Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος
Κωνσταντόπουλος βρίσκεται στη Λέσβο για να
πάρει μέρος στις εργασίες της Νομαρχιακής
Συνδιάσκεψης για την εκλογή αντιπροσώπων
για το Συνέδριο του ΣΥΝ και την εκλογή νέας
Νομαρχιακής Επιτροπής.
Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ σε συνέντευξη Τύπου
τόνισε:
Για τα προβλήματα ανάπτυξης της Λέσβου και των νησιών της περιφέρειας του Β. Αιγαίου
Κάθε φορά που κάποιος επισκέπτεται τη Λέσβο και τα νησιά του Β. Αιγαίου επισημαίνει ότι εξακολουθεί να παραμένει η απόσταση που χωρίζει αυτή την περιφέρεια από το κέντρο.
Εδώ στα νησιά του Β. Αιγαίου βλέπει κανένας την έντονη ενδοπεριφερειακή ανισότητα που υπάρχει στην Ελλάδα του 2000. Παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει δύο Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης, δεν έχουν ακόμα εξασφαλισθεί οι αναγκαίες υποδομές τόσο για μια ισόρροπη ανάπτυξη με οικολογική ευαισθησία και ποιότητα ζωής στην καθημερινότητα όλων, τόσο των αστικών κέντρων, όσο και της περιφέρειας, δεν έχουν επίσης εξασφαλισθεί οι αναγκαίες υποδομές για κοινωνική προστασία.
Εξαγγελίες για την περιφέρεια έχουν γίνει πολλές. Κάθε φορά ο καινούργιος υπουργός ή τα νέα κυβερνητικά στελέχη ανακυκλώνουν από το συρτάρι της Κεντρικής Διοίκησης όλα αυτά που είναι στα χαρτιά διατυπωμένα ως εξαγγελίες που θα λύσουν ως διά μαγείας τα προβλήματα της περιοχής.
Υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις τόσο στον τομέα του Τουρισμού, όσο και στην προστασία του Περιβάλλοντος, στον τομέα στήριξης και ανάπτυξης με προοπτική της αγροτικής οικονομίας, συνολικότερα της οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής, των μεταφορών, της επικοινωνίας.
Δεν έχει εξασφαλιστεί για το νησί η ισόρροπη ανάπτυξη και η δεσμευμένη χρηματοδότηση η οποία θα δώσει για το νησί και την περιφέρεια τις δυνατότητες να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις των καιρών.
Η αναπτυξιακή καθυστέρηση οφείλεται στο γεγονός ότι δεν υπήρξε η αλλαγή στη συγκρότηση του κράτους με περιφερειακή αποκέντρωση, με ισχυρή αυτοδιοίκηση, με περιφερειακό σχεδιασμό της ανάπτυξης και των προτεραιοτήτων της.
Στην περίοδο που ανοίγεται μπροστά μας η εκκρεμότητα των Ολυμπιακών Αγώνων με τις μαύρες τρύπες, που ήδη έχει αρχίσει να δημιουργεί, υπάρχει ενδεχόμενο να απορροφήσει για μια ακόμη φορά κονδύλια που σήμερα συντάσσονται στο Περιφερειακό Πρόγραμμα
Θα έπρεπε για την Περιφέρεια και τα νησιά του Αιγαίου να βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη το ιδιαίτερο πρόγραμμα για τις περιοχές με νησιωτικά συμπλέγματα, τις ορεινές και ημιορεινές περιοχές που όφειλε και η κυβέρνηση να έχει καταρτίσει.
Εξακολουθεί ο κυβερνητικό σχεδιασμός να αντιμετωπίζει τον αγροτικό τομέα και τους αγρότες ως πλεόνασμα που πρέπει να συρρικνωθεί και να συμπιεσθεί.
Εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν την αγροτική οικονομία ως δημοσιονομική πλευρά του Προϋπολογισμού, ως δημοσιονομική πλευρά του Προϋπολογισμού που πρέπει να μειωθεί και όχι ως πηγή νέου πλούτου, ως προστιθέμενη αξία εφόσον βεβαίως υπάρξει ένα ενιαίο πρόγραμμα με άξονα την αξιοποίηση των προϊόντων της αγροτικής οικονομίας σε συνδυασμό με τον νέο τύπο διατροφής και με περιεχόμενο του τα προϊόντα της ελληνικής παραγωγής.
Θέλω να επισημάνω ότι και σήμερα στο 2000, δεν υπάρχει εθνική πολιτική για ένα προϊόν με συγκριτικά πλεονεκτήματα στη διεθνή αγορά, το λάδι.
Δεν υπάρχει εθνικό δίκτυο ελαιοκομικών δήμων, δεν υπάρχει μητρώο καλλιεργητών και παραγωγών λαδιού, δεν υπάρχει εθνικό πρόγραμμα μάρκετινγκ και διείσδυσης του λαδιού σε νέες αγορές, παρά το γεγονός ότι κάθε μέρα που περνά, διεθνώς αναγνωρίζονται τα μοναδικά πλεονεκτήματα του προϊόντος από πλευράς υγιεινής διατροφής και μακροζωίας.
To Γραφείο Τύπου