζητήματα αυτά, είναι οι δασικοί χάρτες, οι οποίοι μέχρι σήμερα δεν έχουν προχωρήσει για τον Υμηττό. Παράλληλα, ενώ το Δασαρχείο Υμηττού ιδρύθηκε με το ΠΔ 135 από το 2010, δεν έχει ακόμα στελεχωθεί και λειτουργήσει.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Ποιες ενέργειες σκοπεύουν να κάνουν για να θωρακιστεί η δημόσια περιουσία στον Υμηττό και να αποτραπούν νέες καταπατήσεις
2. Πότε πρόκειται να αναρτηθούν δασικοί χάρτες για τις περιοχές στις δυτικές υπώρειες του Υμηττού (Γλυφάδα, Ηλιούπολη, Αργυρούπολη, Χολαργός, Παπάγος κλπ).
3. Πότε θα στελεχωθεί και θα ξεκινήσει να λειτουργεί το Δασαρχείο Υμηττού που ιδρύθηκε με το ΠΔ 135/2010 και ακόμα παραμένει στα χαρτιά.
Η ερωτώσα Βουλευτής
Χαρούλα Καφαντάρη