Ενημερωτική συνάντηση με τον Πρόεδρο κ. Καραβιώτη και τα μέλη του ΔΣ της Πρωτοβουλίας για την Πρόληψη των Τροχαίων Ατυχημάτων Ρεθύμνου, είχε ο βουλευτής Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ κ. Ανδρέας Ξανθός.
Οι εκπρόσωποι της Πρωτοβουλίας επεσήμαναν τη σοβαρότητα του προβλήματος των τροχαίων ατυχημάτων που έχει εξελιχθεί στη χώρα και την περιοχή μας σε μείζον κοινωνικό πρόβλημα. Τα στοιχεία από την Κρήτη είναι τραγικά: Καταγράφονται επίσημα περίπου 100 θανατηφόρα τροχαία το χρόνο, από τα οποία τα 18-20 αφορούν το Νομό Ρεθύμνου. Είναι πολύ σημαντικό ότι σχεδόν το 70% του συνόλου συμβαίνουν στον ΒΟΑΚ, αναδεικνύοντας με τραγικό τρόπο την ζωτική ανάγκη άμεσης αναβάθμισης του υφισταμένου οδικού δικτύου της Κρήτης, ιδιαίτερα στα σημεία υψηλής επικινδυνότητας που, όπως τόνισαν τα μέλη της Πρωτοβουλίας, έχουν κατʼεπανάληψιν χαρτογραφηθεί και υποδειχθεί στις αρμόδιες αρχές.
Επίσης επισημάνθηκε η ανάγκη ενεργούς αστυνόμευσης του οδικού δικτύου και ελέγχου της τήρησης του ΚΟΚ. Παράλληλα, πολύ σημαντικές θεωρούνται οι παρεμβάσεις στα Σχολεία και η συστηματική προσπάθεια να εδραιωθεί μια υγιής οδηγική συμπεριφορά στους νέους ανθρώπους, με αποφυγή της χρήσης αλκοόλ και άλλων εξαρτησιογόνων ουσιών που συνήθως παίζουν καταλυτικό ρόλο στην πρόκληση του τροχαίου ατυχήματος. Τα μέλη της Πρωτοβουλίας επεσήμαναν και άλλες πλευρές του προβλήματος, όπως την κυκλοφορία περίπου 2 εκατομμυρίων αυτοκινήτων στη χώρα χωρίς ασφάλιση και με ελλιπή συντήρηση λόγω της οικονομικής ανέχειας, την μη καλή οργάνωση της επείγουσας περίθαλψης, τη γραφειοκρατία των εμπλεκομένων φορέων, την κακή ποιότητα των εκτελούμενων οδικών έργων και την πλήρη απουσία μιας εθνικής πολιτικής για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων. Κατατέθηκε τέλος η πρόταση για τη δημιουργία ενός Γραφείου Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων ανά Νομό, με τη συνδρομή της Αστυνομίας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Πρωτοβουλιών πολιτών, με στόχο τον συντονισμό των δράσεων για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Από την πλευρά του ο κ. Ξανθός που ήταν από τα ιδρυτικά μέλη της Πρωτοβουλίας το 2003, μίλησε για ένα ζήτημα εθνικής σημασίας και ταυτόχρονα δημόσιας υγείας το οποίο προκαλεί μια συνεχιζόμενη «αιμορραγία» κυρίως νέων ανθρώπων, με τεράστιες επιπτώσεις στην οικογενειακή, κοινωνική και οικονομική ζωή. Το κόστος της απώλειας χιλιάδων νέων παιδιών κάθε χρόνο για τους γονείς και συγγενείς τους, αλλά και οι οδυνηρές συνέπειες μιας «ανάπηρης ζωής» δεκάδων χιλιάδων ακόμα, δεν μπορεί να αποτυπωθεί με στατιστικούς ή υγειονομικούς δείκτες. Πολλοί μιλούν για «ακήρυχτο πόλεμο» είπε , ενώ άλλοι αμφισβητούν ακόμα και τον όρο ατυχήματα και μιλούν για τροχαία εγκλήματα που τα περισσότερα μπορούν να αποτραπούν. Χρειάζεται διατομεακή συνεργασία όλων των συναρμόδιων φορέων για την αποτελεσματική πρόληψη και αντιμετώπιση των τροχαίων αλλά και μια ευρύτατη κοινωνική συστράτευση για την διαρκή ευαισθητοποίηση των οδηγών και τη σταθερή διεκδίκηση από την Πολιτεία των ενδεδειγμένων μέτρων, παρεμβάσεων , ή νομοθετικών αλλαγών.
Ο κ. Ξανθός τέλος, δήλωσε την αμέριστη συμπαράσταση του στις δραστηριότητες της Πρωτοβουλίας και δεσμεύτηκε να μεταφέρει στα αρμόδια όργανα της Περιφέρειας και της Πολιτείας όλες τις παρατηρήσεις και επισημάνσεις των μελών της, αξιοποιώντας μάλιστα την συμμετοχή του στην ειδική Επιτροπή Οδικής Ασφάλειας που λειτουργεί στα πλαίσια της Βουλής.
To Γραφείο Τύπου