Την Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012, η βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Μαρία Κανελλοπούλου, η βουλευτής Βʼ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Βασιλική Κατριβάνου και κλιμάκιο της Επιτροπής Δικαιωμάτων επισκέφθηκαν το κέντρο Κράτησης Μεταναστών στην Κόρινθο. Στην επίσκεψη πήραν επίσης μέρος μέλη μεταναστευτικών και αντιρατσιστικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στην Κόρινθο και την Πάτρα, συνοδεία γιατρού, νομικού και διερμηνέα.
Στο κέντρο κρατούνται από το Αύγουστο, και υπό απαράδεκτες συνθήκες, περί τους 650 μετανάστες, ενώ ήδη πριν από την επίσκεψη είχαν καταγγελθεί σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις κρούσματα αστυνομικής βίας σε βάρος των κρατουμένων. Οι καταγγελίες επαναλήφθηκαν και κατά την επίσκεψη σε μέλη της Επιτροπής. Πέρα από τις καταγγελίες, τα μέλη της Επιτροπής εντόπισαν άτομα με εμφανή τραύματα, και δη κατάγματα. Τα άτομα αυτά κατήγγειλαν ότι ο τραυματισμός τους οφείλεται σε αστυνομική βία. Την ίδια στιγμή, ανάμεσα στους κρατούμενους εντοπίστηκαν και ανήλικοι, η κράτηση των οποίων είναι καταφανώς παράνομη.
Οι συνθήκες υγιεινής είναι απαράδεκτες. Στους κρατούμενους δεν χορηγούνται είδη πρώτης ανάγκης για την κάλυψη στοιχειωδών αναγκών υγιεινής, ενώ από το χώρο κράτησης απουσιάζουν καρτοτηλέφωνα για την επικοινωνία με δικηγόρους και συγγενείς. Οι κρατούμενοι στερούνται γραπτής ενημέρωσης για τα δικαιώματά τους, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ανυπέρβλητα εμπόδια στην άσκηση των δικαιωμάτων τους, καθώς και στην πρόσβασή τους στη διαδικασία αίτησης ασύλου. Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι εξαιρετικά πλημμελής. Είναι δε εξοργιστικό ότι ακόμα και τραυματίες δεν είχαν διακομιστεί σε νοσοκομείο και δεν είχαν λάβει πρώτες βοήθειες. Ενδεικτικά αναφέρουμε την περίπτωση ατόμου με κάταγμα στο χέρι, το οποίο δεν έχει καν λάβει πρώτες βοήθειες. Ενώ συμβαίνουν τα προαναφερθέντα, η αστυνομία απαγορεύει την πρόσβαση στους κρατούμενους σε τοπικές συλλογικότητες αλληλεγγύης και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Τέλος, στο πλαίσιο της επίσκεψης, αστυνομικοί που υπηρετούσαν στο κέντρο ανέφεραν στις βουλευτές ότι κλήθηκαν να καλύψουν τις ανάγκες του στρατοπέδου, αφήνοντας ακάλυπτες υπηρεσιακές ανάγκες άλλων περιοχών της Πελοποννήσου, ενώ η διαρκής μετακίνησή τους λόγω αλλαγών των βαρδιών είναι ιδιαιτέρως δαπανηρή.
Για τις απαράδεκτες αυτές συνθήκες στο κέντρο κράτησης Κορίνθου είχε κληθεί να απαντήσει ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, σε ερώτηση που κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ήδη από τις 24/9/2012. Ένα μήνα μετά, ο υπουργός δεν έχει ακόμα ανταποκριθεί.
Η μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης που εστιάζει στη δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης μεταναστών παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, ευτελίζει την ανθρώπινη ζωή, επισύρει δε τη διεθνή κατακραυγή και καταδίκη της χώρας. Αποτελεί, την ίδια στιγμή, σήμα κινδύνου για τη δημοκρατία.
To Γραφείο Τύπου