Κύριε Υπουργέ,
Αντί η κυβέρνηση να διαχωρίζει τους Έλληνες σε «ληγμένους» και μη, υποβαθμίζοντας την ποιότητα διατροφής τους και εκθέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους, οφείλει να αντιμετωπίσει το κρίσιμο αυτό ζήτημα με ευθύνη και αποφασιστικότητα.
Το άρθρο 347 της Συνθήκης Λειτουργίας της Ε.Ε. παρέχει τη δυνατότητα σε κράτη-μέλη που βιώνουν έκρυθμη κοινωνική κατάσταση, όπως η Ελλάδα σήμερα, να προβαίνουν μονομερώς σε λήψη μέτρων σχετικά με τη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς. Με βάση λοιπόν το συγκεκριμένο άρθρο, λόγω ακριβώς της μεγάλης και βαθύτατης κρίσης που βιώνουμε, η κυβέρνηση μπορεί σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή ακόμα και μονομερώς να επιβάλει δασμούς σε μια ευρεία γκάμα εισαγόμενων ειδών πολυτελείας, αλλά και να επιβάλει διατίμηση σε ευρεία γκάμα ειδών διατροφής, μέχρι να ανακάμψει η οικονομία.
Επίσης η κυβέρνηση θα μπορούσε, εφόσον θέλει πραγματικά να στηρίξει τα δοκιμαζόμενα στρώματα της κοινωνίας, να επιβάλει μείωση της τιμής των διατροφικών προϊόντων (ευαλλοίωτων και μη) που βρίσκονται λίγο πριν την ημερομηνία λήξης τους. Αντίθετα, προβαίνει στη λήψη μέτρων που αντίκεινται σε κάθε ηθική, προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και διαχωρίζουν τους πολίτες σε πρώτης και δεύτερης κατηγορίας.
Η μείωση των τιμών σε είδη καθημερινής κατανάλωσης δεν επιτυγχάνεται με τέτοιες σπασμωδικές κινήσεις, αλλά με συγκεκριμένο πλάνο και στόχευση. Η κυβέρνηση οφείλει να πατάξει τα καρτέλ της αγοράς που λειτουργούν ανεξέλεγκτα, τη στιγμή μάλιστα που, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της EUROSTAT, η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση στη λίστα ακρίβειας για τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Κατόπιν των ως άνω ερωτάται ο κος Υπουργός:
Ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ούτως ώστε να υπάρξει πραγματική μείωση στα είδη καθημερινής κατανάλωσης με τρόπους που δεν διαχωρίζουν την κοινωνία σε πολίτες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας;
Ο Eρωτών Βουλευτής,
Κουρουμπλής Παναγιώτης