Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, η κυβέρνηση Σαμαρά εφαρμόζει την ίδια και χειρότερη πολιτική με τις κυβερνήσεις Παπαδήμου και Παπανδρέου. Τα περί δήθεν «σκληρής διαπραγμάτευσης» υπηρετούν επικοινωνιακές σκοπιμότητες. Η τρόικα, βλέποντας μία κυβέρνηση που εγκατέλειψε τις προεκλογικές αλλά και τις μετεκλογικές της δεσμεύσεις για επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, προωθεί και επιβάλλει την επαναδιαπραγμάτευση προς το χειρότερο. Η διαμάχη μεταξύ ΔΝΤ και ΕΚΤ για το αν χρειάζεται και νέο κούρεμα στο ελληνικό χρέος, με τη συμμετοχή και του δημόσιου τομέα, εξηγεί και την καθυστέρηση στην έκθεση και τη δόση αλλά και τη συμπεριφορά του κ. Τόμσεν.
2. Η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια σε ακρίβεια και ανεργία. Διανύουμε την πέμπτη χρονιά σε ύφεση και σύμφωνα με το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2013 θα συνεχιστεί. Το νέο πακέτο έρχεται σε μια κοινωνία στα όρια ανθρωπιστικής κρίσης. Ποιο είναι το σχέδιο; Γιατί επιμένουν στη «λάθος» συνταγή;Τα μέτρα είναι τα χειρότερα από όσα έχουν περάσει στα χρόνια του Μνημονίου. Είναι τα πιο άδικα, τα πιο υφεσιακά, τα πιο άγρια. Θα προκαλέσουν πολύ μεγαλύτερη φτώχεια και ανεργία και νέα δημοσιονομική αστοχία. Όλοι πια ομολογούν ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει όσον αφορά στις προβλέψεις. Αυτό που έχουν πετύχει με τις πολιτικές τους είναι η υλοποίηση ενός άγριου νεοφιλελεύθερου σχεδίου που κλιμακώνεται, για μία μαζική, βίαιη υποτίμηση του μισθού, της σύνταξης και του κοινωνικού κράτους. Έχουν προκαλέσει μία ύφεση που θα ξεπεράσει ακόμη κι εκείνη της αμερικάνικης οικονομίας στην κρίση του ʼ29. Είναι ασύλληπτο. Δεν υπάρχει άλλη ευρωπαϊκή χώρα μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, που να έχει καταγράψει τέτοια εκρηκτική ύφεση, όση η Ελλάδα, εξέλιξη που αν δεν ανακοπεί επειγόντως, δημιουργεί κινδύνους μιας μη αντιστρέψιμης οικονομικής παρακμής καθώς και πλήρους εκφυλισμού της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.
3. Ισοδύναμα δεν υπάρχουν, σταδιακή απαγκίστρωση από το Μνημόνιο δεν προκύπτει, ο αυταρχισμός της δεξιάς είναι κυρίαρχος. Τι ρόλο λοιπόν παίζει η Δημοκρατική Αριστερά σε αυτήν την κυβέρνηση;Με θλίβει η μνημονιακή μετάλλαξη της ΔΗΜ.ΑΡ. Η στήριξη της ΔΗΜ.ΑΡ στην κυβέρνηση Σαμαρά δείχνει ότι το κόμμα αυτό έχει κάνει μία επιλογή που έχει στρατηγικό βάθος και μετατοπίζει με γρήγορα βήματα τη Δημοκρατική Αριστερά στο χώρο της δεξιάς σοσιαλδημοκρατίας. Είναι τραγική η ανακολουθία των μετεκλογικών πράξεων, με τις αντίστοιχες προεκλογικές. Διότι αυτό το κόμμα είχε ψηφίσει εναντίον του πρώτου μνημονίου, του δευτέρου, του εφαρμοστικού νόμου και σε όλες τις μεγάλες κοινοβουλευτικές μάχες είχε υιοθετήσει την ίδια στάση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ψάχνω μάταια να βρω στο κυβερνητικό έργο τη θετική πολιτική και προγραμματική επίδραση από τη συμμετοχή της ΔΗΜ.ΑΡ, αλλά δε βρίσκω τίποτε σημαντικό και χειροπιαστό. Δυστυχώς, η ηγεσία της ΔΗΜ.ΑΡ έχει εξελιχθεί σε συνεταίρο και στήριγμα μίας σκληρά μνημονιακής και παλαιοδεξιάς πολιτικής.
4. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ έχει θέσει ως κεντρικό πολιτικό στόχο να μην περάσουν τα μέτρα. Είναι εφικτός;Εμείς κάνουμε ό,τι μπορούμε και στη Βουλή και στην κοινωνία για να μην περάσουν. Για να σταματήσει αυτός ο ολισθηρός κατήφορος και να μπούμε επιτέλους σε μια τροχιά ανάπτυξης, παραγωγικής ανασυγκρότησης και κοινωνικής συνοχής. Προσωπικά κρατώ «μικρό καλάθι» για το πόσοι τελικά θα είναι οι βουλευτές της τρικομματικής κυβερνητικής πλειοψηφίας που θα ορθώσουν ανάστημα και στα μέτρα και στην άθλια, αντιδημοκρατική μεθόδευση της μίας ψηφοφορίας. Το σύστημα θα τα δώσει όλα για να περάσουν τα μέτρα και αρκετοί από αυτούς που τώρα λένε «όχι» ή το σκέφτονται, θα καμφθούν. Σε οριακές στιγμές, όπως η σημερινή, ο καθένας κρέμεται από το ποδαράκι του.
5. Αγώνας για την ανατροπή της κυβέρνησης ή αναμονή να πέσει σαν ώριμο φρούτο; Σας ασκούνε κριτική ότι έχετε επιλέξει το δεύτερο και έχετε ρίξει τους τόνους μετά τις εκλογές.Δεν επενδύουμε σε μία αντιπολίτευση «γιουρουσιού» ή «ώριμου φρούτου» ή μια μηδενιστική αντιπολίτευση εντυπώσεων όπως μερικοί άδικα αλλά και σκόπιμα μας κατηγορούν. Μέσα από την αριστερή, μαχητική αντιπολίτευση που ασκούμε μέσα και έξω από τη Βουλή και τις εναλλακτικές μας προτάσεις, προετοιμαζόμαστε παράλληλα ώστε να είμαστε το ταχύτερο δυνατό ο κορμός της επόμενης κυβέρνησης. Πατάμε γερά στο πρόγραμμα, την πολιτική και την ηγεσία που μας πήγε στο 27% και οφείλουμε να επενδύσουμε ακόμη περισσότερο με συλλογικότητα στο εγχείρημα του νέου, ενιαίου και μεγάλου ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. Ασφαλώς δεν είμαστε τέλειοι, υπάρχουν αδυναμίες, γίνονται λάθη αλλά βαδίζουμε, έστω και με δυσκολίες και καθυστερήσεις, στο σωστό δρόμο.
6. Πώς σχολιάζετε την υπόθεση της λίστας και τις κινήσεις Βενιζέλου-Παπακωνσταντίνου;Όλος αυτός ο θλιβερός τραγέλαφος με κεντρικό πρωταγωνιστή τον κ. Βενιζέλο, δίνει μια εικόνα κράτους-«οπερέτα». Υπογραμμίζει τη διαφορά των κυβερνήσεων της Ελλάδας από αυτές άλλων χωρών όπως η Γερμανία, η Ιταλία, η Αγγλία, η Γαλλία. Η λίστα Φαλτσιάνι-Λαγκάρντ υπάρχει από το 2009, οι άλλες χώρες την αξιοποίησαν και έχουν μαζέψει ήδη αρκετά χρήματα από τους δικούς τους φοροφυγάδες. Στην Ελλάδα, προφανώς, υπήρξαν πιέσεις από ονόματα που ήταν μέσα στη λίστα, πολιτικοί, επιχειρηματίες, κλπ, έτσι ώστε το πράγμα να «κουκουλωθεί». Οι ευθύνες του κ. Βενιζέλου, αλλά και όσων κατείχαν τη θέση του υπουργού οικονομικών τα τελευταία χρόνια για τη μη αξιοποίηση της λίστας Φαλτσιάνι-Λαγκάρντ είναι μεγάλες και προφανείς. Η κυβέρνηση, η Βουλή, και η Δικαιοσύνη οφείλουν, τώρα περισσότερο από ποτέ, απαντήσεις, αποτελέσματα και κυρώσεις γι΄ αυτήν την κραυγαλέα συγκάλυψη. Η «λίστα» βαθαίνει την κρίση του ΠΑΣΟΚ, προκαλεί τριγμούς στην κυβέρνηση, δυσκολεύει την άνετη υπερψήφιση των μέτρων και επιταχύνει τις πολιτικές εξελίξεις.
7. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ προχωρά προς την ενοποίησή του και βλέπουμε διαφορετικές απόψεις να βγαίνουν και πάλι στο προσκήνιο. Καλείτε τον κόσμο να ενταχθεί στο νέο φορέα και ταυτόχρονα διαγκωνίζεστε για να μην αλλάξουν οι εσωτερικοί συσχετισμοί;Καλούμε τους πολίτες να μετάσχουν μαζικά και να συνδιαμορφώσουμε το νέο μεγάλο και ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. Για να αλλάξουμε τα πράγματα στην κοινωνία και τη χώρα και όχι φυσικά για να αναπαράγουμε εσωτερικούς συσχετισμούς, συντηρητικά στερεότυπα και εσωστρεφείς παθογένειες που μας ταλαιπώρησαν πολύ στο πρόσφατο παρελθόν. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ βαδίζει με γνώμονα το πρόγραμμα, την πολιτική και την ηγεσία που μας οδήγησε από το 4% στο 27% και δέχεται σκληρό πόλεμο από το «σύστημα». Αυτό που χρειάζεται είναι να μείνουμε σταθεροί και συνεπείς σε αυτή την πορεία ενίσχυσης και ωρίμανσης με συλλογικότητα, δημοκρατικές διαδικασίες, σύνθεση απόψεων. Για να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ πιο ριζοσπαστικός στην πράξη, πρέπει να συνεχίσει να δυναμώνει. Να μη φοβηθούμε ούτε τη μαζικότητα, ούτε την ανοιχτή αντιπαράθεση απόψεων αλλά να υπερβούμε με ανοιχτό διάλογο και δημοκρατία, τολμηρά, τη Βαβυλωνία των δεκάδων συνιστωσών και του πολυκεντρισμού. Έχει δρομολογηθεί η διαδικασία για τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα με ορίζοντα την επόμενη άνοιξη και πρώτο σημαντικό σταθμό την πανελλαδική συνδιάσκεψη το Νοέμβρη. Επίσης, με πρόταση του Αλ. Τσίπρα και ομόφωνη έγκριση έχει ανατεθεί η περαιτέρω επεξεργασία του προγράμματός μας σε μία επιτροπή με επικεφαλής τον Γ. Δραγασάκη. Είναι βήματα που δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να ανταποκριθεί στην πρόκληση του 27% αλλά και στις προκλήσεις που έρχονται ως χιονοστιβάδα για την κοινωνία και ιδιαίτερα τους κοινωνικά ασθενέστερους.
8. Υποστηρίζετε ότι πλέον ο αγώνας εκτός από αντιμνημονιακός πρέπει να είναι και αντιφασιστικός. Τι πρέπει να κάνει η Αριστερά για να αναχαιτίσει τη Χρυσή Αυγή;Η δική μας Αριστερά έχει κεντρικό καθήκον να συνδυάζει στην καθημερινή κοινωνική της δράση το αντιμνημονιακό με το αντιφασιστικό. Ας μην εθελοτυφλούμε. Εκτός από το Μνημόνιο, το μεταναστευτικό και τη φθορά των κυβερνητικών κομμάτων που τους τρέφει, ένα κομμάτι του συστήματος και του κατεστημένου συνεχίζει να παίζει με τη ναζιστική άκρα δεξιά ακόμη και τώρα. Δεν είναι μόνο οι ανιστόρητες και επικίνδυνες θεωρίες περί δήθεν ταύτισης των «δύο άκρων», είναι και το ανοικτό αβαντάρισμα και «ξέπλυμα» της Χρυσής Αυγής. Για να χρησιμοποιηθεί, είτε ως σιδηρούς βραχίονας για τη στήριξη των πολιτικών που ασκούνται είτε ως εναλλακτική διέξοδος δήθεν αντισυστημικής ψήφου, για να μην πάει όλη η αντιμνημονιακή διάθεση προς τα αριστερά. Και γιʼ αυτό, όσο ισχυρή πρέπει να είναι η αντιμνημονιακή μας αγωνιστική προσπάθεια, άλλο τόσο ισχυρή πρέπει να είναι και η αντιφασιστική μας κινητοποίηση. Σε αυτόν τον τομέα οφείλουμε να κάνουμε περισσότερα, καθώς σημειώνονται κενά και καθυστερήσεις.
To Γραφείο Τύπου