Επανέρχεται στην επικαιρότητα το θέμα της ασφάλειας των σχολικών μονάδων με αφορμή τις κλοπές και τους βανδαλισμούς που υπέστησαν τρία σχολεία στο Περιστέρι (8o Δημοτικό Σχολείο, 17ο Γυμνάσιο, 14ο Λύκειο – Σ.Δ.Ε. Περιστερίου) τον τελευταίο μήνα. Σε όλη την Ελλάδα (π.χ. 1ο Δημοτικό Νεάπολης, Σχολικό Συγκρότημα Δεμενίκων στην Πάτρα, 7ο ΕΠΑΛ στη Λάρισα, Γυμνάσιο-Λύκειο Κολυμπαρίου και Δημοτικό Σχολείο στον Παζινό Ακρωτηρίου Χανίων και πλήθος άλλων) από την αρχή της σχολικής χρονιάς έχουν παρατηρηθεί δεκάδες εισβολές αγνώστων, σε σχολικά κτίρια που ακολουθούνται από κλοπές υπολογιστών και αντικειμένων μεγάλης αξίας, καταστροφές, βανδαλισμούς έως και εμπρησμούς, με ανυπολόγιστες ζημιές. Κοινό γνώρισμα αυτών των περιστατικών είναι ότι καμία από τις εισβολές δε συνδέεται με τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των νεαρών μαθητών για εκπαιδευτικά ζητήματα.
Το πρόβλημα έχει γίνει πιο έντονο τελευταία λόγω της έλλειψης σχολικών φυλάκων που θα προστάτευαν τους χώρους αυτούς και της υποχρηματοδότησης των σχολικών επιτροπών (στις παροχές του σύγχρονου ελληνικού σχολείου δεν περιλαμβάνεται ούτε καν το πετρέλαιο θέρμανσης) ώστε να αδυνατούν να αντικαταστήσουν τις φθορές και τα κλοπιμαία. Επιπροσθέτως οι δημοτικές υπηρεσίες είναι αποψιλωμένες και οι δήμοι, ως θύματα του μνημονιακού «Καλλικράτη», καταχρεωμένοι με αποτέλεσμα να αδυνατούν να προσφέρουν και αυτοί τα βασικά στα σχολεία της χώρας. Ως εκ τούτου, τα σχολεία έχουν καταστεί έρμαια ληστών και βανδάλων και οι ζημιές και οι απώλειες είναι μόνιμες επειδή δεν υπάρχει δυνατότητα αντικατάστασης των κλαπέντων ή επιδιόρθωσης των ζημιών.
Αξιοπρόσεχτο είναι πως έχουν αυξηθεί δραματικά και οι κλοπές χαλκού από τα καλώδια των συστημάτων αλεξικέραυνης προστασίας στα σχολεία (όπως στο Γυμνάσιο Μεσοποτάμου Πρεβέζης και στο Γυμνάσιο - Λύκειο Κολυμπαρίου Χανίων) και πολλές φορές, πάνω στην προσπάθεια αυτής της κλοπής, προκαλούνται σημαντικές φθορές ή ακόμα και καταστροφή των αλεξικέραυνων.
Επειδή
1. Τα σχολικά κτίρια και τα αντικείμενα που βρίσκονται μέσα σε αυτά είναι περιουσία του ελληνικού λαού και ως τέτοια επιβάλλεται να προστατεύονται.
2. Ο θεσμός του σχολικού φύλακα τείνει να εξαλειφθεί καθώς τον έχει παρασύρει η λαίλαπα των μνημονίων και της πολιτικής λιτότητας που ακολουθείται.
3. Το κόστος διορισμού φυλάκων στις σχολικές μονάδες θα είναι μικρότερο από την αντικατάσταση ή επισκευή των διαλυμένων υλικών των σχολείων μετά από διάρρηξη ή βανδαλισμό.
4. Το κονδύλι των σχολικών επιτροπών είναι ιδιαιτέρως μειωμένο και δεν καλύπτει ούτε τις βασικές ανάγκες.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργός:
1. Προτίθενται να προβούν σε άμεσο διορισμό μόνιμων φυλάκων στα σχολικά συγκροτήματα;
2. Προτίθενται να προβούν σε άμεση αντικατάσταση των κλαπέντων και σε επισκευή των ζημιών που έχουν υποστεί οι σχολικές μονάδες, των οποίων το κόστος θα βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι τις Σχολικές Επιτροπές;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Δριτσέλη Παναγιώτα
Βαμβακά Ευγενία
Γεωργοπούλου Έφη
Διώτη Ηρώ
Δούρου Ειρήνη
Θεοπεφτάτου Αφροδίτη
Κανελλοπούλου Μαρία
Καρά Γιουσούφ Αϊχάν
Κριτσωτάκης Μιχάλης
Κουράκης Αναστάσιος
Μιχαλάκης Νικόλαος
Ουζουνίδου Ευγενία
Πάντζας Γεώργιος
Σακοράφα Σοφία
Σαμοΐλης Στέφανος
Σταθάς Ιωάννης
Στρατούλης Δημήτρης
Τσουκαλάς Δημήτρης
Τριανταφύλλου Μαρία
Φωτίου Θεανώ
Χατζηλάμπρου Βασίλης