Η μετακίνηση της έδρας μεγάλων εταιριών στο εξωτερικό είναι μία αρνητική εξέλιξη που έχει στοιχεία κοινωνικής πρόκλησης. Στις εκλογές εκφόβισαν πολύ κόσμο να μην ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ για να μη συμβούν τέτοιου είδους καταστάσεις, ωστόσο συμβαίνουν τη στιγμή που η ίδια η κυβέρνηση εφαρμόζει μία άκρως μνημονιακή και «καρα-δεξιά» πολιτική. Υπενθυμίζεται ότι στη Γαλλία, όταν ένας από τους πιο πλούσιους Γάλλους αποφάσισε να μεταφέρει τη φορολογική του έδρα στο Βέλγιο, η Liberation τον «έκραξε», δημιουργώντας ένα κλίμα πανζουρλισμού που τελικά ακύρωσε την κίνηση. Αναζητείται και στην Ελλάδα αντίστοιχη κοινωνική και δημοσιογραφική αντίδραση. Κατά τʼ άλλα, αυτό που χρειάζεται είναι ένα απλό, δίκαιο, αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα, το οποίο να φορολογεί αυτόν που έχει πολλά λεφτά αλλά δεν παράγει, αυτόν που τα βγάζει στο εξωτερικό και δεν ελέγχεται κ.ο.κ. Αυτό που δεν θα αντλεί έσοδα μόνο από μισθωτούς, συνταξιούχους και έντιμους φορολογούμενους-«κορόιδα» αλλά απʼ όλα τα κοινωνικά στρώματα, ανάλογα με τη δύναμή τους.
Να αξιοποιήσουν τη λίστα και να φέρουν χρήματα στο δημόσιο ταμείο
Έτσι όπως εξελίχθηκε ο τραγέλαφος με τη λίστα Λαγκάρντ-Φαλτσιάνι, υπάρχει και θέμα ελέγχου της γνησιότητάς της πλέον. Όταν κάτι επί δύο χρόνια το κρύβεις και το παραδίδεις κατόπιν εορτής, ο καθένας έχει το δικαίωμα να αμφισβητεί αν αυτό που παραδίδεις είναι γνήσιο ή επεξεργασμένο. Χρειάζεται πάντως να γίνουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Εν πρώτοις, πρέπει να αξιοποιήσουν τη λίστα και να φέρουν χρήματα στο δημόσιο ταμείο, όπως αντίστοιχα έκαναν οι Γάλλοι, οι Γερμανοί, οι Άγγλοι, οι Ισπανοί, οι Ιταλοί από παρόμοιες λίστες. Κατά δεύτερον, να ελεγχθεί η υπόθεση της συγκάλυψης όλων των τελευταίων χρόνων -εκτός από τις κορυφαίες πολιτικές και ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες- προκειμένου να σταματήσει αυτό το προκλητικό θέατρο. Και το τρίτο είναι να ξεχωρίσει η ήρα από το στάρι: ποιοι από αυτούς έβγαλαν τα λεφτά τους νόμιμα και είναι φορολογημένα και ποιοι έχουν... λερωμένη τη φωλιά τους.
«Απαλλαγή» 530 εκατ.ευρώ στους τραπεζίτες θέλουν Τρόικα-κυβέρνηση
Η κ. Μέρκελ ήρθε για να στηρίξει τον κ. Σαμαρά, σε μια περίοδο που η κυβέρνησή του «μπάζει νερά», Μνημόνιο, σε μια στιγμή που η συνταγή του, ολοφάνερα πια, έχει αποτύχει και τις γερμανικές επιχειρήσεις, με σημείο-«κλειδί» τη συνάντηση με τους επιχειρηματίες όπου πρώτο...τραπέζι «πίστα» ήταν η Siemens. Από κει και πέρα, η είδηση βρίσκεται στο ότι η Τρόικα, χέρι-χέρι με την κυβέρνηση, λέει να μην πληρώσουν οι τραπεζίτες τα 530 εκατ. ευρώ που οφείλουν στο ελληνικό Δημόσιο, βάσει του νόμου Αλογοσκούφη και της ομόφωνης πρότασης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Αντ΄αυτού να επιβληθεί νέα φορολογία στους πολίτες, σε εκείνους δηλαδή που τα εισοδήματα και τα δικαιώματά τους έχουν ήδη πληγεί.
Μετά την επίσκεψη Μέρκελ, η... «επίσκεψη» των νέων μέτρων
Μόλις πάντως κατακάτσει ο επικοινωνιακός κουρνιαχτός από την επίσκεψη Μέρκελ, θα έρθουν τα μέτρα. Το νέο πακέτο είναι πολύ χειρότερο από τις προβλέψεις του δεύτερου Μνημονίου για μισθούς, συντάξεις, ανέργους, κοινωνικό κράτος. Το ίδιο το ΔΝΤ, με την έκθεσή του στις 8 Οκτωβρίου λέει «το πρόγραμμα έχει αποτύχει, θα έχετε το 2013 χρέος 182% του ΑΕΠ» την ίδια στιγμή που η Λαγκάρντ από το Τόκυο, σήμερα, ζητά επιμήκυνση και αναδιάρθρωση για τον ίδιο λόγο.
11/10/2012
To Γραφείο Τύπου