Αντιπροσωπία του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούμενη από τη βουλευτή Επικρατείας Θεανώ Φωτίου, των συνεργατών και μελών της ΕΕΚΕ Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Καλλέργη, Πατρίτσια Κυπριανίδου και Νικόλα Κουντούρη, συναντήθηκε την Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου με το ΔΣ της Ένωσης Ελλήνων Ερευνητών και συγκεκριμένα με τους Μαρία Στουμπούδη –πρόεδρο ΔΣ, Μαρία Κωνσταντοπούλου –γραμματέα ΔΣ, Αριστοτέλη Χατζηϊωάννου –αντιπρόεδρο ΔΣ, Βασιλική Κατσίκη –ταμία ΔΣ, Ανδρομάχη Χατζηγιάννη –εκπρόσωπο ΕΚΚΕ.
Οι εκπρόσωποι του ΔΣ δήλωσαν την ικανοποίησή τους για τις κοινοβουλευτικές ενέργειες του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τη μη υπαγωγή της ΓΓΕΤ στο Υπουργείο Ανάπτυξης και τελικά την επιστροφή της στο Υπουργείο Παιδείας. Επίσης, παρουσίασαν αναλυτικά κεντρικά και επιμέρους ζητήματα που ταλανίζουν το χώρο της Έρευνας στη χώρα, και κατέγραψαν τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στο έργο τους εξαιτίας της επιθετικής πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας προς τα Ερευνητικά Κέντρα και Ινστιτούτα.
Ειδικότερα, αποτύπωσαν την έντονη ανησυχία τους για τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την έκθεση του ΟΟΣΑ και τη διαφαινόμενη πτωτική πορεία του ερευνητικού έργου στη χώρα και της οικονομικής υποστήριξης που λαμβάνει από την Πολιτεία.
Εξέφρασαν έντονη δυσφορία για τις κάθετες μειώσεις στους προϋπολογισμούς των ερευνητικών κέντρων, αλλά και στο μισθολόγιο των ερευνητών και ιδιαίτερα για το πώς αυτές μειώνουν τη δυνατότητα της χώρας να αναλάβει μεγάλα ευρωπαϊκά προγράμματα, αφού εθνική συμμετοχή στα ανταγωνιστικά ευρωπαϊκά προγράμματα είναι και οι μισθοί των ερευνητών. Επομένως, εάν οι μισθοί μειωθούν κατά 25% αντίστοιχα μειώνεται και το οικονομικό επίπεδο των ερευνητικών προγραμμάτων που διεκδικούνται. Σημείωσαν, δε, ότι οι καθυστερήσεις στις επιχορηγήσεις των τακτικών προϋπολογισμών των ερευνητικών κέντρων έχει επιβάλει μια άτυπη στάση πληρωμών προς το ερευνητικό προσωπικό. Σχετικά με την ένταξη των ερευνητών στις διατάξεις των ειδικών μισθολογίων, τόνισαν ότι πρόκειται για έναν από τους λίγους κλάδους που δεν έχουν λάβει αυξήσεις από το 1997 και ότι το αίτημά τους προς την Πολιτεία είναι να επιστρέψουν στα μισθολογικά επίπεδα του 2001.
Σχετικά με τις επικείμενες συγχωνεύσεις φορέων του δημοσίου και συγκεκριμένα των ερευνητικών κέντρων, τόνισαν την έντονη αντίθεσή τους ως προς τη διαδικασία που ακολουθείται από την Πολιτεία, διότι διαπιστώνεται έλλειμα οράματος για την ερευνητική δραστηριότητα στη χώρα, ενώ ταυτόχρονα αποτύπωσαν τα προβλήματα που θα προκύψουν στη διοίκηση των νέων φορέων και στα εργασιακά δικαιώματα των εργαζόμενων ερευνητών. Επίσης, ανησυχούν διότι συγχωνεύτηκαν ήδη 25 από τους 56 ιδιωτικούς και δημόσιους ερευνητικούς φορείς. Τέλος, επιφυλάχθηκαν για τη συνταγματικότητα των διαδικασιών που προτείνονται από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Οι εκπρόσωποι της Ε.Ε.Ε. ζήτησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει τις προσπάθειές τους ώστε να αποτραπεί η καταστροφή της Έρευνας στη χώρα, διότι η παραγωγή της νέας γνώσης πρέπει να αποτελεί μοχλό ανάπτυξης προς όφελος της κοινωνίας. Στο πλαίσιο αυτό, η Έρευνα αποτελεί αδιαπραγμάτευτο Δημόσιο αγαθό, άρρηκτα συνδεδεμένο με τη λειτουργία των ερευνητικών κέντρων, των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ. Επίσης, ζήτησαν ένα νέο θεσμικό πλαίσιο που θα ενισχύει τα πλεονεκτήματα του ν.1514/85, θα καταργεί τις στρεβλώσεις του και θα αποτρέπει την μετατροπή των Ερευνητών σε «παραγωγούς-διακινητές καινοτόμων προϊόντων στην αγορά». Στόχος της Ένωσης Ελλήνων Ερευνητών αποτελεί η διαφύλαξη του Δημόσιου χαρακτήρα της Έρευνας στη χώρα.
Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε τη στήριξή της προς την ερευνητική κοινότητα και την επιθυμία της να συνεργαστεί μαζί τους για τη σύνταξη ολοκληρωμένου σχεδίου νόμου που θα αφορά την Έρευνα. Επιπλέον, δεσμεύτηκε ότι στο πλαίσιο Κοινοβουλευτικού Ελέγχου θα αποτρέψει τη διαδικασία συγχωνεύσεων σημαντικών ερευνητικών φορέων και θα συμβάλει στην επίλυση ζητημάτων προσωπικού, μισθοδοσίας και προϋπολογισμών. Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται ανυποχώρητα μέσα και έξω από τη Βουλή για την υπεράσπιση του Δημόσιου αγαθού της Έρευνας.
To Γραφείο Τύπου