Ο Πρόεδρος του
Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος σε συνέντευξη
Τύπου σήμερα παρουσίασε δέσμη προτάσεων για τους
όρους διεξαγωγής των εκλογών.
Παρουσιάζοντας την κριτική στις κυβερνητικές
επιλογές και τις προτάσεις του ΣΥΝ, ο Πρόεδρος
του ΣΥΝ τόνισε:
Οι εκλογές της 9ης Απριλίου θα
είναι κρίσιμες για τη χώρα και τον ελληνικό λαό,
κρίσιμες για όλα τα πολιτικά κόμματα.
Γι' αυτό ακριβώς πρέπει να διεξαχθούν με καθαρούς
και έντιμους όρους, με σαφείς κανόνες και με
απόλυτο σεβασμό προς τους πολίτες.
Εχει μεγάλη ευθύνη η κυβέρνηση γιατί μέχρι
σήμερα επί τέσσερα χρόνια αρνήθηκε συστηματικά
όλες τις προτάσεις που θα διαμόρφωναν κανόνες
ισοτιμίας, διαφάνειας και ελέγχου, τις οποίες
έκανε ο ΣΥΝ αλλά και άλλες πολιτικές δυνάμεις.
Ο ΣΥΝ θέλει να θέσει τέσσερα κεντρικά προβλήματα :
1. Η προεκλογική περίοδος έχει ήδη
αρχίσει με την ανακοίνωση της ημερομηνίας των
εκλογών από τον Πρωθυπουργό της χώρας. ΄Όλα τα
άλλα είναι φαρισαϊσμοί και πολιτικές υποκρισίες.
Δεν μπορεί το διάστημα από τώρα μέχρι τις εκλογές
να σπάσει στα δύο.
Από τώρα μέχρι τις 14/3, που τυπικά θα διαλυθεί η
Βουλή, να μην ισχύει κανένας κανόνας και από τις
14/3 μέχρι τις 9/4 που θα ισχύσουν οι όποιες
ρυθμίσεις.
Απο σήμερα μέχρι την ημέρα των εκλογών πρέπει να
ισχύσουν κανόνες και ρυθμίσεις για τη
συμπεριφορά των κομμάτων, των υποψηφίων, των
Μ.Μ.Ε. και για τη συμπεριφορά της ίδιας της
κυβέρνησης.
2. Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να χρησιμοποιεί
τον κρατικό μηχανισμό και την κυβερνητική
εξουσία στο διάστημα αυτό για να εξυπηρετήσει
την προεκλογική του εκστρατεία.
Δεν είναι δυνατόν να προωθούνται βεβιασμένες
αποφάσεις, να υπογράφονται μεγάλες συμβάσεις , να
παρακάμπτονται διαδικασίες με κριτήριο το
εκλογικό όφελος.
Δεν είναι δυνατόν να αξιοποιούνται τα κοινοτικά
προγράμματα προβολής για την προεκλογική
καμπάνια των υποψηφίων. Φυλλάδια πολυτελή τα
οποία χρηματοδοτούνται με εκταμίευση από τα
αντίστοιχα κονδύλια της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης. Ηδη
το θέμα από την πλευρά του ΣΥΝ τέθηκε στον
αρμόδιο Επίτροπο από τον ευρωβουλευτή Αλέκο
Αλαβάνο και δεσμεύτηκε ο αρμόδιος Επίτροπος ότι
θα εξετάσει το θέμα
Δεν είναι δυνατό να υπογράφονται μεγάλες
συμβάσεις για εξοπλιστικά προγράμματα κατ'
ανάθεση. Να λαμβάνονται αποφάσεις του ΠΑΣΟΚ,
αποφάσεις κομματικές, οι οποίες εξαιρούν από το
ασυμβίβαστο νομάρχες προκειμένου να λάβουν
μέρος στην προεκλογική εκστρατεία. Τι άλλο είναι
παρά η χρησιμοποίηση του κράτους για την
εξυπηρέτηση προεκλογικών στόχων..
3. Τα Μ.Μ.Ε. πρέπει να εξασφαλίσουν την
ισοτιμία στην προβολή όλων των κομμάτων.
Η κυβέρνηση τώρα πρέπει να στηρίξει το ΕΣΡ στον
ρόλο του και να του δώσει όλη τη δύναμη και τη
δυνατότητα να εφορεύσει στην λειτουργία των
Μ.Μ.Ε. κατά την προεκλογική περίοδο. Είναι
χαρακτηριστικό ότι πριν από την έναρξη του
προεκλογικού αγώνα με παρεμβάσεις και
συμπεριφορές του Υπουργού Τύπου το ΕΣΡ οδηγήθηκε
σε μία κρίση η οποία ακόμη δεν έχει ξεπεραστεί, με
ενίσχυση του ρόλου και της εξουσίας του.
4. Οι προεκλογικές δαπάνες των κομμάτων και των υποψηφίων πρέπει να περιοριστούν στο ελάχιστο και κυρίως να υπάρξει σοβαρός και άμεσος έλεγχος για τις υπερβάσεις με κυρώσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι όλες οι ρυθμίσεις που κατά καιρούς έχουν προταθεί και ισχύσει σε προεκλογικές περιόδους είναι για τα μάτια του κόσμου. Δεν εφαρμόζονται, δεν έχουν καμιά συνέπεια, δεν μπορούν να ελεγχθούν από κανέναν και ποτέ. Και αυτό είναι που σκανδαλίζει και προκαλεί την κοινή γνώμη, τη δημοκρατική ευαισθησία των πολιτών αλλά και την απλή λογική κάθε ΄Ελληνα και κάθε Ελληνίδας.
Θεωρούμε ότι αυτά τα τέσσερα είναι τα μεγάλα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπισθούν και σε όλα αυτά ο ΣΥΝ έχει συγκεκριμένες προτάσεις.
Από χτες έπρεπε να είναι καθαρό το πεδίο του προεκλογικού αγώνα. Οι καθαρές λύσεις δεν είναι οι λύσεις της τελευταίας στιγμής. Οι καθαρές λύσεις είναι εκείνες οι οποίες σέβονται τη δημοκρατική ισοτιμία και εξασφαλίζουν τη διαφάνεια και τον έλεγχο. Γιατί η αδιαφανής χρηματοδότηση είναι εκείνη η οποία ενισχύει τη διαπλοκή και η διαπλοκή είναι εκείνη η οποία αιχμαλωτίζει την πολιτική ζωή του τόπου. Και με αιχμαλωτισμένη πολιτική ζωή του τόπου οδηγούμαστε σε παραβίαση και της αρχής της λαϊκής αντιπροσώπευσης.
Από την πλευρά μας έχουμε προτείνει και θα επιμείνουμε:
Τέλος, γνωρίζετε, ότι εμείς υποστηρίζουμε με συνέπεια την αναγκαιότητα ελέγχου των οικονομικών των κομμάτων , όχι μονάχα από τις Επιτροπές της Βουλής, αλλά και από επιτροπές στις οποίες θα συμμετέχουν δικαστικοί.
Για την πολιτική αντιπαράθεση επί της ουσίας:
Ο Συνασπισμός έχει θέσει το θέμα από την πρώτη στιγμή, τονίζοντας ότι πρέπει να γίνει συζήτηση στα μεγάλα ζητήματα που θα χειριστεί η επόμενη Βουλή. Η επόμενη Βουλή θα χειριστεί κρίσιμα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα για την απασχόληση και την ανεργία, για την φορολογική πολιτική και την εισοδηματική πολιτική, για το αγροτικό εισόδημα και την αγροτική πολιτική, για την απελευθέρωση της ψηφιακής τεχνολογίας και την απελευθέρωση της ενέργειας. Σοβαρά ζητήματα, τα οποία ήδη περιλαμβάνονται ως δεσμεύσεις στο πρόγραμμα σύγκλισης που έχει υποβάλει η κυβέρνηση και έχει εγκριθεί από το ECOFIN. Σ' αυτά τα μεγάλα ζητήματα ζητάμε να γίνει ο πολιτικός προεκλογικός διάλογος και για τα οποία τούτη την ώρα δεν γίνεται συζήτηση.. Στα θέματα που σχετίζονται με το ασφαλιστικό ζήτημα, με την πολιτική κοινωνικής ασφάλειας, κοινωνικής προστασίας, καθώς επίσης και ορθολογικής αξιοποίησης των πόρων του Γ΄Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και των Ολυμπιακών Αγώνων. Στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, στην μετά το Ελσίνκι περίοδο, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στην πορεία του Κυπριακού, στις εξελίξεις που είναι άκρως ανησυχητικές στα Βαλκάνια. Θέματα τα οποία δεν μπορεί να μένουν στην σκιά της προεκλογικής σκηνοθεσίας. Και, τέλος, στα σοβαρά ζητήματα που σχετίζονται με τη διαμόρφωση του πολιτικού μας συστήματος, την αναθεώρηση του Συντάγματος, την αλλαγή του εκλογικού νόμου, την τροποποίηση του Κανονισμού της Βουλής και τις νέες αρχές διαφάνειας και ελέγχου, οι οποίες χρειάζονται για την εξασφάλιση της δημοκρατικής διαφάνειας.
Στη Γερμανία η περίπτωση του κ, Κολ δείχνει ποιο είναι το πραγματικό πρόβλημα της αδιαφανούς χρηματοδότησης. Και δίπλα μας στην Ιταλία, σε περίοδο πολύ προ των εκλογών, με μεγάλη πλειοψηφία, τα κόμματα της Ιταλικής Βουλής προσανατολίζονται να ψηφίσουν νόμο υπέρ της διαφάνειας και του ελέγχου, και εναντίον της πολιτικής διαφήμισης και της αθέμιτης κομματικής προβολής.
Εμείς λοιπόν ζητάμε διάλογο επί της ουσίας και καλούμε τον Πρωθυπουργό της χώρας να αξιοποιήσει δημοκρατικά τα σύγχρονα μέσα, αποδεχόμενος επ΄αυτών των θεμάτων διάλογο όλων με όλους. Ο Πρωθυπουργός με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, οι πολιτικοί αρχηγοί ο καθένας με όλους τους υπολοίπους μέσα σε μία προγραμματισμένη διαδικασία. Τρεις ενότητες προβλημάτων: Κοινωνικά, οικονομικά στη μετά-ΟΝΕ εποχή, εξωτερική πολιτική στην περίοδο μετά τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και τις αποφάσεις του Ελσίνκι και συγκρότηση του πολιτικού μας συστήματος μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος. Συγκεκριμένες πια συζητήσεις επ'΄αυτών για να μην γίνεται αυτή η προεκλογική σκιαμαχία, που πολλές φορές για τις ανάγκες της πόλωσης παίρνει τον χαρακτήρα προεκλογικής φαιδρομαχίας.
Για την κυβερνητική στάση στη διακομματική Επιτροπή:
Η κυβέρνηση ήδη έχει την ευθύνη γιατί παρέλειψε στον επίκαιρο και κρίσιμο χρόνο να έχει κάνει αυτές τις ρυθμίσεις. Η κυβέρνηση εγνώριζε πότε θα πάει σε εκλογές. Αρα λοιπόν όφειλε από πριν αν ήταν ειλικρινής, να έχει διαμορφώσει αυτό το νομοθετικό πλαίσιο διαφάνειας, ισοτιμίας και ελέγχου. Η κυβέρνηση δεν είναι ειλικρινής, διότι και στην περίοδο αυτή ροκανίζει το χρόνο και χρησιμοποιεί άλλοθι και προσχήματα για να δικαιολογήσει τις κομματικές της μεθοδεύσεις. Επρεπε να έχουν γίνει αυτές οι ρυθμίσεις.. Εμείς από την πλευρά μας επιμένουμε ότι πρέπει να γίνουν τώρα αμέσως και στη Διακομματική Επιτροπή προς αυτή την κατεύθυνση οι εκπρόσωποί μας πιέζουν. Εάν η κυβέρνηση από κοινού με τη Ν.Δ. θέλουν να διασφαλίσουν τη δυνατότητα που έχουν ως μεγάλα κόμματα, με υψηλές χρηματοδοτήσεις, προνομιακά να ελέγχουν την προεκλογική περίοδο, τότε εκτιμώ ότι για μια ακόμη φορά θα προκαλέσουν την ευαισθησία του κόσμου. Κανείς δεν πρόκειται να δικαιολογήσει, αυτό το υποκριτικό δικομματικό παιχνίδι. Και κανείς δεν πρόκειται ποτέ να αφήσει αναπάντητη την επιχειρηματολογία που είπε κάποιος εκ των υπουργών, κάποιος από τους ρέκτες υπουργούς της κυβέρνησης, ότι "δεν θα ασχολούμαστε τώρα με τα κόμματα του 5%, αυτοί είναι τα υπολείμματα της Ελλάδας", Οι Ελληνίδες και οι ΄Ελληνες να δώσουν απάντηση ότι δεν μπορεί να κυριαρχεί αυτή η κυβερνητική αλαζονεία, αυτή η νοοτροπία του καθεστωτικού δικομματισμού, η οποία έχει υποβληθεί στην Ελλάδα.
Για τη διεύρυνση του ΠΑΣΟΚ:
Το ΠΑΣΟΚ συμπεριφέρεται με την αλαζονεία της καθεστωτικής δύναμης. Θεωρεί ότι αρκεί να προσφέρει σε κάποιον μια βουλευτική έδρα, έναν τίτλο υποψηφιότητας ή την προοπτική μιας κυβερνητικής θέσης για να εξασφαλίσει την προσχώρησή του.
Δεν σέβεται τους ανθρώπους ως πρόσωπα. Τους θέλει ως προπαγανδιστικό υλικό εν όψει εκλογών. Λογαριάζει όμως λάθος. Και, κυρίως, εκτιμάει λάθος την κλίμακα αξιών των στελεχών της Αριστεράς. Για να το πω διαφορετικά: Προσπαθεί να τους φέρει όλους στα δικά του μέτρα. Και βεβαίως είναι φυσικό να μην έχει τα αποτελέσματα που διαφημίζει.
Από την πλευρά μας, από την πλευρά του ΣΥΝ. δεν μιλάμε με όρους διεύρυνσης ή προσχωρήσεων. Ο ΣΥΝ απευθύνεται σε στελέχη της οικολογίας, της ευρύτερης Αριστεράς, των κοινωνικών χώρων, των μαζικών κινημάτων. Απευθύνεται και επιζητά την ισότιμη συνεργασία και τη συστράτευση σ' έναν κοινό αγώνα με δυνάμεις και πρόσωπα του ευρύτερου χώρου της ανανεωτικής Αριστεράς και της Οικολογίας. Ο ΣΥΝ δεν υπόσχεται θέσεις, Υπόσχεται κοινούς αγώνες και κοινές προσπάθειες. Αυτό το διαφορετικό πολιτικό στοιχείο είναι που δημιουργεί μια πολύ σημαντική δυναμική γύρω από τον ΣΥΝ. Και πιστεύω ότι θα οδηγήσει και σε σημαντικά αποτελέσματα. Εχουμε τις συζητήσεις μας, τις διαδικασίες μας, στον χρόνο που πρέπει θα κάνουμε υπεύθυνες πολιτικές ανακοινώσεις. Και όχι όλο αυτό το σκηνικό το οποίο στήνει από την πλευρά του το επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης
Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού
To Γραφείο Τύπου