Εχθές το απόγευμα στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στην πόλη του Κιλκίς πραγματοποιήθηκε η πρώτη ανοιχτή συνέλευση με θέμα την οργάνωση και δικτύωση των δομών κοινωνικής αλληλεγγύης, στην οποία συμμετείχε η βουλευτής Ειρήνη Αγαθοπούλου. Τη συζήτηση άνοιξε ο Αδάμος Ζαχαριάδης, μέλος της κεντρικής ομάδας αλληλεγγύης του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, εκθέτοντας στην τοπική κοινωνία τη μέριμνα για τη δημιουργία νέων ή τη σταθεροποίηση των ήδη υπαρχόντων δομών κοινωνικής αλληλεγγύης, στο πλαίσιο της προσπάθειας πανελλαδικής δικτύωσής τους. Ως γνωστόν, στο Κιλκίς υφίσταται εδώ και δύο περίπου χρόνια το κοινωνικό φαρμακείο, το οποίο έχει αποτελέσει παράδειγμα οργάνωσης για πολλές περιοχές της χώρας, και το οποίο πλαισιώνεται πλέον και από το κοινωνικό ιατρείο του τόπου.
Στο πλαίσιο αυτό ο Α.Ζ. εξέθεσε τόσο τη φιλοσοφία όσο και τις πρακτικές προτάσεις της κεντρικής ομάδας αλληλεγγύης, επισημαίνοντας καταρχάς την κατανόηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ αναφορικά με τα κοινωνικά δεδομένα της χώρας: μιας χώρας σε ανθρωπιστική κρίση, την οποία τα μνημόνια βαθαίνουν, ενώ φτωχοποιούν ολοένα και μεγαλύτερα στρώματα του πληθυσμού. Μιας χώρας στην οποία η φτώχεια, η ανεργία, οι απολύσεις, των κλείσιμο επιχειρήσεων, τα χαράτσια, οι απειλές κατασχέσεων από τις τράπεζες, η διάλυση του κοινωνικού κράτους, η κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων, της υγείας, της παιδείας, των δήμων και του πολιτισμού είναι υπαρκτή πραγματικότητα. Σε αυτή την επίθεση δεν έχουμε παρά να αντιπαρατάξουμε το δυνατό μας όπλο: αντίσταση μέσω αλληλεγγύης! Είναι ο μόνος δρόμος προκειμένου να μην παραδοθούμε ως κοινωνία στον κατακερματισμό και τον κοινωνικό κανιβαλισμό, στον εκφοβισμό και την απόγνωση, σημείωσε ο ομιλητής.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, έχοντας επίγνωση ότι δεν προτείνει κάτι καινούριο, στο μέτρο που η κοινωνία έχει ήδη δημιουργήσει δομές αυτοοργάνωσης και αλληλεγγύης, αντιλαμβάνεται ωστόσο την αναγκαιότητά τους. Το χτίσιμο δομών αλληλεγγύης με σταθερότητα στο χρόνο διαμορφώνει σαφώς ένα διαφορετικό βίωμα και μας επιτρέπει να δοκιμάσουμε στην πράξη τις αξίες της κοινωνίας που οραματιζόμαστε. Με κεντρικό σύνθημα «Κανείς Μόνος Του Στην Κρίση», ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ οφείλει να είναι – και είναι – ξεκάθαρος ως προς την κοινωνία που οραματίζεται: μια κοινωνία ελεύθερων ανθρώπων, με σχέσεις ισότητας, αξιοπρέπειας και κοινωνικής δικαιοσύνης. Μόνο έτσι οι αντιστάσεις μπορούν να αντέξουν στο χρόνο, να βαθύνουν τις πολιτικές διεκδικήσεις και να είναι νικηφόρες.
Πλάι στις ήδη υπάρχουσες και αναδυόμενες δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και πόρρω απέχοντας από κάθε λογική «καπελώματός» τους, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στοχεύει αφʼ ενός στην αντιμετώπιση των άμεσων κοινωνικών προβλημάτων και αφʼ ετέρου στη δημιουργία των κοινωνικών και πολιτικών εκείνων προϋποθέσεων για την ανάπτυξη της λαϊκής συμμετοχής και αυτοοργάνωσης. Στόχος δεν είναι η υποκατάσταση του κοινωνικού κράτους, ούτε η ανάπτυξη μιας επιδοματικής λογικής.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ επιδιώκει αντίθετα να λειτουργήσει ως καταλύτης για τη διεκδίκηση κοινωνικών παροχών στο σύνολο του πληθυσμού, μέσω της ανάπτυξης κινηματικών πρωτοβουλιών σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο. Τα κινήματα αλληλεγγύης και οι δομές κοινωνικής αλληλεγγύης τίθενται στο κέντρο της πολιτικής μέριμνας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και προς το σκοπό αυτό, η οικονομική στήριξή τους δια της δημιουργίας ταμείου όπου διοχετεύεται μέρος του μισθού των βουλευτών του, έχει ήδη δρομολογηθεί.
Στην ιδιαίτερα ζωντανή συζήτηση που ακολούθησε, η ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών ήταν εντυπωσιακή. Τα μέλη της τοπικής κοινωνίας εξέθεσαν προβλήματα διαφορετικών περιοχών και πληθυσμιακών μερίδων του νομού: τράπεζα αίματος και ανάγκες σίτισης, θεσμική διεύρυνση και ενδεχόμενη σύνδεση των δομών κοινωνικής αλληλεγγύης με κρατικές, εκπαίδευση και ενίσχυση των παιδιών, μεταφορά μαθητών και θέρμανση των σχολικών κτιρίων, νομική υποστήριξη, αγροτικές ανάγκες και μέριμνα για προβλήματα των χωριών, παροχή λογιστικών γνώσεων, χαράτσια και φιλοξενία ανθρώπων των οποίων τα σπίτια κατάσχουν οι τράπεζες, δημιουργία στεκιών και εστιών πολιτισμού για τη νεολαία, ήταν μεταξύ άλλων μερικά από τα ζητήματα που συζητήθηκαν.
Η συνέλευση έληξε ένδοξα, με την επιτόπια απόφαση για την οργάνωση μιας συντονιστικής επιτροπής των τοπικών ομάδων εργασίας, οι οποίες συγκροτήθηκαν αρχικά ως τρεις διακριτές: (τα ήδη υπάρχοντα) κοινωνικό φαρμακείο και ιατρείο, ομάδα κοινωνικού παντοπωλείου και ομάδας εκπαίδευσης. Ο χώρος του ΣΥΡΙΖΑ Κιλκίς συμφωνήθηκε να χρησιμοποιείται ως τόπος συνάντησης και οργάνωσης των ομάδων εργασίας.
Όπως άλλωστε χαρακτηριστικά σημείωσε ο κεντρικός ομιλητής, το πιο ωραίο μάθημα ξεκινάει από «Α»: Αξιοπρέπεια, αντίσταση, αλληλεγγύη, ανατροπή!
Το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Κιλκίς