- Τώρα όπως πάντα έχουμε αυτή τη μάχη των διαρροών, από την άλλη όμως λίγο πολύ ξέρουμε τι περιέχουν τα μέτρα των 11,5 δις που ίσως να είναι και πολύ περισσότερα και βεβαίως γνωρίζουμε λίγο πολύ και τα μέτρα και τα θύματα αυτής της κατάστασης, αυτής της πολιτικής, εργασιακή εφεδρεία, συντάξεις και πολλά ακόμα. Ποια είναι η δική σας προσέγγιση σε αυτό το οποίο περιμένουμε μέσα στην βδομάδα να ανακοινωθεί σε κάθε του λεπτομέρεια.
Εάν θα μου επιτρέπατε κύριε Παπαδημητρίου θα ήθελα πριν από αυτό, πριν σχολιάσω δηλαδή τα μέτρα, να μιλήσω λίγο για την πυρκαγιά στη Χίο. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να επικεντρωθούμε αυτή τη στιγμή ώστε να γίνει όσο το δυνατόν μικρότερη η καθολική καταστροφή του παραγωγικού εδάφους του νησιού. Ξέρετε έχω μια ιδιαίτερη ευαισθησία γιατί ήμουν στρατιώτης στη Χίο και έχω συμμετάσχει σε κατάσβεση πυρκαγιάς και καταλαβαίνω τις δυσκολίες αλλά πρέπει να πω, απʼ ότι γνωρίζω, εμφανίστηκε το νησί τελείως ανοχύρωτο και απροστάτευτο στον τομέα της δασοπροστασίας αλλά και του περιβάλλοντος και της παραγωγικής προστασίας η καταστροφή είναι φοβερή.
- Αυτό μας έλεγε και την προηγούμενη ώρα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ο Γιάννης ο Ζερδελής. Το κράτος ήταν απών στη δασοπροστασία.
Και θέλω να σας πω ότι και κλιμάκιο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ φτάνει αυτή τη στιγμή στη Χίο ώστε και να συνδράμει αλλά και για να ελέγξει την κατάσταση. Αυτό που ήθελα εγώ να τονίσω δεν είναι άλλη μια φορά την καταστροφή αλλά ότι άμεσα πρέπει να συσταθεί ομάδα η οποία να επεξεργαστεί μέτρα τα οποία θα παρθούν την αμέσως επόμενη μέρα της κατάσβεσης της φωτιάς. Μέτρα που αφορούν τις αναδασώσεις, τις αποζημιώσεις, τις δανειοδοτήσεις στους πληγέντες και στους παραγωγούς της Χίου. Είναι άμεσο το ζήτημα, το νησί έχει υποστεί φοβερή καταστροφή άκουσα, και τον Κώστα τον Ζαχαριάδη ο οποίος συνέκρινε την καταστροφή αυτή τη στιγμή με την αντίστοιχη πριν 170 χρόνια άρα όλοι πρέπει να εργαστούν ώστε να ανασυγκροτηθεί η παραγωγική βάση της Χίου.
- Και μόνο να σκεφτεί κανείς ότι θέλει 7 χρόνια για να παράξει καρπό το μαστιχόδεντρο, αρκεί να καταλάβει κανείς πόσο έχουν καταστραφεί αυτοί οι άνθρωποι.
Αυτό το καταλαβαίνουν ακόμα καλύτερα οι Χιώτες και οι Χιώτισσες. Τώρα όσον αφορά το ερώτημα σας. Εγώ κάθε φορά σκέφτομαι όταν ανακοινώνονται μέτρα, αν αυτοί που τα ανακοινώνουν μπορούν οι ίδιοι να ζήσουν τις οικογένειες τους με 500, 600, 700, 1000, 2000 ευρώ. Και βγαίνουν με περισσή θα έλεγε κανείς σκληράδα και μιλάνε για πράγματα τα οποία δεν ζουν. Η πολιτική των φοβερών περικοπών, για σκεφτείτε 4,5 δις ευρώ των περικοπών αφορούν ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με το υπουργείο εργασίας, θάβουν κυριολεκτικά όχι απλώς τη ζωή αλλά και το μέλλον αυτής της χώρας. Διαβάζω από το σημερινό ρεπορτάζ που λίγο έως καθόλου δεν θα αλλάξει την πραγματικότητα ότι θα έχουμε περικοπές στα κοινωνικά επιδόματα, ιδιαίτερα μιλάμε αυτά τα μέτρα πηγαίνουν ενάντια στις μητέρες και τα παιδιά. Ότι θα κοπεί το ΕΚΑΣ στους κάτω τον 65 ετών από ένα κράτος που έδωσε την δυνατότητα σε κάποιους να πάρουν πρόωρη σύνταξη. Περικοπή της σύνταξης του ΟΓΑ. Του ΟΓΑ ξέρετε πόση είναι η σύνταξη του ΟΓΑ; Και θα κάνουν περικοπή όπως λένε κατά 30 ευρώ. Και πάει λέγοντας. Ξέρετε όμως το φοβερό που πρέπει να το ακούσει καθένας και καθεμιά είναι ότι αυτά τα μέτρα περικοπών όσο αφορά το μνημόνιο, αναφέρονται στο κεφάλαιο 4 το οποίο αφορά υποτίθεται το αναπτυξιακό μέρος του μνημονίου. Δηλαδή από την μια μεριά θεωρείται ότι η ανάπτυξη σε αυτή τη χώρα προέρχεται μέσω της εσωτερικής υποτίμησης και της παράδοσης οποιασδήποτε παραγωγικής ικανότητας της χώρας στους ιδιώτες. Είτε αυτό αφορά το τραπεζικό σύστημα είτε αυτό αφορά τις δημόσιες επιχειρήσεις είτε αφορά τη δημόσια γη είτε αφορά τους τρόπους με τους οποίους λειτουργεί μεταφορικά, ενεργειακά κ.λ.π. αυτή η χώρα. Και το χειρότερο απʼ αυτό είναι ότι αυτά τα μέτρα όχι απλά είναι κοινωνικά καταστροφικά, είναι κοινωνικά άδικα, αλλά όπως και οι ίδιοι στην ουσία οι οικονομολόγοι ομολογούν, οι δικοί τους οικονομολόγοι είναι και αναποτελεσματικά. Δηλαδή προκρίνουν την ύφεση, προκρίνουν την ανεργία, προκρίνουν την κοινωνική καταστροφή μόνο και μόνο για να εξυπηρετήσουν τις πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού όπως αυτές εκφράζονται σήμερα κύρια από το γερμανικό κεφάλαιο και την κ. Μέρκελ. Και μάλιστα τον Σεπτέμβριο από την σημερινή ειδησεογραφία φαίνεται θα προταθούν από την τρόικα με βάση την έκθεση της και νέα μέτρα. Νέα μέτρα τα οποία θα χειροτερέψουν ακόμα αυτή την κατάσταση. Πρέπει πια όλος ο κόσμος να καταλάβει ότι η λύση δεν είναι οικονομική δεν αφορά κάποια μέτρα, η λύση είναι πολιτική και ότι άμεσα πρέπει να επιδιωχθεί η ακύρωση του μνημονίου, η επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης και τέλος η ανατροπή αυτής της πολιτικής αλλά και της ίδιας της κυβέρνησης.
- Μάλιστα πολύ χαρακτηριστικά διαβάζω στη Ναυτεμπορική σήμερα ότι το 70% των μέτρων που συζητάμε σήμερα των 11,5 δις θα πάνε χαμένα λόγω της επιπλέον ύφεσης που θα προκληθεί στην οικονομία αυτή τη διετία από τα μέτρα αυτά.
Επιχαίρουν γιατί η ύφεση η οποία προβλέπεται δεν θα φτάσει στο 7% . Εγώ πιστεύω ότι θα ξεπεράσει το 7% μέχρι το τέλος του χρόνου, βλέποντας συγχρόνως και τις υφεσιακές διαδικασίες στις οποίες μπαίνει το σύνολο των Ευρωπαϊκών κρατών και το σύνολο των κρατών της Ευρωζώνης. Ήδη στη Γερμανία χθες ανακοινώθηκε ή προχθές αν δεν κάνω λάθος ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης πέφτουν τελείως. Έχουν φτάσει στο 0,2 % και μέχρι το τέλος του χρόνου πιθανά να έχουν μηδενισθεί. Είμαστε μπροστά πιθανά σε ένα νέο ευρωπαϊκό ή παγκόσμιο κραχ που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Γιατί η Ελλάδα δεν ήταν ποτέ το πρόβλημα αλλά αφορά τον τρόπο με τον οποίο προσπαθεί ο καπιταλισμός να αναπαραχθεί.
