Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
04/12/2001

Συνάντηση αντιπροσωπείας του ΣΥΝ με τον Υπουργό Εσωτερικών

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος και οι Σπύρος Λυκούδης, Στέργιος Πιτσιόρλας και Ολγα Ζαχαριάδου, μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, συναντήθηκαν σήμερα με τον Υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης κ Κώστα Σκανδαλίδη.

Μετά το τέλος της συνάντησης έγιναν δηλώσεις:

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είχαμε μια συστηματική ενημέρωση από τον κ. Υπουργό τον κ.Σκανδαλίδη για τους σχεδιασμούς του Υπουργείου του. Ξέρετε ότι ο Συνασπισμός θεωρεί τα ζητήματα της Αυτοδιοίκησης, της αποκέντρωσης, της διοικητικής μεταρρύθμισης, όπως και το θέμα του πολιτικού συστήματος και του εκλογικού νόμου πάρα πολύ σοβαρά και έπ' αυτών πιστεύουμε ότι χρειάζεται μεταξύ όλων των πολιτικών Κομμάτων να υπάρχει διάλογος.

Μας ενδιαφέρει να προωθούμε την άποψή μας, ότι σε όλα αυτά τα ζητήματα έχουμε τρομακτικές καθυστερήσεις και στρεβλώσεις ως χώρα. Με αυτή την έννοια θεωρούμε θετική κάθε πρωτοβουλία που έχει ως στόχο να γίνουν βήματα επίλυσης αυτών των προβλημάτων.

Ακούσαμε από τον κ. Υπουργό τους σχεδιασμούς του Υπουργείου του για τα ζητήματα που σχετίζονται με την Αυτοδιοίκηση, με τη Διοίκηση, με την αντιμετώπιση των προβλημάτων της χρηματοδότησης των Κομμάτων και άλλα.

Εμείς σε αυτό το διάλογο θα καταθέσουμε αναλυτικές προτάσεις για όλα τα θέματα, όλα τα ζητήματα τα οποία σκοπεύει και σχεδιάζει ν' ανοίξει ο κ. Υπουργός, θα τα αντιμετωπίσουμε με προγραμματικές προτάσεις και με αναλυτικές θέσεις.

Επί της ουσίας των προτάσεων μπορεί να υπάρξει σκληρή αντιπαράθεση, όμως αυτό θα είναι χρήσιμο. Γιατί πρέπει να συζητήσουμε αυτά τα θέματα. Θεωρούμε θετική την πρωτοβουλία να ανοίξουν αυτά τα ζητήματα, αρκεί να μην μείνουν όλα αυτά τα θέματα στο επίπεδο του σχεδιασμού.

Ξέρετε, για να μην χρειάζεται να κάνετε και διάφορες ερωτήσεις, ότι η θέση του Συνασπισμού είναι παγία και σταθερή. Εμείς ζητάμε αλλαγή του εκλογικού νόμου και εφαρμογή της Απλής Αναλογικής.

Ευχαρίστησα τον κ.Υπουργό, θα έχουμε συνέχεια σε αυτές τις ανταλλαγές απόψεων και στα πλαίσια της Διακομματικής η οποία νομίζω συνέρχεται την άλλη Τρίτη για τα ζητήματα των οικονομικών των Κομμάτων, αλλά και στα άλλα θέματα των θεσμικών αλλαγών και προετοιμασιών που προωθεί.

Είναι αυτονόητο ότι και για τις Δημοτικές - Νομαρχιακές Εκλογές θεσμικές και διοικητικές μεταρρυθμίσεις δεν μπορούν να γίνουν τώρα, μας ενδιαφέρουν όμως οι διαδικασίες συζήτησης αυτών των θεμάτων. Και πάλι να ευχαριστήσω τον κ. Υπουργό γι' αυτή την αναλυτική ενημέρωση την οποία μας έδωσε.

Κ.ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Παίρνω τη σκυτάλη των ευχαριστηρίων, να ευχαριστήσω κι εγώ με τη σειρά μου για τη φιλοξενία και την υποδοχή από το Συνασπισμό και από τον Πρόεδρό του. Όπως σας είπε ο κ. Κωνσταντόπουλος έχω παρουσιάσει τις πολιτικές μας και τις θέσεις μας, αλλά κυρίως τις διαδικασίες που πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνουν προκειμένου να διαμορφωθούν οι τελικές προτάσεις για βασικά ζητήματα αλλαγών που απαιτούνται σε όλα τα επίπεδα οργάνωσης του πολιτικού συστήματος και της δημόσιας διοίκησης και της Αυτοδιοίκησης στη χώρα μας.

Πιστεύω ότι η ίδια η συνταγματική Αναθεώρηση υπαγορεύει την ενεργοποίηση των σχετικών άρθρων του Συντάγματος όχι μόνο σε ό,τι αφορά το γράμμα τους αλλά και το πνεύμα τους και απαιτεί μια σειρά από θεσμικές παρεμβάσεις, ούτως ώστε να υπάρξει καλύτερη λειτουργία της Δημοκρατίας μας.

Νομίζω ότι σε αυτή τη συζήτηση υπήρξε μια γόνιμη παράθεση απόψεων και ένα πάρα πολύ καλό κλίμα. Αυτό με κάνει να είμαι αισιόδοξος ότι τελικά τα Κόμματα θα βρουν ένα κοινό δρόμο προκειμένου να αντιμετωπίσουν αυτά τα μείζονα προβλήματα της Δημοκρατίας που απασχολούν σήμερα τη χώρα. Ανάμεσα στα οποία είναι και όλα τα θέματα που έθιξε και ο Πρόεδρος του Συνασπισμού.

Σας ενημερώνω ότι την Τρίτη θα συνεδριάσει η Διακομματική Επιτροπή, όπου το πρώτο θέμα θα είναι η χρηματοδότηση των κομμάτων, ο νόμος για την χρηματοδότηση των κομμάτων και η ενημέρωση για την πορεία του εκσυγχρονισμού της εκλογικής διαδικασίας. Θα μπουν θέματα που αφορούν αργότερα τη Χάρτα της Αυτοδιοίκησης, τις μητροπολιτικές περιοχές, τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης. Θα μπουν θέματα που έχουν σχέση με τις εφαρμοστικές πράξεις του Συντάγματος.

Αυτή η ατζέντα των θεμάτων κάθε φορά που θα είμαστε έτοιμοι, για να μην δημιουργείται και η εντύπωση ότι η Κυβέρνηση απλά ανοίγει τα θέματα και δεν έχει θέση, θα μπαίνει στη συζήτηση στη Διακομματική Επιτροπή.

Ελπίζω ότι αυτό, θα είναι μια καλή αφετηρία προκειμένου να υπάρξει η καλύτερη δυνατή σύνθεση απόψεων -επαναλαμβάνω- με τη διατήρηση της αυτονομίας του κάθε Κόμματος στο κάθε θέμα να λέει τη γνώμη του και να την υποστηρίζει με όση δύναμη απαιτείται και με όση δύναμη θέλει το ίδιο.

Νομίζω ότι ήταν μια καλή διαδικασία, μια καλή συζήτηση, μια γόνιμη συζήτηση. Και πάλι ευχαριστώ για την φιλοξενία.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου