ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙE΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΜΑ΄
Δευτέρα, 8 Οκτωβρίου 2012
Αθήνα, σήμερα στις 8 Οκτωβρίου 2012, ημέρα Πέμπτη και ώρα 9.34΄ συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Γ΄ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗ…….
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Νάκος): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμαστε στην ημερήσια διάταξη της
ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου της πρότασης νόμου αρμοδιότητας του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων «για την οικονομική ανακούφιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών»……………………………
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Νάκος): Το λόγο έχει ο κ. Κριτσωτάκης, που αντικαθιστά τον κ. Σταθά.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΡΙΤΣΩΤΑΚΗΣ: Είμαι σε αντικατάσταση, κύριε Πρόεδρε, του συναδέλφου μου κ. Σταθά, που είναι αυτή την ώρα δίπλα σε ανθρώπους που συλλαμβάνονται, που κυνηγιούνται, γιατί κινητοποιούνται απʼ όλα αυτά που κάνετε σήμερα ή που δεν κάνετε, κύριε Υφυπουργέ, για να χρειάζονται αυτά που σήμερα εμείς σας φέρνουμε, για να κάνετε.
Στα Ναυπηγεία έχουμε συλλήψεις εργαζομένων, στο Πεντάγωνο προκλητική στάση των ΜΑΤ. Βροχή τα δακρυγόνα στους αγρότες στο Ηράκλειο και αντί για μέριμνα στους υπερχρεωμένους, εσείς βρίζετε, κύριε Υφυπουργέ, όπως δεν οφείλετε, τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Απʼ ό,τι ρωτώ τους παλαιότερους και από εμένα εδώ, μου λένε ότι είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει. Από πού βρήκατε αυτό το θάρρος, για να μην το πω διαφορετικά, κύριε Υφυπουργέ, αλλάζοντας ένα «ρ»; Πώς το κάνετε αυτό; Δεν έχετε καταλάβει ότι σας εκθέτουν οι Υπουργοί που δεν ήρθαν σήμερα να απαντήσουν, από τη μία πλευρά προφανώς για να υποβαθμίσουν την πρόταση νόμου και από την άλλη πλευρά γιατί θέλουν να αφήσουν εσάς να εκτεθείτε; Δεν το βλέπετε; Το βλέπετε. Πιστεύω ότι τώρα πια το έχετε αντιληφθεί.
Τι ζητούσαν οι αγρότες στο Ηράκλειο; Μιλούσαν για το ΦΠΑ και ζητούσαν να μη μειωθεί η τεράστια σύνταξη που παίρνουν οι αγρότες, απόμαχοι πια, όταν βγουν σε σύνταξη από τον ΟΓΑ. Είναι δυνατόν; Εσείς λέτε ότι δεν ψηφίζετε την πρόταση νόμου, ότι είναι κακή, ότι δεν έχει σοβαρότητα. Ποια είναι η σοβαρότητα; Να κόψετε 30 ευρώ απʼ αυτόν που έπαιρνε 300 ευρώ; Να κάνετε τα μνημόνια και να εφαρμόζετε όλους αυτούς τους νόμους, μεσοπρόθεσμους και εφαρμοστικούς κ.λπ.; Αλήθεια, επιμένετε σ' αυτό και θέλετε να το ακούμε και να μην βράζουμε μέσα μας;
Να σεβαστούμε την Αίθουσα, να σεβαστούμε και το τυπικό της δημοκρατίας. Θα σεβαστείτε εσείς το ουσιαστικό της δημοκρατίας; Όχι, από ότι φαίνεται.
Αυτή την ώρα είναι ένα μεγάλο ζήτημα ουσιαστικής δημοκρατικής λειτουργίας του Κοινοβουλίου. Όποτε γίνεται μια συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή και μια συζήτηση στην Ολομέλεια για μια πρόταση νόμου που καταθέτει η Αντιπολίτευση, έχουμε πάντοτε το ίδιο πράγμα. Επικαλούμαστε το άρθρο 73 παράγραφος 3 του Συντάγματος, δεν υπάρχει η έκθεση από το Γενικό Λογιστήριο, έσταξε η ουρά του γαϊδάρου, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα.
Κύριε Υπουργέ, ξέρετε πολύ καλά ότι δεν υπάρχει καμιά επιβάρυνση του κρατικού Προϋπολογισμού, διότι οι απαλλαγές ή ο περιορισμός των ποσών που θα γίνουν από την πρόταση νόμου που λέμε, δεν επιβαρύνουν τον Προϋπολογισμό, αλλά τις τράπεζες. Θα μου πείτε ότι έμμεσα κ.λπ. Βεβαίως, αλλά δεν επιβαρύνουν τον Προϋπολογισμό. Άρα, η επίκληση του Γενικού Λογιστηρίου κ.λπ. είναι τυπικό θέμα και κρύβεστε πίσω από το δάκτυλό σας κυριολεκτικά.
Δεν είναι δυνατόν –και δεν πρέπει- να είναι πλέον ανεκτό η ουσία της κοινοβουλευτικής εργασίας να υποβαθμίζεται συνεχώς μαζί με το κύρος και την πεμπτουσία του Κοινοβουλίου. Συνιστά έλλειμμα δημοκρατίας. Δεν είναι δικό σας θέμα, κύριε Υφυπουργέ. Άλλοι πάνω από εσάς πρέπει να το κάνουν αυτό, αλλά δεν θα το κάνουν, γιατί είναι μια Κυβέρνηση που φοβάται τον ελληνικό λαό και που φοβάται να ακούει φωνή από το λαό κ.λπ.
Πάσχει, λέει ο Υπουργός κ. Σκορδάς, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ από σοβαρότητα. Να δούμε τη δική σας. Αλλά θα τη φέρετε, αφού πάρετε και άλλα μέτρα, για να είναι πιο αναγκαία. Και τι θα φέρετε; Περιμένουμε να δούμε. Τίποτα δεν θα φέρετε.
Εν πάση περιπτώσει, αυτό που δεν αμφισβητείται σήμερα είναι ότι όλοι έχουμε την ίδια κοινωνική ευαισθησία θεωρητικά. Πρακτικά τώρα αυτό που αμφισβητείται και μάλιστα έντονα είναι η πολιτική αξιοπιστία και η πολιτική φερεγγυότητα της Κυβέρνησης και των κομμάτων που την συναπαρτίζουν, διότι μέχρι στιγμής δεν έχουν φέρει τίποτα και αύριο που θα φέρουν τα μέτρα να δούμε τι θα απαντήσουν σε όλα αυτά που τους λέμε.
Μας λέτε και κάτι άλλο: από πού θα βρούμε τα λεφτά. Μην κάνετε τον εξωδικαστικό συμβιβασμό που επιχειρείτε να κερδίσετε 2 δισεκατομμύρια. Είναι μια πρόταση αυτή; Το αντίθετο είναι ένα κατάπτυστο που θα σας ακολουθεί σε όλη σας τη ζωή, και εσάς προσωπικά και σε όλους όσους μετέχετε στην Κυβέρνηση: να δώσετε στη SIEMENS αυτά που έχει κλέψει στην ουσία και όχι στον ελληνικό λαό που τα έχει και ανάγκη;
Τέτοιες προτάσεις μπορούμε να σας κάνουμε και μάλιστα αρκετές. Θα μου πείτε, φτάνουν αυτές; Να δούμε. Αλλά γιατί δεν μπαίνετε καθόλου σε μια τέτοια συζήτηση; Και έτσι αυτό που φωνάζουν οι διαδηλωτές «εσείς με τις τράπεζες, εμείς με τους πολίτες», δεν είναι ψέματα και εμείς αυτό υποστηρίζουμε.
Θα πω κάτι για τη φορολογική σας πολιτική που συνεχίζει να απαλλάσσει από τους φόρους τους πλούσιους και τις επιχειρήσεις και να τα φορτώνουν όλα στους φτωχούς, τους εργαζόμενους και σε όλα τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα, επιδεινώνοντας με αυτό τον τρόπο την ανθρωπιστική κρίση στη χώρα. Και για να γίνει καθαρό το τι λέμε, θα σας εκθέσω ορισμένα χαρακτηριστικά στοιχεία παρμένα από τη Eurostat και το τελευταίο δελτίο εκτέλεσης του κρατικού Προϋπολογισμού.
Οι φόροι των φυσικών προσώπων, κύριε Υπουργέ, από το 2003 έως το 2012 αυξήθηκαν κατά 94,6% από 5,6 σε 10,9 δισεκατομμύρια. Οι φόροι των νομικών προσώπων, των επιχειρήσεων δηλαδή, μειώθηκαν το ίδιο διάστημα κατά 55,3% από 4,7 σε 2,1 δισεκατομμύρια.
Αυτά δεν είναι δικά μου στοιχεία, κύριε Υπουργέ. Αν τα αμφισβητείτε να σας τα καταθέσω. Αν δεν τα αμφισβητείτε, απαντήστε. Αυτό είναι λοιπόν, το αποτέλεσμα της μείωσης του συντελεστή φορολόγησης των νομικών προσώπων από 40% που ήταν το 2003 σε 21% που είναι σήμερα. Είπατε γιʼ αυτό, κύριοι εισηγητές της Νέας Δημοκρατίας και των άλλων δυο ακολουθούντων κομμάτων, κάτι; Αν μπορείτε σας παρακαλώ να πείτε. Και για να προλάβω το όποιο επιχείρημα ότι αυτό είναι αποτέλεσμα της κρίσης, θα σας αναφέρω το εξής στοιχείο που είναι άκρως αποκαλυπτικό και είναι και καθαρά ταξικής υφής: Με τη φορολογική πολιτική που ακολουθείται όλα αυτά τα χρόνια από το 2004 έως το 2008, τα φορολογητέα κέρδη των νομικών προσώπων αυξήθηκαν κατά 35%, αλλά οι φόροι τους μειώθηκαν κατά 2%. Πώς το εξηγείτε; Είναι ψέματα; Εάν δεν είναι ψέματα, εξηγήστε το.
Αυτή είναι η κατάσταση, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι και όλες οι όμορφες υποσχέσεις και διακηρύξεις για κυνήγι και πάταξη της φοροδιαφυγής και φοροκλοπής αποδεικνύονται αναλήθειες, παραμύθια καλά φυλαγμένα στα συρτάρια του κ. Παπακωνσταντίνου ή ακόμα καλύτερα στα συρτάρια του κ. Βενιζέλου, όπως το περιβόητο πλέον cd με τη λίστα των φοροφυγάδων.
Με ποιο δικαίωμα το κρατάει κάποιος που ήταν αρμόδιος όταν ήταν Υπουργός; Αλλά κι όταν δεν ήταν Υπουργός τι ήταν και το κρατούσε; Αυτούς τους φοροφυγάδες τους καλύπτατε και συνεχίζετε πολιτικά να τους καλύπτετε. Όποιος δεν θέλει να τους καλύψει, ας προχωρήσει σε πράξεις. Ο νοών νοείτω, κύριοι συνάδελφοι και των τριών κομμάτων της Συγκυβέρνησης.
Όσον αφορά τώρα την πρότασή μας για την οικονομική ανακούφιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών εμείς πιστεύουμε ότι αποτελεί μία κοινωνικά δίκαιη, οικονομικά τεκμηριωμένη, και πολιτικά ρεαλιστική νομοθετική πρωτοβουλία η οποία απαντά πραγματικά στα προβλήματα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Αν έχετε αντίρρηση έπρεπε να είχατε προηγηθεί γιατί είστε Κυβέρνηση, εμείς είμαστε αντιπολίτευση, για να κάνουμε σύγκριση.
Αν θέλατε, ας ερχόσασταν εδώ με βελτιωτικές προτάσεις ή ας είχατε προηγηθεί για να κάνουμε εμείς τις βελτιωτικές προτάσεις. Πώς να ανταποκριθούν στις εκβιαστικές απαιτήσεις των τραπεζών οι χιλιάδες εργαζόμενοι στον τουρισμό και τον επισιτισμό, ένα κλάδο με κύριο χαρακτηριστικό την εποχικότητα της απασχόλησης; Είναι μία ειδική κατηγορία στην οποία θέλω να αναφερθώ. Μετά το πετσόκομμα των μισθών, του μεροκάματου, την ανεργία, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, κύριε Πρόεδρε, μετά τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και τη μετατροπή τους σε συνθήκες γαλέρας, κυριολεκτικά, μαύρης ανασφάλιστης εργασίας, μετά τη μείωση της τουριστικής περιόδου εξαιτίας της ανερμάτιστης πολιτικής που έχετε παρεμπιπτόντως για τον τουρισμό όλα τα τελευταία χρόνια, όλες οι τελευταίες Κυβερνήσεις, έρχεται η σημερινή Κυβέρνηση να κόψει και το εποχικό επίδομα και κυρίως να περιορίσει την έκταση και το ύψος του επιδόματος ανεργίας για όλους τους εποχικά απασχολούμενους.
Πώς λοιπόν θα επιβιώσουν όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι και ακόμα χειρότερα οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι; Θα τους πετάξουν έξω οι τράπεζες, σε λίγο δεν θα έχουν τα σπίτια τους, θα τους κατάσχουν ό,τι περιουσιακό στοιχείο έχουν, θα τους στερήσουν τη δυνατότητα να μεγαλώσουν και να σπουδάσουν τα παιδιά τους με αξιοπρεπή τρόπο και έτσι θα πάρουν πίσω τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ περίπου που είναι τα καθυστερούμενα δάνεια; Είναι δυνατόν; Απαντήστε τουλάχιστον στο τελευταίο ερώτημα, αν δεν μπορείτε στα υπόλοιπα.
Εμείς συζητάμε για την ολική διαγραφή των χρεών προς τις τράπεζες των δανειοληπτών που βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας –αυτό έχει οριστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση- για τη μερική διαγραφή των χρεών σε ίδιο ποσοστό με τη μείωση των εισοδημάτων του στα δυόμισι χρόνια –αυτό είναι δίκαιο- και για τη διαγραφή της μηνιαίας δόσης των δανείων τους ως προς το ποσό που υπερβαίνει το 30% του μηνιαίου εισοδήματός τους.
Αυτό γίνεται πρώτα απ' όλα για να μπορέσουμε να αποτρέψουμε το κοινωνικό κραχ που έρχεται με μαθηματική ακρίβεια το αμέσως επόμενο διάστημα και λόγω της συνέχισης των δικών σας μνημονιακών πολιτικών. Επίσης, γίνεται για να είμαστε συνεπείς, ανάμεσα στα υπόλοιπα και στις προεκλογικές εξαγγελίες και τις μετεκλογικές μας πράξεις, γιατί δεν θέλουμε να ακολουθήσουμε το δικό σας παράδειγμα, αλλά και για αναπτυξιακούς λόγους, γιατί συμβάλλει στην αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των λαϊκών νοικοκυριών και κατά συνέπεια, στην αύξηση της καταναλωτικής δυνατότητάς τους και στην επανεκκίνηση της οικονομίας.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
To Γραφείο Τύπου