- Άρα λοιπόν σε αυτό το σταυροδρόμι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιμένει στη διαφορετική αυτή προσέγγιση, στη δική του θεώρηση, λύση, διέξοδο.
Τι έχουμε πει εμείς. Ότι το πρόβλημα του χρέους δεν αντιμετωπίζεται με τέτοια μέτρα. Το πρόβλημα του χρέους είναι ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα, πρέπει να λυθεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και ότι όσο μας αφορά, η Ελλάδα ως επισπεύδουσα χώρα, πρέπει να επιδιώξει σε πρώτη φάση ένα μορατόριουμ αποπληρωμής του χρέους με δυνατότητα να αποπληρώσουμε μετά χρέος με ρήτρα ανάπτυξης και σίγουρα χρειάζεται μια διαγραφή, μια μεγάλη διαγραφή του χρέους η οποία κατά την δική μου τη γνώμη πρέπει να ξεπεράσει τα 3 τρις ευρώ σε επίπεδο ευρωζώνης ώστε να μπορέσει να αρχίσει να ανακάμπτει το σύνολο της οικονομίας. Η θέση μας δηλαδή είναι σαφής. Διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και με μεταβατικό βήμα να μας δοθεί η δυνατότητα μέσα από μια συμφωνία ενός μορατόριουμ αποπληρωμής ώστε να μπορέσουμε να γυρίσουμε στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και στις αναπτυξιακές διαδικασίες. Αυτά δεν πρόκειται να τα κάνει ούτε η τροϊκανή κυβέρνηση ούτε η τρόικα. Και όταν λέω τροϊκανή κυβέρνηση, εννοώ η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη. Ούτε θα τα κάνει η τρόικα, γιατί είναι σταθέρα πεισμένη ότι ο τρόπος με τον οποίο θα ξεφύγουν από την κρίση είναι ο τρόπος που εξυπηρετεί τα μεγάλα hedge funds. Ο τρόπος αυτός οδηγεί τη χώρα στη χρεοκοπία.
- Μας παρουσιάσατε ποια είναι η δική σας προσέγγιση σε ότι αφορά το χρέος. Όμως τις προηγούμενες μέρες είχαμε διαφορετικές προσεγγίσεις από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της χρεοκοπίας. Νομίζω ότι γνωστή η υπόθεση στους ακροατές μας. Αλλιώς το προσέγγισε το θέμα ο κ. Μητρόπουλος, αλλιώς οι κύριοι Λαφαζάνης και Στρατούλης.
Τις τελευταίες ημέρες έπαιξαν οι αντίπαλοι ένα μεγάλο επικοινωνιακό παιχνίδι για το κάθε τι, διαστρεβλώνοντας πλήρως τις θέσεις που ανέπτυξαν τα στελέχη και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και μάλιστα πήραν τις απαντήσεις τους. Όμως κάνουν πως δεν ακούν. Όποιος διαβάσει την συνέντευξη ιδιαίτερα του Π. Λαφαζάνη θα δει ότι αυτά που είπε με αυτά που του αποδόθηκαν είναι δύο τελείως ξένα πράγματα. Είναι πράγματα που λένε δύο τελείως διαφορετικοί άνθρωποι. Κανένας από το ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ δεν εύχεται την χρεοκοπία της χώρας, παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζουμε ότι η χώρα έχει ήδη χρεοκοπήσει κοινωνικά από την πολιτική που ακολουθεί η Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜ.ΑΡ. Και ξέρετε, όταν μας κατηγορούν ότι θέλουμε το κακό της χώρας, θα έλεγα ότι αν θέλαμε την χρεοκοπία της χώρας, θα υποστηρίζαμε το μνημόνιο και θα είχαμε κυβερνητικές θέσεις. Αντίθετα, εμείς παρουσιάσαμε το μοναδικό, το βασικό εναλλακτικό πρόγραμμα που ξεκινάει από την ίδια την ακύρωση του μνημονίου. Συγχρόνως, απέναντί μας έχουμε ως αντιπάλους ένα σκληρό επικοινωνιακό επιτελείο που καθοδηγείται, αλλά και καθοδηγεί πολιτικά και οικονομικά κέντρα καθώς και Μ.Μ.Ε. γιʼ αυτό και εμείς πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στις εκφράσεις μας, χωρίς καθόλου να υποχωρούμε στις θέσεις μας. Συγχρόνως όμως να αποκαλύπτουμε και την παραπληροφόρηση και την διαστρέβλωση και κάθε είδους ψεύδος. Ταυτόχρονα πρέπει να ενισχύουμε με όλους τους τρόπους τα Μ.Μ.Ε. που μας δίνουν τη δυνατότητα να λέμε καθαρά τις θέσεις μας, όπως είναι το Κόκκινο, όπως είναι η Αυγή, ο Δρόμος, η Εποχή και να εντείνουμε τη δράση μας για έγκυρη πληροφόρηση και μέσα από το διαδίκτυο.
- Είναι τυχαία αυτή η διαστρέβλωση με τη συγκυρία; Δηλαδή με το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή παίρνουμε τα μέτρα της διετίας.
Όχι μόνο δεν είναι τυχαία, αλλά είναι το μέσο με βάση το οποίο προσπαθούν να κρύψουν αυτά τα μέτρα. Να πάνε τοίχο - τοίχο τα μέτρα που θα πέσουνε στο κεφάλι του ελληνικού λαού –έχουν ήδη πέσει με τις φορολογικές δηλώσεις- θα έλθουν να πέσουν με τον φόρο ακίνητης περιουσίας, αλλά και τα λογής-λογής χαράτσια.
- Οι διαφορετικές προσεγγίσεις στελεχών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στο θέμα αυτό που συζητάμε μήπως πρόκειται να απασχολήσουν κάποια από τα όργανα του σχήματος;
Εγώ δεν βλέπω διαφορετικές προσεγγίσεις. Θα παρακαλούσα να μαθαίνουμε ακριβώς τι είπε ο καθένας αυθεντικά και όχι μέσω των Μ.Μ.Ε. Βεβαίως, μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ όλα τα συζητάμε μέσα στα όργανα. Για τέτοια θέματα βεβαίως θα γίνουν και συζητήσεις και στη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Οπότε, τίποτε νεότερο δεν έρχεται να προσθέσει οποιαδήποτε πρόσκληση προς συζήτηση. Άλλωστε είναι ένα καθημερινό στοιχείο της πολιτικής μας δράσης και της ανταλλαγής απόψεών μας, που εμείς θεωρούμε ότι είναι πλούτος στην όλη μας δραστηριότητα. Αυτό είναι το ζήτημα και έτσι θα συνεχίσουμε.
- Σήμερα πάντως μερίδα του τύπου ασχολείται με μια άλλη διαφωνία μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ, με το θέμα της Ύδρας, την επιχείρηση της αστυνομίας για την εκεί φοροδιαφυγή.
Εγώ θεωρώ ότι έγινε μια πολύ μεγάλη επικοινωνιακή προσπάθεια και σʼ αυτό το ζήτημα. Αν κανείς γυρίσει λίγο πίσω στα πρώτα δελτία που μας ενημέρωναν για το γεγονός της Ύδρας, θα δει μια διαφορετικότητα για το πώς παρουσιάστηκε τότε και το πώς παρουσιάστηκε μετά. Είναι καθαρό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θεωρεί τη φοροδιαφυγή ως βαθύτατα αντικοινωνική συμπεριφορά και δεν μπορεί να την δικαιολογήσει απʼ όπου και αν υιοθετείται. Κατανοούμε ποιες είναι οι αιτίες και οι λογικές που την δημιουργούν. Δεν την δικαιολογούμε. Εδώ δεν εντάσσουμε την σθεναρή αντίσταση που κάνουμε στα χαράτσια που επιβάλλει αυτή η μνημονιακή κυβέρνηση. Πρέπει συγχρόνως να πούμε ότι οι εκάστοτε κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. καθώς και η σημερινή κυβέρνηση έχουν τεράστια ευθύνη γιατί εκπαίδευσαν την κοινωνία στο να φοροδιαφεύγει με αποτέλεσμα η πρακτική της φοροδιαφυγής να αφορά εξαιρετικά διευρυμένα κοινωνικά στρώματα. Εμείς θεωρούμε ότι η φοροδιαφυγή θα πρέπει να χτυπηθεί –μπορεί να χτυπηθεί- συγχρόνως όμως δεν μπορούμε να συναινέσουμε σε ένα επικοινωνιακό show που φέρνει διμοιρίες ΜΑΤ από τον Πειραιά στην Ύδρα και από την Ύδρα στον Πειραιά σε μια λογική καταστολής, στο τρίπτυχο της πολιτικής αυτής της κυβέρνησης «ξεπουλάμε-λεηλατούμε-καταστέλλουμε». Νομίζουμε ότι υπάρχουν άλλες διαδικασίες τις οποίες ορίζει ο νόμος με τις οποίες μπορούμε να χτυπήσουμε τη φοροδιαφυγή και την νόμιμη φοροδιαφυγή που είναι η φοροαπαλλαγή. Άλλωστε είναι πολύ επίκαιρη η παρέμβαση του Μ.Γλέζου για την καταγγελία που έχει κάνει εδώ και ένα χρόνο σε σχέση με τις offshore εταιρίες.
- Τη Τετάρτη θα έχουμε συνάντηση Γιούνκερ-Σαμαρά. Θα έχει συνάντηση με τον επικεφαλή της Ευρωζώνης ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης;
Εφόσον ζητηθεί, βεβαίως. Θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε τις απόψεις του κ.Γιούνκερ, αλλά και να του εξηγήσουμε τις δικές μας απόψεις για το πώς μπορεί να λυθεί το ζήτημα των χρεών της Ελλάδας αλλά και των χωρών του Νότου στην Ευρωζώνη.
- Το ερωτώ γιατί δεν είναι βεβαίως ίδια τα θέματα και ίδια τα πρόσωπα, αλλά θυμόμαστε και κάποιες ενστάσεις που διατυπώθηκαν για τη συνάντηση του Α. Τσίπρα με τον ισραηλινό Πρόεδρο.
Υπήρξε μια ανακοίνωση του Τμήματος Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΝ. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι ευθύνες μας σαν αξιωματική αντιπολίτευση αυξάνουν. Συγχρόνως, δεν αλλάζουν οι θέσεις μας. Οι θέσεις μας όσον αφορά το Ισραήλ αλλά και το παλαιστινιακό ζήτημα παραμένουν ίδιες. Θα μπορούσε να μου πει κανείς ότι θα ήταν δυνατό να βγει μια ανακοίνωση πιο γρήγορα και δεν θα είχα καμία διαφωνία. Ταυτόχρονα πρέπει να έχουμε τη δυνατότητα να εξηγούμε τις θέσεις μας σε σχέση με τα ζητήματα της περιοχής μας. Εμείς, τα αναφαίρετα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού για ανεξάρτητο κράτος στα σύνορα του 1967 όχι μόνο δεν αρνούμαστε, αλλά τα ενισχύουμε. Είμαστε ενάντια στην πολιτική του Ισραήλ και ιδιαίτερα αυτή τη στιγμή που ετοιμάζει προκλητικό χτύπημα ενάντια στο Ιράν και είναι έτοιμο να βάλει φωτιά στο σύνολο της Μεσογείου. Αυτές τις απόψεις μας έχουμε τη δυνατότητα να τις πούμε και δημόσια, αλλά μέσα από επισκέψεις - συναντήσεις στο θεσμικό πλαίσιο. Αυτή είναι η λογική μας. Θα ήθελα να πω ακόμη ότι πρέπει να υπάρχει μια πολύ μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στα όργανα του κόμματος που δυόμιση χρόνια τώρα αταλάντευτα και με πολύ συγκεκριμένο τρόπο δημιούργησαν μια νέα φυσιογνωμία, μια φυσιογνωμία ριζοσπαστική αλλά και συγχρόνως συνθετική και την οποία πρόκειται σε αυτή την πορεία να υπηρετούμε με συνέπεια.
- Ήταν απολύτως χρήσιμη αυτή η εκτενής αναφορά σε όλα τα θέματα της επικαιρότητας που μας απασχολούν. Να σας ευχαριστήσουμε πολύ για την επικοινωνία.
Σας ευχαριστώ και εγώ πολύ
To Γραφείο Τύπου