Ο Ευρωβουλευτής Αλ. Αλαβάνος έκανε σήμερα την παρακάτω δήλωση:
"Σε σχέση με τους 700 περίπου Κούρδους και Αφγανούς που έφτασαν στην Ζάκυνθο, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε εφαρμογή της οδηγίας 2001/55/ΕΚ του Συμβουλίου της 20ης Ιουλίου 2001 σχετικά "με τις ελάχιστες προδιαγραφές παροχής προσωρινής προστασίας σε περίπτωση μαζικής εισροής εκτοπισθέντων". Ως εκτοπισθέντες ορίζονται "οι υπήκοοι τρίτων χωρών οι οποίοι υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν την χώρα ή την περιοχή καταγωγής τους". Η οδηγία αυτή -παρότι η Ελλάδα έχει προθεσμία μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2002 να την μεταφέρει στην εσωτερική νομοθεσία- έχει αρχίσει να ισχύει από τις 7 Αυγούστου 2001, που δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής ένωσης.
Έτσι:
Α) Με βάση το άρθρο 4 οι εκτοπισθέντες, όπως στην περίπτωση της Ζακύνθου, δικαιούνται προσωρινής προστασίας που ανέρχεται σε ένα έτος.
Β) Με βάση το άρθρο 8 πρέπει να ληφθούν "τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου τα άτομα που απολαύουν προσωρινής προστασίας να διαθέτουν άδεια διαμονής καθόλη τη διάρκεια της προσωρινής προστασίας".
Γ) Με βάση το άρθρο 13 "τα άτομα που απολαύουν προσωρινής προστασίας έχουν πρόσβαση σε κατάλληλο κατάλυμα" και "λαμβάνουν την απαραίτητη υποστήριξη σε θέματα κοινωνικής διαβίωσης και βοήθειας".
Δ) Με βάση το άρθρο 17 "τα άτομα που απολαύουν προσωρινής προστασίας πρέπει να μπορούν να υποβάλλουν οιανδήποτε στιγμή αίτηση ασύλου".
Ε) Με βάση το άρθρο 24 τα μέτρα προστασίας των εκτοπισθέντων "επιδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο για τους πρόσφυγες που συστάθηκε με την απόφαση 2000/596 ΕΚ του Συμβουλίου".
Έτσι κι αλλιώς, πάντως, έχοντας υπόψη την όλη Κοινοτική Νομοθεσία άμεση επαναπροώθηση του όλου ή μέρους όσων κατέφυγαν στην Ζάκυνθο πρέπει να αποκλείεται. Έτσι, με βάση το "Ψήφισμα του Συμβουλίου της 20ης Ιουνίου 1995 για τις στοιχειώδεις εγγυήσεις των διαδικασιών εξέτασης αιτήσεων ασύλου" (Επίσημη Εφημερίδα της 19.9.96) τα άτομα αυτά:
Έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν άσυλο (παρ. 1)
Μέχρις ότου εκδοθεί απόφαση επί της αιτήσεως, ισχύει η γενική αρχή σύμφωνα με την οποία ο αιτών άσυλο έχει δικαίωμα παραμονής στο έδαφος του κράτους στο οποίο υπέβαλε την αίτησή του".
Ακόμα και στην περίπτωση απόρριψης της αίτησης ασύλου "ο αιτών διαθέτει προθεσμία επαρκή για την άσκηση προσφυγής" (άρθρο 16) και "μέχρις ότου εκδοθεί απόφαση επί του ενδίκου μέσου, ισχύει η βασική αρχή σύμφωνα με την οποία ο αιτών άσυλο έχει δικαίωμα παραμονής στο έδαφος του συγκεκριμένου κράτους-μέλους".
Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού
To Γραφείο Τύπου