Η κατάσταση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι εκρηκτική. Τα τελευταία δύο χρόνια, οι ΚΑΠ έχουν μειωθεί κατά 60%, ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί να μας πείσει ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι απόλυτα διεφθαρμένη. Ασφαλώς, διαφθορά υπάρχει σε όλα τα επίπεδα, όμως η αλήθεια είναι ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση στη χώρα μας, συγκριτικά με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, έπαιρνε πριν από την κρίση και εξακολουθεί να παίρνει τα λιγότερα χρήματα.
Το τελευταίο Μνημόνιο θεσμοθετεί το λεγόμενο Οικονομικό Παρατηρητήριο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, προκειμένου να παρακολουθεί τις δαπάνες και γενικότερα τη ροή των πόρων της. Δεν είμαι αντίθετος με τον οικονομικό έλεγχο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όμως οι δήμοι της χώρας έχουν φτάσει σε οικονομική εξαθλίωση.
Με την υποχρηματοδότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι σαφές ότι αποσκοπούν αρχικά στην απόλυση του προσωπικού της ώστε, στη συνέχεια, να ξεπουλήσουν σε ιδιώτες τις διάφορες υπηρεσίες της, όπως την καθαριότητα και την ύδρευση, δηλαδή μονοπωλιακούς τομείς που μπορούν να εξασφαλίσουν στους ιδιώτες τεράστια κέρδη.
Επομένως, οι σημερινοί κυβερνώντες βλέπουν σαν εμπόδιο στα σχέδιά τους την αιρετή Τοπική Αυτοδιοίκηση, γιʼ αυτό και, αν ήταν δυνατό, θα επιχειρούσαν να βγάλουν από τη μέση ακόμη και τους ίδιους τους δημάρχους. Φαίνεται ότι το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και η ΔΗΜΑΡ ξέχασαν τα περί “ακηδεμόνευτης Τοπικής Αυτοδιοίκησης”, την οποία δήθεν οραματίζονταν να αποτελεί την πλέον κοντινότερη στον πολίτη εξουσία. Τώρα, επιχειρούν να την μετατρέψουν σε κάτι εντελώς διαφορετικό.
Βρίσκομαι στο πλευρό των κινητοποιημένων υπαλλήλων του Δήμου της Κέρκυρας, στηρίζοντας τον αγώνα για διατήρηση των θέσεων εργασίας τους. Θα παρίσταμαι την Δευτέρα 19/11 στην έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Κέρκυρας, αποκλειστικό θέμα της οποίας είναι οι επιπτώσεις του Μνημονίου ΙΙΙ στην Αυτοδιοίκηση όσον αφορά στο εργασιακό μέλλον των υπαλλήλων της.
Στέφανος Σαμοΐλης
Βουλευτής Κέρκυρας ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