Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
05/10/2012

Ερώτηση E. Αμανατίδου για τη λειτουργία ρέματος στην περιοχή της Μαλακοπής του Δήμου Πυλαίας - Χορτιάτη


Προς τους κ. Υπουργούς:

•    Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
•    Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Θέμα: «Για τη λειτουργία ρέματος στην περιοχή της Μαλακοπής του Δήμου Πυλαίας - Χορτιάτη»
Μέσα στα όρια του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη, στην περιοχή της επέκτασης της Πυλαίας, στο συνοικισμό Μαλακοπής, μεταξύ των οδών Σταγειρίτη, Λάζαρου Τσάμη, Τερψιθέας και Κύπρου διέρχεται μικρό ρέμα, το οποίο τροφοδοτούσε το μεγαλύτερο ρέμα του Σταγειρίτη. Στην Πράξη εφαρμογής (αρ. 54 και 54/361 διορθωτική πράξη) της επέκτασης Πυλαίας αποτυπώνεται το ρέμα που διέρχεται από τα ΟΤ Γ142, Γ138 και Γ138α. Με την 07/7751/15-09-2009 απόφαση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης εγκρίθηκε η άρση της λειτουργίας του ρέματος και δόθηκε η δυνατότητα οικοδόμησης στο χώρο του ΟΤ Γ138 του Δ.Δ. Πυλαίας του τότε Δήμου Πυλαίας. Μετά από την παραπάνω απόφαση εκδόθηκε η 260/11 άδεια οικοδομής (κατεδάφισης ισόγειου κτίσματος και αποξήλωσης περίφραξης) στο ΟΤ Γ142/01 οικόπεδο. Μάλιστα, στο τοπογραφικό σκαρίφημα, το οποίο συνάπτεται στη συγκεκριμένη άδεια δεν δηλώνεται η θέση του ρέματος. Για τη διαφαινόμενη «αξιοποίηση» της περιοχής του ρέματος ως οικοδομήσιμου χώρου έχουν ήδη εκδηλωθεί αντιδράσεις τόσο στην τοπική κοινωνία, όσο και στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη.
Σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ 262/2003) «…τα ρέματα, δηλαδή οι πτυχώσεις του εδάφους με τις οποίες κυρίως συντελείται η απορροή των πλεοναζόντων υδάτων της ξηράς προς την θάλασσα, εκτός από παράγοντες αντιπλημμυρικής προστασίας, αποτελούν επιπλέον φυσικούς αεραγωγούς και με την χλωρίδα και την πανίδα τους συνιστούν ιδιαίτερα οικοσυστήματα. Για τους λόγους αυτούς έχουν ζωτική σημασία για το οικιστικό και φυσικό περιβάλλον, ιδίως μάλιστα αυτά που διασχίζουν οικισμούς, και προστατεύονται καθʼ όλη την έκταση και ανεξάρτητα από τις διαστάσεις τους, ώστε να διατηρείται η φυσική τους κατάσταση και να διασφαλίζεται η επιτελούμενη από αυτά λειτουργία της απορροής των υδάτων».
Επιπλέον, σύμφωνα με άλλη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ 319/2002) ο χώρος τον οποίο καταλαμβάνει ρέμα, μετά την οριοθέτηση του, δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί ως οικοδομήσιμος χώρος ή ως χώρος προοριζόμενος για την ανέγερση κοινωφελών κτιρίων, αλλά αποκλειστικά ως κοινόχρηστος χώρος.
Επειδή τα ρέματα στα αστικά περιβάλλοντα δεν παρέχουν μόνο φυσική απορροή «των πλεοναζόντων υδάτων», αλλά αποτελούν περιοχές ζωτικής οικολογικής σημασίας, καθώς διαμορφώνουν επιμήκεις άξονες ελεύθερων χώρων με ιδιαίτερη χλωρίδα και πανίδα, οι οποίοι συμβάλλουν στη βελτίωση του μικροκλίματος και είναι δυνατό να εξελιχθούν σε χώρους αναψυχής και δραστηριοτήτων.
Επειδή στις σύγχρονες ελληνικές πόλεις και ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη είναι εμφανής η απουσία τέτοιου είδους χώρων, ακόμα και σε περιοχές που μόνο πρόσφατα αναπτύχθηκαν οικιστικά, όπως η περιοχή στην οποία αναφερόμαστε,
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί
Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν, ο καθένας στο πεδίο της αρμοδιότητας του, για να μην μετατραπεί ένα ακόμη ρέμα σε χώρο οικοπέδων και να αποτραπεί μια ακόμη «μικρή οικολογική καταστροφή» σε ένα ιδιαίτερα επιβαρυμένο οικολογικά πολεοδομικό συγκρότημα;

Η ερωτώσα βουλευτής

Ευαγγελία Αμμανατίδου Πασχαλίδου