Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
08/11/2012

Συνέντευξη Δημήτρη Βίτσα, Γραμματέα της ΚΠΕ του ΣΥΝ, στον ρ/σ «105,5 Στο Κόκκινο» (Γ.Ανανδρανιστάκης – Β.Χερουβείμ)

-        Θα ξεκινήσουμε λίγο για το έξω από τη Βουλή, γιατί ήταν πολύς ο κόσμος που μαζεύτηκε χθες, παρά τις αντίξοες συνθήκες, τη βροχή και την έλλειψη κάποιων από τα ΜΜΜ. Θα πει κάποιος, μαζεύτηκε τόσος κόσμος, παρʼ όλʼ αυτά τα μέτρα ψηφίστηκαν. Είναι έτσι ακριβώς; Είναι θέμα προς απογοήτευση;

 

Δύο πράγματα μπορούμε να πούμε για το χθεσινό συλλαλητήριο. Απέδειξε από τη μια μεριά ότι ο κόσμος δεν αντέχει άλλο, αλλά απέδειξε και από την άλλη μεριά ότι ο κόσμος αντέχει να αγωνίζεται και να διεκδικεί τη ζωή του. Σε αυτό ως ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ, θέλουμε να συμβάλλουμε και με τη δράση μας έξω από τη Βουλή, μέσα στα κινήματα, αλλά και μέσα στη Βουλή…

Παρακολουθείτε πόσο γρήγορα μια πλειοψηφία των 179 έγινε 153 ψήφοι, οι οποίοι πέρασαν τα μέτρα εξαθλίωσης και κατεδάφισης και της χώρας, αλλά θα τολμούσα να πω και της Ευρώπης.

Τώρα ανοίγονται νέα πεδία σύγκρουσης. Υπάρχει ο προϋπολογισμός, υπάρχει το αποτέλεσμα της Συνόδου τη Δευτέρα στο Eurogroup, αλλά υπάρχει και η μάχη να μην περάσουν, να μην εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα.

Εμείς, έγκαιρα έχουμε πει ότι αν αυτά τα μέτρα περάσουν τελικά, έστω και με ελάχιστη πλειοψηφία, έστω και με κοινοβουλευτικό πραξικόπημα, θα πρέπει να δουλέψουμε για ένα τεράστιο κίνημα αλληλεγγύης, αλλά και παθητικής και ενεργητικής ανυπακοής…

 

-        Πριν πάμε εκεί κ. Βίτσα, να πάμε στο χθεσινό αποτέλεσμα, γιατί ήταν πολύ και μέσα στη Βουλή. Γιατί, όπως είπατε, μια κυβέρνηση που ξεκίνησε μετά βαΐων και κλάδων με 199 βουλευτές και ένα πρόγραμμα συμφωνίας κομμάτων, ας το πούμε έτσι, έχει χάσει σχεδόν 26 βουλευτές, όσον αφορά τη συμφωνία των μέτρων, και έχει χάσει και το πρόγραμμά της, αν υπήρξε ποτέ αυτή η περίφημη προγραμματική συμφωνία. Δηλαδή, μέσα σε τέσσερις μήνες έχουν αλλάξει άρδην τα κυβερνητικά δεδομένα, έτσι δεν είναι;

 

Έγκαιρα είχαμε προειδοποιήσει ότι αυτή η συμφωνία είναι ένα κουρελόχαρτο που αμέσως την επόμενη ημέρα θα πάει στον κάλαθο των αχρήστων, τόσο για τους Μερκελιστές όσο και για την κυβέρνηση της εσωτερικής τρόικας. Έγκαιρα το είχαμε πει αυτό και φαίνεται καθαρά ότι οι αγώνες που ανέπτυξε όλο το τελευταίο διάστημα ο λαός, αλλά και η οργή του κόσμου, η οποία εκδηλώνεται σε κάθε ευκαιρία, τραντάζει συθέμελα αυτή την κυβέρνηση.

Προσέξτε κάτι. Ένα από τα φοβερά επιχειρήματα του κ. Στουρνάρα είναι, ότι διαπραγματευτήκαμε σκληρά με την τρόικα, και αν κανείς προσέξει το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης είναι, ότι τον Ιούνιο μιλάγανε για μέτρα 11,5 δις ευρώ και τώρα έχουν φέρει μέτρα 13,5 έως 15 δις ευρώ. 18,9 γράφει τώρα και ο προϋπολογισμός. Σκεφτείτε δηλαδή το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης. Αν σε μια ιδιωτική επιχείρηση κάποιος διαπραγματευόταν έτσι, το πρώτο πράγμα που θα είχε να αντιμετωπίσει θα ήταν η απόλυση. Και βεβαίως πολύ γρήγορα θα τους απολύσει ο ελληνικός λαός. Υπάρχει και μια συζήτηση στην οποία θα ήθελα να διαπραγματευτώ. Στο δεύτερο κούρεμα, το οποίο προετοιμάζεται αυτή τη στιγμή για περίπου το Φεβρουάριο ή το Μάρτιο, αν διδαχθούμε κάτι από το πρώτο κούρεμα, είναι η μεταφορά του χρέους προς εσωτερικές πηγές και πάνω στις πλάτες του ελληνικού λαού. Δηλαδή, στο πρώτο κούρεμα μεταφέρθηκαν ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου στις πλάτες των ασφαλιστικών ταμείων και των άλλων νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου. Κι εκεί αυτά περικόπηκαν. Αυτό έγινε.

Άρα πρέπει και οι οικονομολόγοι μας και εμείς να είμαστε προσεκτικοί και στην παρακολούθηση και αυτής της ρητορείας, αλλά και αυτής της διαδικασίας. Δηλαδή, δεν είναι τόσο αστεία και τόσο απλά τα πράγματα.

 

-        …Το PSI διέλυσε τα ασφαλιστικά ταμεία κατʼ αρχάς. Τα νοσοκομεία, τα πανεπιστήμια….

 

Ακριβώς. Κάποιος θα πρέπει να παρακολουθήσει ποια ήταν η δομή του δημόσιου χρέους όταν ξεκίνησε η συζήτηση για το κούρεμα και ποια ήταν η δομή του δημόσιου χρέους τη στιγμή που έγινε το κούρεμα. Κι εγώ επιμένω και το λέω και δημόσια, ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία, πέρα από όλα τα άλλα, βγήκαν και χοντρά λεφτά. Και κάποιος θα πρέπει να δει σε όλη αυτή τη διαδρομή…..

 

-         Εννοείτε με αγοροπωλησίες κρατικών ομολόγων…

 

…τι έκανε η ίδια η Τράπεζα της Ελλάδας, τι έκανε ο ίδιος ο κ. Προβόπουλος. Αλλά σε κάθε περίπτωση, το μήνυμα είναι σαφές και  η ελπίδα είναι μεγάλη. Αυτή η κυβέρνηση δεν  μπορεί να αντέξει, δεν πρέπει να αντέξει και πρέπει να την αναγκάσουμε να φύγει.

 

-        Χθες ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του είπε, ότι ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ εκλογές όχι γιατί αθετήθηκαν οι υποσχέσεις, πράγμα που είναι σύνηθες δυστυχώς, αλλά γιατί υπάρχει πλέον θέμα σωτηρίας, να το πούμε έτσι, έκτακτης ανάγκης να μπει ένα φρένο σε  αυτή την πολιτική. Υπάρχει χρόνος κ. Βίτσα, με την έννοια ότι δεν είναι στο χέρι του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αυτό που είπε ο κ. Τσίπρας χθες, νομίζω ότι δεν υπάρχει χρόνος. Αν εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα, για κάποιους ανθρώπους τα πράγματα είναι τελεσίδικα.

 

Εγώ δε λέω ότι δεν είναι στο χέρι του ΣΥΡΙΖΑ, λέω ότι είναι και στο χέρι του ΣΥΡΙΖΑ….

 

-        ..με την έννοια στην αριθμητική των βουλευτών …

 

Ναι εννοείται, το κατανοώ αυτό. Θεωρώ ότι είναι  και στο χέρι του ΣΥΡΙΖΑ να συμβάλλει με τον τρόπο που ξέρει. Η παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ και στη χθεσινή αλλά και στην προχθεσινή πορεία και συλλαλητήριο, η παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στις γειτονιές σε κάθε μεγάλη πόλη, είναι εντυπωσιακά πιο μαχητική, πιο δυναμική, πιο  κινηματική και σε αυτό το δρόμο πρέπει να συνεχίσουμε.

Αυτή η κυβέρνηση δεν θα φύγει από μόνη της. Αντίθετα, οδηγεί σε καταστροφή τη χώρα και αφαιρεί όπλα από τη χώρα αλλά και από την κυβέρνηση της Αριστεράς, σε σχέση με το διεθνές περιβάλλον. Αυτό πρέπει να το κατανοήσουμε αρκετά καλά. Άρα όσο το γρηγορότερο τη διώξουμε, τόσο το καλύτερο.

 

 

 

 

-        Τι εννοείτε περί όπλα;

 

Εννοώ, ότι τα μέτρα που παίρνει και οι διαδικασίες που εφαρμόζει, φέρνουν τη χώρα σε χειρότερη μοίρα, σε σχέση με τη διαπραγματευτική της ικανότητα αλλά και σε σχέση με το ρόλο που θα κληθεί να παίξει με μια κυβέρνηση της Αριστεράς.

Βεβαίως, εμάς αυτά δεν μας πτοούν. Αλλά έχει σημασία ο χρόνος, η διαδικασία, αλλά και η συγκυρία στην οποία αναλαμβάνεις την ευθύνη, την ευθύνη την οποία έχουμε αποδεχθεί ότι  μπορούμε και θέλουμε να την αναλάβουμε, να σταματήσουμε την καταστροφή και να οδηγήσουμε τη χώρα, μέσω μιας παραγωγικής ανασυγκρότησης, στην ανάπτυξη.

 

-        Ο κ. Βενιζέλος χθες, ότι αν πάει κάποιος αυτή τη στιγμή να αμφισβητήσει τη συμφωνία με τους δανειστές, θα υπάρξουν από την άλλη πλευρά μαζικά πυρά, από τράπεζες, από ΜΜΕ, από κυβερνήσεις, από κοινοβούλια. Τα προεξόφλησε όλα, αλλά μοιάζει όλο αυτό σα να ακούγεται αληθοφανές. Δηλαδή, εδώ δεν δέχτηκαν τα εργασιακά του Κουβέλη, θα δεχθούν την πλήρη αντικατάσταση του μνημονίου από ένα πρόγραμμα ανάπτυξης και αναδιάρθρωσης, όπως λέει το κόμμα σας; Είναι εύλογο αυτό το ερώτημα.

 

Παρακολούθησα με πολύ προσοχή τη θλιβερή ομιλία του κ. Βενιζέλου….

 

-        …τον πείραξε το θέμα της λίστας……

 

Και ήταν η έκφρασή του, πρέπει να σας πω, η έκφραση του συμβιβασμένου. Αυτού που υποτιμάει τις ικανότητες και τις δυνάμεις ενός λαού. Βεβαίως όσοι υπηρετούν την ίδια πολιτική που υπηρετεί ο κ. Βενιζέλος θα πάρουν τα μέτρα τους, θα αντεπιτεθούν. Άλλωστε, αυτή η πολιτική που ακολουθείται ευνοεί τα σχέδιά τους. Τα σχέδια καθυπόταξης όλων των λαών της Ευρώπης.

Αλλά για σκεφτείτε αυτή τη λογική του συμβιβασμού να την ακολουθούσαν οι λαοί και ιδιαίτερα ο ελληνικός λαός σε όλες τις μεγάλες στιγμές της ιστορίας τους και αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μια μεγάλη στιγμή της ιστορίας.

Εμείς δεν θα γίνουμε παρακολουθητές, δεν θα γίνουμε θεατές μιας πολιτικής που προγραμματίζουν, γράφουν και ξαναγράφουν τα διεθνή επιτελεία της Ε.Ε., της Μέρκελ, των διάφορων αξόνων των τραπεζιτών και των πλουτοκρατών. Εμείς δεν θέλουμε να παρακολουθήσουμε την ιστορία. Θέλουμε να γράψουμε την ιστορία. Και θεωρούμε ότι σ΄ αυτή τη χρονική στιγμή, όπου τα πράγματα κρέμονται στην κόκκινη κλωστή της σύγκρουσης, ο ελληνικός λαός, πρώτα και κύρια οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι, μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο.

Ο κ. Βενιζέλος μας λέει τα ίδια πράγματα πάνω από δυόμιση χρόνια, συνεχώς. Εκείνο που δεν βλέπει και δεν μπορεί να αποδεχθεί, γιατί είναι από την αντίπερα όχθη, είναι ότι αυτό το πρόγραμμα όλο και περισσότερο θάβει τα δικαιώματα, εργασιακά και κοινωνικά, του ελληνικού λαού, κόβει τα εισοδήματά του μέχρι σημείου εξαθλίωσης. Για σκεφτείτε, αυτά τα ίδια που είπε ο κ. Βενιζέλος , δεν τα ακούσαμε και από τον κ. Παπανδρέου, δεν τα ακούσαμε και από τον κ. Παπακωνσταντίνου και από τον κ. Παπαδήμο και βεβαίως άλλα πράγματα ακούγαμε από τον κ. Σαμαρά, αλλά τώρα τα ακούσαμε και αυτά;  Και όμως αυξάνουν όλα τα ποσοστά τα οποία δείχνουν μια κοινωνία προς χρεοκοπία, συγχρόνως αυξάνοντας και το χρέος. Δηλαδή ο κ. Βενιζέλος μας είπε χθες ότι έχουμε ενάμιση εκατομμύριο ανέργους, αλλά αν δεν πάρουμε αυτά τα μέτρα για να τους κάνουμε δύο εκατομμύρια,  θα γίνουν τρία εκατομμύρια. Μετά από λίγους μήνες θα έρθουν, όπως προανήγγειλε χθες το βράδυ ο κ. Στουρνάρας, και καινούργια μέτρα. Γιατί το πρόγραμμα δεν βγαίνει. Και το πρόγραμμα δεν πρόκειται να βγει και πάλι θα έρθει ο κ. Στουρνάρας, ο κ. Βενιζέλος ή όποιος άλλος  ή άλλοι είναι στη θέση του κ.λπ. και θα μας πει ότι πρέπει και είναι αναγκαστικά αυτά τα μέτρα για να σωθεί η πατρίδα.

Με αυτή τη λογική λειτούργησαν πάρα πολλοί στην ιστορία της χώρας και πάντα ο ελληνικός λαός τους απέδειξε ότι είχαν άδικο.

 

-        Πάντως και ο κ. Κουβέλης στην ομιλία του, εξαιρώντας τα εργασιακά και μιλώντας για το υπόλοιπο πακέτο το λεγόμενο δημοσιονομικό, είπε ότι πρόκειται για επώδυνες μεν αλλά αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές. Ξενίζει αυτό όταν το ακούς από κάποιον που είναι στην αριστερά ή που ήταν πρόσφατα..

 

Να κάνω ένα σχόλιο. Πραγματικά η ηγεσία της ΔΗΜ.ΑΡ. έχει κάνει επιλογή και η επιλογή της είναι μνημονιακή. Διερωτώμαι το εξής. Υπάρχουν ανάγκες για διαρθρωτικές αλλαγές στη χώρα; Υπάρχουν. Γιατί λοιπόν αυτές τις διαρθρωτικές αλλαγές, όπως τις εννοεί ο κ. Κουβέλης, δεν τις έφερναν με διάφορα νομοσχέδια κατά τη διάρκεια των τεσσάρων τώρα μηνών και πρέπει να τις βάλουν σε ένα νομοσχέδιο μαζί με την άλλη θλιβερή επίθεση ενάντια στον ελληνικό λαό;

Τι έκαναν όλο το προηγούμενο διάστημα οι οποιεσδήποτε κυβερνήσεις για να χτυπήσουν τη φοροδιαφυγή, τι έκαναν σε σχέση με τις φοροαπαλλαγές; Τίποτα. Και δεν το έκαναν γιατί είναι «συνέταιροι» με τους μεγάλους φοροφυγάδες, είναι «συνέταιροι» με εκείνους που κερδίζουν από την κρίση, υπηρετούν τα συμφέροντα, είτε σε ελληνικό, είτε σε ξένο επίπεδο, της τραπεζοκρατίας.

Αυτή είναι η αλήθεια. Τι νέο φέρνει  πλέον ο κ. Κουβέλης ο οποίος, φεύγοντας μαζί με άλλους από το συνέδριο του Συνασπισμού, φώναζε εμπρός για σοσιαλισμό ανθρώπινο και δημοκρατικό και αυτή τη στιγμή μιλάει στην ουσία μόνο στο όνομα και τη λογική της διεθνούς τραπεζοκρατίας και της κας Μέρκελ.

To Γραφείο Τύπου