Επιστολή στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Μάρτιν Σούλτς απέστειλε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής, με την οποία καταγγέλλει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι «καθυστερεί απαράδεκτα, παραβιάζοντας κατά πολύ τις χρονικές προθεσμίες που ορίζει ο Κανονισμός», να απαντήσει κατά τη διαδικασία κοινοβουλευτικού ελέγχου, σε κρίσιμη ερώτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Στη συνέχεια της επιστολής του ο Έλληνας ευρωβουλευτής τονίζει ότι «το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους ενδιαφέρει άμεσα όχι μόνο το Κοινοβούλιο μας, όχι μόνο τον ελληνικό λαό, αλλά είναι κρίσιμης σημασίας για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση» και σημειώνει ότι για το θέμα αυτό έχει καταθέσει σχετική ερώτηση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, όπως ορίζει ο Κανονισμός, και ενώ έχει περάσει ένας περίπου μήνας από τη λήξη της προθεσμίας από την οποία όφειλε να απαντήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν έχει σταλεί η απάντηση. «Παρά τις συνεχείς πιέσεις», όπως υπογραμμίζει ο Ν. Χουντής, «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μου διαμηνύει συνεχώς ότι η απάντηση βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο της επεξεργασίας». Καταλήγοντας, ζητά από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να πράξει «τα δέοντα τόσο για την περιφρούρηση του κοινοβουλευτικού ελέγχου, του πιο στοιχειώδους κοινοβουλευτικού δικαιώματος, όσο και του κύρους του Κοινοβουλίου».
Η ερώτηση στην οποία μέχρι τώρα αρνείται να απαντήσει η Κομισιόν έχει ως εξής:
«Έντονες είναι οι συζητήσεις σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, για το οποίο ελληνικές και διεθνείς αναλύσεις δείχνουν ότι ο στόχος του 120% ως το 2020, δεν είναι εφικτός δίχως άμεσες και καίριες παρεμβάσεις. Οίκοι αξιολόγησης προειδοποιούν ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους δεν θεωρείται διασφαλισμένη και επενδυτικές τράπεζες προβλέπουν ότι με τις υπάρχουσες πολιτικές η ύφεση θα ανέλθει μεταξύ 7,5% και 10,7%, τον επόμενο χρόνο. Το ΔΝΤ τονίζει συνεχώς ότι το νέο «κούρεμα», που θα αφορά τον “επίσημο τομέα” είναι αναγκαίο. Στον αντίποδα ο Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν δήλωσε ότι «η Επιτροπή δεν προσβλέπει σε νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους», άποψη που φαίνεται ότι αγγίζει, τουλάχιστον μέχρι τώρα, και άλλους θεσμικούς παράγοντες της Ε.Ε.
Επειδή όμως δεν φτάνει να ξορκίζουμε την πραγματικότητα, και επειδή είναι γνωστό ότι και η Επιτροπή έχει αναπτύξει διάφορα σενάρια εξέλιξης του ελληνικού χρέους υπό διαφορετικές υποθέσεις εργασίας, ερωτάται η Επιτροπή:
Α. Ποιες οι δικές της αναλύσεις για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους;
Β. Τι προτίθεται να προτείνει για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ΕΜΣ);
Γ. Τι προτίθεται να προτείνει για το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων του επίσημου τομέα; Τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ και αγοράστηκαν στη δευτερογενή αγορά πρέπει να εξοφληθούν από την ελληνική κυβέρνηση στην ονομαστική τους αξία;
To Γραφείο Τύπου