«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Ζητήσαμε εδώ και τρεις μήνες να γίνει συζήτηση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το πώς φτάσαμε ως εδώ. Ήταν μία από τις πρώτες κινήσεις που κάναμε μετά τις εκλογές της 17ης του Ιούνη. Ακριβώς γιατί θεωρούμε χρέος μας να κάνουμε αυτό που η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, ανεξάρτητα από το τι ψήφισαν στις τελευταίες εκλογές, επιθυμεί.
Να αναζητήσουμε τις αιτίες και τις ευθύνες μιας πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης, μιας κρίσης χρέους που μετατράπηκε σε εθνική τραγωδία και πλήττει σήμερα τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών.
Και δεν θεωρούμε ότι αυτό είναι χρέος δικό μας, εννοώ της αντιπολίτευσης, του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ. Είναι χρέος της Βουλής. Είναι χρέος όλων των πολιτικών δυνάμεων να αποκαλύψουμε ποιες ήταν οι λαθεμένες εκείνες πολιτικές επιλογές που μας οδήγησαν στη σημερινή τραγική κατάσταση, που μετέτρεψαν την Ελλάδα σε πειραμάτων της κρίσης, στο δοκιμαστικό σωλήνα εφαρμογής πολιτικών σοκ, που αργότερα φυσικά, εφ΄όσον ήταν ο δοκιμαστικός σωλήνας, το πειραματόζωο, αυτές οι επιλογές μεταφέρθηκαν σε μεγάλο βαθμό και στις άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Αλλά γιατί έγινε η Ελλάδα το πειραματόζωο της κρίσης; Ποιοι ήταν αυτοί που με τις αποφάσεις τους μας οδήγησαν σ΄ αυτή την κατάσταση και τι απαντήσεις δίνουν.
Από την πρώτη στιγμή η πρότασή μας αυτή αντιμετωπίστηκε με μεγάλη δυσπιστία. Θεωρήθηκε από πολλούς ότι είναι μια πρόταση που ποινικοποιεί, λένε, την πολιτική ζωή του τόπου. Κάποιοι μας είπαν ότι είναι εκδικητική ή ρεβανσιστική.
Δεν είναι μια πρόταση ούτε εκδικητική, ούτε ρεβανσιστική. Ακριβώς γιατί δεν έχει να κάνει με το παρελθόν. Έχει να κάνει με το παρόν και το μέλλον. Και αυτός είναι ο λόγος που την αρνείστε. Έχει να κάνει με το σήμερα και το αύριο.
Γιατί αυτό που ζητάμε να εξεταστεί δεν είναι ένα λάθος, ένα έγκλημα που διαπράχθηκε στο παρελθόν, αλλά είναι ένα διαρκές και συνεχιζόμενο έγκλημα. Κι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον αρνείστε. Γιατί συνεχίζετε την ίδια εγκληματική πολιτική. Γιατί η διακρίβωση των συνθηκών μεθόδευσης προκειμένου να μπει η χώρα στο μνημόνιο ως πειραματόζωο αποκαλύπτει και τεκμηριώνει την εκτίμηση ότι το μνημόνιο δεν υπήρξε μονόδρομος, αλλά επιλογή, πολιτική επιλογή. Η επιλογή της καταστροφικής εσωτερικής υποτίμησης, αυτής της θηριώδους διαδικασίας αναδιανομής υπέρ του κεφαλαίου.
Ο κ. Σαμαράς, θυμάμαι, προεκλογικά ήταν αυτός ο οποίος έλεγε μία και μόνη εξεταστική επιτροπή, απ΄ αυτό εδώ το βήμα. Ο κ. Σαμαράς το έλεγε. Και σήμερα πάει στην άποψη, καμία και ποτέ εξεταστική επιτροπήγ ια το πώς φτάσαμε ως εδώ.
Μας λέγατε κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας ότι δεν αλλάξατε άποψη για την οικονομία, ότι δεν συμφωνείτε με τη λογική του μνημονίου, αλλά είστε αναγκασμένοι. Αυτά τα λέγατε προεκλογικά. Είστε αναγκασμένοι από τις εξελίξεις να προσχωρήσετε σ΄ αυτή τη λογική, όχι γιατί την πιστεύετε, αλλά γιατί δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Τα ίδια περίπου λένε σήμερα και οι συνάδελφοι της ΔΗΜ.ΑΡ.
Ιδού λοιπόν η Λυδία λίθος. Ιδού λοιπόν η Λυδία λίθος της ειλικρίνειας και της αξιοπιστίας της στάσης σας.
Αρνείστε να εξετάσουμε τις ευθύνες και την αξιοπιστία των επιλογών.
Επαναλαμβάνω, όχι για να ξεχάσουμε το χθες, αλλά για να αποφύγουμε τη κρίση για το σήμερα, την κρίση για τις σημερινές σας επιλογές.
Προχθές είχαμε άλλη μια γκρίζα απόφαση συμβιβασμού στο Eurogroup μεταξύ της κας Μέρκελ και της κυρίας Λαγκάρντ, δηλαδή της Γερμανίας και του ΔΝΤ, που βρίσκεται στον αέρα. Μια λύση συμβιβασμού μεταξύ των δύο, από τον οποίον συμβιβασμό εσείς ως κυβέρνηση απουσιάζατε επιδεικτικά απ΄ όλη αυτή τη συζήτηση που διεξάγετε σε παγκόσμια κλίμακα απουσιάζατε επιδεικτικά. Δεν είχατε άποψη. Δεν σας ρώτησαν καν. Σας έβγαλαν και έξω από το τραπέζι της συζήτησης τις κρίσιμες αυτές ώρες.
Μετά την απόφαση αυτή όμως και παρά τις μεγάλες δυσκολίες, εσείς, για άλλη μια φορά, ήρθατε εδώ στην Ελλάδα θριαμβολογώντας. Δεν αποκομίσατε καμία εμπειρία απ΄ όλα όσα έκανε ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Βενιζέλος τόσα χρόνια, που μετά από κάθε απόφαση που μας οδηγούσε ακόμα πιο βαθιά στην κρίση, έρχονταν εδώ και πανηγύριζαν. Πήγαινε ο κ. Παπανδρέου στα υπουργικά συμβούλια και δεχόταν χειροκροτήματα, έβγαινε εδώ και έλεγε ότι έσωσε τη χώρα για μια ακόμη φορά. Δεν αποκομίσατε καμία εμπειρία και για άλλη μια φορά πανηγυρίσατε.
Πιστέψτε με, ανοήτως θριαμβολογείτε, γιατί προσπαθείτε να δημιουργήσετε μια ψεύτικη επικοινωνιακή εικόνα, πράγμα που θα σας γυρίσει μπούμερανγκ πολύ γρήγορα.
Θριαμβολογείτε ότι η Ελλάδα, δήθεν, κέρδισε μια μάχη. Τι, ακριβώς, κερδίσατε, κύριοι της κυβέρνησης;
Γιατί πανηγυρίζει στο διαδίκτυο ο κος Σαμαράς και δεν έρχεται εδώ να πανηγυρίσει μαζί μας , να μας πει την άποψή του εδώ δημόσια και όχι στο Facebook;
Αλλά ακόμη και αυτή η σπουδή σας να πανηγυρίσετε τη μη λύση, είναι επικίνδυνη, γιατί στερεί τη χώρα από διαπραγματευτικά επιχειρήματα αύριο. Και το αύριο δεν είναι μακριά. Είναι στις 13 του Δεκέμβρη.
Όταν σε λίγες μέρες θα έρθετε για μια ακόμη φορά σε αδιέξοδο, τι θα πάτε να πείτε στην κα Λαγκάρντ και στην κα Μέρκελ, αφού σήμερα πανηγυρίζετε ότι σας έδωσαν λύση; Τι θα πάτε να πείτε; Ότι δεν είναι λύση αυτή και βοηθήστε. Εγώ αν ήμουν στη θέση τους ενδεχομένως να σας έλεγα, κόψτε το λαιμό σας. Εσείς δεν πανηγυρίζατε;
Δεν κατανοείτε λοιπόν ότι με τη στάση σας υπονομεύετε και τους εαυτούς σας. Δεν μας ενδιαφέρει εμάς αυτό. Μας ενδιαφέρει το συμφέρον της χώρας. Υπονομεύετε το συμφέρον της χώρας.
Κοιτάτε μόνο το πώς θα βγάλετε το σήμερα. Πως επικοινωνιακά θα γαντζωθείτε σε εφήμερες θέσεις εξουσίες –όσο κι αν θέλετε δεν μπορείτε να πάτε μακριά μ΄ αυτή τη στρατηγική- φτιάχνετε κλίμα ευφορίας, τεχνητό κλίμα ευφορίας.
Αλλά η 13η Δεκέμβρη δεν είναι μακριά.
Και τότε δυστυχώς θα πρέπει να κάνουμε ταμείο.
Τι κερδίσαμε λοιπόν από το eurogroup;
Έγινε το χρέος μας βιώσιμο χωρίς κούρεμα;
Ακόμα και αν επεκτάθηκε αυτός ο εντελώς αυθαίρετος στόχος βιωσιμότητας από 120 % το 2020 σε 124%. Και ξέρετε πόσο αυθαίρετος είναι. Όταν μπήκαμε στην κρίση, μπήκαμε στο μνημόνιο γιατί είχαμε 120% του ΑΕΠ και θέλετε να πειστούμε όλοι ότι ο στόχος βιωσιμότητας, μετά από 12 χρόνια συμφοράς στην Ελλάδα, είναι να έχουμε χρέος όσο κι όταν μπήκαμε στη συμφορά.
Ακόμα λοιπόν κι αν αυθαίρετα –γιατί αυτή η αυθαιρεσία έχει να κάνει με μια επιλογή του ΔΝΤ να βάλει τον πήχη εκεί που ήταν το χρέος της Ιταλίας, μόνο που η Ιταλία δεν έχει την ίδια παραγωγική βάση με την Ελλάδα, αλλά ας το ξεχάσουμε αυτό. Ακόμα κι αν αυτός ο στόχος είναι στόχος βιωσιμότητας, για να επιτευχθεί, με βάση την απόφαση, απαιτούνται δύο προϋποθέσεις. Γι αυτό λέμε ότι η επίτευξή του είναι στον αέρα. Ποιες είναι αυτές οι προϋποθέσεις:
Πρώτη προϋπόθεση να αυξηθεί το ΑΕΠ της χώρας τα επόμενα 8 χρόνια 50 δις.
Προφανώς μας κάνουν πλάκα ή μας κάνετε πλάκα.
Τα τελευταία 5 χρόνια το ΑΕΠ μειώθηκε 50 δις εξαιτίας της λιτότητας που δημιουργεί η ύφεση, της λιτότητας που παράγεται από τα υφεσιακά μέτρα, τα καταστροφικά μέτρα που παίρνετε εδώ στη Βουλή.
Και τη στιγμή που εσείς φέρνετε διαρκώς νέα μέτρα λιτότητας και μάλιστα ρήτρα αυτόματης προσαρμογής, υποστηρίζετε όχι μόνο ότι θα σταματήσει να μειώνεται το ΑΕΠ μέχρι το 2020, αλλά ότι θα αυξηθεί κιόλας 50 δις. Προφανώς απευθύνεστε σε ανθρώπους που προφανώς δεν έχουν ιδέα τι τους γίνεται.
Αλλά ας το ξεπεράσουμε ακόμα κι αυτό γιατί όλοι ξέρουν ότι το ελληνικό χρέος δεν βγαίνει, όποτε όλα αυτά είναι προσχηματικά, αφού η διαγραφή χρέους, όσο κι αν θέλετε να το κρύψετε, είναι αναπόφευκτη. Απλά δίνετε χρόνο στην κα Μέρκελ. Γίνεστε οι τελευταίοι χειροκροτητές της κας Μέρκελ στην Ευρώπη. Στην ίδια τη Γερμανία δεν έχει, στου γερμανικό Κοινοβούλιο χειροκροτητές, έχει τα τρία κόμματα της ελληνικής κυβέρνησης ως χειροκροτητές. Για να μην βρεθεί στη δύσκολη θέση η κα Μερκελ να αποδεχτεί ότι έχει αποτύχει το πρόγραμμά της πριν τις γερμανικές εκλογές. Δίνετε χρόνο στην κα Μέρκελ, αλλά στερείτε χρόνο και ανάσα από τους Έλληνες πολίτες που θυσιάζονται. Πόσο θα αντέξει αυτή η κοινωνία αυτή τη βαρβαρότητα;
Ας δούμε τη δεύτερη προϋπόθεση, ας υποθέσουμε ακόμα ότι με τη διαγραφή του χρέους θα γίνει βιώσιμο κάποια στιγμή. Ας δούμε τη δεύτερη προϋπόθεση, που δεν είναι προσχηματική, όπως η πρώτη, γιατί είναι απαιτητή, στις 13 Δεκέμβρη, άμεσα.
Την προϋπόθεση να μειωθεί το χρέος 40 δις, χωρίς κούρεμα.
Πως; Με τρεις τρόπους.
Με μείωση επιτοκίων. Καλοδεχούμενη. Ακόμα κι αν αποφασιστεί από κοινοβούλια, πράγμα δύσκολο, όπως αυτό της Ισπανίας που δανείζεται ακριβότερα για να δίνει σε εμάς με μικρότερα επιτόκια. Μακάρι να γίνει αυτό. Πόσο κερδίζουμε απ΄ αυτό; 2 δις.
Με μετακύλιση τοκοχρεολυσίων μετά το 2022. Τι σημαίνει μετακύλιση τοκοχρεολυσίων μετά το 2022; Μορατόριουμ σημαίνει στην αποπληρωμή. Τι μας απαντούσατε όταν πριν δύο χρόνια είπαμε σ΄ αυτήν εδώ την αίθουσα για το μορατόριουμ; Ότι θα μας διώξουν από την Ευρώπη μας απαντούσατε. Αλλά δεν χρειάζονται οι εταίροι να μας απειλούν, Έχουν εσάς εδώ. Πόσο θα αποκομίσει η χώρα από τη μετακύλιση των τοκοχρεολυσίων μετά το 2022; 7 δις.
7 και 2, 9. Ως το 40 μένουν 31. Πώς θα γίνει αυτό; Με επαναγορά ομολόγων.
Και το ερώτημα είναι πώς πανηγυρίζετε προκαταβολικά για αυτό που δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα γίνει.
Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι τα hedge funds, που κατέχουν ελληνικά ομόλογα και μάλιστα στο αγγλικό δίκαιο πλέον, τα πήραν κοψοχρονιά, αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο γιατί στόχος είναι το κέρδος, ότι δεν θα θελήσουν να τα πουλήσουν πιο ακριβά, έχοντας το πλεονέκτημα ότι εδώ δεν μιλάτε.. κανένας δεν λέει για κούρεμα.
Και τι μένει; Το είπε χθες ο κ. Στουρνάρας, το πατριωτικό καθήκον των ελληνικών ιδρυμάτων και ιδιαίτερα των ασφαλιστικών ταμείων. Όταν ακούμε για πατριωτικό καθήκον, μας πιάνει ένα σύγκρυο. Θυμόμαστε τον κ. Βενιζέλο που μίλαγε για πατριωτικό καθήκον στο PSI και κουτσουρεύτηκαν τα ομόλογα, κουτσουρεύτηκαν οι αποταμιεύσεις και των ομολογιούχων, κυρίως όμως των ασφαλιστικών Ταμείων. Και ήταν ένα δράμα αυτό το οποίο έγινε. Η μοναδική χώρα στην παγκόσμια οικονομική ιστορία που έκανε κούρεμα και αντί να μειωθεί το χρέος της αυξήθηκε και διαλύ8ηκαν τα ασφαλιστικά Ταμεία.
Το ίδιο θα γίνει και τώρα; Αυτό εννοείτε πατριωτικό καθήκον; Είναι άραγε πατριωτικό καθήκον να εξυπηρετούμε τη βιωσιμότητα των συμφερόντων των δανειστών σε βάρος της βιωσιμότητας του λαού μας;
Κυρίες και κύριοι της τρικομματικής κυβέρνησης στο όνομα του εθνικού κινδύνου ακολουθείτε μια πολιτική που μετατρέπει εσάς, στον αριθμόν ένα εθνικό κίνδυνο.
Βυθίζετε τη χώρα στη δυστυχία, στην καταστροφή και πανηγυρίζετε που αν ολοκληρώσουμε την καταστροφή και την μεγεθύνουμε, μπορεί να πάρουμε μια δόση για τις τράπεζες.
Και να σας πω και κάτι άλλο; Με τη στάση σας αυτή δυσφημείτε και απαξιώνετε τη χώρα διεθνώς. ΟΙ λαοί σε όλη την Ευρώπη, ιδίως στο Νότο, αλλά και σε όλη την Ευρώπη.. έχει αρχίσει να αλλάζει το κλίμα και οι λαοί στέκονται αλληλέγγυοι στον ελληνικό λαό. Το κλίμα που διαμόρφωσε ο κ. Παπανδρέου λέγοντας διεφθαρμένοι οι Έλληνες, τεμπέληδες οι Έλληνες και δεν μπορούσαμε να κυκλοφορήσουμε στην Ευρώπη πριν από λίγα χρόνια, έχει αρχίσει και αλλάζει. Στις 14 Νοέμβρη στη Γερμανία στο Αμβούργο οι διαδηλωτές οι Γερμανοί οι εργαζόμενοι πήγαν στο ελληνικό προξενείο να διαδηλώσουν την αλληλεγγύη τους στον ελληνικό λαό/ Όλοι θαυμάζουν την αντοχή και τον αγώνα που δίνει αυτός ο λαός. Και μόνον εσείς βγαίνετε και δυσφημείτε τη χώρα, γιατί έχετε γίνει οι τελευταίοι υποστηρικτές της κας Μέρκελ σε όλη την Ευρώπη.
Και, επειδή, θυμάμαι ότι προεκλογικά ρωτάγατε τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ: χωρίς πρωτογενές πλεόνασμα, πως θα πληρώσετε μισθούς και συντάξεις; Τώρα εσείς τι έχετε να απαντήσετε σε αυτό το κρίσιμο ερώτημα γιατί ακόμα κι αν με τη διάλυση της κοινωνίας καταφέρουμε πρωτογενή πλεονάσματα, εσείς με βάση τις συμφωνίες που έχετε κάνει, θα τα χαρίζετε στους δανειστές, θα τα βάζετε σε αυτό τον ειδικό λογαριασμό. Και ακόμη και το παραπάνω αν το καταφέρουμε το 30% θα το δίνετε σε αυτούς.
Και μετά τρομοκρατούσατε τον ελληνικό λαό ότι, με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, δεν θα έχει ούτε μισθούς ούτε συντάξεις.
Σας επιστρέφω λοιπόν το ερώτημα: Με τα πρωτογενή πλεονάσματα στους δανειστές, πως θα καταφέρνετε την ανάπτυξη, πως θα πληρώνετε μισθούς και συντάξεις;
Και κάτι ακόμη, θριαμβολογείτε σε σχέση με το moratorium των τόκων προς το EFSF. Αποδείχθηκε ότι αυτό το moratorium δεν συνιστά ρήξη με τους εταίρους.
Αλλά αυτό το κρίσιμο πρόβλημα για την πολιτική ζωή του τόπου ότι έχουμε μια ηγεσία που υιοθετεί στο ακέραιο την επιχειρηματολογία αυτών με τους οποίους υποτίθεται ότι πρέπει να διαπραγματευθούμε. Αντί να αναλαμβάνει να διεκδικήσει προς όφελος των συμφερόντων του ελληνικού λαού. Και γι αυτό θέλουμε κυρίες και κύριοι συνάδελφοι την εξεταστική.
Θέλουμε την εξεταστική όχι για εκδίκηση, θέλουμε την εξεταστική για να σταματήσουμε να κάνουμε το ίδιο λάθος. Για να αποδειχθεί αν υπήρχε ή δεν υπήρχε εναλλακτική πολιτική επιλογή. Ακούω το μεγάλο επιχείρημα ότι από κάποιους -που πλέον έχουν γίνει και αναγνώστες του Μαρξ του Λένιν, φαντάζομαι ότι η μισή κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και της Νέας Δημοκρατίας περνάει από τη «Σύγχρονη εποχή» πριν έρθει στο κοινοβούλιο- ορίστε και ο αριστερός πρόεδρος της Κύπρου θα αναγκαστεί κάποια στιγμή να πάει σε μνημόνιο. Αφήσετε να δούμε τι είδους μνημόνιο και αν θα πάει. Αλλά προσέξτε εσείς τον Γενάρη του 2010 ζητήσατε 7 δις από τις αγορές σας δώσανε 25, πήρατε τα 12. Γιατί; Ο Χριστόφιας πήρε όσα του δίνανε και διεκδίκησε να πάρει απʼ όπου μπορούσε να πάρει και πήρε ακόμη και από τον Πούτιν. Εσείς τι κάνατε αυτά τα δυο χρόνια; γίνατε οι λαγοί μιας πολιτικής εξαθλίωσης του λαού μας, γίνατε οι λαγοί μιας νεοφιλελεύθερης πολιτικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Και όχι μόνο αυτό αλλά αρνείστε τώρα να αναζητηθούν και οι ευθύνες και να κριθεί η εγκυρότητα ή μη των επιλογών σας.
Αλλά ξέρετε κάτι; Αυτή σας η άρνηση όπως και η θριαμβολογία σας για ένα λόγο γίνεται. Από φόβο.
Από φόβο θριαμβολογείτε όχι από ελπίδα, δεν έχετε ελπίδα.
Από φόβο μη τυχόν και έρθετε αντιμέτωποι με τη πραγματικότητα και με τις ευθύνες σας.
Με τις τραγικές σας ευθύνες για τη κατάντια του τόπου.
Και είναι ακριβώς ο ίδιος λόγος που σας οδηγεί να φυγομαχήσετε, για να αποφύγετε την εξεταστική.
Ο φόβος.
Η μαγική αυτή λέξη. Αυτό το συναίσθημα που σας έδωσε τη δυνατότητα να ξανακαθίσετε στα κυβερνητικά έδρανα στις 17 του Ιούνη. Μόνο ο φόβος σας βοήθησε να κερδίσετε τις εκλογές αλλά θα είναι και η αιτία που θα σας οδηγήσει σύντομα σε μια πρωτοφανή πολιτική ήττα.
Γιατί ο κόσμος δεν έχει πια κάτι να φοβηθεί. Μετά από τέσσερα χρόνια καταστροφής, μόνο να ελπίζει έχει από την ανατροπή σας.
Ενώ εσείς, δεν έχετε καμία ελπίδα μόνο φόβο. Ο φόβος μένει ακέραιος σε σας και για αυτό οδηγείστε από λάθος σε λάθος.
Και δυστυχώς για εσάς, δε μπορείτε και να τον κρύψετε το φόβο σας.
Οι πρώτοι που έπρεπε υπό κανονικές συνθήκες, να ζητάτε εξεταστική είστε εσείς κύριοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και της Νέας Δημοκρατίας.
Και πρώτος από όλους ο κος Παπανδρέου και ο κος Παπακωνσταντίνου έπρεπε να ζητάει εξεταστική επιτροπή για να διεκδικήσει τη δυνατότητα να υπερασπιστεί τις πολιτικές του επιλογές. Γιατί δεν το κάνει. Άλλωστε ζητάμε εξεταστική επιτροπή σε μια Βουλή που έχετε πλειοψηφία. Ούτε αυτό όμως δεν αντέχετε. Δεν αντέχετε, δεν έχετε το σθένος να υπερασπιστείτε τις πολιτικές σας επιλογές. Και αυτό είναι τόσο εξόφθαλμο ότι αποτελεί ένδειξη ενοχής.
Γιατί θέλετε να αποφύγετε τη διερεύνηση κρίσιμων ερωτημάτων;
Να μην εξετάσουμε γιατί ενώ η ελληνική οικονομία σημείωνε εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης από το 1994 ως το 2007, το χρέος αντί να μειώνεται, πολλαπλασιάστηκε;
Να μη δούμε με ποια στοιχεία μπήκε η χώρα στο ευρώ. Αν τα Greek statistics ανακαλύφθηκαν το 2010 ή πολύ νωρίτερα;
Να μη διερευνήσουμε ποιες κυβερνήσεις επέτρεψαν τον περιορισμό των φορολογικών εσόδων του κράτους για μία δεκαετία με στοχευμένες και προκλητικές φοροαπαλλαγές και φοροελαφρύνσεις του μεγάλου κεφαλαίου;
Να μη δοθούν απαντήσεις για τα εξοπλιστικά προγράμματα μαμούθ που υπερέβησαν τα 60 δις ευρώ;
Να μη δοθούν απαντήσεις για την Ολυμπιάδα τον μεγάλο αυτό εθνικό στόχο που μας χαντάκωσε και τις υπερτιμολογήσεις προμηθειών και μεγάλων έργων. Ένα δημόσιο έργο στην Ελλάδα κοστίζει τρεις φορές περισσότερο απʼ ότι στη Γερμανία.
