Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
20/11/2012

Τα οξυμένα προβλήματα του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών απειλούν την ομαλή λειτουργία του - Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ προς τον Υπουργό Υγείας

Μέσα στις συνθήκες κατάρρευσης των κοινωνικών υπηρεσιών από τις απανωτές μνημονιακές περικοπές, ο Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), με την επιχορήγηση που λαμβάνει, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις λειτουργίες του.

Ήδη παρατηρούνται προβλήματα στην προμήθεια φαρμάκων υποκατάστασης για τους ασθενείς, δυσκολίες πληρωμής πάγιων εξόδων του Οργανισμού (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, κλπ.), ενώ ελλοχεύει ο κίνδυνος μη καταβολής εισφορών και κρατήσεων σε Ασφαλιστικά Ταμεία, καθώς και της μισθοδοσίας του προσωπικού. Συγχρόνως, τα χρέη προς τρίτους αγγίζουν τα 13 εκατομμύρια ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ μέσα στο 2012 ο ΟΚΑΝΑ έχει αναπτύξει 31 περισσότερες δομές από το 2011, η φετινή κρατική χρηματοδότηση μειώθηκε κατά 10 εκατ. ευρώ. Πέρα από τις ελλείψεις σε φάρμακα, η λίστα αναμονής για τα προγράμματα απεξάρτησης στην Αττική φτάνει τα 3.000 άτομα και οι δομές του ΟΚΑΝΑ που φιλοξενούνται χωροταξικά στα νοσοκομεία δεν έχουν σταθεροποιηθεί. Επιπλέον, δεν υπάρχει επαρκή διασύνδεσή τους με τις άλλες υγειονομικές υπηρεσίες των νοσοκομείων για την κάλυψη των αναγκών τους. Και όλα αυτά, τη στιγμή που παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων του ιού HIV στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών, ακριβώς λόγω της υποβάθμισης των παροχών του ΟΚΑΝΑ.

Είναι φανερό ότι με τέτοιες περικοπές προϋπολογισμού στα προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας, στο όνομα μιας δήθεν «δημοσιονομικής εξυγίανσης», δεν γίνεται να εφαρμοστεί καμιά ολοκληρωμένη πολιτική αντιμετώπισης των ναρκωτικών, πολύ περισσότερο σε καιρούς οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης, όπου τα πιο ευάλωτα μέλη της κοινωνίας αφήνονται κυριολεκτικά στην τύχη τους και το πρόβλημα των εξαρτήσεων επιδεινώνεται.

Παράλληλα, οι αμοιβές των 646 εργαζομένων στον Οργανισμό έχουν υποστεί μειώσεις με βάση τους νόμους 3833/2010, 3845/2010 και 4024/2011 που φτάνουν μέχρι και 35%, ενώ για ορισμένες περιπτώσεις εργαζομένων (ΥΕ, ΔΕ, γιατροί), έχουν προσδιοριστεί έως και 50%, ώστε το μέσο μηνιαίο κόστος της μισθοδοσίας του ΟΚΑΝΑ να μην ξεπερνά τα 1.900 ευρώ. Φυσικά, τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και το επίδομα αδείας αποτελούν παρελθόν, μετά την πρόσφατη ψήφιση του πολυνομοσχεδίου σφαγής των εργασιακών δικαιωμάτων.

Επειδή, η συστηματική υπονόμευση της προοπτικής του ΟΚΑΝΑ που επιχειρείται με την υποχρηματοδότησή του από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και η ολοένα και μεγαλύτερη υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, θέτει σε σοβαρούς κινδύνους τα Προγράμματα του Οργανισμού και τους ανθρώπους που είναι σε αυτά.

Επειδή, η χρηματοδότηση των Προγραμμάτων του ΟΚΑΝΑ, όπως και η οικονομική στήριξη ανάλογων προγραμμάτων απεξάρτησης, με συνεχή έλεγχο και μακριά από τις λογικές του κέρδους και της εμπορευματοποίησης, είναι υποχρέωση της Πολιτείας. 

Επειδή, οι εργαζόμενοι στον ΟΚΑΝΑ, όπως και όλοι οι εργαζόμενοι στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, έχουν δικαίωμα στην αξιοπρεπή και σύμφωνα με τα προσόντα τους, αμειβόμενη εργασία.

Ερωτάται ο κ. υπουργός:

1.    Σε τι  συγκεκριμένες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να υπάρξει άμεσα έκτακτη επιχορήγηση, ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του ΟΚΑΝΑ και να προστατευτούν αποτελεσματικά οι αδύναμοι συμπολίτες μας που ωφελούνται από τα Προγράμματά του;

2.    Ποιά μέριμνα υπάρχει από τη μεριά της κυβέρνησης, για την επαρκή χρηματοδότηση του ΟΚΑΝΑ, στην κατεύθυνση των μόνιμων και σταθερών πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Μπόλαρη Μαρία

Στρατούλης Δημήτρης

Χαραλαμπίδου Δέσποινα

Γαϊτάνη Ιωάννα

Ζαχαριάς Κώστας

Μαντάς Χρήστος

Μιχαλάκης Νίκος