Η ανθρώπινη οδύνη δεν προσφέρεται για ανεύθυνες πολιτικές δηλώσεις ή οποιουδήποτε είδους μικροκομματική εκμετάλλευση.
Από την πρώτη στιγμή ο ΣΥΝ και εγώ προσωπικά θέσαμε με υπευθυνότητα σειρά ερωτημάτων.
Στο δραματικό ΓΙΑΤΙ, που ολόκληρη η κοινωνία αξιώνει συνολική και πειστική εξήγηση, δεν δίνουν απάντηση οι κατά συνθήκη διαβεβαιώσεις ή εξηγήσεις του Υπουργικού Συμβουλίου και του αρμόδιου Υπουργού Ναυτιλίας.
Η αναζήτηση των ποινικών ευθυνών από τη Δικαιοσύνη, δεν πρέπει να γίνει το άλλοθι για την συγκάλυψη των γενικότερων προβλημάτων και των βαθύτερων αιτιών, που αφορούν στη σημερινή απαράδεκτη κατάσταση της ακτοπλοίας.
Ο κόσμος έχει χορτάσει από κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις την ώρα των τραγικών συμβάντων, που μετά ξεχνιούνται και θριαμβεύει η ατιμωρησία, η ασυδοσία και η συγκάλυψη.
Εκ των υστέρων περισσεύουν τα λόγια, εκ των προτέρων λείπει η πολιτική θέληση να αντιμετωπιστούν οι στρεβλώσεις και οι νοσηρές καταστάσεις, που κυριαρχούν στο δημόσιο βίο.
Τα πραγματικά προβλήματα, όταν ξεσπάνε δείχνουν με τραγικό τρόπο ότι πίσω από τις εικόνες εξουσίας, τις επιθυμητές επικοινωνιακές παραστάσεις και τους παραπολιτικούς ανταγωνισμούς, το δημόσιο συμφέρον παραμένει ανυπεράσπιστο και σε πολλές περιπτώσεις υπονομεύεται.
Η κυβέρνηση φαίνεται να επιλέγει το δρόμο της ένοχης σιωπής γι αυτά τα ζητήματα, δίνει την εντύπωση ότι επιλέγει την συγκάλυψη των ευθυνών και των βαθύτερων αιτίων της τραγωδίας;.
Σε πλήρη αναντιστοιχία με το μέγεθος της ανθρώπινης τραγωδίας και με τις επιπτώσεις από το διεθνή διασυρμό της ελληνικής ναυτιλίας και της χώρας, η κυβέρνηση δεν θέλει να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν και οι οποίες προκύπτουν από την πολυετή άσκηση πολιτικής σ' αυτό τον κρίσιμο τομέα.
Η πολιτική ευθύνη που ενθάρρυνε και ανέχτηκε τη δημιουργία μονοπωλιακής κατάστασης στην ακτοπλοϊα του Αιγαίου, υπό το πρόσχημα της αντιμετώπισης της άρσης του καμποτάζ, παραπέμπει σε όλα τα νοσηρά φαινόμενα αδιαφάνειας, προνομιακής μεταχείρισης και διαπλοκής.
Η διάτρητη από κάθε άποψη πολιτική έκδοσης πιστοποιητικών αξιοπλοίας και ελέγχων από τις επιθεωρήσεις των πλοίων φέρνει στην επιφάνεια για μια ακόμη φορά την ανευθυνότητα και τα φαινόμενα συναλλαγής που έχουν επανειλημμένα καταγγελθεί.
Η πολιτική ευθύνη για την έλλειψη ετοιμότητας στο συντονισμό και τη διαδικασία ενεργοποίησης των σωστικών μέσων αναδεικνύει για μια ακόμη φορά χρόνια προβλήματα ανευθυνότητας και επιμονής στην πολιτική εφησυχασμού των αρμοδίων.
Η πολιτική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για προνομιακή εξαίρεση της ελληνικής ακτοπλοίας από τις κοινοτικές αποφάσεις για τη ριζική μετασκευή των παλαιών πλοίων, με την επίκληση του επιχειρήματος της απόσυρσης στα 35 χρόνια, δείχνει ότι εκτιμήθηκε κατά προτεραιότητα το οικονομικό στοιχείο της επιχειρηματικής εκμετάλλευσης και όχι το δημόσιο αγαθό προστασίας της ανθρώπινης ζωής και της κοινής ασφάλειας.
Εμείς θα επιμείνουμε στην επισήμανση των προβλημάτων και των ευθυνών, έτσι ώστε να συνειδητοποιηθεί η ανάγκη για ριζική αλλαγή πολιτικής στον κρίσιμο τομέα της ναυτιλίας.
Η κυβέρνηση κι ο κύριος Πρωθυπουργός προσωπικά θεωρούν ότι αυτές οι ευθύνες αφορούν άλλους πέραν των ιδίων; Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο είναι σαφές ότι θα μείνει λόγος κενός περιεχομένου η θέση του Πρωθυπουργού για "να αναζητηθούν ευθύνες όσο ψηλά κι αν υπάρχουν".
To Γραφείο Τύπου