Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
23/11/2012

Εξαίρεση των θαλασσαιμικών από τη συμμετοχή σε φάρμακα που απαιτούνται για την αντιμετώπιση όλων των επιπλοκών της νόσου - Ερώτηση του Χρ.Καραγιαννίδη, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ προς τον Υπουργό: Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας

Με «όπλο» τον δήθεν εξορθολογισμό των υπηρεσιών, τον έλεγχο και τις περικοπές των δαπανών, η τρικομματική κυβέρνηση συνεχίζει να κρατά ομήρους της βάρβαρης πολιτικής της χιλιάδες Αμέα.   

 Στο έργο της ανάλγητης πολιτικής που εφαρμόζει έρχονται να προστεθούν Υπουργικές Αποφάσεις που εκδόθηκαν (ΦΕΚ 497/Β/28-2-2012) και τροποποιήσεις αυτής (τελευταία τροποποιητική ΦΕΚ 2883/Β/26-10-2012) όπου παρότι αναφέρουν στον κατάλογο παθήσεων τη Μεσογειακή αναιμία με μηδενική συμμετοχή, εντούτοις ορίζουν ότι ο ΕΟΦ θα καθορίσει τα φάρμακα που αντιστοιχούν σε κάθε νόσο. Ο ΕΟΦ με τη σειρά του ορίζει για φάρμακα της νόσου μόνο τα φαρμακευτικά σκευάσματα αποσιδήρωσης. Η αιμοσιδήρωση, ωστόσο, είναι μία μόνο από τις πολλαπλές επιπλοκές της νόσου, ενώ δεν αποτελεί θεραπεία για τη μεσογειακή αναιμία.

Η σχετική τροποποίηση του αρ.19(παρ 1 και 2) του Ν.1902/1990 ΦΕΚ 138 Αʼ, που διατηρούσε σε ισχύ τη μηδενική συμμετοχή των πασχόντων στα φάρμακα για όλες τις επιπλοκές της νόσου, παρακάμπτει το γεγονός ότι η μεσογειακή αναιμία συνιστά ένα πολυσυστηματικό νόσημα με σοβαρές επιπλοκές πέραν της αποσιδήρωσης, όπως καρδιακή ανεπάρκεια, πνευμονική υπέρταση, υποθυρεοειδισμός, υποπαραθυροειδισμός, υπογοναδισμός, βαριά οστεοπόρωση, ηπατικές βλάβες, διαβήτης, νεφρολογικές και οφθαλμολογικές επιπλοκές, λοιμώξεις λόγω σπληνεκτομής, κ.α., η αντιμετώπιση των οποίων βασίζεται σε θεραπείες συντήρησης όλων αυτών.

Ο ΕΟΦ, μάλιστα, και τα αρμόδια Υπουργεία αποφάσισαν αυθαίρετα να διακόψουν  τη θεραπευτική αγωγή των ασθενών, αφού δε ζήτησαν τη γνωμοδότηση από κανένα θεσμοθετημένο επιστημονικό όργανο, όπως π.χ. το ΚΕΣΥ, ενώ ήδη ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ)  πιστοποιεί με την από 20/9/2012 και ΑΠ 32547 επιστολή του προς τον Πανελλήνιο Σύλλογο Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία (ΠΑΣΠΑΜΑ) ότι η μεσογειακή αναιμία είναι πολυσυστηματική νόσος και δε θεραπεύεται.

Επιπλέον πολλά φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τις επιπλοκές της νόσου, όπως ορμονικά σκευάσματα, μεταφέρθηκαν στην «αρνητική λίστα φαρμάκων», με αποτέλεσμα οι ασθενείς να καλούνται να αναλάβουν εξ ολοκλήρου το κόστος τους.

Επειδή κατόπιν των ανωτέρω αντιλαμβάνεται κανείς ότι οι εν λόγω διατάξεις θεσπίστηκαν χωρίς καμία επιστημονική τεκμηρίωση και χωρίς, για ακόμη μια φορά, να ληφθούν υπόψη οι ανάγκες των πασχόντων, όπως διατυπώνονται από τον ΠΑΣΠΑΜΑ.

Επειδή μοναδικό κριτήριο στην άσκηση «προνοιακής» πολιτικής της κυβέρνησης είναι η εξυπηρέτηση των εγχώριων και ξένων δανειστών, ακόμη και όταν γεννάται ζήτημα επιβίωσης ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

α. Πότε προτίθεται να προβεί στην τροποποίηση των ΦΕΚ 497/Β/28-2-2012 και ΦΕΚ 2883/Β/26-10-2012 με σκοπό την επαναφορά των προηγούμενων διατάξεων με σκοπό τη μηδενική συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη για τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση όλων των επιπλοκών της νόσου και την εξαίρεση από όσα φάρμακα της αρνητικής λίστας χρησιμοποιούνται αναγκαστικά ως θεραπεία υποκατάστασης ή επιπλοκών;

Ο ερωτών Βουλευτής

Χρήστος Καραγιαννίδης