Αμήχανη η κυβέρνηση στην πορεία διάλυσης παρακολουθεί χωρίς να παρεμβαίνει
Χρήστος Πιλάλης
μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ
Το τοπίο στον αθλητισμό θα συνεχίσει να είναι ζοφερό δεδομένου ότι η ΄΄νέα΄΄ κυβέρνηση δια του Υφυπουργού της Γιάννη Ιωαννίδη, δεν σκοπεύει να θίξει τα κακώς κείμενα. Σε κάποια δε από αυτά όπως η καταπολέμηση της βίας ο Υφυπουργός αποποιείται την ευθύνη του Υπουργείου του και πετάει το μπαλάκι στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (΄΄Καθημερινή΄΄ 8/7). Είναι η γνωστή νεοφιλελεύθερη λογική του παλαιότερα χαρακτηριζόμενου και ως συντηρητικού χώρου, που εναποθέτει στην καταστολή κάθε δυνατότητα ρύθμισης των ανεξέλεγκτων από την εμπορευματοποίηση καταστάσεων, ΄΄αγνοώντας΄΄ κάθε εποικοδομητική πολιτική πρόληψης που προϋποθέτει μεταξύ άλλων φραγμούς στην ασυδοσία του κέρδους.
΄΄Μικροί στρατοί΄΄
Γιατί όπως και σε άλλες περιπτώσεις (π.χ. εξάπλωση χρήσης ναρκωτικών), η βία των γηπέδων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην εμπορευματοποίηση και στην απουσία πολιτικής πρόληψης. Οφείλεται στην αγορά του στημένου θεάματος από κυρίως Ποδοσφαιρικές ή Καλαθοσφαιριστικές Ανώνυμες Εταιρείες, που σε καθημερινή βάση - δεδομένων των μεγάλων κοινωνικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν σήμερα οι άνθρωποι και ιδιαίτερα οι νέοι - συντηρούν άλλες μικρούς και άλλες μεγάλους στρατούς με τη βοήθεια μικρών παροχών (δωρεάν είσοδος στο γήπεδο, δωρεάν ταξίδια) για τους πολλούς και αρκετά μεγαλύτερων για τους ΄΄στρατηγούς΄΄ τους (προμήθειες επί των εισιτηρίων, επί πωλήσεων αθλητικού υλικού, προσλήψεις στις ΠΑΕ, ΚΑΕ, κ.α.).
Ο Υφυπουργός απαιτεί καταστολή αλλά συμφωνεί με τις φορολογικές διευκολύνσεις προς τις ΠΑΕ, συμφωνεί με την εξυπηρέτηση άφαντων ή διωκόμενων ιδιοκτητών αρκετών από αυτές, κάποιων για τις οποίες δεν έχει γίνει ποτέ σοβαρός έλεγχος ώστε να γνωρίζουμε ποιοι βαρύνονται για τα χρέη τους, σε ποιους μάνατζερ ή σε ποιες άλλες διαδικασίες κατευθύνθηκαν τα περιουσιακά τους στοιχεία. Συμφωνεί δηλαδή με τη διαιώνιση του προβλήματος και αφήνει ένα άλλο Υπουργείο να ΄΄δώσει λύσεις΄΄ σε μια περίοδο στην οποία αυτοκτονούν άνθρωποι επειδή η εφορία δεν τους κάνει παραπάνω από 3-4 δόσεις, όταν κλείνουν μικρομεσαίες εταιρείες για μικρά χρέη και μένουν άνεργοι χιλιάδες πολίτες!
Ούτε λόγος από τον Υφυπουργό για πολιτική υποχρεωτικής διαφάνειας των οικονομικών πράξεων των ΠΑΕ, ΚΑΕ, για ενίσχυση των μητρικών ερασιτεχνικών σωματείων που συνήθως περιμένουν το ξεροκόμματο απ΄τις πρώτες.
Ούτε λόγος για πολιτική ανάπτυξης του σήμερα υποβαθμισμένου αθλητισμού στα σχολεία. Στις προγραμματικές του δηλώσεις στη Βουλή αναφέρθηκε στη στήριξη των αθλητικών σχολείων και αυτό είναι καλό, αλλά δεν φθάνει για να λυθεί το πρόβλημα, για να ασχοληθούν όλοι οι νέοι άνθρωποι με τον αθλητισμό πριν περιορισθούν στο ρόλο του παθητικού θεατή - καταναλωτή.
Ούτε λόγος για πολιτική ενσωμάτωσης των φιλάθλων στη ζωή του σωματείου και συμμετοχής του στη λήψη των σοβαρών αποφάσεων.
Ούτε λόγος για πολιτική εκδημοκρατισμού του σωµατειακού αθλητισµού, για άνοιγµα των σωµατείων στους πολίτες και απαλλαγή από το παραγοντικό-πελατειακό µοντέλο.
Ούτε λόγος για τον αναγκαίο οικονομικό και διαχειριστικό έλεγχο σε όλες τις εθνικές αθλητικές ομοσπονδίες, με δημοσιοποίηση και διαφάνεια της οικονομικής τους θέσης, καθώς και των οφειλών της πολιτείας προς αυτές, δεδομένου ότι η φετινή χρονιά είναι ολυμπιακή και (με βάση τη νομοθεσία) εκλογική χρονιά για όλες τις αθλητικές ομοσπονδίες.
Και ενώ δεν αναγγέλλει κάποια πολιτική που να μην συντηρεί και στηρίζει το σάπιο σύστημα της διαπλοκής στον αθλητισμό που ως επίπτωση έχει και τους στημένους αγώνες, η απάντηση απ΄τον Υφυπουργό στο ερώτημα πως θα λυθεί το πρόβλημα των στημένων αγώνων παρουσιάζεται πάλι ως θέμα εκτός των αρμοδιοτήτων του: λέει ότι τον εμποδίζει το ΄΄αυτοδιοίκητο΄΄ του ποδοσφαίρου επικαλούμενος την αδυναμία του να προχωρήσει σε κατασταλτικές λύσεις (τις οποίες και μόνο γνωρίζει !).
Παράδεισος του ντόπινγκ
Για το ζήτημα του αντιντόπινγκ χρειάζονται χρήματα αλλά και ρυθμίσεις τις οποίες δεν ακούσαμε απ΄τη κυβέρνηση. Για να διενεργηθεί ένας έλεγχος από το Εθνικό Συμβούλιο Καταπολέμησης του Ντόπινγκ κάποιος (π.χ. μια αθλητική ομοσπονδία) πρέπει να τον παραγγείλει και να τον πληρώσει. Η μνημονιακή πολιτική των περικοπών έκανε τους αναγκαίους ελέγχους αδύνατους και πιο γόνιμο το έδαφος ανάπτυξης του ντόπινγκ. Για το ντόπινγκ θα θέλαμε να ακούσουμε για προληπτικές πολιτικές, για μέτρα για την πλατιά επιμόρφωση των αθλητών και ανάπτυξη προγραμμάτων πρόληψης κι ενημέρωσης στην εκπαίδευση. Για εναρμόνιση της αθλητικής νομοθεσίας με το δίκαιο που αφορά την δημόσια υγεία, τον ιατρικό κώδικα, την εισαγωγή, το εμπόριο και την διακίνηση φαρμακευτικών ουσιών, αλλά και τη δημιουργία ανεξάρτητου μη κυβερνητικού φορέα αντιντόπινγκ, ελεγχόμενου από την Διαρκή Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τον έλεγχο και τη Διαφάνεια στον Αθλητισμό. Είναι αναγκαία η θεσμοθέτηση ποσοστού από τα τηλεοπτικά δικαιώματα των επαγγελματικών πρωταθλημάτων υπέρ της έρευνας για την καταπολέμηση του ντόπινγκ. Ακόμα είναι αναγκαία η εναρμόνιση με τους διεθνείς κανονισμούς, στήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ (W.A.D.A.) και ενεργός συμμετοχή στις δράσεις του.
Κι ενώ στα μεγάλα προβλήματα δεν δρομολογούνται λύσεις, ενώ η υποχρηματοδότηση του ερασιτεχνικού αθλητισμού που σήμερα συνολικά δεν ξεπερνά τα 35 εκατομμύρια ευρώ για όλες τις Ομοσπονδίες είναι διαλυτική, ο Υφυπουργός δεν αντιτίθεται ούτε στην πώληση του ΟΠΑΠ.
Με αυτή του τη θέση και φυσικά με τη συνολική πολιτική υποταγής της τρικομματικής κυβέρνησης του μνημονίου που οδηγεί σε εξαφάνιση το ερασιτεχνικό σωματείο που είναι το κύτταρο του αθλητισμού, δεν καταλαβαίνουμε πως θα υλοποιηθούν εξαγγελίες του Υφυπουργού, όπως το ότι στις έδρες των περιφερειών θα ιδρυθούν γραφεία αθλητισμού τα οποία θα εξελιχθούν σε ευρύτερες μονάδες υποστήριξης της περιφερειακής πολιτικής με αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων (ποιών πόρων αλήθεια;). Ή το ότι θα ενισχυθούν προγράμματα μαζικού λαϊκού αθλητισμού, με ίδρυση φορέα μαζικού αθλητισμού, ή το ότι θα επανενταχτούν στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού οι αρμοδιότητες του μαζικού αθλητισμού καθώς και των αθλητών με αναπηρία.
Η πλήρης δυστοκία της κυβέρνησης στη χάραξη και άσκηση εθνικής πολιτικής για στήριξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού, αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι η πολιτική του μνημονίου που ασκεί, στερεί στους πολίτες όλα τα κοινωνικά αγαθά που δικαιούνται, μεταξύ των οποίων το βασικό για την υγεία τους, την ψυχική και σωματική τους ευεξία, τον αθλητισμό.