Η πρόσφατη επίσκεψη Μέρκελ και η «Ελληνογερμανική Συνέλευση» που διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη τον επόμενο μήνα, έρχονται να ολοκληρώσουν με τον πλέον επίσημο τρόπο μια πολύμηνη διαδικασία που με εύσχημο τρόπο («μεταφορά τεχνογνωσίας») επιχειρεί ουσιαστικά να παραδώσει τον φυσικό πλούτο και την οικονομική δραστηριότητα της χώρας σε πολυεθνικούς οικονομικούς κολοσσούς (και τους εγχώριους ατζέντηδές τους).
Η πρωτοφανής οικονομική κρίση, για την οποία οι ίδιοι είναι υπεύθυνοι, αποτελεί χρυσή ευκαιρία για τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, σε αγαστή συνεργασία με το πολιτικό προσωπικό που απροκάλυπτα πλέον εξυπηρετεί τις επιδιώξεις τους, να ιδιοποιηθούν τη δημόσια περιουσία και να στερήσουν κάθε εργαλείο ανάπτυξης από την ελληνική οικονομία.
Οι τελευταίες εξελίξεις δικαιώνουν τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ που εγκαίρως ανέδειξε τα ζητήματα που σχετίζονται με την ενέργεια, τη διαχείριση των απορριμμάτων και τις εξορύξεις ως κυρίαρχα πολιτικά επίδικα στο καθεστώς του Μνημονίου που βρισκόμαστε. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις πρόσφατες συνομιλίες Μέρκελ-Σαμαρά τα θέματα αυτά βρέθηκαν στην κορυφή της ατζέντας.
Στο πλαίσιο των νεοφιλελεύθερων αναδιαρθρώσεων, η ενέργεια, το νερό, η διαχείριση απορριμμάτων, οι υπηρεσίες τοπικής αυτοδιοίκησης και η υγεία εμπορευματοποιούνται και ιδιωτικοποιούνται, μεταφέρονται στο πεδίο των πολυεθνικών και των χρηματιστηριακών συναλλαγών σε παγκόσμιο επίπεδο. Η προετοιμασία στη χώρα μας έχει αρχίσει από καιρό. Με τη διάλυση της ΔΕΗ και το μοίρασμα της πίτας στους επιχειρηματίες επιβάλλεται με πολιτικές αποφάσεις εδώ και μια δεκαετία. Στο νερό με πρώτες για εκποίηση την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ, με τον νόμο για τα δικαιώματα χρήσης, με την εξελισσόμενη ιδιωτικοποίηση των ποταμών μέσω των υδροηλεκτρικών έργων. Αλλά και στο πεδίο των σκουπιδιών ο τζίρος είναι σίγουρος, από το «ζεστό χρήμα» από τα δημοτικά τέλη. Μια ακόμη πιο σκοτεινή πλευρά με τεράστια κέρδη είναι η διάθεση των βιομηχανικών αποβλήτων. Πάνω από ένα εκατομμύριο τόνοι βιομηχανικών και επικινδύνων αποβλήτων το χρόνο … αγνοούνται. Ενώ προωθούνται πανάκριβες όσο και αναποτελεσματικές λύσεις που θα οδηγούν τα σκουπίδια σε φαραωνικά εργοστάσια επεξεργασίας, λύσεις που αποκλείουν την ανακύκλωση και εκτινάσσουν τα κόστη διαχείρισης που θα πληρώνει η κοινωνία στους «επενδυτές». Σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, Θεσσαλία, Στερεά, Πελοπόννησο, Κρήτη προχωρούν με γοργούς ρυθμούς παρόμοια σχέδια του μεγάλου – εγχώριου και πολυεθνικού- κεφαλαίου.
Όλα τα παραπάνω «ξεκαθαρίζουν το τοπίο» για το ποια είναι τα πραγματικά επίδικα της μνημονιακής νεοφιλελεύθερης αντεπίθεσης και ιδιαίτερα της δράσης της Task Force και του Ράιχενμπαχ στη χώρα μας. Είναι υπόθεση της κοινωνίας πλέον να ακυρώσει τους σχεδιασμούς τους, να διαφυλάξει τα τελευταία αποθέματα δημόσιας περιουσίας, υπηρεσιών και πόρων που είναι αναγκαίος όρος οποιασδήποτε μελλοντικής ανασυγκρότησης προς όφελος του λαού.
15/10/2012
To Γραφείο Τύπου