Το Αθλητικό Τμήμα της ΚΠΕ του ΣΥΝ διοργάνωσε σήμερα εκδήλωση-συζήτηση με θέμα: 'Η φαρμακοδιέγερση (doping) στον Αθλητισμό".
|
Οι αναλυτικές θέσεις και προτάσεις που παρουσίασε το Τμήμα Αθλητισμού [αρχείο pdf] |
Εισηγητές ήταν οι:
Παρεμβάσεις έκαναν οι:
Στην ημερίδα, επίσης, παρέστησαν οι
οι πρώην παγκόσμιοι πρωταθλητές Σ.Σακοράφα και Χρ.Παπανικολάου, οι παλαιοί αθλητές και πρωταθλητές Ν.Ρεγκούκος, Δ.Ποντικούλης, Γ.Κάβουρας, Αρ.Καμάρας.
Η κραυγή αγωνίας του αναβιωτή των Ολυμπιακών Αγώνων Πιερ ντε Κουπερτέν σε ομιλία του το 1894 μπορεί να επαναληφθεί και σήμερα. Με τον ίδιο προβληματισμό για το μέλλον της ανθρωπότητας. Στο σύγχρονο κόσμο, με τις τεράστιες δυνατότητες, ο κίνδυνος της εκτροπής είναι πολύ μεγαλύτερος. Και δυστυχώς το σημερινό μας θέμα, το ντόπινγκ βρίσκεται στην κορύφωση, στην κορυφή της πυραμίδας των προβλημάτων που έχουν σχέση με τον αθλητισμό, που έχουν καταγραφεί από διαπρεπείς ερευνητές του χώρου και παράγοντές του. Πρόκειται αναμφίβολα για πρόβλημα ιδιόμορφο. Αλλά και αντιφατικό. Η ιδιομορφία πηγάζει από το γεγονός ότι, ενώ είναι κατά βάση θέμα των βιολογικών επιστημών, φαρμακολογία, ιατρική, βιοχημεία, ο περισσότερος θόρυβος γίνεται γύρω από τις νομικές, κοινωνικές, ηθικές, οικονομικές, ακόμη και πολιτικές προεκτάσεις, και όχι, δυστυχώς, γύρω από τις επιδράσεις τους στον ανθρώπινο οργανισμό.
Επιλέξαμε αυτή την πρωτοβουλία, γιατί θέλουμε να μιλήσουμε για τα πραγματικά προβλήματα που σχετίζονται με την μεγάλη επιχείρηση των Ολυμπιακών Αγώνων. Μακριά από τις εντυπώσεις και τους διαγκωνισμούς, να μιλήσουμε για το τι κρίνεται μέσα από την όλη αυτή την επιχείρηση και τη διαδικασία.
Είναι αναγκαίο λοιπόν να κάνω και ορισμένα γενικότερα σχόλια. Πέντε χρόνια μετά την ανάθεση των Ολυμπιακών Αγώνων και μόλις 30 μήνες πριν από τη διεξαγωγή τους, δυστυχώς η κυβέρνηση ασχολείται με τον εαυτό της, παίζοντας εν ου παικτοίς, με τους 7 συναρμοδίους υφυπουργούς, τους 4 σχετικούς υπουργούς και ως Ολυμπιάρχη, επικεφαλής της όλης δομής, τον κ. Πρωθυπουργό.
Ο κακός σχεδιασμός, ο μη αποτελεσματικός συντονισμός και η μη ορθολογική διαχείριση του χρόνου και των πόρων αποτελεί σοβαρή πολιτική ευθύνη, που δεν μπορεί να διασκεδαστεί με διανομές ρόλων ευκαιρίας. Για τέταρτη φορά, δια του ανασχηματισμού, γίνεται αλλαγή στο κυβερνητικό σχήμα οργάνωσης και διαχείρισης του επιχειρησιακού έργου που φέρει την ονομασία Ολυμπιακοί Αγώνες 2004. Η συγκεντροποίηση της όλης υπόθεσης σ' ένα όλο και μικρότερο κύκλο προσώπων εντός και πέριξ του Μαξίμου, οδηγεί στην αρνητική εικόνα που παράγεται στην ελληνική και διεθνή κοινή γνώμη και σε δυσμενείς συνέπειες για την κοινωνική, πολιτική και πολιτισμική κατάσταση της χώρας.
Ο κ. Σημίτης κατ' επανάληψη έχει προβάλει την προσωπική του αναγόρευση ως επικεφαλής της όλης δομής για να πείσει περί της προτεραιότητας που έχει στον κυβερνητικό σχεδιασμό που έχουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Οφείλει λοιπόν η κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις για την τραγική απώλεια χρόνου, τους αναπάντητους ελέγχους, τις οικονομικές και περιβαλλοντικές συνέπειες, τις προχειρότητες και τις σπατάλες της λεγόμενης Πολιτιστικής Ολυμπιάδας που αυτοπροβάλλεται κακόηχα και αντιαισθητικά ως επικράτεια του πολιτισμού και πολιτισμός των πολιτισμών.
Εμείς θέλουμε Ολυμπιακούς Αγώνες οι οποίοι να μην επιβαρύνουν ούτε οικονομικά ούτε κοινωνικά ούτε περιβαλλοντικά τη χώρα μας. Θέλουμε αγώνες που να είναι καθαροί και αθλητές άξιους και καθαρούς. Θέλουμε την άμιλλα, την αλληλεγγύη και τον συναγωνισμό των αθλητών και όχι τον ανταγωνισμό των φαρμακοβιομηχανιών και των βιοχημικών εργαστηρίων,.
Θέλουμε τα μετάλλια να τα παίρνουν οι αθλητές και όχι οι μάνατζερς και όλοι αυτοί οι μηχανισμοί μιας βιομηχανίας φαρμακοδιέγερσης που βρίσκονται πίσω από τον λεγόμενο πρωταθλητισμό.
Γι αυτό και εξ αρχής δηλώνουμε ότι το ντόπινγκ δεν είναι πρόβλημα λίγων κακών παιδιών, λίγο άμυαλων αθλητών που κάνουν χρήση ουσιών. Η άποψή μας, όπως θα εκτεθεί και απ' όσους έχουν την ευθύνη των εισηγήσεων, βασίζεται στην ανάλυση της πολιτικής και οικονομικής πραγματικότητας μέσα στην οποία εξελίσσεται η αθλητική δραστηριότητα. Στα πλαίσια αυτών των εκτιμήσεων προσεγγίζονται πλευρές του ίδιου του αθλητικού συστήματος καθώς και οι σχέσεις που διαμορφώνονται μεταξύ των πλευρών που απαρτίζουν αυτό το σύστημα, Ευρωπαϊκή 'Ενωση, ελληνικό κράτος, διεθνείς και εθνικές αθλητικές Ομοσπονδίες, προπονητές, αθλητές, ιατρικοί ακαδημαϊκοί φορείς, ιδιωτικοί επιχειρηματικοί φορείς, μάνατζερς και άλλοι. Ιδιαίτερα αναφορά γίνεται και στο σύγχρονο Ολυμπιακό κίνημα και τους φορείς που το εκπροσωπούν, τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και την Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή.
Μόλις τον Ιούλιο του 2000 ο πρώην Επίτροπος της Ε.Ε. και ευρωβουλευτής, πλέον, Pietro Mennea σε έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τις δομές του αθλητισμού και τη διαφύλαξη της κοινωνικής του λειτουργίας, μεταξύ άλλων, σημείωνε: «Λιγότερο απλή είναι αντίθετα η καταπολέμηση του φαινομένου του ντόπινγκ που προσέλαβε τον τελευταίο καιρό ασύλληπτες διαστάσεις εξαιτίας, μεταξύ άλλων, της συνενοχής και της σιωπής ορισμένων επισήμων οργανισμών. Αν σκεφτεί κανείς την πρόσφατη ανακάλυψη στην Ιταλία εμπορίου αναβολικών ουσιών που προορίζονταν για τα γυμναστήρια, το οποίο απέφερε κύκλο εργασιών εκατομμυρίων ευρώ, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι το οργανωμένο έγκλημα κατέλαβε ήδη εξαπίνης τον αθλητισμό και επιδιώκει να πετύχει συνενοχές. Πώς μπορούν να απαντήσουν τα θεσμικά όργανα; Καταρχάς, πρέπει να επισημανθεί ότι δεν υπάρχει μέχρι