Η φετεινή 8 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα των Δικαιωμάτων των Γυναικών, είναι η πρώτη του νέου αιώνα και της νέας χιλιετίας.
Στο μεταίχμιο των δύο αιώνων ο συνήθης απολογισμός για τη θέση του φύλου, που γίνεται την Ημέρα της Γυναίκας, αποκτάει Ιστορικό βάθος και ο σχεδιασμός προοπτική.
Σημαντικά είναι τα βήματα προόδου, που έγιναν στη διάρκεια του 20ου αιώνα, αποτέλεσμα των αγώνων, του φεμινιστικού κινήματος, της κοινωνικής και πολιτικής Αριστεράς. Αξίζει να θυμηθούμε, ότι στη χώρα μας η πρώτη πράξη αναγνώρισης της ισότητας έγινε με το ψήφισμα της Α' Συνόδου της ΠΕΕΑ το Μάη του 1944. "Για την κατοχύρωση των λαϊκών ελευθεριών".
Παρά τις προόδους, στο θεσμικό επίπεδο η ισότητα στην πράξη παραμένει στόχος προς κατάκτηση. Εμφανέστατες είναι οι ανισότητες λόγω φύλου σε όλους τους τομείς της κοινωνικής οργάνωσης (αγορά εργασίας, επαγγελματική εξέλιξη, πολιτική και κέντρα αποφάσεων, οικογενειακή ζωή).
Η βία λόγω φύλου υπονομεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών. Η εμπορία και η εξαναγκαστική πορνεία αποτελούν ήδη μία διαβόητη διάσταση της παγκοσμιοποίησης. Οι εξοπλισμοί και οι δαπάνες για εξοπλισμούς αφαιρούν πόρους από την κοινωνική πολιτική και τον πολιτισμό που είναι σύμμαχοι της ισότητας και της γυναικείας απελευθέρωσης.
Δεν είναι τυχαία αυτά τα δεινά εις βάρος της γυναίκας. Έχουν συγκεκριμένα κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά αίτια. Ο τρόπος με τον οποίο ο "ιμπεριαλισμός των αγορών" επιβάλλεται στην πολιτική και τους θεσμούς, ο ανελέητος ανταγωνισμός της παγκοσμιοποίησης εκτρέφει, αναπαράγει και διευρύνει τις ανισότητες, που πλήττουν με ιδιαίτερη ένταση την γυναίκα.
Και δυστυχώς οι δυνάμεις του δικομματισμού στη χώρα όχι μόνο δεν προβάλλουν αντίσταση στα κελεύσματα των αγορών, αλλά ωθούν προς τα πίσω την εξέλιξη της γυναίκας στην κοινωνική και πολιτική ζωή.
Απόδειξη η πενιχρή συμμετοχή των γυναικών στους εκλογικούς συνδυασμούς τους.
Έτσι, η φυσιολογικά εξελισσόμενη τάση των γυναικών για ίση συμμετοχή στη δημόσια ζωή συγκρούεται, με την περαιτέρω συγκέντρωση της οικονομικής, πολιτικής και επικοινωνιακής εξουσίας σε όλο και λιγότερα χέρια.
Επομένως, ο αγώνας για τον αυτοπροσδιορισμό και την αξιοπρέπεια των γυναικών είναι παραπάνω από επίκαιρος.
Είναι πολιτικά και πολιτισμικά αναγκαίος!
Διαβαίνοντας το κατώφλι του 21ου αιώνα και συνεχίζοντας το μακρύ ταξίδι της ισότητας και της απελευθέρωσης, οι γυναίκες, άς έχουν μαζί τους τα κλασσικά εφόδια: αυτοσυνείδηση, οργάνωση, ενότητα, αγώνα, σύνδεση με τα νέα και παλιά κοινωνικά κινήματα.
Ο Συνασπισμός δηλώνει αλληλέγγυος στην αγωνιστική πορεία των γυναικών για την πλήρη κοινωνική και χωρίς όρους απελευθέρωση τους!
To Γραφείο Τύπου