Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
14/11/2012

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Είναι θέμα της Ελλάδας αν θέλει να αξιοποιήσει τη λίστα Λαγκάρντ - Απάντηση του Επιτρόπου Algirdas Semeta σε Νίκο Χουντή

«Τα κράτη μέλη λαμβάνουν πληροφορίες  και εναπόκειται στα κράτη μέλη να αποφασίσουν πώς θα αντιμετωπίσουν αυτές τις πληροφορίες, πώς θα τις διαχειριστούν, πώς θα τις επεξεργαστούν και πώς θα εφαρμόσουν την εθνική τους νομοθεσία με σωστό τρόπο. Το θέμα αυτό είναι εσωτερικό».

Αυτό απάντησε ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιος για θέματα φορολογίας και καταπολέμησης της απάτης, κ. Σεμέτα, σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή, για τη «νομιμότητα της επεξεργασίας» της λίστας Λαγκάρντ, αλλά και της νέας λίστας της τράπεζας HSBC, με 97 έλληνες καταθέτες στον φορολογικό παράδεισο των νησιών Τζέρσεϋ.

Η σχετική συζήτηση έγινε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μέλος της οποίας είναι ο Νίκος Χουντής.

Πιο συγκεκριμένα, ο Νίκος Χουντής ρώτησε τα εξής:

«Ασφαλώς και γνωρίζετε την αποκάλυψη της εφημερίδας Daily Telegraph, για τη νέα λίστα της HSBC στα νησιά Τζέρσεϋ, που αφορά σε offshore λογαριασμούς. Μάλιστα η Daily Telegraph ανέφερε ότι ανάμεσα στους πελάτες με υψηλές καταθέσεις βρίσκονται και έμποροι όπλων και ναρκωτικών, οι οποίοι βαρύνονται με ποινικά και οικονομικά εγκλήματα. Η λίστα αυτή, εντός της οποίας βρίσκονται και πολίτες από πολλές χώρες της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και Έλληνες, βρίσκεται στα χέρια των βρετανικών αρχών.

Αυτό που θέλω να σας ρωτήσω κε Επίτροπε είναι εάν τα στοιχεία της νέας λίστας της HSBC, όπως και τα παλιά της λίστας Falciani, η οποία στην Ελλάδα ονομάζεται λίστα Λαγκάρντ επειδή η τότε υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας την παρέδωσε στην Ελλάδα, μπορούν να διαβιβασθούν νομίμως μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, στα πλαίσια των συμφωνιών ανταλλαγής πληροφοριών και εάν μετά τη διαβίβαση αυτών των πληροφοριών, τα κράτη μέλη μπορούν νομίμως να επεξεργάζονται τις πληροφορίες που έχουν στα χέρια τους».

Η απάντηση του κ. Σεμέτα, κατά λέξη ήταν η ακόλουθη:

«Στην ερώτηση του κυρίου Χουντή, για τη λίστα Λαγκάρντ. Κι εδώ θα ήθελα να είμαι σαφής. Το θέμα αυτό είναι εσωτερικό, είναι θέμα των Κρατών Μελών. Τα Κράτη Μέλη λαμβάνουν πληροφορίες και εναπόκειται στα Κράτη Μέλη να αποφασίσουν πως θα αντιμετωπίσουν αυτές τις πληροφορίες, πως θα τις διαχειριστούν πως θα τις επεξεργαστούν και πως θα εφαρμόσουν την εθνική τους νομοθεσία με σωστό τρόπο. Και δεν θα πρέπει φυσικά να εφαρμόζουν την εθνική τους νομοθεσία κατά παράβαση των κοινοτικών διατάξεων. Αν διαπιστωθεί τέτοια παράβαση θα επέμβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αλλά, στο μεταξύ, έχουν τη διακριτική ευχέρεια τα Κράτη Μέλη, από τη στιγμή που εθνικά είναι νομότυπες οι παρεμβάσεις των Κρατών Μελών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν πρόκειται να επέμβει».

To Γραφείο Τύπου