Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
31/07/2012

Ομιλία της Νάντιας Βαλαβάνη στη συζήτηση-διαβούλευση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για την ΑΤΕ

Αγαπητές φίλες και  φίλοι,

Σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας στη σημερινή ανοιχτή συζήτηση-διαβούλευση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. Θα μου επιτρέψετε να περιοριστώ στην επισήμανση τριών μόνο πλευρών της σημασίας του deal με το οποίο μια μεγάλη και ιστορική δημόσια τράπεζα ουσιαστικά ειδικού σκοπού «χαρίστηκε» σε μια ιδιωτική Τράπεζα με κεφάλαιο συναλλαγής τα χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων  προς ζημιά του δημοσίου συμφέροντος, του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας της χώρας, των 5.500 εργαζόμενων στην Τράπεζα και μερικών χιλιάδων ακόμα στις κρατικοσυνεταιριστικές επιχειρήσεις της αλλά και εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων αγροτών, κτηνοτρόφων και ψαράδων – προς ζημιά της εργαζόμενης πλειοψηφίας της Ελληνικής κοινωνίας, που εκτείνεται όχι μόνο στον παρόντα χρόνο, αλλά με ιδιαίτερο τρόπο εισχωρεί βαθιά στο μέλλον της.

 

Πρώτη πλευρά: Η διάλυση της ΑΤΕ με τη δημιουργία «κακής» Τράπεζας που τίθεται υπό εκκαθάριση σε βάρος των Ελλήνων φορολογούμενων και «καλής» Τράπεζας, η οποία παραχωρείται χαριστικά στην Τράπεζα Πειραιώς, με το ΤΧΣ, δηλ. με τμήμα του χρέους που πληρώνουν και πάλι οι Έλληνες φορολογούμενοι, νʼ  αναλαμβάνει να καλύψει τη διαφορά παθητικού-ενεργητικού και την ανακεφαλαιοποίηση της, αφού έχει μόλις ανακεφαλαιοποιήσει - και πάλι με χρήματα που καλείται να πληρώσει ο λαός μας ως τμήμα του χρέους - την ίδια την Τράπεζα Πειραιώς, συντελέστηκε με τα ΦΕΚ 2208 και 2209 που εκδόθηκαν νύχτα την 27η Ιουλίου 2012 και υπογράφουν δύο παντελώς άγνωστες κυρίες: Η πρώτη ως εκπρόσωπος της Επιτροπής Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων της Τράπεζας της Ελλάδας και η δεύτερη ως εκπρόσωπος της Επιτροπής Μέτρων Εξυγίανσης της ίδιας Τράπεζας. Που βρίσκεται μέσα σε όλα αυτά η τρικομματική κυβέρνηση και η Βουλή; Η πρώτη κρύβεται ολόκληρη πίσω από τις 2 κυρίες, υπηρεσιακούς παράγοντες της ΕΤΕ. Όσο για τη δεύτερη, μιας τέτοιας ιστορικής σημασίας απόφαση, έγινε δυνατό να περάσει ερήμην της, με πλήρη αδιαφάνεια και με άγνωστες διαδικασίες και υπογραφές υπαλλήλων του Ευρωσυστήματος, στο οποίο ανήκει η μόνο κατʼ  όνομα Τράπεζα της Ελλάδας, χάρη στο Νόμο 4046/2012 του κ. Βενιζέλου, που επιπλέον φρόντισε νʼ  απαλλάξει νομοθετικά τον εαυτό του και τη Διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας απʼ οποιαδήποτε ποινική ευθύνη. Χρειάστηκε να περάσουν 3 μέρες ακόμα και να υπάρξουν κινητοποιήσεις εργαζομένων και αγροτών σε διάφορες πόλεις της χώρας, για να εμφανιστεί ανακοίνωση της Τ.τ.Ε., δηλ. του κ. Προβόπουλου, στις 30.07.2012, η οποία να εξηγεί ότι οι αποφάσεις λήφθηκαν «σε συνεννόηση με την κυβέρνηση και την Τρόικα» και «κατʼ  εφαρμογή του Μνημόνιου», «βάσει» του οποίου «ο μέτοχος», δηλ. το Ελληνικό Δημόσιο, «ΔΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΙΣ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΜΕΣΩ ΤΟΥ Τ.Χ.Σ.»… Ας σημειωθεί ότι  στα ΦΕΚ αναφέρεται ότι ο Μέτοχος αρνήθηκε πεισματικά ν΄ ανταποκριθεί σε επανειλλημένες προσκλήσεις της Τ.τ.Ε. να προχωρήσει ως όφειλε σε ανακεφαλαιοποίηση της ΑΤΕ μετά το κουτσούρεμα των κεφαλαίων της από το κούρεμα του PSI.

 

Μʼ άλλα λόγια, η απόφαση για ανάκληση της άδειας λειτουργίας της ΑΤΕ αποτελεί μνημείο πολιτικής υποκρισίας. Επιχειρείται μια καθαρά πολιτική επιλογή, απόλυτα προσχεδιασμένη και ουσιαστικά προαναγγελθείσα, η οποία προκύπτει με άμεσο τρόπο από το Μνημόνιο και από τη βασική κατεύθυνση της πολιτικής του στόχευσης για τσάκισμα του ρυθμιστικού ρόλου του δημόσιου, εν προκειμένω σε σχέση με τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας, και για τη μεταφορά τεράστιων πόρων που ανήκουν σε όλο τον Ελληνικό λαό σε μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, ενώ οι φορολογούμενοι φορτώνονται όλες τις ζημιές, δημόσιες και προπαντός ιδιωτικές, του χρηματοπιστωτικού τομέα, να επενδυθεί εκ των υστέρων με καθαρά εικονικές διαδικασίες και να αιτιολογηθεί  με την οικονομική επιχειρηματολογία της «μη βιωσιμότητας». Στην ίδια και χειρότερη κατάσταση με την Αγροτική, οι αντίστοιχες ιδιωτικές Τράπεζες, μαζί και η καινούργια κάτοχος της, ανακεφαλαιοποιήθηκαν με δημόσιο χρήμα. Ο μόνος λόγος που καθιστά αδύνατο να γίνει το ίδιο με την Αγροτική, άρα την καθιστά μη βιώσιμη, είναι ο δημόσιος χαρακτήρας της. Άρα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, εφόσον βρεθεί σε θέση διακυβέρνησης, ακυρώνοντας τα Μνημόνια και τους εφαρμοστικούς τους νόμους και αντιστρέφοντας τη χαριστική της πώληση μπορεί να αποκαταστήσει τη βιωσιμότητα της ΑΤΕ προς όφελος εργαζόμενων, των αγροτών και της ελληνικής κοινωνίας. 

 

Δεύτερη πλευρά: Η απόφαση  διάλυσης της ΑΤΕ και μεταβίβασης των καθαρών περιουσιακών της στοιχείων στην Τρ. Πειραιώς προκαλεί εκρηκτικά προβλήματα  που έχουν σχέση με:

Α.Το εργασιακό, καθώς οι εργασιακές σχέσεις μένουν πίσω, μαζί με τις κρατικοσυνεταιριστικές επιχειρήσεις της ΑΤΕ, στην «κακή» Τράπεζα. Και οι μεν εργαζόμενοι της ΑΤΕ οδηγούνται στην Πειραιώς σε καθεστώς εργασιακής δουλοπαροικίας, ενώ οι εργαζόμενοι των άλλων επιχειρήσεων του ομίλου οδηγούνται στο ΤΑΙΠΕΔ για πώληση ή εκκαθάριση – και στις δύο περιπτώσεις, στην ανεργία.

Β. Την αγροτική πίστη και τους όρους συνέχισης της ύπαρξης πρωτογενούς παραγωγής, θέτοντας σε περίοδο βαθιάς κρίση σε όλη του την έκταση επίσης το εκρηκτικό και ζωτικό για ολόκληρο τον ελληνικό λαό πρόβλημα της έλλειψηςδιατροφικής επάρκειας, αλλά και το πρόβλημα παραγωγής ποιοτικών τροφίμων.

Γ. Το πρόβλημα της ιδιοκτησίας της υποθηκευμένης αγροτικής γης και από την άποψη της ενδεχόμενης αλλαγής χρήσης της, με «ηλιακά» πάρκα και παραθαλάσσιες τουριστικές «αξιοποιήσεις» χαντακώνοντας τις προοπτικές μιας ανάπτυξης πραγματικά σε όφελος του λαού και του τόπου.

