Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
02/10/2012

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗ, ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ, ΣΤΟΝ ALPHA 9.89 (Ν. Μάνεση)





•    Έχω την εντύπωση ότι, εάν τελικά η τρόικα  εμφανίζεται με πιο σκληρή στάση, αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι δηλώσεις, η πολιτική, ο τρόπος που έχει αντιμετωπίσει το θέμα των νέων μέτρων η κυβέρνηση είναι τέτοιος που την ενθαρρύνουν.

•    Νομίζω ότι υπαρκτές διαφορετικές  προσεγγίσεις είναι αποτέλεσμα της αποτυχίας της πολιτικής που εφάρμοσαν στην Ελλάδα, η οποία έπαιξε το ρόλο του πειραματόζωου. Μπροστά λοιπόν σ΄ αυτή την καθολική αποτυχία, μπροστά στην πιθανότητα η κρίση να επεκταθεί με ταχύτατους ρυθμούς σε όλη την Ευρώπη, σήμερα προσπαθεί ο καθένας να διαχωρίσει τη θέση του. Καταρρέει δηλαδή, υποχωρεί το έδαφος κάτω από τα πόδια των κυρίαρχων δυνάμεων λόγω της αντικειμενικής αποτυχίας της πολιτικής τους.


***********

-    Έγινε αυτό το οποίο αναμενόταν. Εμείς συμφωνήσαμε στα μέτρα ως χώρα.. ως χώρα όχι, ως συμμετέχοντες στην κυβέρνηση, η τρόικα διαφωνεί. Τώρα τι; Τι περιμένετε να γίνει από δω και πέρα;…

Έχω την εντύπωση ότι εάν τελικά η τρόικα  εμφανίζεται με πιο σκληρή στάση, αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι δηλώσεις, η πολιτική, ο τρόπος που έχει αντιμετωπίσει το θέμα των νέων μέτρων η κυβέρνηση είναι τέτοιος που την ενθαρρύνουν. Όταν ο πρωθυπουργός από την πρώτη μέχρι την τελευταία του λέξη προχθές στη συνέντευξη στο ΒΗΜΑGAZINO δηλώνει ότι η  Ελλάδα θα είναι συνεπής ως προς τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις της κι όταν με κάθε τρόπο λέει ότι θα υλοποιήσει την πολιτική του μνημονιακού προγράμματος, τότε δεν καταλαβαίνω ποιο είναι το αντικείμενο τελικά της διαφωνίας… Κινείται βάσει μιας συμφωνίας. Δεν την αμφισβητεί η κυβέρνηση. Είχε πει ότι θα το έκανε προεκλογικά, εξαπάτησε τον κόσμο, σήμερα λοιπόν κινείται με βάση τα συμφωνηθέντα.

-    Εσείς πώς ερμηνεύετε πολιτικά το γεγονός ότι ο κ. Σαμαράς αρχίζει πλέον τις επαφές με ευρωπαίους ηγέτες. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στο να ξεπεραστεί ο σκόπελος της διαφωνίας με την τρόικα μέσω μιας πολιτικής απόφασης εκταμίευσης της δόσης;

Αν ήθελε ο κ. Σαμαράς να θέσει ένα θέμα επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου –κατά τη γνώμη μου κι αυτό είναι λάθος γιατί το μνημόνιο δεν βελτιώνεται, το μνημόνιο ή το αποδέχεσαι ή το απορρίπτεις- αλλά εν πάση περιπτώσει, αυτό θα έπρεπε να το είχε προετοιμάσει από την επομένη των εκλογών, αξιοποιώντας το αντίστοιχο μήνυμα, την εντολή που είχε πάρει από τον ελληνικό λαό, αυτούς που τον ψήφισαν.  Άρα είναι αργά. Όπως στρώσει κανείς θα κοιμηθεί. Αν δεν πρόκειται, για άλλη μια φορά, μια επικοινωνιακή διαχείριση των πραγμάτων, για να μας πουν, τι να κάνουμε, εμείς θέλαμε να πάμε σε πιο ήπια μέτρα, αλλά εφαρμόζουμε τα σκληρότερα τα οποία έχετε δει μέχρι στιγμής.

-    Ο κόσμος ο οποίος δεινοπαθεί –και το γνωρίζετε πάρα πολύ καλά- φοβάται ότι μπορεί αυτά τα μέτρα μπορεί να είναι μια τρύπα στο νερό, μια νέα τρύπα στο νερό, δηλαδή μια θυσία χωρίς αποτέλεσμα. Ουσιαστικά το χρέος μας είναι βιώσιμο; Και χωρίς επιμήκυνση ή νέο κούρεμα μπορούμε να προχωρήσουμε; ..

Σε καμιά περίπτωση δεν είναι το χρέος βιώσιμο και βλέπετε ότι μετά από δυόμισι χρόνια μιας σκληρής πολιτικής λιτότητας, που είχε σαν αποτέλεσμα τη μείωση κατά 25% μισθών, συντάξεων και δαπανών, τα χρέος έχει ανέβει. Άρα εκ των πραγμάτων τίθεται το θέμα ενός νέου κουρέματος. Αλλά αν αυτό δεν συνοδεύεται και από την εγκατάλειψη των πολιτικών λιτότητας, τότε και πάλι θα βρισκόμαστε σε μια δεινή κατάσταση. Άρα εκεί νομίζω κανείς πρέπει να εστιάζει την προσοχή του.

-    Από την άλλη βεβαίως, να μην παραγνωρίσουμε το γεγονός,  έχει έρθει στην επιφάνεια η γνωστή κόντρα του ΔΝΤ με τα ευρωπαϊκά όργανα, την ΕΚΤ και ακούσαμε την κα Λαγκάρντ να λέει ότι δεν είναι βιώσιμο το χρέος. Είναι ανοιχτή η διαφωνία πλέον. Μπορεί αυτή τη στιγμή στις πλάτες μας, στις πλάτες του χειμαζόμενου Έλληνα να παίζεται κι ένα παιχνίδι. Το Spiegel, για παράδειγμα, εχθές έκανε μία αναφορά του ότι η τρόικα επηρεάζεται από τους πολιτικούς. Άρα λοιπόν υπ΄  αυτές τις προϋποθέσεις ας διαλυθεί. Μήπως είναι ένα πολιτικό παιχνίδι στις πλάτες μας;..

Νομίζω ότι υπαρκτές διαφορετικές  προσεγγίσεις είναι αποτέλεσμα της αποτυχίας της πολιτικής που εφάρμοσαν στην Ελλάδα, η οποία έπαιξε το ρόλο του πειραματόζωου. Μπροστά λοιπόν σ΄ αυτή την καθολική αποτυχία, μπροστά στην πιθανότητα η κρίση να επεκταθεί με ταχύτατους ρυθμούς σε όλη την Ευρώπη, σήμερα προσπαθεί ο καθένας να διαχωρίσει τη θέση του. Καταρρέει δηλαδή, υποχωρεί το έδαφος κάτω από τα πόδια των κυρίαρχων δυνάμεων λόγω της αντικειμενικής αποτυχίας της πολιτικής τους. ..

-    Πάντως δεν ξέρω ποιο θα μπορούσε να είναι το σήμερα της Ελλάδας, γιατί το αύριο δεν μπορεί να το μαντέψει κανείς, εάν δεν πάρουμε τη δόση των 31,5 δις. Η λογική λέει ότι θα την πάρουμε με κάποιο τρόπο, αλλά.. δεν ξέρω.. Τι λέτε εσείς γι αυτό;…


Νομίζω ότι σε πολύ μεγάλο βαθμό το αν θα την πάρουμε εξαρτάται από τους δανειστές μας, γιατί αυτοί, όπως γνωρίζετε, έχουν φτιάξει  έναν εδικό λογαριασμό, εκεί δεσμεύονται τα χρήματα της δόσης και πηγαίνουν στο μεγαλύτερό τους μέρος στην εξυπηρέτηση  των χρεών που έχουμε. Άρα λοιπόν τον μηχανισμό τον διαχειρίζονται εκείνοι.

-    Αν ακολουθούσαμε την τακτική του να καταγγελθεί το μνημόνιο, δεν θα έμπαινε ξαφνικά σε αμφισβήτηση η δόση;

Το πρώτο πράγμα για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση, για να απαντήσουμε στην κατάρρευση της οικονομίας και της κοινωνίας, είναι να σταματήσει να εφαρμόζεται το μνημόνιο, αυτή η υφεσιακή πολιτική. Είναι εκ των ων ουκ άνευ αυτό το πράγμα. Και με βάση ακριβώς την πραγματικότητα, την οποία εμείς έχουμε κατʼ επανάληψη παρουσιάσει, όπου λέει ότι, αν η Ελλάδα δεν τα καταφέρει, τότε το σίγουρο είναι ότι θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες -η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο μέρος της ευρωπαϊκής οικονομίας- θεωρώ ότι τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα. Θα είχαν εξαναγκασθεί όλοι στο να επανεξετάσουν συνολικά την ευρωπαϊκή απάντηση, την ευρωπαϊκή στρατηγική απέναντι στην κρίση. ……

-    Θα ήθελα ένα σχόλιό σας για το παράλογο γεγονός, μια χώρα η οποία καταρρέει, μια χώρα που περνάει αυτά τα οποία βιώνουμε καθημερινά όλοι μας, να είναι η ακριβότερη χώρα της Ευρώπης όχι μόνο στα βασικά προϊόντα, στα είδη διατροφής, αλλά στα περισσότερα, σύμφωνα με την  Έκθεση της Eurostat που κοινοποιήθηκε χθες.

Ακριβώς αυτό είναι και μια άλλη πλευρά της αποτυχίας του σχεδίου της εσωτερικής υποτίμησης, έτσι δεν είναι; Δηλαδή, ενώ έχουμε μια τόσο μεγάλη μείωση μισθών και χρημάτων, πολύ σωστά εντοπίζετε ότι είμαστε ακριβότερη χώρα. Αυτό έχει να κάνει με εναρμονισμένες πρακτικές, με καρτέλ που  υπάρχουν στην αγορά, με έλλειψη ουσιαστικών μηχανισμών ελέγχου. Πρόκειται για ένα πάρτι κερδοσκόπων εις βάρος της ελληνικής κοινωνίας, όπου δεν υπάρχει, απʼ ότι φαίνεται, η πολιτική βούληση να χτυπηθεί. Και βλέπετε καμιά φορά ότι και τα προγράμματα τελικά, ενώ φαίνεται ότι στο επίπεδο σχεδιασμού θεωρούν ότι μπορούν να απαντήσουν σε τέτοια προβλήματα, πώς καταρρέουν στην πράξη.



To Γραφείο Τύπου