Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κυρίες και κύριοι, να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας. Αντικείμενο της σημερινής συζήτησης μαζί σας είναι η οριακή κατάσταση την οποία βρίσκεται ο αγροτικός τομέας. Μαζί μου είναι η Μίνα Ξηροτύρη βουλευτής του Συνασπισμού της Θεσσαλονίκης, που έχει συστηματικά ασχοληθεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα με τα θέματα των αγροτών, γεωργών, κτηνοτρόφων, αλιέων.
Είναι η Νατάσσα Θεοδωρακοπούλου, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, υπεύθυνη για το συντονισμό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Είναι ο Βαγγέλης Αποστόλου πρώην βουλευτής του Συνασπισμού που έχει ασχοληθεί συστηματικά με τα θέματα του αγροτικού τομέα. Και ο Νίκος Βουλγαράκης, υπεύθυνος του αγροτικού τμήματος του Συνασπισμού.
Θα ήθελα να ξεκινήσω επισημαίνοντας αυτό που όλοι διαπιστώνουμε. Οι αγρότες αγωνιούν. Ο κ.Σημίτης προχθές στη Βουλή είπε ότι οι αγρότες ευημερούν. Αυτό είναι ένα δείγμα του ότι η Κυβέρνηση είναι μακριά από την πραγματικότητα που βιώνουν με τρόπο οδυνηρό και δύσκολο οι αγρότες. Η κυβέρνηση εφησυχάζει.
Τα προβλήματα τα οποία σήμερα βρίσκονται σε οριακό σημείο είναι γνωστά. Ειδικότερα ο κ.Πρωθυπουργός ήξερε τι ψήφιζε στην Σύνοδο Κορυφής του Γκέτεμποργκ. Δικαιολογημένα βρίσκονται οι αγρότες σε αναστάτωση, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις σε βασικά ελληνικά προϊόντα, όπως το βαμβάκι, ο καπνός, το λάδι.
Οι κινητοποιήσεις των αγροτών έρχονται να διαψεύσουν την ικανοποίηση και την αισιοδοξία της κυβέρνησης, η οποία μέχρι χθες καθησύχαζε τους παραγωγούς και υποβάθμιζε ή απέκρυπτε τα αδιέξοδα της πολιτικής της. Αυτές οι κινητοποιήσεις μπορούν να θεωρηθούν συνέχεια και συνέπεια μιας κυβερνητικής πολιτικής, που επί χρόνια δεν κατάφερε να απαντήσει στα διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής γεωργίας.
Κατ επανάληψη ο Συνασπισμός έχει αναφερθεί στα προβλήματα αυτά. Κατ επανάληψη έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την ουσιαστική αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, γιατί εκτιμάμε ότι η συνέχιση της ίδιας κυβερνητικής τακτικής, θα απαξιώσει το επάγγελμα του αγρότη και θα οδηγήσει τον αγροτικό πληθυσμό σε σταδιακή εγκατάλειψη της υπαίθρου.
Θέλω να επισημάνω αυτά τα οποία προσπαθεί να αποκρύψει η κυβέρνηση. Το αγροτικό εισόδημα εξακολουθεί να μειώνεται. Η ελληνική αγροτική οικογένεια έχει εισόδημα σταθερά στο 50% του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι πραγματικές τιμές παραγωγού στην Ελλάδα το 2000, βρίσκονται στο 80% των τιμών του 1990, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η απασχόληση στον πρωτογενή τομέα μειώνεται με ετήσιο ρυθμό 2,95%, με συνέπειες την ερήμωση της υπαίθρου και την αύξηση της ανεργίας. Οι επενδύσεις, δημόσιες και ιδιωτικές, μειώνονται κατά 3% ετησίως, γιατί προσκρούουν στους προϋπολογισμούς λιτότητας. Στον προϋπολογισμό του 2002 για πρώτη φορά οι ενισχύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης μειώνονται κατά 3,4% από το FEOGA και προς τις εγγυήσεις σε σχέση με πέρσι, με συνέπεια την παραπέρα μείωση του εισοδήματος για τον επόμενο χρόνο.
Τι μέγεθος και ο πολυτεμαχισμός του αγροτικού κλήρου παραμένουν στο ίδιο επίπεδο, παρότι μεσολάβησαν δύο Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης. Τέλος, το εμπορικό γεωργικό ισοζύγιο εμφανίζει διαρκές έλλειμμα, με κύρια αιτία το διαρθρωτικό πρόβλημα της σχέσης της φυτικής προς τη ζωική παραγωγή και τις αυξημένες εισαγωγές των ζωοκομικών προϊόντων.
Κυρίες και κύριοι, θα ήθελα να επισημάνω πως αυτές οι διαπιστώσεις προκύπτουν μετά από τη διαχείριση δύο Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης, η διαχείριση των οποίων δεν άφησε τις αναγκαίες υποδομές ανάπτυξης και κοινωνικής προστασίας για την περιφέρεια, για τον αγρότη. Δεν κάλυψε τις έντονες περιφερειακές ανισότητες.
Διαχειρίστηκε τον αγροτικό τομέα όλα αυτά τα χρόνια η κυβέρνηση αποσπασματικά, χωρίς συγκεκριμένους στόχους, με αποτέλεσμα το σύνολο των χρημάτων που εισέρευσε στη χώρα μας από τις κοινοτικές ενισχύσεις, κατά κοινή ομολογία πλέον να μη δώσει τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές.
Λεφτά υπήρξαν. Το που πήγαν είναι το ερώτημα. Το αν πιάσανε τόπο είναι το κρίσιμο ερώτημα. Εάν έγιναν οι επιλογές με κριτήρια κοινωνικά και αναπτυξιακά είναι το σοβαρό πρόβλημα της πολιτικής ευθύνης. Δεν επιτεύχθηκε η αναγκαία αειφορική διαχείριση των φυσικών πόρων. Δεν βελτιώθηκε η ηλικιακή σύνθεση του αγροτικού πληθυσμού.
Η είσοδος των νέων αγροτών στον τομέα της παραγωγής γίνεται με χαμηλούς ρυθμούς. Οι υποδομές δεν είναι επαρκείς ώστε να συμβάλλουν στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας των γεωργικών προϊόντων. Ο δευτερογενής τομέας, μεταποίηση, τυποποίηση, εμπορία, αν και απορρόφησε σημαντικά κονδύλια εθνικών και κοινοτικών πόρων, βρίσκεται σε μειονεκτική και μη ανταγωνιστική θέση σε σχέση με τους αντίστοιχους τομείς των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
Οι συνοδευτικές διαρθρωτικές πολιτικές δεν εφαρμόστηκαν στο σύνολό τους, λόγω της χαμηλής εθνικής συμμετοχής και του πολύπλοκου συστήματος για την υλοποίησή τους. Η μη ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων, έχει οδηγήσει σε σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα. Δεν υπάρχει πολιτική αρδεύσεων, αν και σε αρκετές περιοχές η κατάσταση έχει φτάσει σε οριακό σημείο. Δεν υπάρχει εθνική πολιτική για τους υδάτινους πόρους.
Μεθαύριο το Σάββατο γίνεται στη Λάρισα ημερίδα, με την οποία προκύπτει ότι το πρόβλημα πια είναι οικολογικό, δεν υπάρχει νερό. Για να εξυπηρετηθούν οι συγκεκριμένοι αυτοί στόχοι, απαιτούνται θεσμοί, υπηρεσίες, μηχανισμοί. Αντί να προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση η κυβέρνηση, κατεδάφισε και το υπάρχον σύστημα.
Αντί να βελτιώσει τις δομές, διέλυσε και τις υπάρχουσες δομές. Στις αδυναμίες, τις ανικανότητες και την έλλειψη ολοκληρωμένης πολιτικής, οφείλονται κατά πρώτο λόγο αυτό που όλοι βλέπουμε, η σταδιακή διάλυση του Υπουργείου Γεωργίας και η κατάργηση εξειδικευμένων οργανισμών, όπως ο Οργανισμός Βάμβακος και Καπνού.
Σύμφωνα με όσα ίσχυαν, στο Υπουργείο Γεωργίας αρκούσε ο επιτελικός χαρακτήρας του, ενώ οργανισμοί και ανώνυμες εταιρείες συστάθηκαν για να αναλάβουν τα θέματα της διαχείρισης. Μέχρι σήμερα κάποιοι τέτοιοι οργανισμοί δεν έχουν λειτουργήσει ακόμη, αλλά και όσοι προχώρησαν μόνο προβλήματα προσέθεσαν.
Τελευταίο και κορυφαίο παράδειγμα, ο ΟΠΕΚΕΠΕ και ο τρόπος που χειρίστηκε τη συγκέντρωση του βαμβακιού, με συνέπεια την πρόσφατη απομάκρυνση του προεδρείου του. Η απαξίωση του Μητρώου Αγροτών, που η ίδια η κυβέρνηση χρηματοδότησε και κατάρτισε, όσο και η καθυστέρηση στη δημιουργία ελαιοκομικού και αμπελουργικού μητρώου.
Φαίνεται ότι η κυβέρνηση δεν έχει ανάγκη από τη χρήση βασικών εργαλείων για την άσκηση πολιτικής γης. Ακριβοπληρώθηκε το Μητρώο Αγροτών, αλλά αραχνιάζει στα ντουλάπια του γραφείου του Υπουργείου Γεωργίας. Και θα πρέπει να πληρωθεί εκ νέου η επικαιροποίησή του, γιατί δεν μπορεί πια να εφαρμοστεί, που σημαίνει ότι δεν υπάρχει εργαλείο για την εφαρμογή πολιτικών γης και για την προώθηση αγροτικής πολιτικής.
Θα ήθελα να επισημάνω κοντά σ αυτά την αδρανοποίηση του Συμβουλίου Αγροτικής Πολιτικής, παρά την αποκέντρωσή του σε νομαρχιακό και περιφερειακό πεδίο. Μονάχα να διαβάσει κανείς τους πανηγυρικούς που έχει εκφωνήσει ο κ.Πρωθυπουργός και οι εκάστοτε Υπουργοί Γεωργίας στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Αγροτικής Πολιτικής και θα έχει ένα πλήρες σενάριο για θέατρο του παράλογου που παίζεται σε βάρος του αγροτικού τομέα, για πειραματισμούς που γίνονται με πειραματόζωο την ελληνική κοινωνία, τον Έλληνα αγρότη.
Η κακή κατάσταση την οποία εμφανίζουν οι αγροτικοί συνεταιρισμοί δυο χρόνια μετά την ψήφιση του νόμου πλαισίου Αλέξανδρος Παπαναστασίου για τον εκσυγχρονισμό τους, δεν έχουν ακόμη συνταχθεί τα απαραίτητα Προεδρικά Διατάγματα για την έναρξη της εφαρμογής τους. Τους συνεταιρισμούς για την άσκηση κομματικής πολιτικής τους θέλει η κυβέρνηση. Τους συνεταιρισμούς ως εργαλεία για την προώθηση αγροτικής πολιτικής, δεν τους επιθυμεί.
Η πλειοψηφία των οργανώσεων λειτουργεί μονάχα χάρη στην παράνομη παρακράτηση ποσοστού των κρατικών ενισχύσεων. Δεν προωθήθηκαν οι διεπαγγελματικές οργανώσεις. Στα δύο χρόνια εφαρμογής του σχετικού νόμου, έχουν ιδρυθεί μόνο τέσσερις διεπαγγελματικές οργανώσεις, χωρίς καμιά ουσιαστική παρέμβαση στον κλάδο τους, αφού μέχρι σήμερα κάνουν μόνο δημόσιες σχέσεις, ακολουθώντας το ίδιο μοντέλο, το κακό μοντέλο διαχείρισης του τομέα, των πόρων και των πελατειακών σχέσεων.
Δεν υπάρχει λειτουργία της Τράπεζας Γης τέσσερα χρόνια μετά τη θεσμοποίησή της και καμιά πολιτική γης δεν έχει αρχίσει. Απουσιάζει με τρόπο εκκωφαντικό η έρευνα και η εκπαίδευση. Τα ιδρύματα του χώρου εξακολουθούν να υπολειτουργούν, η έρευνα και η εκπαίδευση δεν έχει καμιά σύνδεση με την αγροτική παραγωγή, δεν εξασφαλίζει στον αγρότη τη δυνατότητα της έγκαιρης και σύγχρονης προετοιμασίας για την αντιμετώπιση των σύνθετων προβλημάτων.
Η έλλειψη οργανισμών προϊόντων γίνεται εμφανής σε μια περίοδο απαραίτητης προστασίας των εξειδικευμένων κλαδικών οργανισμών. Το γάλα, το μπαμπάκι, ο καπνός, το λάδι. Η Κυβέρνηση αντί να προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση προχωράει στη κατάργηση των Οργανισμών των διαφόρων προϊόντων.
2001. Ξέρετε κυρίες και κύριοι να υπάρχει καμία πολιτική για το λάδι; Ξέρετε στο 2001 να υπάρχει καμία οργανωμένη, ολοκληρωμένη πολιτική μέσα στις δύσκολες συνθήκες για το μπαμπάκι και για τον καπνό και για προϊόντα με συγκριτικά πλεονεκτήματα ανταγωνιστικότητας εμφανή της Ελληνικής αγροτικής οικονομίας;
Δεν προστατεύεται η αγροτική παραγωγή όπως θα έπρεπε και η μερική κάλυψη των ζημιών και η καθυστέρηση στις πληρωμές είναι το κύριο χαρακτηριστικό του ΕΛΓΑ. Ο νόμος που ψηφίστηκε και δεν έχει αρχίσει ακόμη η υλοποίηση του προωθεί την ιδιωτικοποίηση στην ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής και για τον αγρότη θα ισχύει εκείνο που λένε, όποιος αντέχει. Οποιος δεν έχει, να κόψει το λαιμό του.
Η μη αποτελεσματική παραγωγή της αγροτικής δραστηριότητας. Η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ έπαψε να αποτελεί βασικό εργαλείο βοήθειας της αγροτικής παραγωγής. Εχει μετατραπεί σε εμπορική Τράπεζα. Δεν επελέγη η μετατροπή της σε αγροτοσυνεταιριστική Τράπεζα. Η μετατροπή της ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ σε εμπορική Τράπεζα και η εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο έχει ζημιώσει όχι μόνο την αγροτική δραστηριότητα, αλλά και την ίδια την Τράπεζα.
Δεν υπάρχει πολιτική αναδιάρθρωσης καλλιεργειών. Εξακολουθεί να είναι στα ζητούμενα ένα πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του αγροτικού τομέα. Οι στρεβλώσεις που δημιούργησε η εφαρμογή της κοινής αγροτικής πολιτικής από το 1981 έως σήμερα έχουν γιγαντώσει τις ενεργοβόρες δραστηριότητες σε βάρος δραστηριοτήτων που μπορούν να είναι ανταγωνιστικές, όπως τα οπωροκηπευτικά, η κτηνοτροφία, η βιολογική γεωργία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι εδώ και χρόνια έχει εκπονηθεί πρόγραμμα αναδιάρθρωσης των εσπεριδοειδών. Προϊόν τα εσπεριδοειδή με συγκριτικά πλεονεκτήματα και με συντριπτικό ανταγωνισμό από άλλες χώρες, αλλά δυστυχώς κι αυτό το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης των εσπεριδοειδών αραχνιάζει στα συρτάρια του Υπουργείου.
Ο κ.Πρωθυπουργός σε πρόσφατη επίσκεψη του στο Υπουργείο Γεωργίας πέρα από κάποιες καθυστερήσεις στη λειτουργία των Οργανισμών που διαπίστωσε έμεινε απόλυτα ικανοποιημένος από το έργο που επιτελείται. Εμφανίστηκε αισιόδοξος, ενώ με νεότερες δηλώσεις του μετά από επίκαιρες ερωτήσεις στη Βουλή εκφράστηκε θετικά για την πορεία της αγροτικής ανάπτυξης.
Οτι είχαμε λέει να δώσουμε στους αγρότες, τα δώσαμε. Χρησιμοποιώντας στατιστικά δεδομένα που όμως δεν συμφωνούν με αυτά της EUROSTAT. Προφανώς οι εκτιμήσεις της Κυβέρνησης γίνονται και στον αγροτικό τομέα με βάση τις λογικές και τις αλχημείες της δημιουργικής λογιστικής.
Αλλά ξέρετε, η πολιτική δεν είναι παραμύθι για να παραμυθιάζεται ο κόσμος και πολύ περισσότερο δεν είναι ταχυδακτυλουργία για να κρύβονται τα προβλήματα και να εμφανίζονται οι ουρανοί με τα άστρα της ευτυχίας εκεί που υπάρχουν οι δύσκολες πραγματικότητες που δεν μπορεί να τις βιώσει το αγροτικό νοικοκυριό.
Σήμερα ζητά ο κ.Πρωθυπουργός από τους αγρότες να ξεπεράσουν τις νοοτροπίες των επιδοτήσεων. Αλλα όμως έλεγε προεκλογικά ενόψει των εκλογών του 2000. Εχουμε εξασφαλίσει τους πόρους για τους αγρότες μέχρι το 2007 έλεγε ο κ.Πρωθυπουργός, ύψους 9 τρις δρχ. Αλλα προεκλογικά, άλλα σήμερα. Αυτή η διγλωσσία όμως δεν μπορεί να κρύψει την πολλαπλή ευθύνη της Κυβέρνησης.
Ευθύνεται η Κυβέρνηση γιατί δεν έχει σχεδιασμένη πολιτική για την ελληνική αγροτική παραγωγή στις δύσκολες συνθήκες της κοινής αγροτικής πολιτικής. Ευθύνεται η Κυβέρνηση γιατί δεν διαπραγματεύτηκε εγκαίρως και με σωστό τρόπο, αλλά παθητικά διεκπεραίωσε δυσμενείς αποφάσεις.
Ευθύνεται η Κυβέρνηση γιατί δεν έχει ακόμη και τώρα προετοιμαστεί παρά το ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα πιο δυσμενή αναθεώρηση της κοινής αγροτικής πολιτικής, παρά το ότι βρισκόμαστε μπροστά σε επικείμενη διεύρυνση της Ε.Ε. με χώρες που έχουν αγροτική παραγωγή, έχουν ανταγωνιστικά με μας προϊόντα και θα έχουν ανάγκη χρηματοδοτήσεων.
Αντί η Κυβέρνηση να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για να προχωρήσει στην διεκδίκηση μιας κοινής αγροτικής πολιτικής που θα διασφάλιζε το αγροτικό εισόδημα, προχώρησε στην παθητική προσαρμογή της με αποτέλεσμα τη διαρκή μείωση του αγροτικού εισοδήματος, το διαρκές έλλειμμα του αγροτικού εμπορικού ισοζυγίου, τη διαρκή συρρίκνωση του αγροτικού τομέα, τη σταθερή τάση εγκατάλειψης και ερήμωσης της υπαίθρου, την μετατροπή ενεργού παραγωγικού και κοινωνικού δυναμικού σε νέο πληθυσμό ανέργων.
Για τον Συνασπισμό η αγροτική πολιτική για τη στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής είναι οργανικό τμήμα της εθνικής αναπτυξιακής πολιτικής με κοινωνικές προτεραιότητες για την ανασυγκρότηση της υπαίθρου. Είναι προϋπόθεση για την αντιμετώπιση των περιφερειακών ανισοτήτων και της κοινωνικής αδικίας και ανασφάλειας.
Είναι όρος απαραίτητος για την αντιμετώπιση των πολύπλευρων αποκλεισμών που διαμορφώνουν στους αγρότες το αίσθημα της ασφυξίας, που διαμορφώνουν για την ύπαιθρο την οδυνηρή εμπειρία της διαρκούς εγκατάλειψης. Είμαστε στη διάθεση σας.
Γ.ΣΙΔΕΡΗΣ ("ΣΚΑΙ"): Για τη μορφή των κινητοποιήσεων, για το αν θα κλείσουν τους δρόμους ή όχι.
Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα υποδείξουμε εμείς στους αγρότες πως θα υπερασπιστούν τα δίκαια αιτήματα τους. Είναι υπόθεση των αγροτών, των Οργανώσεων τους, των φορέων τους. Ενα πρέπει να πούμε με τρόπο απερίφραστο. Οι αγρότες έχουν δίκιο. Η Κυβέρνηση δεν μπορεί να συγκαλύψει τις ευθύνες της.
Για τα θέματα του καπνού ο κ.Σημίτης γνώριζε τι ψήφιζε στο Γκέτεμποργκ. Δεν προετοίμασε σωστά τους αγρότες. Γνωρίζει ακόμη και σήμερα ότι μετά την αναστολή των δύο χρόνων τελειώνει το καθεστώς και βρίσκονται εις το έλεος του καιρού όλοι οι καπνοπαραγωγοί.
Είναι απαράδεκτο αυτό το οποίο το Υπουργείο Γεωργίας προωθεί στην σελίδα που έχει στο Διαδίκτυο. Οτι οι αγρότες πανικοβλήθηκαν διότι εγκαίρως ο Συνασπισμός με τον Ευρωβουλευτή του τον Αλέκο τον Αλαβάνο επεσήμανε το αδιέξοδο πρόβλημα. Αυτή η δαιμονοποίηση της προγραμματικής αντιπολίτευσης είναι αντιδημοκρατική ενέργεια.