Να μην αποσαφηνιστεί επιτέλους η σχέση του ελληνικού δημοσίου με την Goldman Sacks και τα swaps που έκρυβαν το χρέος;
Να μη διερευνήσει η Βουλή ούτε καν τις καταγγελίες του κ. Ρουμελίωτη του ΔΝΤ και του κ. Στρος Καν που δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ εξ όσων γνωρίζω;
Τις καταγγελίες των πρώην μελών της Στατιστικής Αρχής, της ΕΛΣΤΑΤ που δεν τους διορίσαμε εμείς εκεί.
Να μας απαντήσει ο κ. Παπακωνσταντίνου για την εκτίναξη του ελλείμματος στο 13,5%. Και ο προκάτοχος του βεβαίως.
Να μας απαντήσει ο κ. Προβόπουλος – που σήμερα βγαίνει στα μέσα ενημέρωσης και κάνει κάποιες προβλέψεις, που θα τον ακολουθούν, αυτό είναι το ατύχημα αυτών των προβλέψεων, δημιουργούν έναν επικοινωνιακό ντόρο τη μέρα που την κάνεις, αλλά σε ακολουθεί μετά και μας λέει ότι το 2014 θα μιλάμε για ανάκαμψη ο οποίος επέτρεψε την κερδοσκοπία πάνω στα ελληνικά ομόλογα με το Τ+3 που είναι Τ+10. Βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ. έκαναν τότε αυτή την ερώτηση. Και ο κ. Σαμαράς επίκαιρη ερώτηση στον Πρωθυπουργό τότε.
Να μην έρθει ο κ. Προβόπουλος να μας εξηγήσει γιατί τα έκανε όλα αυτά που διαχειρίζεται ακόμη το ελληνικό τραπεζικό σύστημα;
Να μη δοθούν απαντήσεις για την χειραγώγηση της αγοράς των CDS και την εκτόξευση των spreads;
Να μη δούμε ποιοι υπονόμευσαν την χώρα και την οικονομία της;
Ποιοι έκαναν τα πάντα ώστε η Ελλάδα να είναι ο δούρειος ίππος; Ο εμβρυουλκός των εξελίξεων; Το πειραματόζωο; Ότι θέλετε πείτε.
Να μη δοθούν αναλυτικές εξηγήσεις για το PSI-το μόνο κούρεμα που αύξησε αντί να μειώσει το χρέος;
Αυτές είναι οι ερωτήσεις που ζητά ο κόσμος, δεν τις ζητάμε εμείς, τις ζητάνε οι ψηφοφόροι σας. Τις ζητάει ο ελληνικός λαός.
Και θέλουμε πολιτικές απαντήσεις αν τις έχετε γιατί φοβάστε να ψηφίζετε την εξεταστική επιτροπή;
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, της κυβερνητικής πλειοψηφίας σας ζητώ να ξανασκεφτείτε τη στάση σας σήμερα.
Ο κόσμος, η κοινωνία, ανεξάρτητα το τι πιστεύει, ποια ιδεολογία, ποια κόμματα ζητάει δύο πράγματα αλήθεια και δικαιοσύνη.
Ξέρει ο λαός μας ότι είμαστε σε πολύ δύσκολη κατάσταση και ότι κανείς δεν έχει το μαγικό ραβδί σε μια μέρα να μας βγάλει από την κρίση. Ζητάει όμως αλήθεια και δικαιοσύνη. Δεν θέλετε να τους προσφέρετε ούτε αλήθεια, ούτε δικαιοσύνη.
Έρχεται η στιγμή που και οι λέξεις παίρνουν την εκδίκησή τους.
