Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
22/08/2012

Ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ στην Χίο

Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ με τις βουλευτίνες, Χαρά Καφαντάρη (Β΄ Αθήνας) και Αγνή Καλογερή (Σάμος), τον βουλευτή Λέσβου, Γιάννη Ζερδελή, τον Περιφερειακό Σύμβουλο Βορείου Αιγαίου, Βασίλη Τεντόμα,  και τον υπεύθυνο οργανώσεων ΣΥΡΙΖΑ Αιγαίου, Άγγελο Μανταδάκη, επισκέφτηκε την Χίο την 20η και 21η Αυγούστου.

Η καταστροφή που έχει συντελεστεί στο νησί μέχρι σήμερα από την πυρκαγιά μπορεί να χαρακτηρισθεί βιβλική, με περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες.

Μέχρι σήμερα έχουν καεί περί  τα 117.000 στρ., που αφορούν πευκοδάσος, ελιές και περί το 40% των μαστιχόδεντρων. Σημαντική είναι και η καταστροφή στο ζωικό κεφάλαιο του νησιού, και ολοκληρωτική η καταστροφή στη μελισσοκομία.

Οι άνδρες του πυροσβεστικού σώματος, οι εθελοντές και από τα γύρω νησιά (Σάμο και Μυτιλήνη), που εκτός των άλλων είχαν να αντιμετωπίσουν και την κρατική γραφειοκρατία δίνουν τιτάνιο αγώνα με άνισα μέσα και χωρίς επαρκείς πόρους και αντίστοιχη υποδομή.

Ο πλήρης αποσυντονισμός που επικρατεί μεταξύ Πολιτείας, Τοπικής Αυτοδιοίκησης (δήμος και περιφέρεια Β. Αιγαίου) είναι ιδιαίτερα εμφανής με ολέθρια αποτελέσματα.

Στην πυρκαγιά της Χίου αποδείχθηκε  η έλλειψη πρόληψης, γιατί η αντιμετώπιση της πυρκαγιάς δεν είναι μόνον η καταστολή, αλλά κύρια η πρόληψη. Άδειες δεξαμενές νερού, πυροσβεστικοί κρουνοί που είχαν πέντε χρόνια να αλλαχθούν και δεν λειτουργούσαν, ασυντήρητες  αντιπυρικές ζώνες. Να σημειώσουμε ότι τα κονδύλια της Πολιτικής Προστασίας  από 23 εκ  ευρώ πέρυσι, φέτος είναι 18,4 και δόθηκαν την 19.Ιουνίου. Το Μνημόνιο έβαλε και εδώ καθοριστικά τη σφραγίδα του κάνοντας καθαρό ότι το φυσικό μας περιβάλλον και ο δασικός μας πλούτος αποτελούν για την κυβέρνηση παράπλευρη απώλειά του.

Μετά την  τελική κατάσβεση της πυρκαγιάς  απαιτείται συνολικό σχέδιο ανασυγκρότησης και αποκατάστασης του νησιού, με αξιοποίηση και κοινοτικών κονδυλίων, διότι η οικονομία της Χίου μπαίνει σε μια νέα περίοδο που θα αφορά την τοπική ανάπτυξη και τον προσανατολισμό της οικονομίας του νησιού.

Άμεσα απαιτούνται:

• Μέτρα για όλους τους φορολογούμενους πολίτες του νησιού (παράταση λήξης πληρωμής έμμεσων και άμεσων φόρων μέχρι το τέλος του έτους)

• Εξαίρεση από τα χαράτσια

• Πάγωμα δανείων προς τις τράπεζες για ικανό χρονικό διάστημα

• Άμεση αποζημίωση των πληγέντων γεωργών , κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων. 

• Αποζημίωση όλων των μαστιχοπαραγωγών και όχι μόνον των κατ΄ επάγγελμα. Ειδικά μέτρα για την διασφάλιση και τη συνέχιση της μαστικοπαραγωγής στο νησί.

• Έναρξη αντιπλημμυρικών μέτρων άμεσα για να μη θρηνήσουμε θύματα και άλλες καταστροφές από το φθινόπωρο.

• Επανεξέταση  της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο νησί διότι τα περιβαλλοντικά δεδομένα έχουν πλέον αλλάξει. Ειδικότερα ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ κατέθεσε ήδη ερώτηση ζητώντας την αναστολή αδειοδότησης έργου “Αιγαία Ζεύξη” στην Χίο μια και η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που έκανε η εταιρεία δεν ισχύει πλέον λόγω των νέων περιβαλλοντικών συνθηκών που διαμορφώνονται στο νησί μετά την πυρκαγιά. 

• Συγκεκριμένα μέτρα για τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις του νησιού,  και τέλος 

• Το σύνολο των δασικών εκτάσεων που  κάηκαν να κηρυχθούν άμεσα αναδασωτέες και να προστατευθούν αυστηρά  για να καταστεί εφικτή  η αναγέννησή τους, να παραμείνουν δάση με ευθύνη της Πολιτείας και της  τοπικής κοινωνίας.

• Να απαγορευτεί το κυνήγι .

• Να προστατευθούν οι περιοχές από την ανέγερση αυθαίρετων μέσα στα καμένα.

• Η γεωργική γη να παραμείνει χαρακτηρισμένη ως τέτοια μια και ο κίνδυνος αλλαγής χρήσης κάτω από πιέσεις επιχειρηματικών συμφερόντων είναι ορατός.

To Γραφείο Τύπου