Θα ήθελα με τη σειρά μου να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την πρόσκλησή του να βρεθώ σήμερα εδώ και να έχουμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε, σε συνέχεια της συνάντησης που είχαμε μαζί στην Αθήνα πριν από τις δεύτερες εκλογές του Ιουνίου.
Η πρόσκληση αυτή, επιβεβαιώνει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ο πιο δημοκρατικός θεσμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπλέον, επιβεβαιώνει την πεποίθηση του ίδιου του Προέδρου του Κοινοβουλίου ότι μέσα από τον διάλογο μπορούμε να πετύχουμε βήματα προσέγγισης, ακόμα κι αν διαφωνούμε.
Και θα ήθελα να επισημάνω ότι σε συνέχεια της συζήτησής μας στην Αθήνα κουβεντιάσαμε τα μεγάλα προβλήματα που αφορούν συνολικά την ευρωζώνη, ιδιαίτερα, όμως, τις μεγάλες αδυναμίες του ευρωπαϊκού προγράμματος, του προγράμματος της τρόικας που αφορά την ελληνική περίπτωση.
Είχα την ευκαιρία να επισημάνω στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι η κρίση δεν είναι ελληνική ιδιαιτερότητα και οφείλουμε να βρούμε κοινές ευρωπαϊκές λύσεις στα κοινά μας προβλήματα.
Επίσης, μιας και θυμήθηκε το τεταμένο κλίμα εκείνων των ημερών, του επεσήμανα πόσο αυτοκαταστροφικό είναι τελικά να παίζουν ορισμένοι με τη φωτιά, επιμένοντας σε εκβιαστικά διλήμματα σε σχέση με την παρουσία της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό νόμισμα. Και είτε αυτοί βρίσκονται εντός της χώρας και σήμερα έχουν την ευθύνη της διακυβέρνησης, είτε είναι ανώτατοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ήταν λοιπόν, επικίνδυνο που κάποιοι προεκλογικά επέμειναν σε αυτή την κινδυνολογία για τη θέση της χώρα στο Ευρώ. Και συμφωνήσαμε απόλυτα ότι θα πρέπει να εκλείψουν αυτές οι τοποθετήσεις είτε εντός, είτε εκτός της Ελλάδας.
Εξέφρασα, επίσης, στον Πρόεδρο την ανησυχία μου για την αδυναμία του προγράμματος να έχει συγκεκριμένα αποτελέσματα. Του εξέφρασα την πεποίθηση ότι το πρόβλημα είναι στη συνταγή της λύσης, η λιτότητα ανατροφοδοτεί την ύφεση και το νέο πακέτο των μέτρων λιτότητας είναι λάδι στη φωτιά που σιγοκαίει όχι μονάχα στην Ελλάδα, αλλά σιγοκαίει σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή περιφέρεια.
Επίσης, είχα την ευκαιρία να καταθέσω στον Πρόεδρο τις θέσεις και τις προτάσεις μας για τη δυνατότητα ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας μέσα από ένα πρόγραμμα στοχευμένων δημόσιων επενδύσεων, καθώς και την ανάγκη σʼ αυτήν την κατεύθυνση να υπάρξουν στοχευμένες πολιτικές ενίσχυσης και αλληλεγγύης από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τέλος, είχαμε την ευκαιρία να κουβεντιάσουμε και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ίδια η Δημοκρατία τόσο στην Ελλάδα, όσο και συνολικά στην Ευρώπη και τη νέα μεγάλη απειλή από την επάνοδο της ακροδεξιάς, κυρίως στην Ελλάδα και είναι κάτι το οποίο μας προβληματίζει ιδιαίτερα και πρέπει από κοινού να τα αντιμετωπίσουμε, καθότι βασικό συστατικό της ευρωπαϊκής προοπτικής είναι ο σεβασμός στην άλλη άποψη, κυρίως, όμως, η προάσπιση της δημοκρατίας και της κοινωνικής συνοχής.
To Γραφείο Τύπου