Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
25/05/2000

Δήλωση του Προέδρου του ΣΥΝ για τις αστυνομικές ταυτότητες και τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος, μετά την συνάντησή του με την κα Αγγελοπούλου, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων, για τις αστυνομικές ταυτότητες και τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας δήλωσε:

Η υπόθεση των ταυτοτήτων έφερε στην επιφάνεια το σοβαρότερο πρόβλημα που υπάρχει σε εκκρεμότητα και για το οποίο ο ΣΥΝ με συνέπεια και ευθύνη έχει ζητήσει εδώ και χρόνια την άμεση αντιμετώπισή του. Το πρόβλημα δηλαδή του χωριστού ρόλου Κράτους και Εκκλησίας.

Η Ελλάδα είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα στην οποία υπάρχει αυτή η σύγχυση των ρόλων, με αποτέλεσμα πολλές φορές να δημιουργούνται και οξύτητες και αποπροσανατολισμοί της κοινής γνώμης. Εν όψει μάλιστα της αναθεώρησης του Συντάγματος, επιβάλλεται, με τρόπο πολιτικά υπεύθυνο, να ξεκαθαρίσει αυτό το θέμα. Διάκριση των ρόλων μεταξύ Εκκλησίας και Κράτους. Η Εκκλησία στο ρόλο της και το Κράτος στις δικές του αρμοδιότητες.

Επιβάλλεται λοιπόν, πέραν των ρυθμίσεων για τις ταυτότητες, να υιοθετηθούν συγκεκριμένες λύσεις για μια σειρά άλλων εκκρεμοτήτων.

Εμείς έχουμε διατυπώσει μια δέσμη 10 συγκεκριμένων προτάσεων από τον πολιτικό όρκο ως τον πολιτικό γάμο, από την προαιρετική καύση των νεκρών και την κοσμική κηδεία μέχρι τις διατάξεις αποποινικοποίησης θρησκευτικών φρονημάτων και δραστηριοτήτων που θεωρούνται από την υφιστάμενη νομοθεσία, ως προσβλητικές της νόμω κρατούσης Εκκλησίας.

Οσα είπε χθες ο κ. Πρωθυπουργός ήταν σωστά και επιβεβλημένα, απορρέουν από το νόμο τον ελληνικό και τη διεθνή έννομη τάξη. Εκείνο που χρειάζεται τώρα είναι, εν όψει της αναθεώρησης του Συντάγματος, η αντιμετώπιση του βασικού προβλήματος, του χωρισμού Εκκλησίας και Κράτους.

Τα δύο μεγάλα κόμματα δεν μπορούν να κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους. Στη διαδικασία προετοιμασίας της αναθεώρησης, για λόγους προφανούς πολιτικής σκοπιμότητας, απέφυγαν να εντάξουν αυτό το θέμα στις υπό αναθεώρηση διατάξεις. Σήμερα το θέμα έχει ανακύψει και επιβάλλεται, όταν αρχίσει η αναθεωρητική διαδικασία, να αντιμετωπιστεί από τη Βουλή ως ένα μείζον πρόβλημα που έχει σχέση με το τι κράτος θέλουμε. Ο προοδευτικός εκσυγχρονισμός του κράτους το επιβάλλει.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου