Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
25/07/2000

Για τα υψηλά ποσοστά αποτυχίας των μαθητών στις εξετάσεις της B' και Γ' Λυκείου

Δήλωση του Προέδρου του ΣΥΝ Ν.Κωνσταντόπουλου

Πριν ένα χρόνο η κυβέρνηση πανηγύριζε για την λεγόμενη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Σήμερα σιωπά ένοχα, μαζεύοντας από παντού τις διαλυτικές συνέπειες που προκάλεσε με την πολιτική της.

Είχαμε από τότε προειδοποιήσει ότι τα αντιπαιδαγωγικά και αποσπασματικά μέτρα θα οδηγούσαν σε βίαιη έξοδο από την εκπαίδευση και διάλυση του εκπαιδευτικού συστήματος. Σήμερα επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις του ΣΥΝ για τρομακτική μείωση των μαθητών λυκείου - πολλαπλάσιο ποσοστό αποτυχιών- αντιεκπαιδευτικό εξαντλητικό σύστημα εξετάσεων, ανυπαρξία διεξόδου για τεχνολογική επιλογή, διεύρυνση μορφωτικών και κοινωνικών ανισοτήτων.

Η πραγματική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση επιβάλλει:

Η σημερινή άθλια και εκρηκτική κατάσταση απαιτεί αμέσως διορθωτικά μέτρα όπως:

Από τα στοιχεία προκύπτει με δραματικό τρόπο το ερώτημα: Τι κοινωνία θέλουμε, τι κοινωνία οικοδομούμε για το μέλλον; Οι σημερινές νέες ανισότητες δημιουργούν πρόσθετους αποκλεισμούς που με την σειρά τους οδηγούν στους αυριανούς απασχολήσιμους, χωρίς εφόδια και δεξιότητες.

Η Ελλάδα εισέρχεται στον 21ο αιώνα με τεράστια ελλείμματα στον τομέα της εκπαίδευσης. Μεγεθύνεται το εκπαιδευτικό χάσμα με τις χώρες της Ε.Ε. και γίνονται πιο δύσκολοι οι όροι και οι προϋποθέσεις της πραγματικής σύγκλισης.

Σε μια εποχή που απ' όλους αναγνωρίζεται ότι η γνώση, η εκπαίδευση, η κατάρτιση και οι δεξιότητες των ατόμων αποτελούν τον νέο πραγματικό πλούτο των εθνών και προσδιορίζουν την ποιότητα και την προοπτική της Δημοκρατίας στην Ελλάδα δημιουργείται ένα νέο αρχιπέλαγος μορφωτικών και κοινωνικών ανισοτήτων με μερικές μόνο νησίδες ευκαιριών για λίγους.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι έχει ανατραπεί πλήρως ο κοινωνικός χαρακτήρας και το περιεχόμενο του εκπαιδευτικού συστήματος και από το σύστημα ευκαιριών για όλους μετατρέπεται σε σύστημα διευρυμένης αναπαραγωγής κοινωνικών ανισοτήτων και νέων αποκλεισμών.

To Γραφείο Τύπου