Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
21/08/2012

Συνέντευξη του Πάνου Σκουρλέτη, Εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, στο ΒΗΜΑ FM

- Έχουμε αυτές τις δηλώσεις των τριών στελεχών σας και θα ήθελα να σας ρωτήσω αν τελικά το θέμα της παραμονή ή όχι στο ευρώ είναι ένα θέμα «κόκκινης γραμμής» για τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Γνωρίζετε αν από αυτά τα τρία στελέχη έθεσε κάποιο θέμα εξόδου από το ευρώ; Νομίζω ότι κανένας για να είμαστε απόλυτα ακριβείς και να μιλάμε επί πραγματικών γεγονότων. 

- Νομίζω ότι η δήλωση του κ. Στρατούλη για το ότι το νόμισμα δεν είναι φετίχ…

Λάθος. Είναι τελείως διαφορετικό και νομίζω ότι αυτό δεν σχετίζεται με την επιλογή της εξόδου από την ευρωζώνη, που άλλωστε δεν είναι η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτά τα είπαμε και προεκλογικά. Είναι προφανές ότι η ΝΔ ακολούθησε μια πολιτική παραποίησης των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ και εκτιμήθηκαν αυτά από τον κόσμο, ο κόσμος ψήφισε και έχει καταλάβει πια κανείς ποιος είναι και με τι και κυρίως ποια πολιτική οδηγεί στο τυφλό αδιέξοδο και άρα εκ των πραγμάτων και στην έξοδο από την ευρωζώνη. 

- Μήπως βοηθάνε λίγο και οι δηλώσεις των στελεχών σας; Δηλαδή είναι τόσο θολές, ώστε να αφήνουν περιθώρια παρερμηνειών. Ας πούμε η δήλωση του κ. Στρατούλη ότι το νόμισμα δεν είναι φετίχ θα μπορούσε από κάποιον να ερμηνευθεί και νομίζω χωρίς να παραβιάζει το νόημά της ως και το τι έγινε κι αν πάμε στη δραχμή.

Ναι, αλλά θα μπορούσε, όπως είπατε και εσείς, να ερμηνευτεί από κάποιον κακοπροαίρετο θα έλεγα εγώ. Εμείς έχουμε πει ότι το νόμισμα ουσιαστικά, το ευρώ είναι ένα πέπλο και πίσω από αυτό το πέπλο ασκούνται πολιτικές και εκεί είναι το ζήτημα. Το πρόβλημα, λοιπόν, είναι στις ακραίες αντικοινωνικές νεοφιλελεύθερες πολιτικές που κυριολεκτικά γονατίζουν όλη την Ευρώπη και βέβαια τσακίζουν πολύ περισσότερο την Ελλάδα μέσω του μνημονίου. Εκεί, λοιπόν, εστιάζουμε την κριτική μας. Εκεί είναι η διαφορά μας. Εκεί πια έχει ανοίξει και η συζήτηση στην ίδια την Ευρώπη. Δηλαδή, αν σήμερα αμφισβητείται κάτι όχι μόνο από την αριστερά είναι το εάν οι πολιτικές της κ. Μέρκελ, που είναι οι ακραία νεοφιλελεύθερες πολιτικές, μπορούν να σώσουν την ίδια την Ευρώπη και να την διατηρήσουν στη ζωή. 

- Αυτές οι απόψεις, έτσι όπως διατυπώνονται, εσείς πιστεύετε ότι βοηθούν την εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ ως όχι ενός 3ου ή 4ου κόμματος πλέον, αλλά ως του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Βλέπω ότι αποτελούν τριγμούς ακόμα και στο εσωτερικό.

Είναι διαφορετική η ερμηνεία που κάνει η ΝΔ όπου προσπαθεί να κρύψει τα αποτελέσματα της πολιτικής της και να πει ουσιαστικά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ - και χθες το είπαν και για μένα που έκανα μια δήλωση, μέσω του κ. Κεδίκογλου που βγήκε και είπε ότι επισήμως πια ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ μιλάει υπέρ της χρεοκοπίας και σας παραπέμπω μόλις κλείσουμε να διαβάσετε τη δήλωση και να δείτε αν βγάζει κανείς τέτοιο συμπέρασμα. Άρα, μπορεί ο καθένας να κάνει τη νύχτα, μέρα, αλλά αυτό κρίνεται από αυτούς που τον ακούν. Είναι διαφορετικό λοιπόν να υπάρχουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις και είναι τελείως διαφορετικό και θα έλεγα και γόνιμο απέναντι σε μια πρωτόγνωρη σε βάθος, ένταση και χαρακτηριστικά οικονομική και όχι  μόνο κρίση να υπάρχουν διαφορετικές οπτικές. Αυτό συμβαίνει σε όλους τους χώρους. Μη μου πείτε ότι αυτή τη στιγμή η τοποθέτηση των διαφόρων στελεχών όχι μόνο των κομμάτων στην Ελλάδα, αλλά και της πολιτικής ευρωπαϊκής ηγεσίας είναι ταυτόσημη απέναντι στο πως θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κρίση. Δεν βλέπετε για παράδειγμα άλλη τοποθέτηση μέσα στην ίδια φιλοσοφία από την κ. Μέρκελ και από τον κ. Ολάντ; Δεν βλέπετε τον κ. Γιούνκερ να διαφοροποιείται από τον κ. Σόιμπλε σε ορισμένα θέματα;

 Άρα, λοιπόν, δεν μιλάμε για διαφορετικές προσεγγίσεις οι οποίες τραυματίζουν το συνολικό προγραμματικό λόγο του ΣΥΡΙΖΑ που είναι σαφής. Αγωνιζόμαστε να αλλάξει η σημερινή ΕΕ, δεν είναι επιλογή μας η έξοδος από την ευρωζώνη, θεωρούμε ότι πρέπει να διαγραφεί το μεγαλύτερο μέρος του χρέους. Άλλωστε, αυτό θα γίνει ούτως ή άλλως, το θέμα έχει ανοίξει. Και ξέρετε ποιο είναι το τραγικό; Ενώ όλοι πλέον ομολογούν την αποτυχία του ελληνικού προγράμματος μέσω του μνημονίου, η κυβέρνηση είναι η μόνη η οποία το υπερασπίζεται και το εφαρμόζει απαρέγκλιτα. Και το ομολογούν όλοι, ακόμα και το ΔΝΤ, η κ. Μέρκελ όλοι ξέρουν ότι δεν οδηγεί πουθενά και ότι κάποια στιγμή θα χρειαστεί να γίνει και ένα δεύτερο κούρεμα. Κοιτάξτε πως ανέβηκε το χρέος κατά 30δις από τον προηγούμενο Μάρτιο μέχρι τον Ιούλιο. Άρα ποιο είναι το αποτέλεσμα; 

- Αυτές ήταν οι δανειακές ανάγκες της χώρας….

Όχι, μιλάμε για το χρέος αυτό καθεαυτό. Οι δανειακές ανάγκες της χώρας ούτως ή άλλως εξυπηρετούνται από τα ίδια τα δάνεια που μας δίνουν.  

- Μια χρεοκοπία της χώρας θα ήταν καταστροφική ή δεν θα ήταν κατʼ ανάγκη καταστροφική, όπως είπε ο κ. Λαφαζάνης; 

Ο κ. Λαφαζάνης δεν είπε ότι δεν θα ήταν καταστροφική για την περίπτωση της Ελλάδας και το διευκρίνισε και χθες σε συνέντευξή του στο ρ/σ FLASH. Εμείς ούτε επιδιώκουμε, ούτε θέλουμε, αντίθετα θέλουμε να αποφύγουμε την πλήρη χρεοκοπία. Διότι, ένα ιδιότυπο καθεστώς χρεοκοπίας το έχουμε, από τη στιγμή που δεν μπορούμε να δανειστούμε από τις αγορές, από τη στιγμή που με το κούρεμα ενεργοποιήθηκαν τα περίφημα CDS και αυτό είναι ένα καθεστώς ιδιότυπης χρεοκοπίας. Βλέπετε, λοιπόν, ότι η πραγματικότητα και ιδίως στο κοινωνικό επίπεδο είναι πολύ πιο τραγική απʼ ό,τι περιγράφεται κάθε φορά. Εμείς, λοιπόν, δεν επιδιώκουμε κανενός είδους χρεοκοπία, αλλά η πολιτική μας είναι πως θα μπορέσουμε να βγούμε από την κρίση αλλά είμαστε βέβαιοι ότι ακολουθούμενη πολιτική δεν οδηγεί σε έξοδο από την κρίση. 

- Σε σχέση με τις συναντήσεις του κ. Σαμαρά με την κ. Μέρκελ και τον κ. Ολάντ, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταφερθεί εναντίον αυτής της τακτικής της κυβέρνησης και του τρόπου με τον οποίο διαπραγματεύεται. Υπάρχει άλλος τρόπος να φτάσουμε στο σημείο το οποίο θέλουμε; Εσείς επιδιώκετε τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους της χώρας χωρίς να συναντιούνται οι πολιτικοί ηγέτες μεταξύ τους…

Προφανώς, πρέπει να μιλάνε οι ηγέτες μεταξύ τους, αλλά το θέμα είναι τι λέει ο καθένας. Όταν για παράδειγμα δεν διεκδικείς τίποτα, δεν πρόκειται να κερδίσεις τίποτα. Είναι απόλυτα σαφές ότι ο κ. Σαμαράς έκανε τα πάντα για να καταδικάσει στην αποτυχία το ταξίδι του. Αμέσως μετά τις εκλογές αγνόησε το καταδικαστικό μήνυμα των εκλογών απέναντι σʼ αυτήν την πολιτική. Το μήνυμα που του έστειλαν οι ίδιοι οι ψηφοφόροι. Τους ξεγέλασε λέγοντας ότι θα επαναδιαπραγματευθεί και έστειλε επιστολές, έκανε δηλώσεις λέγοντας ότι πριν από οποιαδήποτε συζήτηση θα εφαρμόσει απαρέγκλιτα το μνημόνιο και σήμερα μιλάει για επιμήκυνση. Η επιμήκυνση κατά τη γνώμη μας σημαίνει παράταση της υφεσιακής πολιτικής με ολέθρια αποτελέσματα για την κοινωνία. Άρα, ουσιαστικά τι έχουμε; Έχουμε έναν ικέτη πρωθυπουργό ο οποίος δεν μπορεί να εκφράσει κατʼ ελάχιστον τα συμφέροντα της ελληνικής κοινωνίας. 

- Για να μπει στο τραπέζι το θέμα της επιμήκυνσης δεν θα πρέπει η χώρα η οποία βρίσκεται στην αδύνατη θέση, δηλ η Ελλάδα γιατί δεν είμαστε εμείς οι ισχυροί διαπραγματευτές, να θωρακίσει τα νότα της, να πει αυτά είναι τα μέτρα τα οποία σκοπεύω να πάρω, θα τα πάρω και πάμε να δούμε τι θα κάνουμε με όλα τα άλλα που διεκδικώ και θέλω να κερδίσω. Δεν θα ήταν πιο εύκολο για κάποιον που θέλει  να βγάλει τη χώρα από το ευρώ  και απʼ ό,τι φαίνεται όλες οι προειδοποιήσεις είναι ότι αρκετές χώρες πια δεν βλέπουν με καλό μάτι ή προετοιμάζουν την έξοδο της χώρας από ευρώ. Δεν θα ήταν παρακινδυνευμένο να πάει κάποιος με άδεια χέρια στο Βερολίνο;  

Αυτό το ερώτημα θα μπορούσε να έχει μια βάση και να ήταν συζητήσιμο αν ετίθετο πριν από 2 χρόνια. Όταν έχεις εφαρμόσει αυτήν την πολιτική και έχεις πλήρως αποτύχει σε όλα τα επίπεδα, εκείνο το οποίο έχεις να κάνεις είναι να πεις ότι αυτό το πρόγραμμα δεν βγάζει πουθενά, άρα τι μένει αυτή τη στιγμή παρά να εγκαταλείψουμε αυτές τις πολιτικές. Αντίθετα, εκείνο το οποίο θα ήταν σκόπιμο σήμερα είναι πράγματι να διαπραγματευτούμε με βάση την πραγματικότητα και τη συμμετοχή μας στην ευρωπαϊκή οικονομία και να πούμε ότι  ο μόνος τρόπος εξόδου είναι να υπάρξει ένα πάγωμα στην αποπληρωμή του χρέους, στην προοπτική της διαγραφής του μεγαλύτερου μέρους και να υιοθετηθούν άλλες πολιτικές που να προστατεύουν την εργασία και να ξαναθέσουν το θέμα της ανάπτυξης και όχι αυτές οι καταδικασμένες σύμφωνα και με την αποτελεσματικότητά τους ακραίες πολιτικές που δεν ακολουθούνται μόνο στην Ελλάδα, αλλά βλέπετε ότι τηρουμένων των αναλογιών ακολουθούνται και σε άλλες χώρες που έχουν παρόμοια προβλήματα. 

- Όταν λέτε πάγωμα εννοείτε κάτι σαν αυτό που είπε και ο κ. Στρατούλης ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κυβέρνηση θα είχε σταματήσει η αποπληρωμή του χρέους; 

Η αποπληρωμή του χρέους θα είχε σταματήσει, θα είχε τεθεί κατʼ αρχήν μια συζήτηση η οποία δεν τέθηκε ποτέ. Κατά τη γνώμη μου θα σας έλεγα ότι η πιο καλύτερη στιγμή για να γίνει κάτι τέτοιο θα έπρεπε να ήταν πριν καν μπούμε στο μνημόνιο. Τότε που τα πράγματα ήταν καλύτερα για την ελληνική οικονομία και δεν είχε υπάρξει αυτή η καταστροφική επίπτωση από την εφαρμογή του μνημονίου.  

- Εσείς βλέπετε τώρα κάποια προοπτική μονομερούς;

Η επιλογή του να σταματήσει να εξυπηρετείται το χρέος, δεν είναι αποκλειστικότητα της Ελλάδας. Διότι βλέπετε ότι το 97% των δανείων που παίρνουμε, που μας δίνουν, δεσμεύονται σε έναν ειδικό λογαριασμό και ξαναπηγαίνουν πάλι στην εξυπηρέτηση αυτού καθʼ αυτού του χρέους. Άρα, περίπου, έχουν φτιάξει ένα μηχανισμό που μόνοι τους τον αυτοεξυπηρετούν. Αν γίνει κάτι τέτοιο θα είναι μια αναγκαστική επιλογή, θα είναι επιλογή των κυρίαρχων δυνάμεων και πιστέψτε με οι επιπτώσεις δεν θα αφορούν μόνο την Ελλάδα αλλά το σύνολο της ευρωπαϊκής οικονομίας και θα είναι απρόβλεπτες.

- Ο κ. Τσίπρας θα δει τον κ.Γιούνκερ;

Έχουμε ζητήσει επισήμως να συναντηθεί. Περιμένουμε απάντηση.

- Με τι ατζέντα θα πάει στη συνάντηση ο κ.Τσίπρας;

Προφανώς όλα αυτά που συζητάμε κι εμείς μαζί τώρα. Δηλαδή, τα θέματα της οικονομικής κρίσης και το πώς η Ευρώπη θα πρέπει να ακολουθήσει μια πολιτική για να βγει από αυτή την κρίση και ταυτόχρονα να διατηρήσει και τη συνοχή της. Διότι βλέπετε ότι το διακύβευμα πλέον είναι πάρα πολύ μεγάλο και δεν αφορά μόνο την Ελλάδα.

- Το δίλημμα με το οποίο θα πάει σε αυτή τη συνάντηση; Θυμάμαι προεκλογικά ότι ο κ.Τσίπρας έλεγε ότι πρέπει κι εμείς να απειλήσουμε ότι ενδεχομένως να μας συμφέρει πλέον να είμαστε στο ευρώ. Θα θέσει τέτοιο θέμα στον κ. Γιούνκερ;

Σας απαντώ ότι δεν είναι θέμα μόνο της Ελλάδας. Εμείς ποτέ δεν είπαμε ότι απειλούμε ότι δεν θα είμαστε στο ευρώ. Ποτέ δεν έχει ειπωθεί από  κανένα στέλεχός μας, πολύ δε περισσότερο από τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ. Το να αναλύσεις, όμως, την πραγματικότητα την οποία την γνωρίζουν σήμερα και αρκετοί ευρωπαίοι πολιτικοί παράγοντες, ότι η κρίση είναι διαρκώς επιδεινούμενη και η ύφεση επεκτείνεται με έναν ταχύτατο ρυθμό, νομίζω ότι είναι η αρχή οποιασδήποτε συζήτησης. Ο κ. Γιούνκερ, δε, δεν κατατάσσεται σε αυτούς τους πολιτικούς με εύκολες απαντήσεις μέσα από τις οποίες προκύπτει ανάγκη απομάκρυνσης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Έχει υποστηρίξει κατά καιρούς το αντίθετο.

- Όντως αυτό είναι αλήθεια, αν και μας πάει και ο κ.Γιούνκερ λίγο ζεστό –κρύο, αλλά εν πάση περιπτώσει αυτό είναι ένα άλλο θέμα. Αν ο κ.Γιούνκερ ρωτήσει τον κ.Τσίπρα αν ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ δεσμεύεται από τις μέχρι τώρα αποφάσεις για ιδιωτικοποιήσεις και για όλα τα υπόλοιπα. Η απάντηση ποια θα είναι;

Ότι δεν δεσμεύεται. Αυτά άλλωστε αποτελούν αποφάσεις του ελληνικού Κοινοβουλίου. Υπάρχει η έννοια της εθνικής κυριαρχίας.  Άλλωστε, αυτή η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων δεν προσθέτει, δεν προσδίδει καμία αναπτυξιακή προοπτική στη χώρα μας. Θα έλεγα, δε, ότι εξυπηρετεί απλά και μόνο όσους πάρουν κοψοχρονιάς στις σημερινές συνθήκες οικονομικής κρίσης τα φιλέτα της ελληνικής δημόσιας περιουσία. 

- κ. Σκουρλέτη τελευταία ερώτηση. Στην Ύδρα είχαμε ένα περισταστικό, την Παρασκευή που μας πέρασε, το οποίο έκανε και το γύρο του κόσμου και προκάλεσε αντιδράσεις. Υπήρχε μια τοποθέτηση του κ. Δρίτσα, του βουλευτή σας, ο οποίος χαρακτήρισε ανόητη και πολύδάπανη παράσταση επίδειξης κρατικής και κυβερνητικής πυγμής στα όσα έγιναν στην Ύδρα. Εσείς το ερμηνεύετε ως τέτοιο; Ως μια κακόγουστη παράσταση; 

Και ταυτόχρονα ο κ.Δρίτσας τέλειωσε τη δήλωσή του –γιατί πρέπει να το αναφέρουμε και αυτό – λέγοντας ότι με δεδομένη την ανάγκη πάταξης της φοροδιαφυγής, αυτός ο επικοινωνιακός τρόπος δεν είναι ο καλύτερος. Μάλλον το αντίθετο, δημιουργεί περισσότερα προβλήματα. Γιατί αυτά πάνε μαζί.

- Και στη συγκεκριμένη περίπτωση πως θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί κ. Σκουρλέτη; Έχουμε έναν επιχειρηματία, ο οποίος παραβαίνει το νόμο και μάλιστα, απʼ ότι φαίνεται, όχι μια – δυο φορές, όχι σε μια – δυο περιπτώσεις, αλλά….

Εγώ θα έλεγα ότι ο επιχειρηματίας αυτός πρέπει να υποστεί τις συνέπειες με έναν ψύχραιμο τρόπο, πρέπει καθʼ όλη τη διάρκεια του χρόνου οι ελεγκτικές αρχές να κάνουν τη δουλειά τους…

- Σωστό. Μπορείτε να μας το περιγράψετε; Να μας περιγράψετε τον τρόπο;

…..επικοινωνιακές παραστάσεις, απλά και μόνο για να τις δείξουμε μεθαύριο στην κα Μέρκελ ή στους Έλληνες πολίτες για να πούμε ότι κάνουμε κάτι.

- Μπορείτε να μας περιγράψετε τον τρόπο;

Πολύ αμφιβάλλω, κάνω μια εκτίμηση, αν θα ξαναπατήσουν, όχι γιατί φοβούνται αλλά γιατί δεν είναι στον τρόπο λειτουργίας τους οι ελεγκτικές αρχές του Υπουργείου Οικονομικών, της Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, ξανά στην Ύδρα για τους επόμενους μήνες. 

- Μπορείτε να μας περιγράψετε λίγο τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να λειτουργεί το κράτος σε αυτές τις περιπτώσεις; Έχουμε έναν επιχειρηματία ο οποίος διαφεύγει αποδεδειγμένα, έχουμε κόσμο ο οποίος έχει μαζευτεί έξω από το Αστυνομικό Τμήμα για να πάρει τον επιχειρηματία από αυτούς που τον κρατούν, έχουμε επεισόδια στο λιμάνι για να μην δέσει και κόβονται οι …

Επιτρέψτε μου, εγώ δεν συντάσσομαι με τις αντιδράσεις κάποιων οι οποίοι είναι η μειοψηφία στην ελληνική κοινωνία, οι οποίοι πήγαν και απέκλεισαν το Αστυνομικό Τμήμα ή έκοψαν το ρεύμα. Και αν μιλήσετε με τον Δήμαρχο, την Πρόεδρο των ξενοδόχων της Ύδρας, θα δείτε ότι η μεγάλη πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας δεν συμφωνεί με τις ακραίες πράξεις μιας μερίδας φίλων του επιχειρηματία είτε επιχειρηματιών. Αλλά αυτό διαφέρει πολύ από το να υπάρχει μια εικονική πάταξη της φοροδιαφυγής, όπου το μόνο που δεν δημιουργεί αυτό είναι και μια καλή εικόνα για ένα νησί του οποίου η φήμη εκτείνεται απανταχού στον κόσμο.

- Κ.Σκουρλέτη, σας ευχαριστούμε πάρα πολύ. Καλή σας ημέρα.

Να είστε καλά.

To Γραφείο Τύπου