Πριν ένα χρόνο περίπου, σε αυτήν την αίθουσα, ο κ. Βενιζέλος καθόταν σε άλλα έδρανα τότε, έκανα το μεγάλο έγκλημα να διατυπώσω μια φράση εν τη ρύμη του λόγου, που ενόχλησε τότε τον κ. Βενιζέλο πολύ. Μίλησα για την omerta της πολιτικής ζωής του τόπου. Βλέπετε ακόμη και οι λέξεις παίρνουν εκδίκηση. Σήμερα η συνομωσία της σιωπής και η συγκάλυψη είναι παρούσες για μια ακόμη φορά. Μια διαφορά βέβαια. Τότε αναφερόμουν στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Νέα Δημοκρατία σήμερα υπάρχει και τρίτος εταίρος στο κάδρο της συγκάλυψης.
Στο κάδρο της συγκάλυψης των σκανδάλων του χρηματιστηρίου, των δομημένων ομολόγων, της SIEMENS, που έχει ευθύνη το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και η Νέα Δημοκρατία υπάρχει και τρίτος τώρα. Είναι η ΔΗΜΑΡ της ευθύνης που αναλαμβάνει κι αυτή ακέραια την ευθύνη της συγκάλυψης.
Του ξεπλύματος του πολιτικού συστήματος της μεταπολίτευσης, που οδήγησε την Ελλάδα στα βράχια και σήμερα καταρρέει.
Πριν από δυο χρόνια ένας έγκριτος κοινοβουλευτικός άνδρας, ακόμη και σήμερα, έλεγε απʼ αυτό εδώ το βήμα, όταν στα δομημένα ομόλογα η Νέα Δημοκρατία τότε ζητούσε να μη γίνει εξεταστική επιτροπή διότι διεξάγεται έρευνα από τη δικαιοσύνη έλεγε «μας λέτε την ώρα που διερευνά η δικαιοσύνη την ίδια ώρα θα υπάρχει εξεταστική επιτροπή; Πως γίνεται αυτό; Και δεν αποτελεί παρέμβαση στο έργο της δικαιοσύνης; Πρόκειται για εξαιρετικά αβάσιμο πολιτικό λόγο όσο και επικίνδυνο, διότι έτσι καταργείται και από μια άλλη πλευρά το μέσο της εξεταστικής επιτροπής. Και ποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι η εξεταστική επιτροπή από την ώρα που θα συσταθεί θα δυσχεράνει το έργο της δικαιοσύνης. είναι δυο διαδικασίες οι οποίες μπορούν και πρέπει να βαίνουν παράλληλα χωρίς η μια να εμποδίζει το έργο της άλλης.» Ποιος τα έλεγε αυτά; Ο Φώτης Κουβέλης. Ποιο ήταν σήμερα το βασικό επιχείρημα του συνηγόρου υπεράσπισης εδώ των προσώπων που φέρνουν βαριά πολιτική ευθύνη. Ότι να πάμε δήθεν στην προανακριτική κατʼ ευθείαν δεν έχει νόημα η εξεταστική.
Ακούστε κύριοι, με φθηνά επιχειρήματα δεν μπορείτε να ξεγελάσετε τον ελληνικό λαό για τις επιλογές σας. Και επειδή δεν είναι μόνο οι λέξεις που παίρνουν εκδίκηση, αλλά είναι και η ίδια η ζωή, και η ίδια η ιστορία πεισματάρα προσέξτε κάτι.
Ακόμα κι αν καταφέρετε σήμερα να ακυρώσετε τη προσπάθεια να αναζητηθεί η αλήθεια δεν θα καταφέρετε για πολύ καιρό να διατηρήσετε τη θέση σας στην ιστορία και στην υπόληψη του ελληνικού λαού.
Μπορεί οι υπεύθυνοι να μην καθίσουν ποτέ στο εδώλιο της δικαιοσύνης, αλλά είναι βέβαιο ότι θα καθίσουν στο περιθώριο της ιστορίας. Ήδη έχουν καθίσει στο περιθώριο της ιστορίας. Με τη στάση σας λοιπόν, όσοι σήμερα θέλετε να συγκαλύψετε την αλήθεια απλά λαμβάνετε και σεις θέση δίπλα τους στο περιθώριο της ιστορίας».