Προς τους κκ Υπουργούς
• Οικονομίας
• Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
Θέμα: Κλείσιμο των επιχειρήσεων στο ΒόλοΗ κρίση που υπάρχει και συνεχώς διευρύνεται με τον καταιγισμό νέων μέτρων, η μείωση των μισθών και των συντάξεων που προκαλεί απώλεια στην αγοραστική δύναμη των πολιτών, η αύξηση του ΦΠΑ που αυξάνει τις τιμές των ειδών, κάνοντάς τα απρόσιτα αγοραστικά, η τραπεζική ξηρασία, τα αυξημένα ενοίκια, προκαλούν καταιγίδα λουκέτων στην αγορά του Βόλου και της Μαγνησίας.
Περπατώντας στο κέντρο και την περιφέρεια της πόλης, βλέπουμε συνεχώς κλειστά μαγαζιά και επιχειρήσεις που καθημερινά γίνονται περισσότερα.
Δημιουργείται ψυχολογία φόβου και δυστυχίας.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου κ. Κώστας Τσέλιος, επισημαίνοντας το φαινόμενο, αναφέρει στον τοπικό τύπο: «Τα λουκέτα θα γίνουν περισσότερα τους επόμενους μήνες και ιδίως το χειμώνα με τα νέα μέτρα που εξαγγέλθηκαν. Οι έμποροι υπολογίζουν ότι στην κεντρική αγορά θα κλείσουν 50-60 καταστήματα».
Η ρευστότητα στις επιχειρήσεις της Μαγνησίας είναι πλέον οριακή, οι μεγάλες λειτουργικές τους δαπάνες σε συνδυασμό με τα χαράτσια και την αύξηση των λογαριασμών των ΔΕΚΟ, καθιστούν πλέον προβληματική την ύπαρξή τους.
Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ Κων. Κόγιας στον τοπικό τύπο επισημαίνει ότι «είναι ζήτημα χρόνου η περαιτέρω συρρίκνωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».
Το Επιμελητήριο Μαγνησίας δίνει στοιχεία που σοκάρουν.
Από την 1/1μέχρι την 6/9/2012 διέκοψαν την λειτουργία τους 1.195 επιχειρήσεις με δυσμενείς συνέπειες για την εργασία, όσο και για τα δημόσια έσοδα.
Η ανεργία συνοδεύει τέτοιες καταστάσεις, χωρίς βέβαια την δυνατότητα Ταμείου Ανεργίας για τους εμπόρους και με απώλεια της ασφαλιστικής και υγειονομικής τους κάλυψης.
Πρόσφατη έρευνα της Αναπτυξιακής Εταιρείας του Επιμελητηρίου προσεγγίζει με δραματικό τρόπο τα προβλήματα των εμπόρων, εκτιμώντας, ότι στο προσεχές διάστημα θα κλείσουν πολλές επιχειρήσεις, ενώ από τα σοβαρά θέματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά είναι τα υψηλά ενοίκια και η περαιτέρω μείωση του τζίρου τους, λόγω της μειωμένης ζήτησης των προϊόντων τους. Επίσης η ίδια έρευνα επισημαίνει την αύξηση του μέσου χρόνου είσπραξης των οφειλών από τους πελάτες και την μεγάλη καθυστέρηση των οφειλών του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με τους επαγγελματίες, προκειμένου να μην αυξηθούν πιο πολύ τα λουκέτα στην πόλη, θα πρέπει να γίνει άμεσο πάγωμα των οφειλών τους, τουλάχιστον για 2 έτη, να γίνουν ευνοϊκές ρυθμίσεις των χρεών, να καταβάλλεται μικρότερο ποσοστό προκαταβολής φόρου εισοδήματος σε ένα σταθερό πλέον φορολογικό σύστημα, όπως επίσης να σταματήσουν οι πλειστηριασμοί των περιουσιακών τους στοιχείων, να δοθεί δυνατότητα διευθέτησης των ακάλυπτων επιταγών και να υπάρξει δέσμευση κονδυλίων των ΕΣΠΑ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Τελικά στην πράξη ήδη φάνηκε ότι, η εφαρμογή της μνημονιακής πολιτικής στον τομέα του εμπορίου είναι καταστροφική, προκαλώντας παντού λουκέτα και κλείσιμο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες είναι και η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.
• Επειδή με τα νέα μέτρα που παίρνει η μνημονιακή συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, αναμένεται περαιτέρω μείωση μισθών, συντάξεων, ακρίβεια, ανεργία, φτώχεια, μεγαλύτερη μείωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών και κατά συνέπεια πιο πολλά λουκέτα σε επιχειρήσεις.
• Επειδή οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις με το κλείσιμό τους δημιουργούν στρατιές ανέργων.
Ερωτώνται οι κκ Υπουργοί:
1) Τι ενέργειες θα γίνουν και πότε για να σταματήσει αυτός ο κατήφορος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις;
2) Δεν γνωρίζουν ότι με τα νέα μέτρα θα αφανίσουν τις επιχειρήσεις δημιουργώντας τεράστια κοινωνική και ανθρωπιστική κρίση;
Ο ερωτών Βουλευτής
Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος