Skip to main content.
Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
03/10/2012

Δελτίο Τύπου- Ν. Χουντής προς Όλι Ρεν: "Σταματήστε να ξορκίζετε την πραγματικότητα. Απαιτούνται νέες αποφάσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους"

Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Να ξεκαθαρίσει τη θέση της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γύρω από τα ποικίλα σενάρια σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και να διατυπώσει άμεσα τις προτάσεις της για «απευθείας ανακεφαλαιοποίηση» των ελληνικών τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ΕΜΣ) και για «κουρέμα» των ελληνικών ομολόγων που κατέχει ο «επίσημος τομέας» (κράτη μέλη, ΔΝΤ και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα), ζητά με ερώτηση του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντής.

Πιο συγκεκριμένα, στην ερώτηση του ο Ν. Χουντής αφού επισημαίνει ότι με τις υπάρχουσες πολιτικές η ύφεση που έχει προκληθεί στην ελληνική οικονομία θα μεγαλώνει, αναφέρεται στις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, αλλά και άλλων αναλυτών, ότι, το ελληνικό χρέος ακόμα και μετά το PSI δεν είναι βιώσιμο και ότι απαιτούνται «άμεσες και καίριες παρεμβάσεις». Στη συνέχεια της ερώτησης του, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται σε δηλώσεις του Επιτρόπου Όλι Ρεν που, «στον αντίποδα των παραπάνω εκτιμήσεων», τόνιζε ότι «η Επιτροπή δεν προσβλέπει σε νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους» και τον κατηγορεί ότι με αυτές τις δηλώσεις κρύβει και «ξορκίζει την πραγματικότητα», αφού είναι γνωστό ότι η Κομισιόν «έχει αναπτύξει διάφορα σενάρια εξέλιξης του ελληνικού χρέους υπό διαφορετικές υποθέσεις εργασίας». Καταλήγοντας ο Ν. Χουντής καλεί την Επιτροπή να παρουσιάσει «τις δικές τις αναλύσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους» και να διατυπώσει τις προτάσεις της, αφενός «για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών από τον ΕΜΣ» και αφετέρου, «για το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων του επίσημου τομέα».

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Έντονες είναι οι συζητήσεις σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, για το οποίο ελληνικές και διεθνείς αναλύσεις δείχνουν ότι ο στόχος του 120% ως το 2020, δεν είναι εφικτός δίχως άμεσες και καίριες παρεμβάσεις. Οίκοι αξιολόγησης προειδοποιούν ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους δεν θεωρείται διασφαλισμένη και επενδυτικές τράπεζες προβλέπουν ότι με τις υπάρχουσες πολιτικές η ύφεση θα ανέλθει μεταξύ 7,5% και 10,7%, τον επόμενο χρόνο. Το ΔΝΤ τονίζει συνεχώς ότι το νέο «κούρεμα», που θα αφορά τον “επίσημο τομέα” είναι αναγκαίο.

Στον αντίποδα ο Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν δήλωσε ότι «η Επιτροπή δεν προσβλέπει σε νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους», άποψη που φαίνεται ότι αγγίζει, τουλάχιστον μέχρι τώρα, και άλλους θεσμικούς παράγοντες της Ε.Ε.

Επειδή όμως δεν φτάνει να ξορκίζουμε την πραγματικότητα, και επειδή είναι γνωστό ότι και η Επιτροπή έχει αναπτύξει διάφορα σενάρια εξέλιξης του ελληνικού χρέους υπό διαφορετικές υποθέσεις εργασίας, ερωτάται η Επιτροπή:

Α. Ποιες οι δικές της αναλύσεις για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους;

Β. Τι προτίθεται να προτείνει για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ΕΜΣ);

Γ. Τι προτίθεται να προτείνει για το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων του επίσημου τομέα; Τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ και αγοράστηκαν στη δευτερογενή αγορά πρέπει να εξοφληθούν από την ελληνική κυβέρνηση στην ονομαστική τους αξία;»

03.10.2012                           

To Γραφείο Τύπου