Το Νοσοκομείο του Βόλου πάντα επιτελούσε σημαντικό έργο στην Μαγνησία. Με την ψήφιση του ΕΣΥ ο ρόλος του αναβαθμίστηκε. Τα πρώτα τουλάχιστον χρόνια ήταν κέντρο αναφοράς με εξειδικευμένο προσωπικό και στην συνείδηση του κόσμου είχε καταξιωθεί σαν ένα καλό νοσοκομείο στο οποίο προσέτρεχε για όλα του τα προβλήματα. Ακόμη και τώρα, σε όλα τα δύσκολα, είτε οι πολίτες ή οι ιδιωτικοί υγειονομικοί θεσμοί προστρέχουν σε αυτό, γιατί σαν φορέας δευτεροβάθμιας υγείας, διαθέτει έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό.
Με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές σταδιακά δημιουργήθηκαν σημαντικά προβλήματα, με αποκορύφωμα την μνημονιακή περίοδο που διανύουμε, κατά την οποία, λόγω των δημοσιονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει η χώρα, είναι συνεχής η προσπάθεια περιστολής των δαπανών για την υγεία.
Συγκεκριμένα με την δραστική μείωση της χρηματοδότησης από την 5η ΥΠΕ, όπως αναλυτικά αναφέρεται και στο από 28-09-2012 ψήφισμα που εξέδωσε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου, το Νοσοκομείο του Βόλου στερείται πλέον ζωτικών πόρων, με αποτέλεσμα να οδηγείται στην υποβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας που προσφέρει σε βάρος του επιπέδου περίθαλψης του λαού της Μαγνησίας.
Με την υποχρηματοδότησή του και την υποστελέχωσή του δημιουργούνται έντονα προβλήματα λειτουργικά, όπως η μη πρόσληψη νέου μόνιμου προσωπικού με τις συνταξιοδοτήσεις. Για 10 συνταξιοδοτήσεις γίνεται μία πρόσληψη με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν μεγάλες ελλείψεις σε γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό, επιστημονικό, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό.
Με τις Ελλείψεις Γιατρών και Προσωπικού, το έργο στις κλινικές γίνεται δύσκολο, λόγω της παράλληλης αύξησης των νοσηλευομένων, ενώ καθυστερεί η εκτέλεση πολύ εξειδικευμένων εξετάσεων όπως triplex αγγείων, μαστογραφίες, μέτρηση οστικής πυκνότητας, ενδοσκοπήσεις κλπ, επίσης δεν γίνονται αιμοδοσίες τις αργίες και τα Σαββατοκύριακα.
Η μη ύπαρξη αυτόνομου Τ.Ε.Π. (Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών), που να διαθέτει δικούς του γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων σε 8ωρη βάρδια εργασίας, έχει σαν αποτέλεσμα, οι εφημερίες να γίνονται με τους γιατρούς από τις διάφορες κλινικές. Πολλές μέρες στον μήνα δεν εφημερεύουν σημαντικές ειδικότητες όπως: ωτορινολαρυγγολόγοι, ουρολόγοι, οφθαλμίατροι, οπότε ο ασθενής πρέπει να διακομισθεί στη Λάρισα με τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, τα οποία δεν μπορούν να καλύψουν αυτές τις ανάγκες, αφού είναι λίγα, οπότε και αναγκάζεται να ταξιδέψει μόνος με όποιο κίνδυνο για την υγεία του, αλλά και με την ανάλογη οικονομική επιβάρυνση. Σημειωτέον ότι στο ΤΕΠ δεν προσέρχονται μόνο ασθενείς ή τραυματίες από τον Βόλο και την Μαγνησία, αλλά και από όλα τα Κέντρα Υγείας του Νομού. Για να είναι όμως ασφαλείς οι εφημερίες στο ΤΕΠ θα πρέπει να πραγματοποιούνται με βάση το πρόγραμμα εφημέρευσης που κατατίθεται από τις κλινικές και εγκρίνεται από το επιστημονικό συμβούλιο και να μην προσαρμόζονται από την Διοίκηση με βάση τα μειωμένα, λόγω μνημονίου κονδύλια που έρχονται από το Υπουργείο.
Οι μεγάλες ελλείψεις σε νοσηλευτικό, βοηθητικό προσωπικό έχουν ως αποτέλεσμα ελλιπή παροχή υπηρεσίας στους ασθενείς και αμέτρητες ώρες ρεπό που δεν δίνονται στους εργαζόμενους.
Οι ελλείψεις σε φάρμακα και υλικά έχουν σοβαρές επιπτώσεις στη νοσηλεία των ασθενών και των ασφαλισμένων που ανά πάσα στιγμή μπορεί να κινδυνεύσουν.
Η καταβολή 5 ? στα ΤΕΠ για κάθε ασθενή έχει δημιουργήσει ζήτημα, σε μια εποχή, που το ποσό αυτό είναι πλέον υπολογίσιμο στον οικογενειακό προγραμματισμό.
Τα πιο πάνω προβλήματα αναφέρονται καθημερινά στον τοπικό τύπο, ο οποίος καταδεικνύει και διάφορα περιστατικά με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί διάφορες αντιπαραθέσεις μεταξύ της Διοίκησης και των εργαζομένων.
Με βάση τα πιο πάνω και προκειμένου να μην επιδεινωθεί η υποβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρει το Νοσοκομείο του Βόλου σε βάρος της υγείας των πολιτών της Μαγνησίας
ερωτάται ο κ. Υπουργός
1. Η 5η ΥΠΕ θα αυξήσει την χρηματοδότηση του Νοσοκομείου Βόλου με κριτήρια αναλογικότητας στη βάση της δυναμικότητάς του και πότε;
2. Θα καταργηθεί άμεσα η αναλογία 1/10 στις προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και θα αναπληρωθούν επειγόντως οι κενές θέσεις που δημιουργήθηκαν το τελευταίο διάστημα λόγω των αποχωρήσεων;
3. Θα επιτρέψετε άμεσα την πρόσληψη των επικουρικών γιατρών και θα ζητήσετε από την Διοίκηση να ενεργοποιήσει την δυνατότητα απόσπασης ειδικών γιατρών στα πλαίσια της 5ης ΥΠΕ;
4. Θα ζητήσετε από την Διοίκηση του Νοσοκομείου να καταργήσει άμεσα την είσπραξη των 5 ? στο ΤΕΠ, εφόσον ο νόμος τα εξαιρεί και πότε;
5. Με ποιόν τρόπο θα συμβάλετε, ώστε να εξομαλυνθούν οι σχέσεις μεταξύ της Διοίκησης και των εργαζομένων, των επιστημονικών και υπηρεσιακών οργάνων, ώστε όλοι μαζί να συνεργαστούν για την αναβάθμιση της παροχής υγείας προς τους συμπολίτες μας;
Ο ερωτών Βουλευτής
Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος