Η διαθεσιμότητα, όπως την ερμηνεύει και την εξηγεί η Τρόικα και όπως θέλει να την εφαρμόσει η κυβέρνηση, είναι προθάλαμος για απόλυση. Όταν έχεις ανεργία 25% και προγραμματίζεις, με τον προϋπολογισμό που ψήφισαν τα τρία κυβερνητικά κόμματα, νέα ύφεση και νέα αύξηση της ανεργίας για το 2013, τότε το να στέλνεις και άλλους στην ανεργία είναι απαράδεκτο. Μετακίνηση ναι, μετάταξη ναι, καλύτερη αξιοποίηση ναι. Όταν π.χ. υπάρχουν ελλείψεις στα ΚΕΠ, μπορούν κάποιοι άνθρωποι να πάνε εκεί και να αναπληρώσουν τα κενά. Δυστυχώς, την αδυναμία ή την έλλειψη πολιτικής βούλησης της κυβέρνησης να μαζέψει φόρους από τους φοροφυγάδες, να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα της διοίκησης, να περιορίσει το «πάρτι» στις προμήθειες την πληρώνουν μισθωτοί, συνταξιούχοι, άνεργοι και του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα και το κοινωνικό κράτος.
Έχουμε ένα Μνημόνιο που έχει χειροτερέψει τα πράγματα από το 2009 και στο χρέος και στην ανεργία και στην ύφεση. Τώρα πια οι περισσότεροι από εκείνους που μας το επέβαλλαν, πλην της Μέρκελ και των συμμάχων της, ομολογούν ότι το πρόγραμμα δε βγαίνει και χρειάζεται δραστική λύση. Αυτό που χρειάζεται να γίνει είναι γενναίο «κούρεμα» του χρέους, με διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του, και επιστροφή το ταχύτερο στην ανάπτυξη όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλο τον ευρωπαϊκό Νότο που απαιτεί κονδύλια τύπου «Μάρσαλ» με ένα γενναίο επενδυτικό πρόγραμμα. Ασφαλώς ποτέ δεν είπαμε ότι θα πατήσουμε ένα κουμπί και τα πράγματα θα γυρίσουν εκεί που ήταν το 2008 και το 2009. Τη «φούσκα» που έφτιαξαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ με τους διορισμούς, τα σκάνδαλα, τους «κολλητούς» και τους «κουμπάρους» εμείς δεν τη θέλουμε.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ανεβαίνει ακριβώς επειδή ούτε είναι, ούτε πρόκειται να γίνει ΠΑΣΟΚ. Κι ο λαϊκός κόσμος του ΠΑΣΟΚ ο οποίος έρχεται μαζικά στο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με άλλες δυνάμεις, είναι ο πρώτος που μας λέει «μη γίνετε κολυμβήθρα του Σιλωάμ». Εμείς είπαμε επίσης καθαρά ότι παρότι δεν συμφωνούμε 100% με την πρόταση νόμου του ΚΚΕ, επειδή η βασική της κατεύθυνση είναι θετική, την ψηφίζουμε και περιμένουμε με ενδιαφέρον να υπάρξει έστω μία φορά στη Βουλή που το ΚΚΕ θα ψηφίσει αντίστοιχη πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ.
To Γραφείο Τύπου