Ο Συνασπισμός εγκαίρως επεσήμανε ότι θα δημιουργηθεί αδιέξοδο πρόβλημα. Η Κυβέρνηση παραμύθιαζε τους αγρότες προεκλογικά. Να αναλάβει η Κυβέρνηση τις ευθύνες της και να πει γιατί αποδέχτηκε παθητικά όσα ψηφίστηκαν, γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει προετοιμάσει εναλλακτική πρόταση, γιατί μέχρι σήμερα διορατικά δεν δίνει ουσιαστικές απαντήσεις στο πρόβλημα που είναι κρίσιμο και σοβαρό.
Αν επιχειρεί η Κυβέρνηση να κατασκευάσει αποπροσανατολιστικά διλήμματα και να κάνει πολωμένη συζήτηση γύρω από εντυπώσεις, θα μου επιτραπεί κι εμένα να πω ότι είναι μέγας εμπαιγμός να νομίζει ότι μπορεί να σφάζει τους αγρότες με το μπαμπάκι επί χρόνια και να τους λέει να βάλουν καπνό πάνω στην πληγή τους για να κλείνουν τα τραύματα από αυτή την ανάλγητη πολιτική.
κ.ΣΑΡΑΝΤΗΣ ("ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ"): Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να μου λύσετε μια απορία. Προς Θεού μόνο μη το εκλάβετε ως προσωπική μου μομφή προς το πρόσωπο σας είτε προς το Κόμμα σας. Γιατί άραγε όλα τα πολιτικά κόμματα θυμούνται τους αγρότες και τα προβλήματα τους όταν υπάρχουν τρακτέρ στους δρόμους και όλη την υπόλοιπη χρονιά τους ξεχνάνε;
Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η ερώτηση σας μου δίνει κι εμένα την ευκαιρία να πω προς Θεού μη το θεωρήσετε κι εσείς ως παράπονο αυτό που θα διατυπώσω. Σας δώσαμε έναν πλήρη φάκελο. Εχουμε ασχοληθεί συστηματικά από την επόμενη των εκλογών με τα ζητήματα των αγροτών.
Εχουμε φέρει το θέμα του καπνού, του μπαμπακιού, των εσπεριδοειδών, της κτηνοτροφίας, του λαδιού, τα προβλήματα που απασχολούν τους ψαράδες, όλα τα επιμέρους προβλήματα του αγροτικού τομέα τα έχουμε φέρει στο επίκεντρο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.
Αποτέλεσμα η Κυβέρνηση επιχειρεί όπως σας είπα προηγουμένως με την επιχειρηματολογία την οποία διατυπώνει και στο Διαδίκτυο, να πει ότι εμείς πανικοβάλλαμε τους αγρότες ότι δεν υπήρχε λόγος. Ολα είναι λυμένα τα προβλήματα.
Εμείς δεν θυμόμαστε τους αγρότες όταν είναι τρακτέρ στους δρόμους. Εχουμε επισημάνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει πολιτική ανασυγκρότησης της υπαίθρου χωρίς συγκροτημένη, ολοκληρωμένη αγροτική πολιτική. Η Ελληνική Κυβέρνηση ουδέποτε διαπραγματεύτηκε. Το λέω ευθέως. Δεν διαπραγματεύτηκε καμία Κυβέρνηση με τον σωστό τρόπο και δεν αξιοποίησε σωστά τους πόρους, που μπορούσαν να οδηγήσουν στις διαρθρωτικές αλλαγές.
Αρα εμείς θα εξακολουθήσουμε να επισημαίνουμε ότι τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες έχουν άμεσες επιπτώσεις και για την κοινωνική συνοχή και για την ανασυγκρότηση της υπαίθρου και για την ισόρροπη ανάπτυξη και για την αντιμετώπιση της διογκούμενης κοινωνικής αδικίας και για τον μη ορθολογικό τρόπο αξιοποίησης των εθνικών και των κοινοτικών πόρων.
Θα σας παρακαλούσαμε λοιπόν επειδή το ερώτημα σας είναι εύλογο, βάσιμο και αυτή προς τα έξω η εικόνα διαμορφώνεται από τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος που είναι άνισο, να γίνετε κι εσείς σύμμαχοι και διερμηνευτές του συνεπούς και επίμονου και σταθερού τρόπου με τον οποίο ο Συνασπισμός βάζει αυτά τα προβλήματα σε διαρκή προτεραιότητα.
Εχετε τον φάκελο. Στον φάκελο σας θα δείτε όλη την ενασχόληση. Αν δείτε και την ιστοσελίδα του Υπουργείου Γεωργίας θα διαπιστώσετε γιατί το Υπουργείο Γεωργίας ενοχλείται από την προγραμματική αντιπολίτευση του Συνασπισμού.
ΣΑΡΑΝΤΗΣ ("ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ"): Εγώ θα παρακαλέσω η επόμενη συνέντευξή σας να γίνει σε ανύποπτο χρόνο για τα αγροτικά θέματα.
Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εχετε δίκιο σε αυτό που λέτε γιατί πρέπει να σας ενημερώσω. Πρώτον 1η Δεκεμβρίου κάνουμε συνέδριο αγροτικό στη Θεσσαλονίκη. Εχουμε πραγματοποιήσει μέχρι στιγμής και την επερώτησή μας σε ανύποπτο χρόνο στη Βουλή και τις επίκαιρες ερωτήσεις μας και έχουμε πραγματοποιήσει συναντήσεις για τον καπνό, το λάδι και το βαμβάκι σε χρόο πράγματι ανύποπτο. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε άλλο.
Μ.ΞΗΡΟΤΥΡΗ: Στην επερώτησή μας που κάναμε για τη γεωργία στις αρχές του 2001 ακριβώς δώσαμε μια μεγάλη μάχη στο Κοινοβούλιο για τις δυσοίωνες καταστάσεις που διαμορφώνονταν με το βαμβάκι. Μάλιστα ο τότε Υπουργός ο κ.Ανωμερίτης μας κατηγόρησε και τότε ότι κινδυνολογούμε με αυτήν μας την τακτική. Ηταν πάρα πολύ νωρίς.
Εχω να σας πω μόνο για τα θέματα του καπνού δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα. Αμέσως μετά τα μέσα Μαϊου που έγινε η σχετική πρόταση της Επιτροπής για το θέμα της μείωσης των επιδοτήσεων καταθέσαμε ερώτηση. Δεν πήραμε καμία απάντηση και στις αρχές του κοινοβουλευτικού ελέγχου μετά το καλοκαίρι, κάναμε επίκαιρη ερώτηση στον Υπουργό που κι εκεί κατηγορηθήκαμε ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο ανησυχητικά όσο τα λέμε και ότι εν πάση περιπτώσει η Κυβέρνηση έχει το νου της και μπορεί να πράξει κλπ.
Θέλω να σας πω δηλαδή συμπληρωματικά με αυτά τα οποία είπε ο Πρόεδρος ότι όχι μόνο οι παραστάσεις ήταν τακτικές, αλλά ήταν και ιδιαίτερες επίκαιρες. Αμέσως μόλις λαμβάνονταν αποφάσεις σε κάποιο άλλο επίπεδο, δυσμενείς για τη χώρα καταθέταμε τις σχετικές παρατηρήσεις μας.
Όμως αυτός ο εφησυχασμός της Κυβέρνησης με τελευταίο αποκορύφωμα πριν 15 ημέρες ο Υφυπουργός ο κ.Αργύρης να με επιπλήξει στο Κοινοβούλιο ότι κάνω αντεθνική πολιτική για τα θέματα του βαμβακιού, όταν του ζήτησα στοιχεία που ήταν υποχρεωμένος να καταθέσει, για την εκτίμηση της παραγωγής, δεν ήταν υποχρεωμένος μόνο ως Υπουργός, οι υπηρεσίες τους είναι υποχρεωμένες να καταθέσουν αυτά τα στοιχεία, αλλιώς κράτος δεν υπάρχει και έλεγχος δεν υπάρχει.
Μόνο αντεθνική πολιτική δεν κάνει ένα Κόμμα το οποίο ζητάει να έχει όλα αυτά τα στοιχεία, τα οποία πραγματικά θα διαμορφώσουν τις προτάσεις μας για το πώς θα επιλύσουμε αυτά τα μεγάλα προβλήματα.
Γ.ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ("ΑΥΡΙΑΝΗ"): Κάτι πιο πρακτικό κ.Πρόεδρε. Αυτού του είδους οι αγροτικές κινητοποιήσεις έχουν επαναληφθεί πάρα πολλές φορές στο παρελθόν. Το πρόβλημα δεν έχει λυθεί και μάλλον δίνεται η αίσθηση ότι δημιουργείται ένα πολύ καλό άλλοθι για την Κυβέρνηση σε σχέση με τους κακούς αγρότες που κλείνουν τους δρόμους και τους καλούς οδηγούς που ταλαιπωρούνται. Τι εγγυάται ότι η συνέχιση πιο έντονων κινητοποιήσεων θα λύσουν κάποια στιγμή τα αγροτικά προβλήματα;
Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η κατάσταση που υπάρχει στον αγροτικό τομέα, η ένταση και η όξυνση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αγρότες είναι φανερό ότι θα δημιουργεί διαρκώς συνθήκες ανασφάλειας, ανησυχίας, αβεβαιότητας και κινητοποιήσεων στους αγρότες. Είναι μια κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα.
Δεν κατεβαίνουν στους δρόμους οι αγρότες διότι δεν έχουν τίποτα άλλο να κάνουν. Δεν είναι εξασφαλισμένη πια η παραγωγή τους, δεν έχει τιμή το προϊόν τους, δεν υπάρχει προοπτική να στηριχθεί το εισόδημα τους, αγωνιούν για το εάν θα μπορέσει το αγροτικό νοικοκυριό να σταθεί στα πόδια του και να καλύψει τις αυξημένες δαπάνες που χρειάζεται και για την παραγωγή, αλλά και για τις κοινωνικές ανάγκες διαβίωση, υγεία, παιδεία, ασφάλιση.
Ελπίζω και εύχομαι η Κυβέρνηση να μην υιοθετήσει την κουτοπόνηρη λογική του κοινωνικού αυτοματισμού. Ελπίζω και εύχομαι η Κυβέρνηση να καταλάβει ότι η συνέχιση αυτής της ανασφάλειας και της αναστάτωσης του αγροτικού τομέα είναι η χειρότερη εξέλιξη για την κοινωνική συνοχή και το αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης.
Επιτέλους η Κυβέρνηση οφείλει να πει, να ενημερώσει και τα Κόμματα και την κοινωνία και τους αγρότες, ενόψει της διεύρυνσης και ενόψει της νέας αναθεώρησης της ΚΑΠ πως προσέρχεται στο τραπέζι, τι συζητά, τι έχει σχεδιάσει για τη στήριξη του αγροτικού τομέα.