Μέσα ακριβώς  από τα επιμέρους αυτά θέματα, που το καθένα από μόνο του είναι ιδιαίτερα σημαντικό, αναδεικνύεται το κεντρικό κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα της χώρας μας:

Θα συνεχίσουμε στο δρόμο της αποανάπτυξης, της ολοκληρωτικής διάλυσης του παραγωγικού ιστού, της καταστροφής του πιο σημαντικού παραγωγικού δυναμικού της πατρίδας μας, των ίδιων των εργαζομένων αντρών και γυναικών, που καθημερινά οδηγούνται μαζικά στην ανεργία και την φτώχεια; Των νέων ανθρώπων, της πιο μορφωμένης γενιάς στην ιστορία της χώρας, που ωθούνται μαζικά στη μετανάστευση σε ρόλο μονόδρομου;

Ή θα χαράξουμε μια πορεία παραγωγικής ανασυγκρότησης, ας πούμε όπως την έχει περιγράψει σε γενικές γραμμές ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά;

Εμείς έχουμε δώσει  τη δική μας απάντηση και θα επιχειρήσουμε  να την επεξεργαστούμε  με βάση τις  εξελίξεις της πραγματικότητας. Εσείς θα πρέπει να δώσετε τη δική σας απάντηση σʼ  αυτό το προγραμματικό αίτημα, και σήμερα μπορείτε να τη δώσετε κυρίως με όρους κινήματος.

 

Τρίτη και τελευταία πλευρά: Το ερώτημα που τίθεται σήμερα είναι τι κάνουμε, τι μπορούμε να κάνουμε για να  ανατρέψουμε την διάλυση και την ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ.

Εμείς ως κόμμα  της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν μπορούμε και πριν απ΄ όλα δεν θέλουμε να συμπεριφερθούμε όπως έκαναν παραδοσιακά τα κόμματα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης όλα τα προηγούμενα χρόνια. Που έδιναν υποσχέσεις ότι θα ακυρώσουν τις αποφάσεις μόλις αναλάβουν την Κυβέρνηση ουσιαστικά καθησυχάζοντας όλους εκείνους που θα έπρεπε νʼ  ανησυχούν ιδιαίτερα.

Γι΄ αυτό σας  λέμε καθαρά ότι ανεξάρτητα από το τι θα κάνουμε εμείς αν ο λαός μας φέρει σε θέση κυβερνητικής ευθύνης, θα πρέπει να σκεφτείτε τι θα κάνετε σήμερα εσείς.

Οι αγώνες δεν  υποκινούνται από πολιτικά κόμματα, μόνο απʼ  τις ίδιες τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες. Και σήμερα μια απόφαση σαν αυτή για την ΕΤΕ φέρνει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους ακόμα πιο πολύ με την πλάτη στον τοίχο.

Ξέρετε ότι  η Αριστερά γεννήθηκε μέσα από  τους εργατικούς και λαϊκούς αγώνες, γι΄ αυτό δε μπορεί παρά να πιστεύει στη δύναμη και την αποτελεσματικότητα τους. Πιστεύουμε ταυτόχρονα στη συνδυασμένη δράση μέσα κι΄ έξω απ΄ τη Βουλή. Η ανάπτυξη ενός ευρύτατου κοινωνικού μετώπου εργαζομένων στις τράπεζες και σε όλους τους τομείς του δημόσιου κι ιδιωτικού τομέα, αγροτών, κτηνοτρόφων και ακτιβιστών για μια καλύτερη ποιότητα ζωής μπορεί και στις σημερινές ασφυκτικές συνθήκες να δημιουργήσει την αναγκαία πολιτική και κοινωνική δυναμική απόκρουσης και ανατροπής αυτών των αποφάσεων. Μπορεί να φέρει πιο κοντά ένα άλλο απʼ  αυτό που μας προορίζουν μέλλον.

Για το σκοπό  αυτό γίνεται και η σημερινή μας ανοιχτή σύσκεψη-διαβούλευση. Περιμένουμε τη συμβολή όλων με ιδέες και προτάσεις για τη διαμόρφωση μιας δικής σας, τελικά, γραμμής κοινής αγωνιστικής σύμπλευσης που θα μας βρει στο πλευρό σας.