Προς τον Υπουργό Υγείας
Τα Κέντρα Υγείας στο Νομό Μαγνησίας είναι συνολικά έξι (6). Στην ηπειρωτική Μαγνησία είναι τα Κέντρα Υγείας Αλμυρού, Βελεστίνου, Ζαγοράς, Αργαλαστής και στη νησιώτικη Μαγνησία τα Κέντρα Υγείας Σκιάθου, Σκοπέλου μαζί με το Περιφερειακό Ιατρείο Αλοννήσου.
Στο κάθε Κέντρο Υγείας ανήκουν και διάφορα Περιφερειακά Ιατρεία, που στελεχώνονται είτε με μόνιμο προσωπικό ή με αγροτικούς γιατρούς υπόχρεους υπηρεσίας υπαίθρου.
Οι Υγειονομικοί αυτοί θεσμοί και το προσωπικό τους προσφέρουν πολύτιμο έργο για την διαφύλαξη της υγείας των κατοίκων της περιφέρειας, καλύπτοντας σημαντικό κομμάτι της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
Σήμερα όπως ήδη συμβαίνει στα Νοσοκομεία, έτσι και τα Κέντρα Υγείας έχουν υποστεί τις αρνητικές συνέπειες της ήδη υφιστάμενης συνολικής υποχρηματοδότησης στην υγεία και γενικότερα τις συνέπειες που απορρέουν από την εφαρμογή της πολιτικής του μνημονίου, που προκαλεί τεράστια προβλήματα στην λειτουργία των πρωτοβάθμιων αυτών υγειονομικών θεσμών. Σχεδόν όλα τα Κέντρα Υγείας του Νομού αντιμετωπίζουν προβλήματα που δεν προέρχονται μόνο από την μείωση των δαπανών στην υγεία, αλλά και από την πολιτική των Διοικήσεων που είναι υπηρέτες αυτής της πολιτικής.
Ελλείψεις, αποσπάσεις, παραιτήσεις ιατρών. Ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού, οδηγών ασθενοφόρων και λοιπού προσωπικού, όπως π.χ. καθαρίστριες.
Σε πολλά από αυτά υπάρχει αδυναμία λειτουργίας ακτινολογικού και μικροβιολογικού εργαστηρίου, που αναγκάζει τους κατοίκους της περιφέρειας να μεταβαίνουν στο Νοσοκομείο ή στα Ιδιωτικά ιατρεία. Σοβαρές ελλείψεις καταγράφονται επίσης σε υγειονομικό και φαρμακευτικό υλικό, ενώ πρόσφατα προστέθηκε ένα ακόμη πρόβλημα, αυτό των εφημεριών.
Με απόφαση της διοίκησης, οι εφημερίες πλέον θα γίνονται από έναν μόνο γιατρό, ο οποίος θα καλύπτεται από έναν εφημερεύοντα γιατρό ετοιμότητας (δηλαδή, θα καλείται μόνο όταν υπάρχουν διακομιδές). Έτσι το πρόγραμμα εφημερίας προσαρμόζεται στα μειωμένα, από την τρόικα, κονδύλια και δεν υπηρετεί την ασφαλή κάλυψη των αναγκών περίθαλψης των πολιτών. Στην πράξη ένας γιατρός θα εφημερεύει μόνος του σε 24ωρη βάση, κατά παράβαση και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και καθʼ υπέρβαση των ανθρωπίνων αντοχών.
Να σημειώσουμε ότι μερικά Κέντρα Υγείας όπως, αυτά του Αλμυρού ή του Βελεστίνου είναι κοντά στην ΠΑΘΕ και αντιμετωπίζουν πολλά τροχαία μέχρι να διακομισθούν στο Βόλο. Αν χρειασθεί όμως κάποιο περιστατικό να γίνει η διακομιδή του στο Νοσοκομείο με γιατρό, όπως το καρδιολογικό έμφραγμα, ένα βαρύ παθολογικό ή τροχαίο, τότε το Κέντρο Υγείας θα παραμένει ακάλυπτο, μέχρι να έρθει από το σπίτι του ο άλλος γιατρός ετοιμότητας, ο οποίος και θα χρειασθεί κάποιο εύλογο χρόνο. Πολλοί γιατροί μένουν μακριά από τα Κέντρα Υγείας. Έτσι ο καινούργιος τρόπος εφημέρευσης είναι επισφαλής και επικίνδυνος για την υγεία των πολιτών.
Όλοι οι υγειονομικοί στο Νομό Μαγνησίας έχουν ξεσηκωθεί, τόσο όσον αφορά τα λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο του Βόλου, όσο και όσον αφορά την επίλυση των προβλημάτων που ανέκυψαν στα Κέντρα Υγείας της περιφέρειάς μας. Πρόσφατο παράδειγμα οι κινητοποιήσεις των υγειονομικών με τους κατοίκους και τον Δήμο Βελεστίνου για τα μεγάλα προβλήματα του Κέντρου Υγείας.
Επειδή η υγεία πρέπει να είναι προτεραιότητα της πολιτείας σε περίοδο κρίσης.
Επειδή τα νέα μέτρα περικόπτουν και άλλο τις δαπάνες για την υγεία, σε αντίθεση με τις αυξανόμενες λαϊκές ανάγκες για δημόσιες, δωρεάν και ποιοτικές υπηρεσίες περίθαλψης.
Επειδή τα κέντρα υγείας εξυπηρετούν κυρίως πληθυσμό της ενδοχώρας, ο οποίος είναι συνήθως μεγάλης ηλικίας και δεν έχει τη δυνατότητα μετακίνησης.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
1. Τι μέτρα θα λάβει για την επίλυση των προβλημάτων των Κέντρων Υγείας Μαγνησίας;
2. Θα εξασφαλίσει τα απαραίτητα κονδύλια για την εφαρμογή ενός προγράμματος εφημεριών, που θα σέβεται τις αντοχές των εφημερευόντων γιατρών και θα διασφαλίζει την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών περίθαλψης προς τους πολίτες;
Ο ερωτών βουλευτής
Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος