Για μια ακόμη φορά οι δηλώσεις του κ. Τατούλη ότι θα μετατρέψει την Πελοπόννησο σε "ενεργειακό διαμετακομιστικό κόμβο Ευρώπης και Ασίας, παρέχοντας ταυτόχρονα ενεργειακή αυτάρκεια στο σύνολο της χώρας» (!), επιβεβαιώνουν τον βερμπαλισμό και τον μεγαλοϊδεατισμό του.
Πραγματικά, οι δηλώσεις του κ. Τατούλη αποτελούν κοροϊδία πρώτου μεγέθους! Οποιοσδήποτε πολίτης, στοιχειωδώς σχετικός με το αντικείμενο που γνωρίζει τα ενεργειακά μεγέθη, αντιλαμβάνεται αμέσως το ανέφικτο του πράγματος και τη γελοιότητα της συγκεκριμένης δήλωσης.
Εξίσου ανεδαφική και εκτός πραγματικότητας είναι η εξαγγελία κ. Τατούλη για ενεργειακή αυτονομία της Πελοποννήσου. Η Πελοπόννησος, όπως και κάθε άλλη περιοχή της χώρας, πρέπει να συμμετέχει ισότιμα στην ενεργειακή παραγωγή. Από αυτό το σημείο όμως μέχρι την ενεργειακή αυτονομία υπάρχει τεράστια απόσταση. Ειδικά όταν μιλάμε για ένα διασυνδεδεμένο ενεργειακό σύστημα ολόκληρης της ηπειρωτικής Ελλάδας, αλλά και με τις γειτονικές χώρες, με τον ενεργειακό σχεδιασμό να εκπονείται σε εθνικό και ευρωπαϊκό πλέον επίπεδο. Εξάλλου στη Μεγαλόπολη, κατασκευάζεται νέα μονάδα φυσικού αερίου ισχύος 800MW, την εντάσσει άραγε κι αυτή στον ενεργειακό του σχεδιασμό ο κ. Τατούλης;
Η ανάπτυξη των ΑΠΕ προφανώς θα πρέπει να αποτελεί βασική προτεραιότητα ενός σοβαρού ενεργειακού σχεδιασμού που σταδιακά θα απεμπλέκει το ενεργειακό μίγμα της χώρας από τα ορυκτά καύσιμα, αρκεί όμως οι ΑΠΕ να εντάσσονται σε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο που δεν θα αναπαράγει το γνωστό μοντέλο του ιδιώτη-μεγαλοεπιχειρηματία που λυμαίνεται τον δημόσιο πλούτο προς ίδιον όφελος, ερήμην και εις βάρος των τοπικών κοινωνιών, αλλά αντιθέτως θα δημιουργεί ανταποδοτικά οφέλη στις τοπικές κοινωνίες (διεσπαρμένη παραγωγή μονάδων μικρής και μεσαίας κλίμακας που συμβάλουν στην αναζωογόνηση της τοπικής οικονομίας, ανάπτυξη των ΑΠΕ από μια ενιαία και δημόσια 100% ΔΕΗ, καθώς και ανάπτυξη μέσα από δημιουργία επενδυτικών σχημάτων λαϊκής βάσης στα οποία θα συμμετέχουν ΟΤΑ, τοπικοί φορείς κ.λπ.), ενώ θα σέβεται το οικοσύστημα κάθε περιοχής. Σε μια τέτοια λογική, δεν μπορούν να ενταχθούν φαραωνικού τύπου έργα, όπως η εγκατάσταση 207 ανεμογεννητριών στις κορυφογραμμές της Μάνης, που εύλογα συναντούν τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών μιας και εγείρουν σοβαρά νομικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά ζητήματα.
Αντί να συναινεί τέτοια τερατώδη έργα που υποκρύπτουν τεράστια οικονομικά συμφέροντα, η Περιφέρεια θα έπρεπε να προωθεί πολιτικές εξοικονόμησης ενέργειας. Η εξοικονόμηση έχει πολλαπλά οφέλη: βελτίωση ποιότητας ζωής (καλύτερες κατοικίες, ηλεκτροκίνητα ΜΜΜ), αναζωογόνηση οικονομικής δραστηριότητας (εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων), βελτίωση ισοζυγίου εξωτερικών συναλλαγών (μείωση ενεργειακής εξάρτησης από εισαγόμενο πετρέλαιο και ΦΑ).
To Γραφείο Τύπου