σήμερα πραγματική κουλτούρα κατά της χρήσης αναβολικών. Οι νέοι είναι ελάχιστα και κακώς ενημερωμένοι και το σχολείο δεν κάνει πολλά για να καλύψει αυτό το κενό. Ανησυχητικές είναι επίσης οι δικαιολογίες ορισμένων αθλητών που πιάστηκαν επ' αυτοφώρω, σύμφωνα με τις οποίες όλοι οι αθλητές που φτάνουν στην κορυφή ενός αθλήματος κάνουν χρήση αναβολικών ουσιών. Όποιος καταφεύγει σε τέτοιες δικαιολογίες, όποιος καταφεύγει στα αναβολικά, το κάνει με την αυταπάτη των μεγάλων κερδών που μπορεί να αποκομίσει από μια αθλητική νίκη. Πράγματι, δεν είναι δυνατό να υποκρινόμαστε πως αγνοούμε ότι μια αθλητική εκδήλωση έχει επιτυχία αν καταγραφούν αγωνιστικά αποτελέσματα που να την μετατρέπουν σε αντικείμενο ενδιαφέροντος για τους χορηγούς. Οι αθλητικοί οργανισμοί είναι πλέον εταιρείες που δίνουν αναπόφευκτα μέγιστη σημασία στις οικονομικές πτυχές. Για τον λόγο αυτό, το καθήκον της καταπολέμησης του ντόπινγκ πρέπει να αφαιρεθεί από τους οργανισμούς που αποκομίζουν κέρδη από τις αθλητικές εκδηλώσεις και πρέπει αντίθετα να ανατεθεί σε έναν ανεξάρτητο και ουδέτερο οργανισμό που θα συνεργάζεται με τα αθλητικά, δικαστικά και αστυνομικά όργανα των κρατών μελών για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.»
'Εκανα αυτή την αναφορά στην εισήγηση του Πιέτρο Μενέα, για να επισημάνω ακριβώς αυτό που όλοι μας έχουμε υπόψη μας και γι αυτό είμαστε εδώ. Πρόκειται για επιχείρηση οργανωμένου εγκλήματος που διαμορφώνει συνενοχές, που διαπλέκεται με κρατικές, θεσμικές και αθλητικές δομές, που εκμεταλλεύεται το κίνητρο για την επιτυχία και τη νίκη και κυρίως εκμαυλίζει και εκμεταλλεύεται τους αθλητές ακριβώς λόγω της έλλειψης κουλτούρας ουσιαστικής για το πραγματικό περιεχόμενο της άμιλλας, της συναγωνιστικής άμιλλας στο στίβο.
Είναι ανάγκη λοιπόν να επισημάνουμε ότι το πρόβλημα:
* Δεν αφορά μόνο τον πρωταθλητισμό και τον επαγγελματικό αθλητισμό. Αφορά και τους νεώτερους αθλητές και αθλήτριες που προσδοκούν όχι μόνο τη αθλητική διάκριση αλλά και τα χρηματικά οφέλη με τα οποία η διάκριση αυτή συνοδεύεται.
Διαχέεται το φαινόμενο και η διάχυση αυτή του φαινομένου προκαλεί διάβρωση.
* Οι νέες και οι νέοι δεν είναι ενημερωμένοι για τις συνέπειες στην υγεία τους και η εκπαιδευτική διαδικασία καθόλου δεν τους προετοιμάζει με αυτό. Και θα έπρεπε εν όψει της Ολυμπιακής προετοιμασίας να είναι μέσα στην εκπαίδευση όλη αυτή η επιδίωξη μιας διαφορετικής κουλτούρας που θα αποκαταστήσει το σύστημα αξιών της αθλητικής άμιλλας ως περιεχόμενο ζωής που έχουν οι ιδέες του Ολυμπισμού.
* Η εμπορευματοποίηση του αθλητισμού δημιουργεί ασφυκτικά πλαίσια για τους αθλητές και τις αθλήτριες. Η ικανοποίηση των αναγκών του τηλεοπτικού θεάματος και η απόσβεση μέσα από αυτό το θέαμα των επενδύσεων των χορηγών, έχει βάλει σε δεύτερη μοίρα την υγεία των αθλουμένων.
* Σύμφωνα με το Συμβούλιο της Ευρώπης, τα κέρδη από το εμπόριο αναβολικών ουσιών στην Ευρώπη ανέρχονται ετησίως σε περισσότερα από δυο δισεκατομμύρια ευρώ.
* Ανεπίσημα ακούγεται η γνωστή φτωχοπροδρομική νοοτροπία «Τι θέλετε τώρα; δεν θέλετε μετάλλια; ». Πόσα μετάλλια όμως ή πόσες φωτογραφίες επισήμων συγκρίνονται με την υγεία ενός και μόνον αθλητή; Και αν δεν είναι αυτό εκμετάλλευση του αθλητισμού προς όφελος ενός κράτους ή κάποιων κυβερνώντων ή κάποιων συμφερόντων, τότε ποιο είναι;
* Μέχρι πότε η ατολμία και η συνένοχη σιωπή των αρμοδίων, των υπευθύνων θα βάζει σε κίνδυνο την υγεία των αθλητών.
Εμείς με αυτές τις σκέψεις αποφασίσαμε αυτή την ημερίδα και στην εισήγηση του αθλητικού τμήματος, που θα ακολουθήσει, υπάρχουν προτάσεις, υπάρχει μια σειρά προτάσεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Θέλω και εκ προοιμίου να συγκεντρώσω την προσοχή σας σε μια απ' αυτές τις προτάσεις. Και θέλω όσο μπορούμε εμείς με τις δυνάμεις που έχουμε να την αναδείξουμε αυτή την πρόταση.
Εμείς από την πλευρά του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου θέλουμε να διοργανωθεί, μια Διεθνής Ημερίδα, στα πλαίσια της πολιτιστικής Ολυμπιάδας, με συμμετοχή όλων των παγκόσμιων φορέων, με πρωτοβουλία της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και της Ελληνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας και συστράτευση όλων των φορέων, μηδέ των αθλητικών τμημάτων των Ελληνικών κομμάτων εξαιρουμένων. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 είναι η μοναδική ευκαιρία, ώστε να δοθεί παγκόσμια και εθνική διάσταση στο πρόβλημα του ντόπινγκ στον αθλητισμό.
Πολλοί μας είπαν ότι είναι πολύ μεγάλο το πρόβλημα και τι θέλουμε κι εμείς να ασχοληθούμε με αυτό τη στιγμή μάλιστα που υπάρχει μια σιωπή γύρω απ' αυτό το θέμα και μόνον όσοι ασχολούνται με βιωματική σχέση που έχουν με τον αθλητισμό και καθημερινή ενασχόληση ανακινούν τα ζητήματα . Εμείς θέλουμε να πούμε με κατηγορηματικό τρόπο πως ακριβώς επειδή είναι μεγάλο και κρίσιμο πρόβλημα για την κοινωνική και πολιτισμική φυσιογνωμία της χώρας αλλά και για την ποιότητα του αθλητισμού μας, είμαστε αποφασισμένοι να αναμετρηθούμε μαζί του και κάνουμε αυτή την πρόταση,. Αντί, στα πλαίσια της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας να γίνονται πολλά και γραφικά, να γίνει μια Ημερίδα διεθνής για το ντόπινγκ και να κατατεθούν ενώπιον της ελληνικής κοινωνίας όλα αυτά τα οποία γνωρίζουμε για να προβληματιστεί ο κόσμος, να διεγερθεί το ενδιαφέρον και να υπάρξουν επιτέλους αποτελεσματικές, θεσμικές και πολιτικές δομές, που θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Το πρόβλημα που είναι μάστιγα για τον αθλητισμό, για την κοινωνία, για τον πολιτισμό, για την ανθρωπότητα.
Απαιτείται η καθιέρωση κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για τον αθλητισμό.. Επίσης η αναγνώριση του προβλήματος του doping ως προβλήματος δημόσιας υγείας, για την οποία έτσι κι αλλιώς υπάρχει στοιχειώδης κοινή πολιτική η οποία πρέπει να αναπτυχθεί και να εξειδικευτεί στο συγκεκριμένο θέμα.
Ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης κατάγγειλε ως προς αυτό το ζήτημα την διάχυση του ντόπιγκ (δήθεν ήπιου ντόπιγκ) πέρα από τον πρωταθλητισμό και τον αθλητισμό σε κέντρα ομορφιάς, γυμναστήρια, κέντρα αδυνατίσματος κ.λ.π. που συνιστούν ένα πραγματικό συνολικό πρόβλημα υγείας. Ζήτησε τέλος ένα ενεργότερο ρόλο της ΕΕ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Αντι-Ντόπιγκ (WADA) και οργανική συμμετοχή του στην προετοιμασία και διενέργεια των Ολυμπιακών Αγώνων.