Αυτό είναι το ζητούμενο. Η Κυβέρνηση να μιλήσει με ποιες πολιτικές αντιμετωπίζει αυτό το μεγάλο πρόβλημα του αγροτικού τομέα που έχει φτάσει στο όριό του.
Η, θα έχουμε μια βίαιη εξάρθρωση και μια δραματική συρρίκνωση με αποτέλεσμα κοινωνικές και οικονομικές ανισορροπίες, ή θα υπάρξει διαρθρωτική πολιτική στήριξης με εναλλακτικές καλλιέργειες και με παρεμβάσεις οι οποίες θα εξασφαλίσουν θεσμικά, οικονομικά και πολιτικά την αισιοδοξία του αγρότη για το μέλλον του.
Αρα το πρόβλημα δεν πρέπει να μετατοπιστεί στην επικοινωνιακή διαχείριση του τρόπου με τον οποίο οι αγρότες διαμαρτύρονται και η Κυβέρνηση επιχειρεί να δαιμονοποιήσει τις κινητοποιήσεις των αγροτών, η επικοινωνιακή διαχείριση είναι ένα ακόμη δείγμα που με αναγκάζει να πω ότι η πολιτική όπως δεν είναι παραμύθι και πείραμα, έτσι δεν είναι και κόλπα επικοινωνιακά.
ΜΙΧ.ΚΟΥΡΜΟΥΣΗΣ ("ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ"):
Αν κατάλαβα καλά ο Συνασπισμός
συμπαρίσταται και μετέχει στις
κινητοποιήσεις των αγροτών. Επειδή ούτε το
βαμβάκι έχει τελειώσει ούτε ο καπνός, αλλά
έρχεται και το λάδι, δεν έχουν πληρωθεί
ακόμη οι αγρότες και δεν προλαβαίνουν και
επειδή είναι σίγουρο ότι σε λίγο καιρό, σε
δυο τρία τέσσερα χρόνια δεν θα υπάρχουν
επιδοτήσεις, κάτι πιο συγκεκριμένο. Τι
γίνεται; Πως το αντιμετωπίζουμε;
Και για να ολοκληρώσω ο κ.Δρυς προχθές που
τον συναντήσαμε, είπε ότι "εγώ καλώ όλους
σε διάλογο και τα Κόμματα και τις
πολιτικές δυνάμεις, γιατί είμαι νέος και
δεν ξέρω να ενημερωθώ και να δω πως θα τα
αντιμετωπίσουμε". Μια τοποθέτησή σας.
Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Συνασπισμός σας το είπα ευθέως εκτιμά πολιτικά και κοινωνικά ότι οι αγρότες έχουν δίκιο. Όταν οι κοινωνικές ομάδες δεν έχουν άλλο τρόπο να διεκδικήσουν το δίκιο τους παρά μονάχα να προβούν σε κινητοποιήσεις, είναι ευθύνη των Κυβερνήσεων, διότι σπρώχνουν τις κοινωνικές ομάδες προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι διπλή η ευθύνη των Κυβερνήσεων όταν τις δίκαιες, τις δικαιολογημένες κινητοποιήσεις προσπαθούν να τις δαιμονοποιήσουν με τη θεωρία του κοινωνικού αυτοματισμού.
Πολύ σωστά είπατε για το λάδι. Ούτε το βαμβάκι έχει τελειώσει βεβαίως ούτε ο καπνός έχει τελειώσει. Γι αυτό λέμε η Κυβέρνηση ποιες απόψεις έχει. Η άποψη ότι είναι καινούριος ο Υπουργός και δεν ξέρει δεν ευσταθεί. Δεν είναι θέμα εγκυκλοπαιδικών γνώσεων. Το Υπουργικό Συμβούλιο έχει αποφάσεις, είναι συλλογικό όργανο της Κυβέρνησης και ο Υπουργός προϊσταται ενός Υπουργείου. Τι λέει η Κυβέρνηση; Όπως ξέρετε δεν λέει τίποτε.
Για το λάδι το οποίο θα έρθει στη συνέχεια. Ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι η Κυβέρνηση είναι εκείνη η οποία προκειμένου να κάνει τις γνωστές διαχειριστικές διαδικασίες, να κρατήσει δηλαδή την παραγωγή του λαδιού στους 450.000 τόνους, επινόησε το σύστημα του επιλέξιμου λαδιού, όπως και με το βαμβάκι η ίδια πατέντα, προωθώντας αλλαγές στις ελαιοκομικές ζώνες μέσω της μείωση των συντελεστών με αποτέλεσμα χιλιάδες παραγωγοί να είναι έξω από τις προδιαγραφές.
Αντί παράλληλα το Υπουργείο Γεωργίας να βελτιώσει και να ενισχύσει τις διαρθρωτικές παρεμβάσεις και τις πολιτικές στήριξης, αφήνει και το λάδι στην τύχη του. Και ξέρετε τι γίνεται με το λάδι και με τη βρώσιμη ελιά και μάλιστα σε περίοδο ανομβρίας όπως είναι η φετινή.
Εμείς για όλα αυτά τα ζητήματα και καταθέτουμε προτάσεις και θα ενοχλήσουμε και κοινοβουλευτικά και πολιτικά την Κυβέρνηση.
Θέλω να σας θυμίσω με την ευκαιρία της ερώτησης ότι ο Συνασπισμός είναι το μοναδικό Κόμμα και το πρώτο Κόμμα, που στην προηγούμενη Βουλή κατέθεσε πλήρες πρόγραμμα αγροτικής πολιτικής με τον τότε Βουλευτή τον Βαγγέλη Αποστόλου στο Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής του οποίου είχαμε ζητήσει και τη συγκρότηση και είχαμε υποδείξει και εναλλακτικές προτάσεις.
Αυτή τη στιγμή η ελληνική Κυβέρνηση δεν κάνει για το λάδι αυτά που κάνει η ισπανική Κυβέρνηση, αυτά που κάνει η ιταλική Κυβέρνηση. Η ελληνική Κυβέρνηση δεν κάνει για το βαμβάκι αυτά που κάνουν κι άλλες Κυβερνήσεις και μάλιστα και στον βιομηχανικό τομέα η ελληνική Κυβέρνηση για το βαμβάκι δεν ενισχύει την ελληνική κλωστοϋφαντουργία, με συγκριτικά πλεονεκτήματα ασυναγώνιστα στην παραγωγή και στην ποιότητα.
Αρα εάν θέλουμε να μιλήσουμε με όρους ουσίας εμείς και προτάσεις θα καταθέσουμε και συζήτηση θα επιδιώξουμε και έλεγχο θα ασκήσουμε γιατί έχουμε προτάσεις. Εχουμε προτάσεις ειδικά γι αυτά τα τρία προϊόντα που αντιμετωπίζουν προβλήματα και για άλλα προϊόντα εσπεριδοειδή, λάδι, οπωροκηπευτικά, κτηνοτροφία, καπνό, βαμβάκι έχουμε ολοκληρωμένες μελετημένες προτάσεις και επίσης οφείλουμε να πούμε ότι και στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης περισσότερο έλεγχο ασκούν οι δυο μας Ευρωβουλευτές γι αυτά τα ζητήματα και λιγότερη αποτελεσματική διαπραγμάτευση κάνουν οι Υπουργοί Γεωργίας και οι υπηρεσιακοί τους παράγοντες.
Μ.ΞΗΡΟΤΥΡΗ: Στην υπόθεση για τα θέματα του λαδιού είναι πολύ σημαντική με την έννοια ότι το θεσμοθετημένο δικαίωμα που έχουν οι ελαιοπαραγωγοί να πάρουν προκαταβολές για την παραγωγή τους, έτσι όπως υπάρχει αυτή η μεγάλη σύγχυση και η μεγάλη ανεπάρκεια του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν θα προλάβουν να την πάρουν μέχρι τα Χριστούγεννα. Αυτά είναι θέματα καθημερινότητας και βέβαια μπορούμε να λέμε για τα γενικότερα θέματα πράγματι τις ανάγκες της αγροτικής μας πολιτικής, αλλά εδώ η Κυβέρνηση δεν έχει ούτε αυτή την ευαισθησία.
Οσον αφορά το θέμα της επεξεργασίας και της ποιότητας του λαδιού, αυτό είναι ένα άλλο θέμα πολύ μεγάλο, ότααν το λάδι φεύγει από εμάς με 450 δρχ. για να πωλείται με 2.000 μετά την επεξεργασία του που έχει σε άλλες χώρες.
Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εδώ όχι μόνο δεν προωθεί τα πρακτικά και συγκεκριμένα θέματα, αλλά εκβιάζει τους αγρότες να αποδεχτούν τις ρυθμίσεις και να υπογράψουν υπεύθυνες δηλώσεις προκειμένου να μην χάσουν τις προκαταβολές.
κ.ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Να πω δυο κουβέντες μόνο. Οχι μόνο προτείνουμε πολιτική όπως λέει ο Πρόεδρος, αλλά το λάδι ξέρετε ότι το πήγαμε στο Ευρωκοινοβούλιο και το κάναμε έκθεση και είπαμε σε όλους τους Ευρωβουλευτές "ελάτε εδώ με δείγματα" τους δώσαμε και δοκίμασαν το λάδι και μας λένε "αυτό είναι το ελληνικό λάδι; Εμείς δεν έχουμε φάει τέτοιο λάδι".
Θέλω να πω κάτι για το βαμβάκι. Ο μήνας έχει 22, 24 του μηνός είναι για όλους γνωστό ότι πρέπει να κατατεθεί επιτέλους, το site του Υπουργείου Γεωργίας λέει τώρα θα καθοριστεί η τιμή για το βαμβάκι. Προσέξτε κοροϊδία για να καταλάβετε γιατί ο αγρότης που όσο κι αν δεν ξέρει στη λεπτομέρεια τις πολιτικές, διαισθάνεται όμως την καταδίκη του.
Τώρα -λέει- θα καθοριστεί. 27 του μηνός είναι διαχειριστική Επιτροπή. Προσπαθούμε μέρες να πάρουμε τι έχει στο μυαλό του το Υπουργείο Γεωργίας λες και είναι ένα πράγμα το οποίο δεν ξέρω πως θα γεννηθεί. Δηλαδή δεν είναι πραγματική η ποσότητα του βαμβακιού η οποία έχει παραχθεί φέτος από πάνω από 4 εκ. στρέμματα βαμβάκι. Είναι κρατικό μυστικό αυτή τη στιγμή που μιλάμε για τα πολιτικά Κόμματα, τι προτίθεται να δώσει, που σε 2 ημέρες θα το δώσει, θα το δούμε και δεν μας λέει κανένας.
Ν.ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ και ελπίζουμε να τα ξαναπούμε σύντομα με το ίδιο θέμα.
To Γραφείο Τύπου